για το αντιφασιστικό-αντιρατσιστικό φεστιβάλ στην Σπάρτη 21/22 Δεκεμβρίου 2012 και το σκεπτικό της συμμετοχής μας


Την Παρασκευή 21 και Σάββατο 22 Δεκεμβρίου διάφοροι φορείς και συλλογικότητες από την Λακωνία καλούν στο αντιφασιστικό, αντιρατσιστικό φεστιβάλ που θα πραγματοποιηθεί στο εργατικό κέντρο Σπάρτης. Κατά την διάρκεια του φεστιβάλ θα πραγματοποιηθούν συζητήσεις, προβολή ντοκυμαντέρ, ανταλλακτικό παζάρι και κάποιου είδους καλλιτεχνικό πρόγραμμα. Η αυτόνομη πρωτοβουλία ενάντια στην λήθη θα συμμετέχει  στις εκδηλώσεις του φεστιβάλ και καλούμε τους φίλους μας να κάνουν το ίδιο. Η συμμετοχή μας στο φεστιβάλ δεν σημαίνει ότι συνδιοργανώνουμε προς αποφυγή οποιασδήποτε παρεξήγησης.

Το συγκεκριμένο φεστιβάλ πρέπει να το δούμε ως μια συνέχεια των αντιφασιστικών δραστηριοτήτων στην περιοχή της Λακωνίας ύστερα από τις σχετικά πετυχημένες δράσεις ενάντια στα σχέδια της χρυσής αυγής στις 17 του περασμένου Νοέμβρη, χωρίς όμως να παραβλέψουμε τις αδυναμίες που έχουν βγει στην επιφάνεια. Βλέπουμε το φεστιβάλ μέσα σε ένα γενικότερο κλίμα αντιφασιστικής δραστηριοποίησης στην περιοχή της Λακωνίας,  ειδικά τώρα σε μια περίοδο που επικρατεί η στρατηγική της έντασης από την πλευρά των οργανωμένων συμμοριών του ναζισμού. Ως μια μικρή συλλογικότητα που δρα οργανωμένα στην Σκάλα και ευρύτερα στην περιοχή της Λακωνίας έχουμε κάνει ξεκάθαρο ότι είμαστε ανοιχτοί σε οποιαδήποτε δράση ενάντια στον φασισμό μέσα από ένα ενιαίο μέτωπο κατανοώντας τις ιδιαιτερότητες της περιοχής, χωρίς όμως να κρύβουμε τις προθέσεις, ταυτότητα και την αυτονομία μας και αυτό γιατί οι «αντιφασισμοί» είναι πολλοί και σίγουρα όχι ίδιοι.

Η συνέλευση της αυτόνομης πρωτοβουλίας ενάντια στην λήθη έχει ήδη ξεκινήσει μια επίμονη, μακροσκελή συζήτηση για τις θέσεις της συλλογικότητας σχετικά με ένα σύγχρονο επιθετικό πάντα ανθελληνικό αντιφασισμό. Σίγουρα δεν διεκδικούμε το αλάθητο, ούτε διεκδικούμε τον ρόλο της αυθεντίας, όλες οι παρατηρήσεις και σχόλια είναι καλοδεχούμενα, άλλωστε μόνο έτσι θεωρούμε ότι μπορεί να προχωρήσει η σύνθεση αυτού του κειμένου. Το κείμενο με τις θέσεις μας θα δημοσιευτεί στην σελίδα μας όπως κάνουμε πάντα στο βαθμό που θα έχει ολοκληρωθεί.

Μια σύνοψη του σκεπτικού μας για τον αντιφασισμό θα μπορούσε να είναι οι παρακάτω θέσεις.

