ΚΚΕ Λακωνίας και «αντιφασισμός» μια κριτική προσέγγιση


Σάλος έχει ξεσπάσει εδώ και μερικές εβδομάδες στην τοπική κοινωνία της Λακωνίας με τις νέες ορέξεις  των νεοναζιστών της Χρυσής Αυγής στην Σπάρτη. Ύστερα από ένα πραγματικά προκλητικό αίτημα που κατέθεσαν στον Δήμο Σπάρτης, ζητούν την κεντρική  πλατεία της πόλης για να διοργανώσουν εκδήλωση στις 17ης Νοεμβρίου, την μέρα της επετείου  για τα 39 χρόνια της εξέγερσης των φοιτητών και της κοινωνίας ενάντια στην φασιστική δικτατορία. Σύμφωνα με δημοσίευμα της εφημερίδας «Ριζοσπάστης», το δημοτικό συμβούλιο αντί να τους στείλει από την αρχή στα τσακίδια, δεν έχει απαντήσει ακόμα. Το δημοτικό συμβούλιο αποτελείται από τις δυνάμεις του  ΠΑΣΟΚ και της ΝΔ και όπως είναι φυσιολογικό επόμενο, στις γραμμές των «πατριωτικών δυνάμεων» υπάρχουν αμφιταλαντεύσεις για το αν πρέπει να δώσουν την πλατεία στους Ναζί ή όχι.

Την ίδια ώρα η ομάδα του αυτοδιαχειριζόμενου στεκιού και άλλες δυνάμεις, κάλεσαν σε παράσταση διαμαρτυρίας στο δημοτικό συμβούλιο για να σταματήσουν την απαράδεκτη αυτή ιστορία, κάτι που φυσικά δείχνει ότι μπορεί να προχωρήσει η υπόθεση της συγκρότησης ενός ενιαίου κοινωνικού αντιφασιστικού μετώπου.  Το ΚΚΕ από την άλλη μεριά, εξέδωσε μια ανακοίνωση της Νομαρχιακής του επιτροπής στην περιοχή, που αξίζει να σταθεί κανείς και αυτό γιατί φαίνονται πολύ καθαρά οι προθέσεις του και τα όρια της «αντιφασιστικής» του τοποθέτησης.

Στην ανακοίνωση αυτή, η Ν.Ε του ΚΚΕ (την δημοσιεύουμε και στο τέλος) κάνει μια γενική τοποθέτηση πάνω στο θέμα της Χρυσής Αυγής και στο συγκεκριμένο περιστατικό. Άσχετα αν διαφωνεί κανείς με τα γενικά συμπεράσματα της «ορθόδοξης» πολιτικής τοποθέτησης του ΚΚΕ, φαίνεται να  δείχνει κάποια «αντιφασιστικά αντανακλαστικά».

Μπορεί βέβαια γενικά και αφηρημένα, το ΚΚΕ να τάσσεται κατά του φασισμού, αλλά δεν θα μπορούσαμε να αφήσουμε ασχολίαστο το γεγονός ότι δεν μας λέει τίποτα επί της ουσίας για το πως αντιμετωπίζουμε τον φασισμό στην πράξη. Η Χρυσή Αυγή όπως όλοι ξέρουμε, έχει πρωταγωνιστήσει όλα τα προηγούμενα χρόνια σε δολοφονικές επιθέσεις και πρακτικές. Στην Σπάρτη για παράδειγμα, άτομα του αντιεξουσιαστικού χώρου έχουν δεχτεί επιθέσεις αρκετές φορές. Στην Σκάλα, τους Μολάους και αλλού, μετανάστες, κυρίως το πιο αδύναμο κομμάτι τους οι Πακιστανοί, έχουν δεχτεί επιθέσεις από τραμπούκους υποστηρικτές της Χρυσής Αυγής, ίσως και μέλη τους.  Η Χρυσή Αυγή σε ανύποπτο χρόνο έχει οργανώσει εξορμήσεις και προεκλογικές συγκεντρώσεις σε ολόκληρη την Λακωνία, καθώς έχει ανοίξει γραφεία σε Γύθειο και Σπάρτη.

