περί παρελάσεων ο λόγος…..


Νιώσαμε την ανάγκη να γράψουμε ένα σχόλιο με αφορμή την παρέλαση της 25ης Μαρτίου και αυτό γιατί μας εντυπωσίασε το γεγονός ότι φέτος δεν βρήκαμε ούτε ένα κείμενο σχετικό από άλλους εδώ στα άδυτα της φασιστικής Λακωνίας, τουλάχιστον μέχρι την ώρα που γράφουμε αυτές τις γραμμές. Είναι πραγματικά αξιοπερίεργο ότι οι περισσότεροι που τοποθετούν τον πολιτικό τους λόγο στο «αντι-εθνικιστικό τόξο», αν μπορεί να το χαρακτηρίσει κάποιος έτσι, δεν έχουν ακόμα βγάλει έστω και μια μικρή ανακοίνωση ενάντια στις παρελάσεις. Η 25η Μαρτίου είναι μια σημαντική μέρα για το «έθνος» μιας και ξεκίνησε όπως λένε «η μεγάλη επανάσταση του έθνους ενάντια στους εχθρούς του». Αυτό είναι όντως μια αλήθεια που δεν θα μπορούσε να μην είναι πικρή.

Οι παρελάσεις για την 25η Μαρτίου δεν είναι μόνο μια εθνική φιέστα – τσίρκο όπως κάποιοι σύντροφοι – και μη, μας παρουσιάζουν συστηματικά. Για μας δεν είναι απλά ένα πανηγύρι αλλά μια από τις σκοτεινόχρωμες εκφράσεις του ελληνικού εθνικισμού/φασισμού. Σε αυτό το τσίρκο ρόλο δεν έχουν μόνο οι παρελαύνοντες  αλλά όπως σε όλα τα ολοκληρωτικά καθεστώτα σημαντικό ρόλο παίζουν και οι θεατές του. Όσο περισσότερες είναι οι εθνικές κραυγές και όσο μεγαλύτερος είναι ο θεαματικός όχλος ( αυτό το σύνολο από μίζερες μοναξιές) που παρακολουθεί, τόσο μεγαλύτερη θα είναι η ικανοποίηση του και η απαίτηση για αίμα. Άλλωστε και ο ίδιος ο εθνικός ύμνος, δεν είναι παρά η κοινή ομολογία του ελληνικού εγκλήματος εκείνης της ιδιαίτερης εποχής, (της κατασκευής ενός έθνους). Ο ελληνικός εθνικός ύμνος δεν είναι παρά ένα ποίημα που εξυμνεί, αναλυτικά μάλιστα, τη μαζική σφαγή 30.000 μουσουλμάνων τούρκων και εβραίων κατά τη διάρκεια της λεγόμενης ‘άλωσης της Τριπολιτσάς’, σε αυτόν ακριβώς τον ίδιο γεωγραφικό χώρο, κατά τα χρόνια της λεγόμενης ‘απελευθέρωσης’ από τους τούρκους (1) .

Οι μαθητικές παρελάσεις στην νεότερη ιστορία  καθιερώθηκαν επι δικτατορίας Μεταξά με την συναίνεση της ΕΟΝ(της νεολαίας του καθεστώτος) και προωθούσαν τη στρατιωτική πειθαρχία της νεολαίας. Σήμερα οι παρελάσεις διατηρούν ακόμα ζωντανό το νόημα τους. Ακριβώς όπως η οικογένεια, η σχολική μηχανή και οι υπόλοιποι ιδεολογικοί μηχανισμοί της κυριαρχίας. Δεν θα μπορούσαμε να αφήσουμε ασχολίαστο και το γεγονός της αρρωστημένης στρατιωτικής ομοιομορφίας, ένα από τα αγαπημένα θεάματα της καπιταλιστικής εθνικής συγκρότησης. Ο εθνικός κορμός βάζει τα καλά του και βγαίνει στους δρόμους του ελληνικού βούρκου, ενώ γύρω από αυτούς,  υπάρχει ο όχλος να χειροκροτεί με σημαιάκια στα χέρια.

Το ζητούμενο λοιπόν δεν είναι απλά μια στεγνή καταγγελία των παρελάσεων, αλλά το ξεμπρόστιασμα τους  ως έχουν: δηλαδή την ανάδειξη του ελληνικού φασισμού. Όσο δεν αντιδρούμε στις φασιστικές παρελάσεις (την ελληνική πραγματικότητα σε κάθε μορφή), τόσο η καπιταλιστική κυριαρχία στρώνει το κόκκινο χαλί σε αυτήν την νέα φάση  μετάβασης  από την αστική δημοκρατία σε έναν original φασισμό «δίχως περιτύλιγμα».

Πίσω από τις λέξεις έθνος, φυλή, λαός, καθαρότητα κρύβεται η άμυνα (ιδεολογία) ενός συστήματος σε κρίση.

  • η αποπνικτική ατμόσφαιρα μιας κοινωνίας που υποφέρει μέσα στις αντιφάσεις αυτής της πολιτιστικής – κοινωνικής παρακμής.
  • οι πατριαρχικοί μηχανισμοί, η κανονικότητα και αρρενωπότητα
  • η διαιώνιση της βαρβαρότητας του θεάματος – εμπορεύματος και της αφηρημένης εργασίας
  • των στρατοπέδων εργασίας  «εξαθλιωμένων»
  • της εξόντωσης όλων των ξένων σωμάτων

Σε τελική ανάλυση η δράση ενάντια στις παρελάσεις πάει μαζί με την δράση ενάντια στην φαντασιακή κοινότητα του έθνους και της καπιταλιστικής βαρβαρότητας.

Ούτε μια μέρα για το έθνος, ούτε μια μέρα για την ελλάδα… να γκρεμίσουμε το υπάρχον, στην εθνική ενότητα είμαστε προδότες,  για τον κομμουνισμό… 

η συνέλευση της αυτόνομης πρωτοβουλίας ενάντια στην Λήθη 23 Μαρτίου 2013

 

One thought on “περί παρελάσεων ο λόγος…..

  1. Παράθεμα: Για την δράση των νεοναζί που συνεχίζεται ανενόχλητη στην Σκάλα Λακωνίας. | αυτόνομη πρωτοβουλία ενάντια στην λήθη

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google+

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google+. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

w

Σύνδεση με %s