Παραμερίζοντας Αυταπάτες και Τσακίζοντας Κρυφοπατριωτικές Αποκλίσεις


κείμενο συμβολή του C.R

Ένα μήνα πριν περίπου, έπεσε στην αντίληψη μας μια νέα επιστολή που κυκλοφορεί στο διαδίκτυο, με την υπογραφή μιας νεοσύστατης συλλογικότητας με όνομα »κίνηση νότιας λακωνίας ενάντια στον νεο-φασισμό’, με έδρα την Μονεμβάσια. Η είδηση αυτή και μόνο, μας βρήκε με ένα χαμόγελο ικανοποίησης στα χείλη, μιας και περιμέναμε καιρό ανάλογες κινήσεις – πρωτοβουλίες και σε άλλες περιοχές της Λακωνίας πέρα από την Σπάρτη και την Σκάλα, που θέτουν ανοιχτά το πρόβλημα του φασισμού έστω και σε ένα πρώιμο στάδιο. Δυστυχώς όμως, όπως έχουμε επισημάνει και στο παρελθόν, στις περισσότερες περιπτώσεις, οι κινήσεις αυτού του είδους περιορίζονται στην καταδίκη του φασισταριού της χρυσής αυγής μετά την είσοδο του στην βουλή και όχι στα μόνιμα φασιστικά χαρακτηριστικά της ελληνικής κοινωνίας.

Παρόλα αυτά η νεοσύστατη αυτή κίνηση δεν αποδεικνύει μόνο ότι οι έλληνες φασίστες δεν είναι πουθενά πλέον μόνοι τους, αλλά και ότι τα αντιφασιστικά ένστικτα ενός κομματιού της νεολαίας υπάρχουν ακόμα μέσα στον εθνικό βούρκο.

Βέβαια διαβάζοντας προσεκτικά την ανακοίνωση δεν θα μπορούσα να μην σχολιάσω κάποια κομμάτια που θεωρώ ότι πρέπει να τα ξανασκεφτούν οι συντάκτες της. Η κριτική επί του κειμένου έχει ως στόχο τον διάλογο, μιας και έχουμε ήδη μια πρώτη επικοινωνία με έναν σύντροφο από την πρωτοβουλία αυτή.

Σε αυτό το σημείο πρέπει να υπογραμμίσω ότι πολλά από τα σχόλια στο κείμενο έγιναν με την ευγενική συμβολή του συντρόφου parodiederutopie από την Θεσσαλονίκη, που του έστειλα το κείμενο πριν λίγες εβδομάδες, καθώς και με τις συμβουλές από τον αντιφασιστικό πυρήνα antifa negative.

Η επιστολή των φίλων από την νότια Λακωνία, σύμφωνα με τους ίδιους, δεν απευθύνεται στα οργανωμένα κομματικά μέλη της χ.α, γιατί όπως πολύ σωστά συμπεραίνουν κάθε διάλογος με αυτά τα αποβράσματα είναι η άμεση ή έμμεση νομιμοποίηση τους. Από την άλλη πλευρά όμως οι συντάκτες της επιστολής φαίνεται να μην αντιλαμβάνονται ότι η χρυσή αυγή είναι μονάχα ένα κομμάτι του προβλήματος που λέγεται ελληνική κοινωνία.

‘Ο κόσμος ο οποίος επέλεξε να ψηφίσει την χρυσή αυγή δεν κάνει τίποτα άλλο από το να εξωτερικεύει ότι έχει ήδη εμπεδώσει εδώ και δεκαετίες στην βοθροκοινωνία που μεγάλωσε. Δεν πρέπει να ξεχνάμε ότι ο αντισημιτισμός, ο ρατσισμός, ο σεξισμός, η ομοφοβία και η αντιμετώπιση κάθε ξένου σώματος με βία, δεν είναι παρά μόνιμα χαρακτηριστικά του εθνικού κορμού, από την ίδρυση του ελληνικού κράτους μέχρι σήμερα. Δεν είναι τυφλή η αγανάκτηση του ελληνικού όχλου, αλλά προδιαγεγραμμένη ιδεολογική συμφωνία που μέχρι πρότινος είχε αρκεστεί στο να επικροτεί την δράση του κάθε Περίανδρου και Μιχαλολιάκου και τώρα εξωτερικεύεται.

Το ελληνικό κράτος, από συστάσεως περιέλαβε στην πολιτική διαπαιδαγώγηση των ελλήνων το ρατσισμό, τον αντισημιτισμό, το σεξισμό, την ομοφοβία. Από την αντιεβραϊκή νομοθεσία του Βενιζέλου και το πογκρόμ του Κάμπελ, μέχρι τη συνενοχή και συμμετοχή των ελλήνων στο Ολοκαύτωμα την δεκαετία του 40, τους εμπρησμούς συναγωγών και τη βεβήλωση Εβραϊκών μνημείων, βλέπουμε τη διαχρονική παρουσία όχι μόνο αυτών που συγκρότησαν αργότερα τη σύγχρονη έκφραση του ναζισμού / φασισμού – τη ΧΑ – αλλά και όλο τον όχλο που επικρότησε αυτές τις ενέργειες,που τώρα πια ξύπνησε διψώντας για αίμα.

