Η ΥΠΟΒΑΘΜΙΣΗ ΤΗΣ ΘΑΛΑΣΣΑΣ ΣΤΗΝ ΠΕΡΙΟΧΗ ΤΟΥ ΔΗΜΟΥ ΕΥΡΩΤΑ


Δυστυχώς κατά γενική ομολογία των κατοίκων της περιοχής,μαζί και των ψαράδων που ζουν από την θάλασσα η κατάσταση έχει φτάσει στο απροχώρητο.Η υπεραλίευση και η υποβάθμιση της ποιότητας των νερών έχει μειώσει τον αριθμό των ψαριών σε ανησυχητικό πλέον βαθμό.
Βέβαια σ’αυτό μεγάλο βαθμό ευθύνης έχουν και οι ίδιοι οι ψαράδες.Χρησιμοποιούν δίχτυα ,παράνομα βέβαια,πολύ λεπτότερα του κανονικού ,με αποτέλεσμα να μην μπορεί να ξεφύγει ούτε ο γόνος.Και με τον τρόπο αυτό πιάνονται και ψάρια που δεν είναι εμπορεύσιμα ,τα οποία ξαναπετιούνται στο νερό .
Υπάρχουν τόσα χιλιόμετρα δίχτυα στον κόλπο που δεν μένει ούτε εκατοστό ελεύθερο ,κι αυτό βέβαια εγκληματικό.
Και να μην μιλήσουμε βέβαια για τα μεγάλα καίκια που γδέρνουν κυριολεκτικά τον βυθό.
Το λιμενικό αδιαφορεί παντελώς (χρησιμοποιώ τα λόγια των ίδιων των ψαράδων)και επεμβαίνει μόνο αν υπάρχει κάποια καταγγελία και φυσικά δεν ελέγχει τις παρανομίες (π.χ μπαρμπουνόδιχτα).
Και φυσικά απ’όσο καταλαβαίνει κανείς και ο σύλλογος των αλιέων δεν έχει πάρει κάποια μέτρα.
Αυτό δε που θεωρώ εντελώς απαράδεχτο ,εκτός των άλλων,είναι η συστηματική εξόντωση των χελωνών ,καρέτα-καρέτα,ενσυνειδήτως.
Επειδή κατά την Άνοιξη, που έρχονται να ζευγαρώσουν και το Καλοκαίρι που βγαίνουν για να γεννήσουν,μπλέκονται στα δίχτυα με αποτέλεσμα να τα καταστρέφουν κατά ένα μέρος ,οι περισσότεροι τις χτυπούν με βαριά εργαλεία στο κεφάλι και τις σκοτώνουν.
Νεαρός ψαράς μου εξομολογήθηκε πως κατακρίνετε εντόνως για την στάση του απέναντι στις χελώνες.Με λίγα λόγια θα πρέπει κι αυτός να χρησιμοποιήσει τις ίδιες μεθόδους σύμφωνα με την γνώμη τους.
Η οργή μου και η θλίψη μου είναι μεγάλη όταν βλέπω την παραλία γεμάτη τεράστιες λακκούβες που κάνουν ορισμένοι για να σπάσουν τ’ αυγά πριν προλάβουν να εκκολαφθούν ,όταν ξέρουμε ότι από εκατοντάδες αυγά θα επιβιώσει μονάχα ένα υπό κανονικές συνθήκες βέβαια.
Ο δε Δήμος ,απερίσκεπτα εντελώς, έβαλε μέσα στο κατακαλόκαιρο ένα τεράστιο τρακτέρ να φρεζάρει την παραλία.
Για να μην μιλήσουμε για τα σκουπίδια που πετάει ο κόσμος φεύγοντας από την παραλία ή για την κατάσταση του ποταμού που υποβαθμίζει γενικά την ποιότητα των νερών.
Θα πρέπει όλοι να βοηθήσουμε αλλάζοντας νοοτροπία πρώτα απ’όλα και παίρνοντας μέτρα ,μη έχοντας ανοχή στην παρανομία και να πιέσουμε να παρθούν μέτρα από τη πολιτεία ουσιαστικά ,νέα, σε συνεργασία με ανθρώπους που έχουν γνώση πάνω στο αντικείμενο.

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google+

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google+. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

w

Σύνδεση με %s