εκλογές 2009 , μερικές σκέψεις και νέα από την Σκάλα Λακωνίας


saintedpyramidsgnd2Άλλη μία θεατρική παράσταση εθνικών εκλογών τελείωσε για την χώρα. Η κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας αποδεκατισμένη , σχεδόν ανύπαρκτη παραδίδει κυριολεκτικά την εξουσία , μετά από  την προκήρυξη πρόωρων εκλογών, στο ΠΑΣΟΚ. Σαπισμένη μέσα  από σκάνδαλα , διεφθαρμένους υπουργούς και βουλευτές και αδιαμφισβήτητα μετά από την μεγαλειώδη εξέγερση του Δεκέμβρη όπου εκατοντάδες χιλιάδες άνθρωποι σε όλη την χώρα ξέσπασαν ενάντια στην κρατική καταστολή και εξαθλίωση που τους πρόσφερε όλα αυτά τα χρόνια η ΝΔ και οι προηγούμενες κυβερνήσεις.

Αποφασίσαμε να γράψουμε κάτι για τις εθνικές εκλογές , όχι για τι έχουμε αυταπάτες ότι τώρα με το ΠΑΣΟΚ η κατάσταση θα αλλάξει , άλλωστε πολλές από τις πολιτικές που έβαλε σε λειτουργία η ΝΔ , είχαν δρομολογηθεί από τις κυβερνήσεις του ΠΑΣΟΚ , αλλά για να περιγράψουμε , να δούμε με μια άλλη ματιά το εκλογικό αποτέλεσμα σε έναν ξεχασμένο νομό της Πελοποννήσου και πιο συγκεκριμένα στην μικρή κωμόπολη της Σκάλας Λακωνίας.

Στην Σκάλα Λακωνίας πριν και μετά από τις εκλογές υπήρξαν διάφορες εκπλήξεις και για εμάς και για τα διάφορα παράσιτα της τοπικής εξουσίας. Για εμάς ίσως να μην αποτέλεσε και τόσο μεγάλη έπληξη , αλλά σίγουρα δεν το περιμέναμε να δούμε τα συνεργεία του Δήμου να κατεβάζουν τις αφίσες του ΕΕΚ (Εργατικό Επαναστατικό Κόμμα) ακόμα και του ΚΚΕ εν όψη της επισκέψεως ενός από τα κοράκια υποψηφίους του ΠΑΣΟΚ (η πληροφορία έρχεται ύστερα από μαρτυρία κάτοικου της Σκάλας Λακωνίας).

Δεν θα μπορούσε να υπάρξει καλύτερο παράδειγμα για την σημασία του κοινοβουλευτικού συστήματος , της σύγχρονης τηλε δημοκρατίας , που κυβερνήσεις και πολιτικοί ανεβαίνουν και κατεβαίνουν μέσα από τα τηλεοπτικά παράθυρα , σύμφωνα με τις εντολές των σύγχρονων τηλεδικαστών του δελτίου ειδήσεων. Επίσης  δεν θα μπορούσε να υπάρξει πιο χυδαία αναπαραγωγή του θεάματος ως εμπόρευμα  από αυτήν μέσα από τα νέα των 8.  Η πολιτική του 21ου αιώνα είναι σαπισμένη όσο και τα θεμέλια της καπιταλιστικής αυτοκρατορίας , πλέον κανείς δεν πιστεύει σε κόμματα και προγράμματα , αλλά στην καλύτερη των περιπτώσεων  ψηφίζει με την λογική του μικρότερου κακού. Το τέλος της πολιτικής στην μεταμοντέρνα εποχή είναι πλέον γεγονός. Κάτι τέτοιο όμως δεν σημαίνει ότι όλα τελείωσαν , ίσα ίσα που αυτή η κατάσταση ανοίγει νέες δυνατότητες συγκρότησης , οικοδόμησης μιας ενιαίας στρατηγικής του επαναστατικού κινήματος. Από τους μικρούς τοπικούς αγώνες στην καθημερινή ζωή  , μέχρι τις εξελίξεις σε διεθνή επίπεδο μετράμε νίκες , επανεμφανίζεται η ανάγκη αλλαγής του κόσμου.

