σχόλιο για τα γεγονότα των τελευταίων ημερών στην Σκάλα Λακωνίας


Την περασμένη Κυριακή (7 Ιουλίου)όπως είχαμε γράψει και σε προηγούμενο κείμενο, πραγματοποιήθηκε ρατσιστική/φασιστική συγκέντρωση στην Σκάλα Λακωνίας ενάντια στις κοινότητες των Ρομά και σε μετανάστες που ζουν στην περιοχή. Η πόλη γέμισε φασίστες από Αθήνα, Καλαμάτα και αλλού. Δύο λεωφορεία και αρκετά αυτοκίνητα έφτασαν στην πόλη για να σπείρουν μίσος. Κατά ένα περίεργο τρόπο η τοπική κοινωνία κατά πλειοψηφία τους γύρισε την πλάτη (εκτός βέβαια από μια ομάδα από γνωστά βλήματα της περιοχής μας). Η συμμετοχή από την πόλη της Σκάλας ήταν πραγματικά απειροελάχιστη, αν αναλογιστεί κανείς το ποσοστό που πήρε το φασιστικό μόρφωμα στις προηγούμενες εκλογές. Βέβαια το γεγονός αυτό από μόνο του δεν είναι λόγος για εφησυχασμό. Σιωπηλά πολλοί είναι αυτοί που συμφωνούν με το ρατσιστικό παραλήρημα τoυ ελληνικού φασισμού.

Το φιάσκο των φασιστών στην Σκάλα είναι ένα από τα γεγονότα. Ένα όμως δεύτερο είναι εξίσου σημαντικό. Η φασιστοσύναξη βρήκε πρωτίστως την κοινότητα των Ρομά, αλλά και δευτερευόντως τους μετανάστες σε ετοιμότητα. Η παθητικότητα σιγά σιγά παίρνει ένα τέλος. Όλο και περισσότερος κόσμος αρχίζει να αντιλαμβάνεται ότι δεν πρέπει να μένει αμέτοχος και σιωπηρός στην αναβάθμιση του ελληνικού φασιστικού λόγου και πράξης. 

Ένα τρίτο γεγονός όμως πρέπει να προβληματίσει όλους/ες, προς όλες τις κατευθύνσεις, είναι η σιωπή της αριστεράς της περιοχής για αυτήν την συνάντηση. Ενώ κάτι τέτοιο δεν έγινε με την αντίστοιχη φασιστοσύναξη στην Τραπεζοντή πριν λίγους μήνες, εντύπωση προκαλεί ότι ο ΣΥΡΙΖΑ Λακωνίας, το ΚΚΕ, λοιπά αριστερά και ομάδες του α/α χώρου στην Λακωνία, δεν έβγαλαν ούτε μια ανακοίνωση τύπου για την φασιστοσύναξη. (τουλάχιστον από όσο ψάξαμε στο διαδίκτυο, αν υπάρχει κάποια ανακοίνωση, παρακαλούμε να μας την στείλετε με σχόλιο)

Η σιωπή τους σίγουρα λειτουργεί ως βούτυρο στο ψωμί του ελληνικού φασισμού, καθώς εκτός άλλων υπονομεύει οποιαδήποτε επιθυμία αντιφασιστικής δράσης από έναν κόσμο που βρίσκεται κοντά σε αυτούς τους χώρους. Η σιωπή τους σε ένα τέτοιο γεγονός είναι τέλος μια άτυπη μορφή νομιμοποίησης της φασιστικής επίθεσης ενάντια στις κοινότητες των Ρομά.

