παρέμβαση της αυτόνομης πρωτοβουλίας ενάντια στην λήθη Ιούλιος 2013


Όταν ξεκινήσαμε να δρούμε συλλογικά ξέραμε ότι δεν είναι μια εύκολη διαδρομή, ειδικά σε μια περιοχή που αδιαμφισβήτητα διεκδικεί τον τίτλο της καρδιάς του ελληνικού φασισμού. Η δράση σε ένα περιβάλλον αποπνικτικό πολλές φορές γέννησε την αναγκαιότητα να πειραματιστούμε και να επικοινωνήσουμε με κομμάτια κόσμου που ίσως σε διαφορετικές συνθήκες να μην το επιλέγαμε. Σε κάθε περίπτωση μια τέτοια απόφαση δεν είχε μόνο αρνητικές επιδράσεις πάνω μας, αλλά μας βοήθησε να ξεκαθαρίσουμε πολλά πράγματα σχετικά με την σύνθεση και το μέγεθος της επιρροής του ρατσιστικού λόγου στην περιοχή, καθώς και στο να μας βρει ακόμα περισσότερο έτοιμους στην θεωρία και την πράξη στο μέλλον. Έχουμε επισημάνει αρκετές φορές στο παρελθόν ότι ο ελληνικός φασισμός βρίσκει έδαφος και οργανώνεται μέσα από πολλά, μικρά και μεγάλα, διαφορετικά μονοπάτια. Η επαφή και επικοινωνία μας με ευρύτερα κομμάτια της τοπικής κοινωνίας το επιβεβαιώνει με τον χειρότερο τρόπο. Από τις συζητήσεις σε καφενεία, μέχρι τις καθημερινές συμπεριφορές στο δρόμο, στη δουλειά, στο πάρκο, η δυσοσμία του ελληνικού βούρκου, η προετοιμασία για κάτι πολύ μεγαλύτερο από απλές ρατσιστικές απειλές των νοικοκυραίων, εκτιμούμε πως είναι προ των πυλών. Παρακάτω θα προσπαθήσουμε να ξετυλίξουμε το νήμα των διαφορετικών ρατσιστικών αντανακλάσεων στην τοπική κοινωνία σχετικά με τους Ρομά, καθώς και μια σειρά ρατσιστικά περιστατικά των τελευταίων μηνών στην πόλη της Σκάλας και την ευρύτερη περιοχή.

Ο ελληνικός τοπικός όχλος στην Σκάλα Λακωνίας φαίνεται να βρίσκει ξανά τον στόχο του. Δεν είναι πια μόνο οι κακοί Πακιστανοί και άλλοι ξένοι που μας κλέβουν τις δουλειές. Δεν είναι ούτε μόνο το κακό μνημόνιο και οι φόροι που έχει επιβάλει το κράτος. Οτιδήποτε μη ελληνικό ή “μη κανονικό”είναι στόχος, ανοιχτά και περήφανα… Κάποτε κάποιοι κυρίως δηλωμένοι “αριστεροί”, αλλά ακόμα και “δεξιοί”, πάντα όμως έλληνες προσπαθούσαν ίσως να κρύψουν αυτές τους τις επιθυμίες. Σήμερα όμως έχουν λάβει θέσεις μάχης, έσπασαν τα “δημοκρατικά τους ταμπού”. Είναι έτοιμοι να κάνουν το μεγάλο βήμα.

Ο κύκλος που άνοιξε με τις φασιστο-συνάξεις του γνωστού περιφερόμενου θιάσου της χρυσής αυγής ενάντια στους Ρομά στην Τραπεζοντή Λακωνίας, δείχνει να έχει την αμέριστη συμπαράσταση ενός μεγάλου κομματιού της τοπικής κοινωνίας. Μάλιστα ακόμα πιο μεγάλο από όσο φαντάζεστε. Παρακάτω θα παρουσιάσουμε μια σειρά απόψεις, φήμες και ενέργειες που ακούσαμε, καταγράψαμε, είμαστε αυτόπτης μάρτυρες. Οι Ρομά ως γνωστόν είναι ένα από τα παραδοσιακά θύματα της ελληνικής κοινωνίας στον χρόνο. Ως γνωστόν ποτέ του δεν ενσωματώθηκε στον εθνικό κορμό.