Ακόμα και στην μικρή μας κωμόπολη μετράμε ανασυγκρότηση δυνάμεων , μετράμε μια σειρά αγώνων , δράσεων στην καθημερινή ζωή που σίγουρα αποτέλεσε έκπληξη και τρόμο στους τοπικούς άρχοντες , γιαυτό άλλωστε έτρεξαν να βγουν μπροστά , να μην τους φύγουν τα πρόβατα από το μαντρί. Από τις τοπικές πρωτοβουλίες ενάντια στις κεραίες κινητής τηλεφωνίας , μέχρι το μπλοκάρισμα του έργου περιβαλλοντολογικής καταστροφής , άρδευσης των νερών του Βασιλοποτάμου , φαίνεται αυτή η κινητικότητα.

Αναφέρουμε ακόμα και τα αποτελέσματα των εθνικών εκλογών στην Σκάλα Λακωνίας , όχι τόσο γιατί πιστεύουμε στις εκλογές , όσο γιατί ξέρουμε ότι τα διάφορα κομματόσκυλα ξέρουν καλά να μετράνε κουκιά , υπολογίζουν πολύ σε αυτήν την διαδικασία. Ένα θετικό αποτέλεσμα των  δυνάμεων της ριζοσπαστικής αριστεράς (κυρίως από ότι φαίνεται σε νεολαίους) έρχεται να αποτελέσει μια μεγάλη έκπληξη για τους τοπικούς καταπιεστές. Μπορεί αυτό να ακούγεται εντελώς πεζό , αλλά για μια τοπική κοινωνία λέει πάρα πολλά , ειδικά στους εκατοντάδες νέους που δεν έχουν άλλη διέξοδο από τις καφετέριες , βορβαδισμένοι κάθε μέρα από την ανεργία και τον συντηρητισμό , φτάνοντας πολλοί από αυτούς στα όρια του αλκοολισμού , αλλά και στην ηρωίνη. Ναι καλά διαβάσατε δεν είναι μικρό το ποσοστό της εξαθλίωσης νέων ανθρώπων σε αυτό το μικρό χωριό στην Ελλάδα του 21ου αιώνα.

Γιαυτό λοιπόν θεωρούμε ότι οι 30 άνθρωποι (0.75%) που ψήφισαν ΕΕΚ (ένας σύντροφος από το χωριό ήταν υποψήφιος) , το μεγαλύτερο ποσοστό αυτής της μικρής οργάνωσης πανελλαδικά αποτελεί σίγουρα ένα  αξιοσημείωτο γεγονός  και μάλιστα την ίδια στιγμή που οι σταλινικοί του ΚΚΕ και το ΣΥΡΙΖΑ χάνουν ψήφους. Η καθεστωτική αριστερά έχασε και αυτό το χαιρετίζουμε ως θετικό , μιας και την θεωρούμε το αριστερό ανάχωμα του συστήματος , ειδικά αναφορικά με το ΚΚΕ.

Να σημειώσουμε ότι το ΕΕΚ είναι μια οργάνωση που επέλεξε τον σκληρό δρόμο να αφήσει την συμμαχία της με άλλες δυνάμεις της εξωκοινοβουλευτικής αριστεράς (πρώην ΜΕΡΑ) , οργανώσεων πολιτικής καπηλείας την εξέγερσης του Δεκέμβρη και επέλεξε τον δρόμο συμμαχίας  στην δράση με δυνάμεις του ριζοσπαστικού κινήματος. Μην ξεχνάme ποιες δυνάμεις συγκρότησαν την ΑΝΤΑΡΣΥΑ , όπως το ΣΕΚ (το αριστερό ΠΑΣΟΚ) που έτρεχε πάντα πίσω από την ΓΣΕΕ , ούτε το ΝΑΡ (θέλω να γίνω ΚΚΕ στην θέση του ΚΚΕ) , αυτούς λοιπόν άφησε πίσω του το ΕΕΚ.