Σε όλα τα παραπάνω, το ΚΚΕ δεν έχει κάνει καμία απολύτως τοποθέτηση, τουλάχιστον από όσο είμαστε σε θέση να γνωρίζουμε. Ξέρουμε ύστερα από συζητήσεις με φίλους του ΚΚΕ στην περιοχή, ότι η όλη στάση του πάνω στο θέμα της αντιφασιστικής δράσης έχει προκαλέσει αρκετές ρωγμές σε ένα κομμάτι της βάσης του και ίσως πλέον δημιουργούνται οι προϋποθέσεις για τον απεγκλωβισμό του. 

Στο τέλος της ανακοίνωσης της, η νομαρχιακή επιτροπή προσπαθεί βέβαια να αφιερώσει και λίγες λέξεις πάνω στο ζήτημα της δράσης. Καλεί τα συνδικάτα, τον λαό, την νεολαία και τους εργάτες να φράξουν το δρόμο «στο δεκανίκι των μονοπωλίων» της Χρυσή Αυγής. Με αυτόν τον τρόπο καλεί για ακόμα μία φορά στην ενίσχυση του, επιδιώκοντας  να αποσπάσει κάποιου είδους πολιτική υπεραξία. Όπως πάντα δηλαδή καλεί τους δορυφόρους του ή ότι αντιλαμβάνεται ότι μπορεί να ελέγξει. Η Γ.Γ του κόμματος έχει πάει ακόμα πιο μακρυά την βαλίτσα, σε πρόσφατη ανακοίνωση της στην πρόσφατη πανευρωπαϊκή συνδιάσκεψη που διοργάνωσε το ΚΚΕ, μαζί με άλλα ΚΚ της Ευρώπης. Κάνει ξεκάθαρο ότι το ΚΚΕ δεν θέλει σε καμία περίπτωση να συμμετέχει σε αντιφασιστικά μέτωπα με άλλες δυνάμεις γιατί τάχα μου έτσι θα χτυπηθεί το κίνημα. Φοβάται ότι θα χτυπηθεί το κίνημα, γιατί απλά και ωραία θεωρεί ότι κίνημα είναι το ίδιο και οι δορυφόροι του. 

Έχουμε γράψει ξανά στο παρελθόν ότι δεν βλέπουμε την  αντιφασιστική δράση αποκομμένη από τη δράση ενάντια στην ίδια την κυριαρχία και τον καπιταλισμό. Θεωρούμε επίσης ότι αγώνας ενάντια στην πατριαρχία, τον σεξισμό, τον αντισημιτισμό, τον εθνικό κορμό και κάθε είδους ρατσισμό, αναπόσπαστο κομμάτι του δικού μας αντιφασισμού. Αυτό όμως όσο αφορά εμάς που βαδίζουμε στον δρόμο μιας τέτοιας επιθετικής προοπτικής. Σε επαρχίες  όπως η Λακωνία πρέπει να αναζητήσουμε γέφυρες επικοινωνίας με οποιοδήποτε θέλει να δράσει ενάντια στην σύγχρονη κοινωνική βαρβαρότητα και τον φασισμό ανεξάρτητα κατά πόσο συμφωνεί σε όλα μαζί μας. Το «χτυπάμε μαζί» βαδίζουμε χώρια» ίσως να ταιριάζει στην περίπτωση μας. Καιρός να το σκεφτούμε πολύ σοβαρά γιατί η ήττα μπορεί να είναι πολύ πιο κοντά από όσο νομίζουμε.

Communist Reloaded 29-10-2012

πηγές:

http://www.rizospastis.gr/page.do?id=14260&publDate=24%2F10%2F2012&direction=&pageNo=19

http://www.kke.gr/anakoinoseis_grafeioy_typoy/eishghtikh_omilia_ths_gg_ths_ke_toy_kke_alekas_paparhga_sthn_eyropaikh_kommoynistikh_synanthsh?morf=0

και η Ανακοίνωση

ΣΠΑΡΤΗ: Προκαλεί η «Χρυσή Αυγή»

