ανακοίνωση και ένα μικρό σχόλιο για το 1ο Αντιφασιστικό φεστιβάλ Τρίπολης 26-27 Οκτωβρίου 2012


Το πρώτο αντιφασιστικό φεστιβάλ στην Τρίπολη διοργανώνουν συλλογικότητες και φορείς από τον νομό Αρκαδίας. Όπως μπορούμε να διακρίνουμε και στο κάλεσμα που λάβαμε σήμερα στο εμαιλ της πρωτοβουλίας, διάφορες συλλογικότητες από ολόκληρο το φάσμα της αριστεράς (από ΣΥΡΙΖΑ, ΑΝΤΑΡΣΥΑ μέχρι και τον αντιεξουσιαστικό χώρο/αυτοδιαχειριζόμενο στέκι στην Τρίπολη και φυσικά πλην ΚΚΕ) έχουν ήδη προχωρήσει στην συγκρότηση του αντιφασιστικού μετώπου Αρκαδίας.  

 Το γεγονός από μόνο του αποτελεί ίσως ένα τεράστιο άλμα για τα δεδομένα μιας επαρχίας όπως είναι η Αρκαδία. Οι φασίστες πολλά χρόνια τώρα έχουν ζωντανή παρουσία στην περιοχή. Πίσω στο χρόνο, οι φασίστες είχαν ξυλοκοπήσει ένα μέλος του Ξεκινήματος, όπου και τότε είχε προκαλέσει αντιδράσεις στην τοπική κοινωνία. Το γεγονός ότι κόσμος ακόμα μια φορά πήρε την πρωτοβουλία να δράσει ενάντια στους φασίστες στην Αρκαδία είναι σίγουρα ένα χαρμόσυνο νέο, γιαυτό καλούμε όσους συντρόφους και φίλους από την Νότια Πελοπόννησο μπορούν, να στηρίξουν το φεστιβάλ με την παρουσία τους.  

Παρόλα αυτά όμως δεν θα μπορούσα να αφήσω ασχολίαστη την ανακοίνωση που εξέδωσαν οι διοργανωτές του φεστιβάλ και αυτό γιατί πάντα μου γεννιόντουσαν πολλά ερωτηματικά για την πολιτική φύση των τάσεων απαρτίζουν τέτοια εγχειρήματα. Χωρίς αμφιβολία  η επαναφορά του εθνικοσοσιαλισμού στην επιφάνεια της καθημερινής μας ζωής ως ρεύμα μαζικό ήταν κάτι που περιμέναμε. Αξιοσημείωτο παραμένει όμως και το ποιες δυνάμεις ηγεμονεύουν σήμερα και για μια ακόμα φορά, στον αγώνα για την αντιμετώπιση του. Ας δούμε ένα μικρό απόσπασμα από την ανακοίνωση του αντιφασιστικού μετώπου Αρκαδίας:

Βασική κατεύθυνση για  την Κίνηση μας, για το δημοκρατικό  ζήτημα είναι ο αγώνας για την  υπεράσπιση και διεύρυνση των  δημοκρατικών δικαιωμάτων και ελευθεριών πρώτα από όλα του μαζικού κινήματος των εργαζομένων και του λαού. Δηλαδή, των ανεξάρτητων μαζικών εργατικών και λαϊκών οργάνων, ενάντια στην επίθεση που δέχονται από όλα τα «όργανα» του αστικού συνασπισμού εξουσίας, που σήμερα παίρνει τη  μορφή ενός κοινοβουλευτικού ολοκληρωτισμού, ενός εκφασισμού με κοινοβουλευτικό μανδύα

Βασική κατεύθυνση  του αντιφασιστικού μετώπου σύμφωνα με τα παραπάνω, είναι η αποκατάσταση της «χαμένης αστικής δημοκρατίας», «τα δημοκρατικά δίκια του λαού» «ενάντια στον κακό συνασπισμό εξουσίας του φασιστικού ολοκληρωτισμού…»και πάει λέγοντας, θυμίζοντας κάτι από ανάλογες ανακοινώσεις του Ισπανικού λαϊκού μετώπου την εποχή του εμφυλίου το 1936. Σε καμία περίπτωση δεν αποτελεί πρωτοτυπία η παραπάνω παράγραφος ούτε για τότε, ούτε για σήμερα. Η αδυναμία ή καλύτερα η άρνηση κάποιων να δουν ότι ο φασισμός δεν αντιμετωπίζετε με γενικολογίες και με ονειρώξεις περί υπεράσπισης της δημοκρατίας, με μαθηματική ακρίβεια πάνε πίσω την υπόθεση. Οι «κινηματικές» τουφεκιές στον αέρα δεν αποτελούν μέρος κάποιας λύσης  και αυτό γιατί δεν υπάρχουν άλλα περιθώρια για την κυριαρχία να κάνει τις γνωστές «υποχωρήσεις».