Ο δικός μας αντιφασισμός (όπως δηλαδή εμείς τον αντιλαμβανόμαστε)

  • πάει μαζί με την δράση ενάντια στο υπάρχον και αυτό γιατί κανένας άλλος «αντιφασισμός» δεν μπορεί στην πραγματικότητα να φράξει τον δρόμο προς τον ανορθολογισμό του φασισμού και την βαρβαρότητα. Είναι οραματικός και θέτει το ζήτημα της επαναστατικής ανατροπής και την μετάβασης στον κομμουνισμό
  • ιστορικά σε ένα μεγάλο βαθμό, εμπνέεται από τις παραδόσεις  και το δίλημμα «σοσιαλισμός ή βαρβαρότητα», την Ρόζα Λούξεμπουργκ, τον Γκροτέρ,  τον πρώιμο Καστοριάδη και τον Ντεμπόρ, τις πιο λαμπρές δηλαδή  στιγμές  του συμβουλιακού κομμουνιστικού κινήματος. Αλλά και από την κριτική θεωρία του Μαρξ, του Αντόρνο, του Χορκχάιμερ του Μαρκούζε και του Μπενγιαμιν, μέχρι την σύγχρονη κριτική θεωρία του 21ου αιώνα, του Moshes Postone. Τέλος από την συσσωρευμένη εμπειρία από και μετά το ολοκαύτωμα (shoah).
  • ξεκαθαρίζει ότι είναι ενάντια στον αντισημιτισμό αριστερό,δεξιό και δομικό. Ξέρουμε καλά ότι πίσω από κάθε «αντισιωνισμό» βρίσκεται το μίσος ενάντια στους εβραϊους. Ο αντισιωνισμός είναι αντισημιτισμός. Υπερασπιζόμαστε το δικαίωμα ύπαρξης του κράτους του Ισραήλ ως καταφύγιο των εβραίων του κόσμου σε ένα αντισημιτικό κόσμο, όπου αριστεροί και δεξιοί αρνήθηκαν να καταδικάσουν το ολοκαύτωμα στην πράξη, αφήνοντας ανοιχτό το ενδεχόμενο επανάληψης του.
  • είναι βαθιά ανθελληνικός. Γιατί η ελληνική κοινωνία δεν έγινε, αλλά ήταν πάντα ρατσιστική. Ο ρατσισμός και ο αντισημιτισμός, ο εθνικισμός, η ομοφοβία και ο σεξισμός ήταν και είναι μόνιμα γνωρίσματα της κυρίαρχης “εθνικής αφήγησης” και του ελληνικού όχλου.
  • παραμένει ενάντια στην ιδεολογία και τα ιστορικά απομεινάρια της. Γιατί με τον όρο ιδεολογία εννοούμε την ψευδή συνείδηση.
  • είναι εχθρικός στις κυρίαρχες θεωρίες συνωμοσίας, τις επικίνδυνες απλουστεύσεις του κυρίαρχου «αντικαπιταλισμού»και «αντιιμπεριαλισμού της αριστεράς και κομματιών της αντιεξουσίας.

Αυτά είναι μόνο μερικά από τα σημεία αυτής της συζήτησης που θέλουμε να ανοίξουμε στο άμεσο μέλλον και να πάρει όσο μεγαλύτερη έκταση γίνεται. Μπορεί να δρούμε τοπικά αλλά από εκεί και μετά η συλλογικότητα μας συμμετέχει σε ένα άτυπο δίκτυο ομάδων και πρωτοβουλιών με «κοντινό» περιεχόμενο σε Ελλάδα και Ευρώπη.  Στην Λακωνία καλούμε όσους  βρίσκουν το παραπάνω σκεπτικό ενδιαφέρον να μην διστάσουν να μας συναντήσουν στο αντιφασιστικό/αντιρατσιστικό φεστιβάλ και να ανοίξουμε ένα ειλικρινή διάλογο με στόχο την οικοδόμηση ενός μετώπου με χαρακτηριστικά άμεσης δημοκρατίας και σεβασμό στην διαφορετικότητα αλλά πάντα με ξεκάθαρο προσανατολισμό ενάντια σε κάθε φασισμό και πρωτίστως ενάντια σε κάθε έκφραση της κυριαρχίας.

communist reloaded για την συνέλευση ενάντια στην λήθη 19 Δεκέμβρη 2012

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google+

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google+. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

w

Σύνδεση με %s