Ρατσιστής ενάντια στους Ρομά νούμερο 1 (αριστερός ή δεξιός;)

Οι Ρομά δεν πληρώνουν φόρους στο κράτος με αποτέλεσμα το τελευταίο να πέσει έξω..

Αν και αυτή η βλακεία κάτω από άλλες συνθήκες ίσως να μην άξιζε καν να σχολιαστεί, σε αυτήν την φάση χρήζει περαιτέρω μελέτης. Ο έλληνας ρατσιστής αυτής της περίπτωσης, δεν έχει πει ποτέ του κουβέντα για το αν και ποιοι έλληνες π.χ εφοπλιστές (ως τυχαίο παράδειγμα) πλήρωναν/πληρώνουν φόρους. Άλλωστε και ο ίδιος γουστάρει φοροδιαφυγή, μόνο βέβαια για έλληνες, όχι από όσους “μολύνουν” την ελληνικότητα του. Η ενότητα του έθνους εδώ είναι κάτι περισσότερο από πασιφανές

Ρατσιστής ενάντια στους Ρομά νούμερο 2 (αριστερός ή δεξιός;)

Και να ήθελα… δεν μπορώ να είμαι αλληλέγγυος με τους Ρομά γιατί κλέβουν και πουλάνε ναρκωτικά, εγώ θέλω να είμαι κοντά στις μάζες..

Ο ρατσιστής νούμερο 2 είναι βέβαια αρκετά πιο επικίνδυνος, γιατί εκτός άλλων να αποκαλύψουμε ότι δηλώνει “ριζοσπάστης” ίσως ακόμα και “αντιεξουσιαστής” (τα υπόλοιπα ευκόλως εννούμενα παραλείπονται). Κανείς βέβαια δεν βρέθηκε να του πει, ή καλύτερα να πούμε ότι κάνει πως δεν άκουσε, ότι η τρομακτική θεωρία της συλλογικής ευθύνης πάντα κατέληξε σε εγκλήματα. (η λογική του στυλ ένας Κινέζος έκλεψε μια μπύρα, όλοι οι Κινέζοι είναι κλέφτες). Η θεωρία της συλλογικής ευθύνης πάντα ήταν ένας από τους σημαντικότερους πυλώνες του εθνικοσοσιαλισμού, της ιδεολογίας και της εθνικής αφήγησης. Η συλλογική ευθύνη χρησιμοποιήθηκε πάντα για την απονομιμοποίηση του επερχόμενου εγκλήματος που διαπράττει μια πλειοψηφία απέναντι σε μια μειοψηφία. Ο συγκεκριμένος λοιπόν “ριζοσπάστης” έχει λάβει θέση μάχης και μάλιστα κοντά στις μάζες, αλλά όχι από την πλευρά του ανταγωνιστικού κινήματος που ίσως κραυγάζει. Είναι ξεκάθαρο ότι τα όρια της αριστεράς από τον εθνικισμό στενεύουν.

Ρατσιστής ενάντια στους Ρομά νούμερο 3

Δεν είμαι φασίστας, άλλα άμα οι νεοναζί διώξουν τους Ρομά, εγώ θα τους ψηφίσω.

Εδώ δεν νομίζουμε ότι σηκώνει καμιά αμφιβολία ότι το συγκεκριμένο βλήμα είναι φασίστας. “Δεν είμαι φασίστας… αυτοί είναι ξένοι” .. κλασικές ελληνικές αξίες.

Σε αυτό το σημείο επιλέξαμε να τελειώνουμε με τα παραδείγματα και να μην κουράσουμε άλλο, αν και θα μπορούσαμε να συνεχίσουμε γράφοντας μια μπροσούρα μόνο με αυτά, τα περιστατικά ρατσιστικού λόγου και πράξης είναι βλέπεις αμέτρητα.

Και τι γίνεται με όλους εμάς;

 Δυστυχώς δεν είναι λίγος ο κόσμος και από τους δικούς μας κύκλους που δεν έχει συνειδητοποιήσει ότι ο ελληνικός φασισμός δεν είναι προϊόν της κρίσης, αλλά της συνολικής πορείας και συγκρότησης του ελληνικού έθνους/κράτους. Για μας δεν νοείτε μαχητικός αντιφασισμός δίχως μια συνολική κριτική στην ελληνική εθνική οντότητα. Δεν νοείτε επίσης χωρίς μια ξεκάθαρη εμπλοκή των ίδιων των μεταναστών και άλλων καταπιεσμένων με μαχητικές κοινότητες αντιφασιστικού αγώνα. Αυτός είναι και ο στόχος της συλλογικότητας μας. Να ξεπεράσει αδυναμίες και να συμβάλει με όποιον τρόπο μπορεί στην οικοδόμηση ενός τέτοιου μαχητικού ρεύματος στα όρια του ελληνικού κράτους και παρά πέρα.

