σχόλιο: Το ΚΚΕ, η Χρυσή Αυγή στην Λακωνία και το αυτοδιαχειριζόμενο στέκι


Συνέντευξη παραχώρησε ο γραμματέας της Ν.Ε του ΚΚΕ Λακωνίας (γνωστός και μη εξαιρετέος στην τοπική κοινωνία Γιώργος Κυριακάκης) στον τοπικό τηλεοπτικό σταθμό του Ελλάδα TV, γνωστό επίσης για τις απόψεις που φιλοξενεί κατά καιρούς, όπως αυτές του φύρερ της Χρυσής Αυγής. Όπως έγραψα και λίγες εβδομάδες νωρίτερα το ΚΚΕ μέσα από τον ριζοσπάστη και τα τοπικά μέσα ενημέρωσης, προσπάθησε να δώσει έκταση στην πρόκληση των φασιστών να ζητήσουν την πλατεία της πόλης για να διοργανώσουν ανοιχτή εκδήλωση την μέρα της επετείου της 17 Νοέμβρη. Το γεγονός ότι το ΚΚΕ έδωσε έκταση στο θέμα και προσπάθησε έστω και μέσα από αυτόν τον τρόπο να συμβάλει στο μπλοκάρισμα της εκδήλωσης των ναζιστών είναι αδιαμφισβήτητα θετικό.

Στην συνέντευξη όμως που παραχώρησε ο Κυριακάκης  δεν σταμάτησε στο πρόβλημα της Χρυσής Αυγής. Επέλεξε να επιτεθεί και στο αυτοδιαχειριζόμενο στέκι της Σπάρτης εξισώνοντας το μάλιστα με τον τρόπο του με την Χρυσή Αυγή, συμβάλλοντας και αυτός στην θεωρία της κυριαρχίας » περί των άκρων που συναντιόνται» (μπορείτε να δείτε τι είπε στο βίντεο – 13.51). Έτσι ο Κυριακάκης τρέχει από την μία να κλείσει την οποιαδήποτε συζήτηση για τον συντονισμό όσων αντιλαμβάνονται και από τις γραμμές του, την φασιστική απειλή και από την άλλη να επιβεβαιώσει ότι το ΚΚΕ δεν έχει σκοπό να συνδιαλλαγεί με κανέναν, συνεχίζοντας έτσι τον μοναχικό του δρόμο.

Δεν χρειάζεται να είναι κανείς φιλόσοφος, ούτε μέλος του στεκιού (προσωπικά δεν είμαι μέλος)  για να καταλάβει την μπουρδολογία του Κυριακάκη στο βίντεο. Ούτε βέβαια για να καταλάβει ότι το ΚΚΕ στην περιοχή, όπως και πανελλαδικά διακατέχεται από ένα σχετικό πανικό. Η κατρακύλα που έχει πάρει μετά τις εκλογές και η έλλειψη οποιασδήποτε αυτοκριτικής, φαίνεται να έχει επιταχύνει το ξεσκέπασμα της πολιτικής του γραμμής σε όλο και περισσότερο κόσμο.

Άλλωστε αυτή η διαδικασία έχει ξεκινήσει εδώ και καιρό, πολύ πριν την εκλογική του καταστροφή. Θα μπορούσαμε σε αυτό το σημείο να κάνουμε μια ανάλυση για τον βρόμικο ρόλο που έπαιξε το ΚΚΕ στον χρόνο, αλλά ίσως να είναι υπέρ αρκετό να κάνουμε μονάχα αναφορά στα τελευταία 4 χρόνια. Ποιος θα μπορούσε να ξεχάσει τις δηλώσεις της Παπαρήγα κατά την διάρκεια της εξέγερσης του Δεκέμβρη: «Η εξέγερση του Λαού δεν θα σπάσει ούτε ένα τζάμι» λαχανιάζοντας από το τρέξιμο προς την βουλή για να διαβεβαιώσει την κυριαρχία ότι το ΚΚΕ είναι εντός αστικής νομιμότητας.

Τον Συφωνιό του ΠΑΜΕ στην Χαλυβουργία τον περασμένο χειμώνα, που αγκαλιά με τον Κασιδιάρη τρώγανε τις σοκοφρέτες που προσέφερε η Χρυσή Αυγή στους χαλυβουργούς σε ένδειξη «ελεημοσύνης», κάνοντας μάλιστα και από κοινού δηλώσεις, καλώντας όλους τους καλούς πατριώτες του ελληνικού βούρκου να ακολουθήσουν το παράδειγμα της.
Την περιφρούρηση της βουλής σχεδόν ένα χρόνο πριν, από τις χιλιάδες εξαγριωμένων Αθηναίων για τα μέτρα που περνούσε τότε η κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ.

  • Αντί επιλόγου

Επιλέγω μόνο τρία περιστατικά αν και όλοι γνωρίζουμε ότι η λίστα είναι πολύ μεγαλύτερη. Ίσως τρέξει το ΚΚΕ για ακόμα μια φορά να μας πει «αντικομμουνιστές». Θα θέλαμε να του γυρίζουμε προκαταβολικά πίσω τέτοιους χαρακτηρισμούς και αυτό γιατί εμείς δεν κάναμε καμιά συνθήκη της Βάρκιζας, ούτε ιστορικά έχουμε ευθύνη για τους χιλιάδες νεκρούς αριστερούς την περίοδο του εμφυλίου. Πολύ περισσότερο η κοινωνία που εμείς οραματιζόμαστε  δεν θα βασίζεται στον φόβο, τα δικαστήρια και τις εκτελέσεις, όπως την περίοδο της Σοβιετικής Ένωσης. Το δικό μας όραμα για την επαναστατική μετάβαση, την συντριβή του κράτους, τον «σοσιαλισμό» και τον «κομμουνισμό» δεν μπορεί παρά να  είναι η ζωντανή κίνηση άρνησης του υπάρχοντος, όχι οι «λαϊκές οικονομίες του ΚΚΕ» και το εθνικό κράτος που ονειρεύεται να χτίσει. Η αυτοδιαχείριση, η αυτονομία, η άμεση δημοκρατία και σχεδιασμός, οι οριζόντιες δομές δεν θα είναι μια εξαίρεση αλλά ο κορμός μιας επαναστατημένης κοινωνίας.

Καλώ όσους θεωρούν ακόμα τον εαυτό του κομμουνιστή από τις γραμμές του ΚΚΕ και συμμερίζονται αυτούς του προβληματισμούς, να γυρίσουν την πλάτη σε τέτοιες επικίνδυνες αντιλήψεις και να περάσουν στην άλλη πλευρά, να χτίσουμε την κοινωνία που μας αξίζει. Παραμένοντας  ανοιχτοί στον διάλογο να ξαναγράψουμε σελίδες μιας νέας ανυπότακτης θεωρίας.

communist reloaded 17-11-2012

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google+

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google+. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

w

Σύνδεση με %s