Η φασιστική οργάνωση «Χρυσή Αυγή», υμνήτρια της χούντας των συνταγματαρχών, με προκλητικό αίτημά της που κατέθεσε στο Δήμο της Σπάρτης ζητά τη μέρα της 17ης Νοέμβρη να της παραχωρηθεί η κεντρική πλατεία της πόλης για τη διοργάνωση εκδήλωσης, τη μέρα δηλαδή που συμπληρώνονται 39 χρόνια από την εξέγερση λαού και νεολαίας στο Πολυτεχνείο ενάντια στο τυραννικό καθεστώς. Επιπρόσθετα, ζητά άδεια για να ακολουθήσει πορεία που θα τερματίσει στο άγαλμα του Λεωνίδα. Μέχρι στιγμής η δημοτική αρχή Σπάρτης, (ΝΔ – ΠΑΣΟΚ) αντί να απορρίψει το αίτημα, δεν έχει απαντήσει.
Σε ανακοίνωσή της η ΝΕ Λακωνίας του ΚΚΕ αναφέρει σχετικά:
«Προκαλεί η ναζιστική οργάνωση “Χρυσή Αυγή”, να ζητά την πλατεία της Σπάρτης για να κάνει συγκέντρωση και να προβάλει τις μαύρες απόψεις της στις 17 Νοέμβρη, τη μέρα του Πολυτεχνείου που οι φασίστες δικτάτορες με τους μηχανισμούς τους μακέλεψαν τον αγωνιζόμενο λαό και τη νεολαία.
Εχει τεράστιες ευθύνες η πλειοψηφία στο Δήμο Σπάρτης που στηρίζεται από ΠΑΣΟΚ – ΝΔ, αν δώσει την έγκρισή της να προκαλέσουν το δοκιμαζόμενο λαό στους φασίστες υμνητές της χούντας, απογόνους των Ταγμάτων Ασφαλείας, που κατά τη διάρκεια της ναζιστικής κατοχής δίπλα δίπλα με τα ένοπλα σώματα του κατακτητή ερήμωσαν και κατάκαψαν πόλεις και χωριά απ’ άκρη σ’ άκρη στη Λακωνία.
Η 17η Νοέμβρη αποτελεί μέρα τιμής για τον αγώνα του λαού ενάντια στη χουντική φασιστική δικτατορία. Τιμάμε και εμπνεόμαστε από τις θυσίες των εργατών, των αγροτών, των φοιτητών και μαθητών με μπροστάρηδες τους κομμουνιστές, ενάντια στους τυράννους τους.
Σήμερα… Ενισχύεται το κράτος της σύγχρονης δικτατορίας των μονοπωλίων μέσω θεσμών καταστολής και χειραγώγησης του λαού από την αστική δημοκρατία. Σε αυτό το πλαίσιο εντάσσεται και η δράση της οργάνωσης της “Χρυσής Αυγής”. Είναι στο πλάι και διαπλεκόμενη με μηχανισμούς του αστικού κράτους, δολοφονικό όπλο του συστήματος κατά του λαού, που κάνει τα πάντα για τη σωτηρία του κεφαλαίου… Καλούμε την εργατική τάξη της περιοχής μας, τα συνδικάτα, το λαό, τη νεολαία, να κάνουν δική τους υπόθεση την απάντηση στο φασισμό που με τη μορφή της “Χρυσής Αυγής” βρίσκεται στο κατώφλι της κοινωνίας μας…».

8 thoughts on “ΚΚΕ Λακωνίας και «αντιφασισμός» μια κριτική προσέγγιση

  1. Παράθεμα: ΚΚΕ Λακωνίας και “αντιφασισμός” μια κριτική προσέγγιση | Avantgarde

  2. Παράθεμα: σχόλιο: Το ΚΚΕ για την Χρυσή Αυγή στην Λακωνία συνέχεια | αυτόνομη πρωτοβουλία ενάντια στην λήθη(beta)

  3. Παράθεμα: σχόλιο: Το ΚΚΕ, η Χρυσή Αυγή στην Λακωνία και το αυτοδιαχειριζόμενο στέκι | αυτόνομη πρωτοβουλία ενάντια στην λήθη(beta)

  4. Παράθεμα: Σημειώσεις για την χρυσή αυγή, τον φασισμό στην ιστορία και ένα χρονικό ρατσιστικών επιθέσεων | αυτόνομη πρωτοβουλία ενάντια στην λήθη(beta)

  5. Παράθεμα: Ανώνυμος

  6. Παράθεμα: Ανώνυμος

  7. Παράθεμα: Η Χρυσή Αυγή στη ΛΑΚΩΝΙΑ « ΕΦΗΜΕΡΙΔΑ "Ο ΕΡΓΑΤΗΣ"

  8. Παράθεμα: Σημειώσεις για την χρυσή αυγή, τον φασισμό στην ιστορία και ένα χρονικό ρατσιστικών επιθέσεων στην Λακωνία « grassrootreuter

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google+

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google+. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

w

Σύνδεση με %s