Ο απεγκλωβισμός από την αντιμνημονιακή λαϊκή πατριωτική συστράτευση της αριστεράς και την σύγχυση που έχει δημιουργήσει κάτι τέτοιο τελευταία, η απόπειρα κατανόησης σε βάθος των καπιταλιστικών σχέσεων και της στρατηγικής της κυριαρχίας, πέρα από τις λαϊκιστικές κορώνες παραμένει ένα μεγάλο στοίχημα. Η αυτομόρφωση, η καθημερινή δράση/αυτοοργάνωση δεν μπορεί παρά να είναι σήμερα το αυτό το μικρό βήμα προς μια τέτοια προοπτική.

Και με την πολιτική συμμαχιών τι γίνεται; η αριστερά;

Η αριστερά στην Ελλάδα αλλάζει και αυτή με την σειρά της. Με την νέα εποχή της ύφεσης, ο λόγος της πλέον αναβαθμίζεται σε ακόμα πιο εθνικιστικό. Ο αντιιμπεριαλισμός της πρέπει πια να ξεπεράσει σταδιακά τον αντιαμερικανισμό και να περάσει στον mainstream αντιγερμανισμό. Με άλλα λόγια ο αποπροσανατολιστικός λαϊκισμός του “φονιάδες των λαών, αμερικάνοι” πρέπει άμεσα να αντικατασταθεί από το είμαστε υπό “Γερμανική κατοχή”, ή οτιδήποτε άλλο εκτός από τους έλληνες εκμεταλλευτές ή καλύτερα να πούμε τις εκμεταλλευτικές σχέσεις σε αυτήν εδώ την χώρα. Η λέξη “καπιταλισμός” αντικαταστάθηκε από την λέξη “μνημόνιο” και “τραπεζίτης”(η αιώνια δαιμονισμένη φιγούρα του παγκόσμιου αντισημιτισμού). Όπως γράφει σε ένα κείμενο της και μια συλλογικότητα από τον βόλο :

Το κακό δεν είναι μόνο πως αθωώνονται τα ελληνικά αφεντικά, ούτε το ότι πάλι η αριστερά λαϊκίζει. Η αντιμνημονιακή συστράτευση επιπλέον συντήρησε και όξυνε τις εθνικιστικές ορδές, γιατί αγκάλιασε πολλές συνομωσιολογικές θεωρίες που συνάντησε στις πλατείες (ας μην ξεχνάμε πως ο αντισημιτισμός είναι κλασσικό ένδυμα του ελληνισμού), και έδωσε στους μικρομεσαίους το αίσθημα της αθωότητας και της δίκαιης αγανάκτησης. Και όταν οι έλληνες μιλούν για ξένη κατοχή, το αντιμετωπίζουν με ξύλο στους ξένους.

Για τον λεγόμενο αντιεξουσιαστικό χώρο τα πράγματα δεν είναι και πολύ καλύτερα. Η σύγχυση και η έλλειψη οποιασδήποτε κριτικής αντίληψης, τον σπρώχνει κατά πλειοψηφία προς όλο και μεγαλύτερα λάθη και στην αγκαλιά της αριστεράς. Άλλωστε δεν είναι καθόλου τυχαίο γεγονός η αμέριστη αλληλεγγύη του στην ΕΡΤ (για παράδειγμα), βάζοντας νερό στο κρασί του για όλα τα ευτράπελα που γίνονται εκεί αυτές τις μέρες από τους μεγαλοσυνδικαλιστές, τα κόμματα της αριστεράς και πάει λέγοντας. Η μιζέρια της λογικής τρέχω πίσω από τις εξελίξεις(κάτι που συμβαίνει εδώ και πάρα πολλά χρόνια στον συγκεκριμένο χώρο) , η αναπαράσταση του μέσα από μια χυδαία μορφή θεάματος θα τον περιχαρακώσει ακόμα περισσότερο στο μέλλον.