Τέλος θέλουμε να χαιρετήσουμε όσες/όσους στην Σκάλα Λακωνίας, κυρίως φίλους της πρωτοβουλίας μας αλλά και συντρόφους του ευρύτερου αντιεξουσιαστικού χώρου που ήταν σε μια μορφή επιφυλακής (κατέγραψαν το γεγονός) και στάθηκαν αλληλέγγυοι στους Ρομά, αλλά και με την τοπική Πακιστανική κοινότητα. Ο συντονισμός και η οργάνωση του επιθετικού αντιφασισμού πρέπει να γίνει ο δικός μας μονόδρομος. Καλούμε όποια/ον θέλει να συμβάλει σε μια τέτοια διαδικασία να επικοινωνήσει μαζί μας όσο έχουμε ακόμα καιρό. Ανοιχτά και περήφανα για πάντα antifa

C.R για τήν αυτόνομη πρωτοβουλία ενάντια στην λήθη

11 thoughts on “σχόλιο για τα γεγονότα των τελευταίων ημερών στην Σκάλα Λακωνίας

 1. Από προσωπική εκτίμηση των γεγονότων ,Έχω ν’ αναφέρω τα εξής:Οι κάτοικοι δεν ανταποκρίθηκαν και προπαντός η νεολαία αδιαφόρησε πλήρως.Τα πράγματα δεν πήγαν όπως τα περίμεναν στη Χρυσή Αυγή.Έχασαν παντελώς την αίγλη που καλλιεργούσαν τόσο καιρό με διάφορα μυθεύματα.Από συζητήσεις με δεξιούς της πόλης που είχα τις επόμενες μέρες ,κατάλαβαν πως πρόκειται για άτομα λίγο ως πολύ γελοία.Αυτή η στρατιωτική εμφάνιση ,τα γάντια του μποξ ,η ψευτομαγκιά που θύμιζε κουτσαβάκια ,στα μάτια τους φάνηκε γελοία.Μάλιστα ένας μου είπε πως όταν τους είδε να περπατούν με αυτό τον τρόπο, με τα γάντια ,του ήρθαν γέλια γιατί θύμιζαν cartoon .Βέβαια δεν τόλμησαν να πειράξουν τους Ρομά και η προσωπική μου εκτίμηση είναι πως κατάλαβαν ότι δεν έχουν στήριξη από τους κατοίκους.Εξάλλου από αυτούς που παρακολουθούσαν εκ του μακρόθεν λίγοι ήταν υποστηρικτές τους.

 2. Πάντως σε μια περιοχή όπως είναι η δική μας, καλό είναι να μην έχουμε αυταπάτες για το μέγεθος της επιρροής του ελληνικού φασισμού. Αν και οι οργανωμένες συμμορίες τύπου χ.α δεν έχουν την απαραίτητη «δυνατή» παρουσία στο δρόμο, οι απόψεις που ακούγονται καθημερινά στους δρόμους και τα καφενεία της πόλης είναι ιδιαίτερα επικίνδυνες. Από τις αντισημιτικές παράνοιες μέχρι το ζήτημα των Ρομα ο ελληνικός εθνικός κορμός προετοιμάζεται για κάτι μεγαλύτερο. Βέβαια ήταν ιδιαίτερα θετικό ότι ο κόσμος εξέλαβε την φασιστική παρέλαση ως μια γραφικότητα (αν και αυτό φυσικά δεν είναι αρκετό) χρειάζεται μεγαλύτερη κινητοποίηση από την δική μας πλευρά

 3. Το πρόβλημα είναι ότι δεν βγήκαν κείμενα να καταδικάζουν τη φασιστοσύναξη?
  Λες και ήταν η πρώτη που έγινε ή η τελευταία που θα γίνει..Το θέμα είναι να αντιμετωπίσουμε το «πρόβλημα» άμεσα και όχι μόνο βγάζοντας καταδικαστικά κείμενα.