Όσο αναφορά τους φασίστες της Χρυσής Αυγής συρρικνώθηκαν σε σχέση με τις ευρωεκλογές παίρνοντας  8 ψήφους από 16 που είχαν , αυτό από μόνο του λέει πολλά , ειδικά λόγω των ρατσιστικών επιθέσεων μήνες πριν.

Πιστεύουμε ότι το επόμενο διάστημα υπάρχουν δυνατότητες οικοδόμησης ενός ενιαίου πόλου στην ευρύτερη περιοχή της Λακωνίας , ενός πόλου που δεν θα ζητά μεταρρυθμίσεις , παραπλανώντας έτσι χιλιάδες ανθρώπους που αγωνιούν για την ζωή τους , ή ακόμα και τα παιδιά τους ,  σε μια εποχή αθεράπευτης κρίσης του συστήματος , που αδυνατεί να παραχωρήσει ακόμα και τα αυτονόητα. Ξέρουμε πολύ καλά ότι αυτή η κρίση δύσκολα γυρίζει πίσω. Δεν θα μπορούσαμε να κάνουμε τίποτα άλλο από το να καλούμε σε συστράτευση όλους αυτούς που πιστεύουν στην αναγκαιότητα συγκρότησης ενός ενιαίου ανταγωνιστικού , ανατρεπτικού πόλου στην Λακωνία και παντού. 1,100,1000 ανοιχτές – χωρίς ιεραρχία και αποκλεισμούς συνελεύσεις αντικαπιταλιστικής δράσης. Απευθυνόμαστε σε  αυτούς που πιστεύουν ότι είμαστε πολύ πιο δυνατοί από όσο μπορούν να φανταστούν , ακόμα και σε αυτούς που δεν τα έχουν ξεκαθαρίσει όλα , αλλά καταλαβαίνουν ότι τα πράγματα  πρέπει να αλλάξουν.

ατομικό κείμενο συμβολής στον διάλογο

2 thoughts on “εκλογές 2009 , μερικές σκέψεις και νέα από την Σκάλα Λακωνίας

 1. Οι «σταλινικοί» του ΚΚΕ στο δ. Σκάλας έχασαν 0,4% του ποσοστού από τις προηγούμενες βουλευτικές. Κατά πόσο αυτό είναι θετικό, επιτρέψτε μου να αμφιβάλλω. Ενδεικτικά στο δ. Έλους που ψηφίζω εγώ ,το ΚΚΕ είχε αύξηση σε απόλυτο αριθμό ψήφων ακόμη και από τις ευρωεκλογές. Αλλά και ειδική αναφορά στο ΚΚΕ έναντι του ΣΥΡΙΖΑ; Αντιλαμβάνομαι εδώ μια συμπάθεια σε ανθρώπους που μιλούν για «μαφιόζικο» καπιταλισμό.
  Και γιατί σας προκαλεί έκπληξη το κατέβασμα αφισσών του ΚΚΕ εν όψει επίσκεψης υποψηφίου του ΠΑΣΟΚ; Να σοβαρευτούμε λιγάκι, το ΠΑΣΟΚ έχει βάλει στο στόχαστρο το ταξικό εργατικό κίνημα και την πρωτοπορία του, τους κομμουνιστές και το ΚΚΕ φυσικά.