Σήμερα που η εικονική πρόοδος αντιστρέφεται σε οπισθοδρόμηση, τα εργαλεία αντιμετώπισης του εσωτερικού εχθρού από την πλευρά της κυριαρχίας, αλλάζουν και πέρνουν την μορφή του φασισμού . Η κοινωνική βαρβαρότητα που είναι μπροστά μας δεν θα αντιμετωπιστεί με τα μέσα που μας παρέχει ο αντίπαλος όπως πχ η δημοκρατία. Εάν δεν ξεκαθαρίσουμε ότι ο αντιφασισμός είναι αναπόσπαστο κομμάτι της συγκρότησης ενός κινήματος ενάντια στον βάρβαρο πολιτισμό της σημερινής εξουσίας πραγμάτων, τότε πολύ φοβάμαι ότι η ήττα είναι ξανά το πιο πιθανό σενάριο.

ατομικό κείμενο Communist Reloaded

2 thoughts on “ανακοίνωση και ένα μικρό σχόλιο για το 1ο Αντιφασιστικό φεστιβάλ Τρίπολης 26-27 Οκτωβρίου 2012

 1. Σύντροφοι πιθανόν το γνωρίζετε:
  ΣΠΑΡΤΗ: Προκαλεί η «Χρυσή Αυγή»
  Η φασιστική οργάνωση «Χρυσή Αυγή», υμνήτρια της χούντας των συνταγματαρχών, με προκλητικό αίτημά της που κατέθεσε στο Δήμο της Σπάρτης ζητά τη μέρα της 17ης Νοέμβρη να της παραχωρηθεί η κεντρική πλατεία της πόλης για τη διοργάνωση εκδήλωσης, τη μέρα δηλαδή που συμπληρώνονται 39 χρόνια από την εξέγερση λαού και νεολαίας στο Πολυτεχνείο ενάντια στο τυραννικό καθεστώς. Επιπρόσθετα, ζητά άδεια για να ακολουθήσει πορεία που θα τερματίσει στο άγαλμα του Λεωνίδα. Μέχρι στιγμής η δημοτική αρχή Σπάρτης, (ΝΔ – ΠΑΣΟΚ) αντί να απορρίψει το αίτημα, δεν έχει απαντήσει.
  Σε ανακοίνωσή της η ΝΕ Λακωνίας του ΚΚΕ αναφέρει σχετικά:
  «Προκαλεί η ναζιστική οργάνωση «Χρυσή Αυγή», να ζητά την πλατεία της Σπάρτης για να κάνει συγκέντρωση και να προβάλει τις μαύρες απόψεις της στις 17 Νοέμβρη, τη μέρα του Πολυτεχνείου που οι φασίστες δικτάτορες με τους μηχανισμούς τους μακέλεψαν τον αγωνιζόμενο λαό και τη νεολαία.
  Εχει τεράστιες ευθύνες η πλειοψηφία στο Δήμο Σπάρτης που στηρίζεται από ΠΑΣΟΚ – ΝΔ, αν δώσει την έγκρισή της να προκαλέσουν το δοκιμαζόμενο λαό στους φασίστες υμνητές της χούντας, απογόνους των Ταγμάτων Ασφαλείας, που κατά τη διάρκεια της ναζιστικής κατοχής δίπλα δίπλα με τα ένοπλα σώματα του κατακτητή ερήμωσαν και κατάκαψαν πόλεις και χωριά απ’ άκρη σ’ άκρη στη Λακωνία.
  Η 17η Νοέμβρη αποτελεί μέρα τιμής για τον αγώνα του λαού ενάντια στη χουντική φασιστική δικτατορία. Τιμάμε και εμπνεόμαστε από τις θυσίες των εργατών, των αγροτών, των φοιτητών και μαθητών με μπροστάρηδες τους κομμουνιστές, ενάντια στους τυράννους τους.
  Σήμερα… Ενισχύεται το κράτος της σύγχρονης δικτατορίας των μονοπωλίων μέσω θεσμών καταστολής και χειραγώγησης του λαού από την αστική δημοκρατία. Σε αυτό το πλαίσιο εντάσσεται και η δράση της οργάνωσης της «Χρυσής Αυγής». Είναι στο πλάι και διαπλεκόμενη με μηχανισμούς του αστικού κράτους, δολοφονικό όπλο του συστήματος κατά του λαού, που κάνει τα πάντα για τη σωτηρία του κεφαλαίου… Καλούμε την εργατική τάξη της περιοχής μας, τα συνδικάτα, το λαό, τη νεολαία, να κάνουν δική τους υπόθεση την απάντηση στο φασισμό που με τη μορφή της «Χρυσής Αυγής» βρίσκεται στο κατώφλι της κοινωνίας μας…».
  Πηγή: http://www.rizospastis.gr/page.do?id=14260&publDate=24%2F10%2F2012&direction=&pageNo=19

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google+

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google+. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

w

Σύνδεση με %s