 4. Συνοπτικά και γρήγορα
  Ευχαριστούμε για το σχόλιο

  – επειδή εννοούμε ακριβώς αυτό και φυσικά όλα είναι κομμάτι της δράσης (και η αντιπληροφόρηση) θεωρούμε εντελώς «παράξενο» ότι υπήρξε σιωπή για το θέμα από την λεγόμενη αριστερά. Εμείς πάντως από την δική μας πλευρά κάναμε ότι μπορούσαμε (και δεν μιλάμε απλά για κάποιου καταγγελία). Το θέμα είναι να αντιληφθούμε το βάθος του φασισμού στην ελληνική κοινωνία, με άλλα λόγια πόσο σκατά είναι η ελληνική κοινωνία με άριστα το 10. Όσοι νομίζουν ότι το πρόβλημα περιορίζεται στην Χ.Α δυστυχώς γελιούνται οικτρά. Η στάση και πολιτική της αριστεράς καταλήγει κατά την γνώμη μου σε πολύ κοντινά μονοπάτια με αυτά της κυριαρχίας (βλέπε ρατσιστική πολιτική ενσωμάτωσης των Ρομά στην ελληνική κοινωνία) και άλλα πολλά που δεν έχω χρόνο αυτήν την στιγμή να επεκταθώ.. Αν δεν ξεκαθαρίσουμε αυτά τα ζητήματα δεν νομίζω ότι μπορούμε να λάβουμε και σωστές αποφάσεις πάνω στην δράση. (αυτά σαν μια πρώτη προσέγγιση πάνω σε ότι έγραψες αλλά και ως διευκρίνηση)

 5. Όπως το διατυπώνεις..Τα κείμενα είναι ΕΝΑ κομμάτι της δράσης.Το άλλο κομμάτι που είναι..Και είτε μας αρέσει είτε όχι έχουμε ΟΛΟΙ ευθύνη.

 6. Καλημέρα ξανά σίγουρα όλοι έχουμε ευθύνη θα ήθελα όμως σήμερα που έχω λίγο περισσότερο χρόνο να υπογραμμίσω τα εξής:

  Η αυτόνομη πρωτοβουλία ενάντια στην Λήθη (με την μικρή της επιρροή και τα λίγα της μέλη) έβγαλε αφίσα για το θέμα των Ρομά, μοιράζει κάθε μήνα μια σειρά έντυπα στην Σκάλα σχετικά με τον ελληνικό φασισμό ..Έκανε ότι μπορούσε να ενημερώσει Ρομά και μετανάστες για την συγκέντρωση των φασιστών – έχει συμμετάσχει κ οργανώσει αρκετές συζητήσεις και συνελεύσεις (σε αντίξοες συνθήκες) και παραμένει πιστή σε έναν ανθελληνικό επιθετικό αντιφασισμό σε περίεργους καιρούς.

  Σε αντίθεση με κάποιους άλλους που σιωπούν απέναντι στον ελληνικό φασισμό, άλλωστε στα κρυφά συμφωνούν με τις κυρίαρχες απόψεις/διαθέσεις του ελληνικού όχλου που αποζητούν έτσι και αλλιώς την στήριξη του.. (οι Ρομα για αυτούς είναι οι γύφτοι που κλέβουν κλπ)

  πίσω από κορώνες για αναρχική – αριστερή κοινωνική απεύθυνση κρύβεται η ελληνικότητα τους.. Μια «ελληνικότητα» αρκετά δολοφονική πρέπει να πούμε. Μιλάνε για τον «Λαό» και για «τραπεζίτες», για «κατοχή» της χώρας, έχουν αντικαταστήσει την λέξη καπιταλισμός με την λέξη μνημόνιο και άλλες τέτοιες αντι-ιμπεριαλιστικές κ αντισημιτικές μπούρδες. Κατά την γνώμη μας είναι άκρως επικίνδυνοι.

  Μπορεί το θέμα ενός κειμένου/ανακοίνωση να φαντάζει στα μάτια σου ένα ασήμαντο γεγονός, στην πραγματικότητα όμως δείχνει τις διαθέσεις, τις προτεραιότητες και το μέγεθος της σαπίλας που έχει αυτός ο χώρος (βλέπε αριστερά και αναρχία στο σύνολο της σχεδόν).