Σε ένα άλλο σημείο της επιστολής γίνεται λόγος για μια προγραμματισμένη επίσκεψη της χρυσής αυγής στην Μονεμβάσια με αφορμή δύο δολοφονίες που έγιναν στα γύρω χωριά. Σύμφωνα με τις διάφορες πηγές, «ο δράστης» κατάγεται από την Βουλγαρία. Οι συντάκτες προσπαθούν να πάρουν αποστάσεις από την φιλολογία για την εθνικότητα του δράστη, παρόλα αυτά όμως πέφτουν στην παγίδα. Αν και προσπαθούν όπως λένε να μην κρίνουν τον συγκεκριμένο άνθρωπο εθνοτικά, του αποδίδουν την κατηγορία και τα τεκμήρια ενοχής για την υπόθεση, κάτι που δεν μπορεί να είναι δουλειά ενός αντιφασίστα.

Πιο κάτω στο κείμενο συνεχίζουν σε ένα ακόμα πιο περίεργο ύφος, κατηγορώντας την χρυσή αυγή για «πατριδοκαπηλία». Πιο συγκεκριμένα γράφουν:

Εκεί ακριβώς πατάνε οι σύγχρονοι ναζί. Στο μίσος και στην ιστορική άγνοια. Από το μίσος τρέφονται και ΜΟΝΟ μίσος έχουν να δώσουνε τα ΠΑΤΡΙΔΟΚΑΠΗΛΑ πολιτικά και κανονικά εγγόνια των ταγματασφαλιτών και των χητών. Όλων αυτών δηλαδή που ΣΥΜΜΑΧΗΣΑΝ με τον χιτλερ και τους ναζί,όταν κάποιοι άλλοι την ίδια στιγμή σήκωναν στις πλάτες τους το βάρος της αντίστασης απέναντι στην ναζιστική κατοχή. Αυτοί είναι οι «ΠΑΤΡΙΩΤΕΣ» της Χ.Α.,οι σύγχρονοι υμνητές του ναζισμού και της φασιστικής βαρβαρότητας.]

Σε αυτό το σημείο αναρωτιέμαι σε ποιον θέλουν να απευθυνθούν οι φίλοι από την Μονεμβάσια, μιας και με την συγκεκριμένη παράγραφο στο κείμενο, άνετα θα μπορούσαν να συνάψουν μια συμμαχία με τους καμμένους έλληνες, την ΝΔ, τα «αριστερά» εθνίκια του ΕΠΑΜ Λακωνίας, τους σταλινικότερους του ΣΥΡΙΖΑ που έχουν παρουσία στην Λακωνία (βλέπε ΚΟΕ) ή ακόμα και τους σταλινικότερους του ΚΚΕ. Με τον όρο «πατριδοκάπηλοι» και «πατριώτες» με εισαγωγικά ή χωρίς προϋποθέτουν την αποδοχή της πατρίδας. Υπάρχει δηλαδή και γνήσιος πατριωτισμός, εκτός από αυτόν της χα.

Τολμώ να γράψω, πως ναι υπάρχει όντως και γνήσιος πατριωτισμός και ιστορικά ευθύνεται για μια σειρά εθνοκαθάρσεις – εκτοπίσεις μειονοτήτων και άλλα εγκλήματα στον ελλαδικό χώρο, πάντα με τη σιωπηλή συμμετοχή ή στήριξη της πλειοψηφίας. Ακριβώς αυτόν τον πατριωτισμό μάλιστα αμφισβήτησαν και όλοι αυτοί που πέθαναν σε χαρακώματα πολεμώντας για έναν άλλο κόσμο πιο δίκαιο, μιλώντας για τις πιο λαμπρές μορφές του κομμουνιστικού κινήματος στον ελλαδικό χώρο και πανευρωπαϊκά.

Τέλος καλό θα ήταν να καταλάβουμε ότι η ΧΑ δεν αποτελείται από υμνητές του ναζισμού αλλά συνέχεια του ναζισμού. Ο αντισημιτισμός και ο ρατσισμός μετά τη Σοά δεν έπαψαν αλλά δυσκολεύτηκαν να εκφραστούν. Βέβαια οι εποχές άλλαξαν και οι σημερινές υλικές συνθήκες σε αυτήν την νέα φάση της κρίσης του πολιτισμού επέτρεψαν την αποκάλυψή τους και την έκφραση τους.