Τα παραπάνω όμως σε καμία περίπτωση δεν σημαίνουν ότι δεν υπάρχει ένα δυναμικό κόσμου ακόμα και σε αυτούς τους χώρους που ψάχνει δρόμους ενάντιων του υπάρχοντος στην σημερινή Ελλάδα. Δεν μηδενίζουμε, ούτε αγώνες, ούτε άτομα, άλλωστε δεν ξεχνάμε και εμείς την πολιτική μας καταγωγή. Κάτω από αυτές τις συνθήκες όμως δεν είμαστε καθόλου σίγουροι ότι σαν συλλογικότητα μπορούμε πια να ελπίζουμε στην κοινή δράση, χωρίς βεβαίως να γκρεμίζουμε γέφυρες επικοινωνίας.

Δεν θα σταματήσουμε όμως να καλούμε συντρόφους, φίλους και εχθρούς σε διάλογο με οποιασδήποτε τρόπο για όλα τα παραπάνω. Συνεχίζουμε να καλούμε όποια θέλει να έρθει σε επαφή μαζί μας.

Και ο μαχητικός αντιφασισμός; τι;

Το τελευταίο διάστημα κάτι φαίνεται να αλλάζει. Όλο και περισσότερες συλλογικότητες μαχητικού αντιφασισμού αναδύονται στην επιφάνεια του σημερινού βούρκου, έστω και αν ακόμα είναι μια πολύ μικρή μειοψηφία. Από την Θεσσαλονίκη, τον Βόλο, την Ξάνθη, την Αθήνα ακόμα και μέχρι την άλλη άκρη εδώ στην Λακωνία μπορούμε να μετρήσουμε αρκετά παραδείγματα. Ένα άτυπο δίκτυο συλλογικοτήτων, συντρόφων κλπ έχει ήδη αρχίσει να λειτουργεί και είναι ένα ελπιδοφόρο μήνυμα. Κρίνουμε αναγκαίο να συνεχίσουμε μια τέτοια διαδικασία.

Για την δράση μας το επόμενο διάστημα

Η Πακιστανική κοινότητα, οι μετανάστες δεύτερης γενιάς, οι φτωχοί εξαθλιωμένοι εργάτες γης (κυρίως άνεργοι) και η κοινότητα των Ρομά είναι ο ξεκάθαρος στόχος της κυριαρχίας και του ελληνικού φασισμού στην περιοχή μας, όπως φυσικά γίνεται και σε ολόκληρη την Ελλάδα. Πρέπει σε κάθε περίπτωση να εντείνουμε τις προσπάθειες μας να γειώσουμε μια επιθετική αντιφασιστική λογική μέσα σε αυτά τα κοινωνικά στρώματα.’Η αυτόνομη πρωτοβουλία ενάντια στην λήθη, όλο το επόμενο διάστημα θα επικεντρώσει με όλη της την δύναμη σε μια τέτοια προοπτική. Απέναντι στις φασιστο-συνάξεις του ελληνικού όχλου (μιλώντας και για την συνάντηση της Χ.Α αύριο Κυριακή 7 Ίούλη) θα θερίσουν την οργή.

Εδώ και τώρα μαχητικές αντιφασιστικές κοινότητες αγώνα σε κάθε πόλη και χωριό. Ο πόλεμος δεν χάθηκε, μόλις τώρα αρχίζει και είναι αδιαπραγμάτευτος μέχρι την καταστροφή του εθνικού κορμού και τον κομμουνισμό

υσ: Θα θέλαμε να εκφράσουμε σε αυτό το σημείο την αλληλεγγύη μας στους συντρόφους από την antifa kalithea που δέχτηκαν επίθεση με βόμβες μολότοφ από φασίστες στην συναυλία που διοργάνωσαν χθες (5-7) στην πλατεία της Καλλιθέας, όπου κινδύνεψαν μικρά παιδιά. Η επίθεση των φασιστών αποκρούστηκε θεαματικά και αξίζουν ένα μεγάλο μπράβο για την ψυχραιμία και μαχητικότητα τους.

Αυτόνομη Πρωτοβουλία Ενάντια στην Λήθη Ιούλιος 2013

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google+

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google+. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

w

Σύνδεση με %s