  Εμείς από μεριά μας πολύ πριν την συγκέντρωση είχαμε καλέσει σε διάλογο και συνάντηση στις αρχές Ιουνίου όσους μπορούσαμε για την ιστορία αυτή, χωρίς καμία ανταπόκριση (τυχαίο? δεν νομίζω). Καλό θα ήταν λοιπόν να σκεφτόμασταν λίγο παραπάνω πριν κουνήσουμε το δάκτυλο σε άλλους..

  Δεν περιμέναμε βέβαια να είμαστε και ειλικρινείς τίποτα καλύτερο από άτομα που αποκαλούν τον εαυτό τους «αριστερό»ίσως και «αναρχικό» πάντα όμως έλληνα.

  Εμείς ως συλλογικότητα θα επικεντρωθούμε στην οργάνωση – απεύθυνση στους μετανάστες και άλλα «ξένα» σώματα που βρίσκονται στην ελληνική σκατο-κοινωνία. Γιατί σε αυτούς τους καιρούς θέλει όντως αρκετή δύναμη (ειδικά στις περιοχές μας) να βροντοφωνάξεις Ελλάδα Σκάσε και οι Έλληνες είναι φασίστες.

  συγνώμη αν σκλήρυνε λίγο η γλώσσα αλλά μην ξεχνάς μόνο με επιχειρήματα και ανεβασμένο τόνο προχώρησαν πάντα τα πράγματα (ιστορικά)

  Χαιρετισμούς
  Communist Reloaded

 7. Δεν είπα ποτέ εγώ πως ένα κείμενο είναι κάτι ασήμαντο (μην παραφράζεις ) αλλά δεν αρκεί μόνο αυτό..Και ότι δεν πρέπει να αναλωνόμαστε μόνο σε αυτό…Κ κάποιοι αναρχικοί δεν καθόμαστε άπραγοι και μην τους βάζεις όλους στο ίδιο καζάνι..

 8. Βασικά νομίζω δεν διάβασες και πολύ καλά ούτε το κείμενο ούτε τα σχόλια μου πιο κάτω. Δεν βάζουμε στο ίδιο καζάνι καμία. Αυτό που κάνουμε είναι να καταγράφουμε τις κυρίαρχες τάσεις μέσα στην κοινωνία, προσπαθώντας να τις αποκρυσταλλώσουμε και σε ένα θεωρητικό λόγο. Δεν αμφισβητούμε το γεγονός ότι κάτι τέτοιο είναι αρκετά δύσκολη υπόθεση, αλλά θεωρούμε κομβικής σημασίας να επιχειρήσουμε να οπλίσουμε την κριτική μας απέναντι στο υπάρχον, βάζοντας στο τραπέζι κάθε προσέγγιση και δραστηριοποίηση που φλερτάρει με την ψευδή συνείδηση (ιδεολογία). Χωρίς αυτό δεν νομίζω ότι έχει τύχη μια αντιφασιστική δράση στην περιοχή μας και αλλού. Θεωρούμε ότι είναι το πρώτο βήμα μιας πολιτικής οικοδόμησης στην περιοχή… Παρόλα αυτά κατανοώντας την διαλεκτική σχέση λόγου και πράξης σε καμιά περίπτωση δεν είμαστε διατεθειμένοι να μείνουμε άπραγοι σε αυτήν την σκατοκοινωνία, το αντίθετο μάλλον, γιαυτό όπως προείπα είμασταν οι μόνοι που ανοίξαμε με αφίσα κλπ κλπ το συγκεκριμένο γεγονός (έστω με τις μικρές μας δυνάμεις και επιρροή)

 9. Παράθεμα: Μια τοποθέτηση για τα αγροτικά μπλόκα των τελευταίων εβδομάδων | αυτόνομη πρωτοβουλία ενάντια στην λήθη

 10. Παράθεμα: σύντομο σχόλιο σχετικά με τις αποκαλύψεις για την τοπική οργάνωση των νεοναζί στην Λακωνία. | αυτόνομη πρωτοβουλία ενάντια στην λήθη

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google+

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google+. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

w

Σύνδεση με %s