Ακόμα πιο κάτω στο κείμενο γίνεται και λόγος για την «αντισυστημικότητα» της χρυσής αυγής. Την κατηγορούν ότι δεν είναι πραγματική αντισυστημική οργάνωση. Γράφουν:

[Η Χ.Α. δεν είναι κόμμα διαμαρτυρίας ή μια «αντισυστημική» οργάνωση όπως θέλει να παρουσιάζεται. Δεν είναι τίποτα άλλο παρά το μακρύ δολοφονικό χέρι του συστήματος,η τελευταία εφεδρεία του και το μόνο ανάχωμα που διαθέτει πλέον το σύστημα, πέραν από την ωμή καταστολή και το κουρέλιασμα του αστικού συντάγματος. Aστικό σύνταγμα που το ίδιο το σύστημα έχει θεσπίσει και πλέον δεν του είναι αρκετό, για να μπορέσουν οι συστημικοί μας «άρχοντες» να μας επιβάλλουν το νεο-ελληνικό μεσαίωνα που μας ετοιμάζουν]

Εδω δεν θα μπορούσα να μην αναρωτηθώ ξανά για το πως βλέπουν τον κόσμο οι φίλοι αντιφασίστες από την Μονεμβάσια. Δηλαδή αν η χα ήταν όντως μια αντισυστημική οργάνωση δεν θα υπήρχε λόγος να την συντρίψουμε;. Αν και πολύ σωστά αντιλαμβάνονται ότι είναι η είναι η οπλισμένη εφεδρεία ενός συστήματος σε κρίση, καλό θα ήταν να μας πουν τι εννοούν με τον μεσαίωνα που μας ετοιμάζουν οι άρχοντες. Ποιοι είναι αυτοί οι άρχοντες; Είναι ο καπιταλισμός ένα πρόβλημα που κυρίως περιορίζεται στα πρόσωπα και στην αντιπροσώπευση, ή ένα πολύπλοκο σύστημα κοινωνικών και οικονομικών σχέσεων; Στόχος μας είναι οι πολιτικοί και οι τραπεζίτες ή μήπως η συντριβή των κυρίαρχων σχέσεων που επικρατούν και αναπαράγονται σήμερα στον πολιτισμό, όπως η σχέση της αφηρημένης εργασίας, η εθνική συγκρότηση κοκ;

Και συνεχίζουν στο ίδιο ύφος:

Πότε είδες την Χ.Α. να διαμαρτύρεται για τα μεροκάματα μας? Τα γραφεία ευρέσεως εργασίας μόνο για έλληνες δίνουν μεροκάματο 18 ευρώ, ενδεικτικό παράδειγμα για το πόσο πιστεύουν οι φασιστές ότι πρέπει να είναι,όχι το κατώτατο,αλλά το ΑΝΩΤΑΤΟ μεροκάματο για όλους μας.

Το πρόβλημα δεν είναι μόνο πόσο θέλει η χα να πουλήσουμε την εργατική μας δύναμη, άλλωστε είναι γνωστό τι κοινωνία και τι συνθήκες διαβίωσης ονειρεύεται το ναζιστικό έκτρωμα, αλλά η σχέση της αφηρημένης εργασίας αυτή καθε αυτή. Αυτήν την νέα φάση δομικής κρίσης του καπιταλισμού δεν νομίζω ότι βοηθάει και πολύ να πιστεύουμε ότι μπορούμε να διεκδικήσουμε καλύτερες συνθήκες πώλησης της εργασίας, αλλά ίσως (λέω ίσως) να ανοίξουμε την συζήτηση για την πιθανή κατάργηση της. Με την αριστερά να κάνει πως δεν βλέπει ότι δεν υπάρχει πλέον περιθώριο για παραχωρήσεις και ένα αναρχικό χώρο που σχεδόν δεν λέει τίποτα, περιοριζόμενος σε δράσεις αλληλεγγύης και «ενωτικά» καλέσματα έχει μια ιδιαίτερη σημασία να ανοίξουμε έστω και μειοψηφικά μια τέτοια συζήτηση.

Στις τελευταίες παραγράφους της επιστολής μπαίνει και το θέμα της μετανάστευσης και μάλιστα ως πρόβλημα. Γράφουν:

Χρησιμοποιούν το άλυτο μεταναστευτικό ζήτημα (δε θα το αναλύσουμε εδώ,αλλά για μας κυρίως είναι ένα ζήτημα που είναι απόρροια της υπογραφής της συνθήκης Δουβλίνο 2 από το ελληνικό κράτος ,αλλά και από τους ιμπεριαλιστικούς πολέμους που διεξάγει το ΝΑΤΟ ανά την υφήλιο με την Ελλάδα πιστό σύμμαχο του),στοχοποιώντας τον τελευταίο κρίκο της αλυσίδας, για να μην πέσουν τα φώτα της αλήθειας πάνω στον κύριο υπαίτιο,που δεν είναι άλλος από την κορυφή της πυραμίδας.Που αποτελεί και τον κύριο εργοδότη-χρηματοδότη τους διαχρονικά και πόσο μάλλον τώρα.]