 2. Αγαπήτε φίλε «αριστερο εξτρεμ»

  Βασικά από όσα έγραψε ο παραπάνω σύντροφος στο άρθρο/κριτική(χωρίς να σημαίνει ότι συμφωνώ 100% με τις θέσεις του κειμένου) , με λύπη μου βλέπώ ότι στάθηκες μόνο στο κομμάτι της εκλογικής (ανόδου ή πτώσης) του ΚΚΕ. Αυτό δείχνει δυστυχώς μια κουλτούρα εκλογολαγνείας όπου έχει πέσει το ΚΚΕ από την συνθήκη της Βάρκιζας μέχρι και σήμερα. Δείχνει επίσης τον αστικό ρόλο του κόμματος. Να σου θυμίσω την διάσημη φράση του Μαρξ που λέει «αν οι εκλογές μπορούσαν να αλλάξουν τον κόσμο θα ήταν παράνομες»

  Δεν είδα να σε ενδιαφέρει και πολύ το κομμάτι του άρθρου που αναφέρει για τοπικές κινήσεις των πολιτών ή για δράσεις που έγιναν στην Σκάλα Λακωνίας το προηγούμενο διάστημα.

  Τέλος θα σου εξηγήσω γιατί προφανώς προκάλεσε έκπληξη το γεγονός με τις αφίσες του ΚΚΕ. Προφανώς ο συντάχτης του κειμένου εντάσσει το ΚΚΕ στην σφαίρα των αστικών κομμάτων , γιαυτό και το υπογράμμισε στο κείμενο. Θα ήθελα να μου εξήγησεις επίσης , αυτό που ανέφερες περι μαφιόζικου καπιταλισμού , τι είναι αυτό και ποιος το συμπαθεί;

  Ας σταθούμε όμως σε ζητήματα πολύ πιο σοβαρά από 5 αφίσες και τις εκλογές.

  Γράφεις

  «Να σοβαρευτούμε λιγάκι, το ΠΑΣΟΚ έχει βάλει στο στόχαστρο το ταξικό εργατικό κίνημα και την πρωτοπορία του, τους κομμουνιστές και το ΚΚΕ φυσικά.»

  Να σου θυμίσω ότι οι «αυτόκλιτες» πρωτοπορείες στην ιστορία , όπως συνολικά η ιστορία των Κ.Κ είναι συνεδεμένη με μια σειρά αντεπαναστάσεων , με κύρια την αντεπανάσταση στην Ισπανία (βλέπε στάση των σταλινικών , που αντί να πολεμούν τον Φράνκο , γύρισαν τα όπλα τους στους επαναστάτες) , δες την στάση του ΚΚ Γαλλίας τις μέρες του 68 , καθώς και συνολικά για να μην μακρυγορούμε την ιστορική κατάληξη των Λαϊκών μετώπων.

  Τέλος για να έρθουμε και στα δικά μας θέλω να μου εξηγήσεις την πρωτοπόρα στάση του ΚΚΕ τον Δεκέμβρη , όταν η κοινωνία εξεγέρθηκε απέναντι στην αστυνομική βία , αλλά πολύ περισσότερο στην νέα φάση καπιταλιστικής βαρβαρότητας (βλέπε ανελευθερία , νέα οικονομικά μέτρα και πολλά άλλα)

  Στην Σκάλα Λακωνίας έγινε επίθεση σε μετανάστες από ανεγκέφαλα πιτσιρίκια που τα εχουν μαζέψει οι φασίστες .. και από όσο ξέρω το ΚΚΕ Ν.Ε Λακωνίας δεν έγραψε ούτε μια λέξη για το γεγονός ..

  Εξήγησε μας την πρωτοπόρα θέση της Λαϊκής Εξουσίας και λαϊκής οικονομίας (τι σημαίνει λαός; έφοσον είστε τόσο πολύ κομμουνιστές γιατί δεν βάζετε ζήτημα εργατικής εξουσίας;)

  Σήμερα περισσότερο από ποτέ μπαίνει το δίλλημα που έβαλε ο μεγάλος σύντροφος Κορνήλιος Καστοριάδης «Σοσιαλισμός ή βαρβαρότητα»

  Μπαίνει το ζήτημα της ευρύτερης επαναστατικής συσπείρωσης , δράσης και προγράμματος , σε αυτές τις δύσκολες μέρες ακόμα και με μέλη της βάσης από το ΚΚ; , με άμεση δημοκρατία όμως μακριά από τους σταλινικά καρκινώματα της ηγεσίας

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google+

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google+. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

w

Σύνδεση με %s