Λίγα λόγια για τον Δεκέμβρη 08.. έτσι για να μην ξεχνιόμαστε


–Το φάντασμα της ελευθερίας πάντα έρχεται με το μαχαίρι στα δόντια, με την βίαιη διάθεση να σπάσει τις αλυσίδες, όλες τις αλυσίδες, που μετατρέπουν τη ζωή σε μιαν άθλια επαναληπτικότητα, χρήσιμη για την αναπαραγωγή των κυρίαρχων κοινωνικών σχέσεων. —

Υπερρεαλιστική Ομάδα Αθήνας, Δεκέμβρης 08

Πέρασαν κιόλας 4 χρόνια από την δολοφονία εκείνου του μικρού παιδιού στα Εξάρχεια, τα οδοφράγματα, τις φωτιές και την εξέγερση των κολασμένων των Αθηνών και άλλων μεγάλων πόλεων του ελληνικού βούρκου. Πολλοί είναι αυτοί που σήμερα θυμούνται τις μέρες του Δεκέμβρη με νοσταλγία, για άλλους πάλι ο Δεκέμβρης δεν τελείωσε ποτέ, όχι μέχρι να δικαιωθούν οι επιθυμίες τους. Οι μνήμες από την εξέγερση του Δεκέμβρη θα θυμίζουν πάντα όλες αυτές τις ανεκπλήρωτες επιθυμίες μιας γενιάς που συνεχίζει να ζει στην μιζέρια του κόσμου της αφηρημένης εργασίας και της βαρβαρότητας του καπιταλισμού. Θα θυμίζει την απόπειρα να ξεπεραστούν όλες αυτές οι «αυτόκλητες πρωτοπορίες και επαναστατικές ελίτ» της σάπιας «ιδεολογίας» που συνεχίζουν να εγκλωβίζουν και να φράζουν τον δρόμο για την έξοδο από τον πολιτισμό της βαρβαρότητας.

Ο Δεκέμβρης δεν ανήκει σε όλους αυτούς, που σήμερα καπηλεύονται τα οράματα  αυτών που τον έζησαν. Δεν ανήκει στα μικρά και μεγάλα ΚΚΕ που έτρεξαν είτε να τον καταγγείλουν, βλέποντας πίσω του «προβοκάτορες» ή στους πιο «διαβασμένους» που έτρεξαν να μας διαβεβαιώσουν  για το «αυθόρμητο» που πρέπει να γίνει συνειδητό και να οργανωθεί στην γκρούπα τους. Δεν ανήκει στην λογική «η λαϊκή εξέγερση δεν θα σπάσει ούτε ένα τζάμι», αλλά ούτε και σε αυτούς που προσπάθησαν απλά να αναπαράγουν την σχέση του φετιχισμού της θεαματικής βίας, ανακηρύσσοντας τον εαυτό τους ως την νέα πια πρωτοπορία του «κινήματος», καταδεικνύοντας με τον καλύτερο τρόπο την μήτρα που τους γέννησε (λενινισμό). Ο Δεκέμβρης κινήθηκε πέρα και μακρυά από την ψευδή συνείδηση (ιδεολογία), μακρυά και πέρα από την μιζέρια της θεαματικής κοινωνίας.

Οι αντι-ιμπεριαλιστικές/εθνικιστικές κορώνες της «αριστεράς» και τα εθνικά σύμβολα πετάχτηκαν και αυτά με την σειρά τους στα σκουπίδια. Ο εχθρός των τότε νεολαίων αναγνωριζόταν ξεκάθαρα εδώ, “στην ίδια μας τη χώρα”. (1)

ορδεσ

Ο Δεκέμβρης είναι μια συνέχεια και όχι η αρχή. Η ιστορία των εκμεταλλευτικών κοινωνιών «διακόπηκε» πολλές φορές έστω και προσωρινά από την κίνηση αυτών που δεν έχουν τίποτα να χάσουν παρά μόνο τις αλυσίδες τους (από τις αλυσίδες της αφηρημένης εργασίας μέχρι τις αλυσίδες της πατριαρχίας και της ιδεολογίας) . Ο Δεκέμβρης έχει όμως και  την δική του μοναδικότητα. Επιβεβαίωσε με τον καλύτερο τρόπο τι σημαίνει να εξεγείρεσαι ως επισφαλής ή μετανάστης στις δυτικές μητροπόλεις. Ήταν ίσως η πρώτη εξέγερση στα όρια της ευρωπαϊκή αυτοκρατορίας, δίνοντας το μήνυμα για το τι έχει να επακολουθήσει. Σε όσους μας λένε ότι ο Δεκέμβρης τελείωσε, θα τους θυμίσουμε ότι ακριβώς μετά τον Δεκέμβρη, δημιουργήθηκαν μια σειρά αντιδομές που συνεχίζουν να λειτουργούν μέχρι και σήμερα.

Θα θέλαμε να τελειώσουμε αυτό το μικρό κείμενο με ένα μήνυμα σε αυτούς που θέτουν χρονοδιαγράμματα για την επανάσταση. Ο Δεκέμβρης ήρθε ξαφνικά, τόσο ξαφνικά όσο και η εξέγερση στο Λονδίνο το καλοκαίρι του 2011. Αναμένουμε την επόμενη έκρηξη. Μέχρι τότε η αυτο-μόρφωση, δημιουργία αντιδομών και η πλατύτητα ενός δικτύου συντονισμού της δράσης, η κριτική θεωρία και αποδόμηση των επιχειρημάτων της κυριαρχίας πρέπει να είναι το δικό μας πειραματικό εργαστήριο, προετοιμάζοντας τους εαυτούς μας για τις μάχες του μέλλοντος ενάντια στον εθνικό κορμό, την καπιταλιστική κυριαρχία, για τον κομμουνισμό.

αυτόνομη πρωτοβουλία ενάντια στην λήθη 6 Δεκεμβρίου 2012

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google+

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google+. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

w

Σύνδεση με %s