Το μόνο «άλυτο» ζήτημα είναι οι έλληνες φασίστες και η δράση τους και όχι όσοι επέλεξαν να έρθουν στον ελλαδικό χώρο. Η μετανάστευση δεν είναι κάποιου είδους πρόβλημα, αλλά μια ανθρώπινη ανάγκη, κάτι που συμβαίνει εδώ και χιλιάδες χρόνια σε όλες τις ιστορικές φάσεις της ανθρωπότητας. Πρόσθετα η ανακίνηση συνθηκών και ιμπεριαλιστικών επεμβάσεων, στην ουσία λειτουργεί σαν μια προσπάθεια εξωτερικού προσδιορισμού των συνόρων της αγίας κοινωνίας των ελλήνων. Ο ρατσισμός, ο αντισημιτισμός, ο σεξισμός, η ομοφοβία που πάντοτε αποτελούσαν δομικά στοιχεία της εθνικής ταυτότητας του έλληνα, υπονοείται πως αποτελούν λανθάνουσες και φυσικές μεταπτώσεις των ανθρώπων που ερεθίζονται από κάποιον εξωτερικό παράγοντα. Αιχμή αυτών των προσεγγίσεων δε, είναι η στοχοποίηση του ΝΑΤΟ ως μηχανισμού που εχθρεύεται την αγάπη των ελλήνων για ειρήνη. Των ίδιων ελλήνων που συνέβαλαν στον αφανισμό μειονοτήτων και πλειονοτήτων, σε εθνοκαθάρσεις και σφαγές που επεκτείνονταν και εκτός των συνόρων του βούρκου.

Τελειώνοντας ετούτη εδώ την απάντηση – κριτική στο άρθρο των φίλων από την νότια Λακωνία, θα ήθελα να υπενθυμίσω μερικά ζητήματα, περιστατικά που πραγματικά έχουν προτεραιότητα στην Λακωνία και προτείνω όλοι μας να τα δούμε ιδιαίτερα σοβαρά.

Η κοινότητα των Ρομά στην Λακωνία από τα χωριά της Σπάρτης μέχρι την Νεάπολη βρίσκεται κάτω από τον κίνδυνο των πογκρόμ του οργανωμένου φασισμού και τους κράτους. Όλους τους προηγούμενους μήνες, η καταστολή εντάθηκε με τους Ρομά να είναι κυριολεκτικά στο μάτι του κυκλώνα και στις περισσότερες περιπτώσεις κυριολεκτικά μόνοι τους. Η αριστερά και ο αντιεξουσιαστικός χώρος της περιοχής στην καλύτερη των περιπτώσεων έβγαλαν μια πρόχειρη ανακοίνωση, αν και αυτό το έκανε μόνο μια αυτόνομη συλλογικότητα από την Σπάρτη. Οι υπόλοιποι, (ΣΥΡΙΖΑ, ΚΚΕ, ΚΟΕ, ΕΕΚ, αυτοδιαχειριζόμενο στέκι κτλ.) αρκέστηκαν στην απόλυτη σιωπή, γεγονός βέβαια καθόλου τυχαίο. Για τα γεγονότα με τους Ρομά δεν είχαμε ούτε συναντήσεις – συνελεύσεις, ούτε κάποιου είδους δράσεις ενάντια στην ένταση – στρατηγική του κράτους, της χρυσής αυγής και των ελλήνων νοικοκυραίων. Γιαυτό λοιπόν είναι ξεκάθαρο ότι όσο διευρύνεται η σημερινή κρίση, η δυσοσμία του ελληνικού βούρκου θα είναι δύσκολο να κρυφτεί, κοινώς οι μάσκες θα πέφτουν καθημερινά.

Η Πακιστανική κοινότητα στην Λακωνία αντιμετωπίζει και αυτή μια σειρά προβλήματα, ακόμα και το ενδεχόμενο της εξόντωσης της από το ελληνικό κράτος. Κάτι που στην Σκάλα Λακωνίας για παράδειγμα, προκάλεσε μίνι εξέγερση των Πακιστανών εργατών γης τον Σεπτέμβρη 2010 και μια μίνι νίκη, με παραχωρήσεις από το κράτος και τις τοπικές αρχές στην κοινότητας τους.

Στους Μολάους τον γενάρη του 2011, οι ντόπιοι φασίστες έκαναν επιχείρηση σκούπα και επιδόθηκαν σε ξυλοδαρμούς μεταναστών, κάτι που πάλι δεν πήρε μεγάλη έκταση στους «αντιρατσιστικούς» κύκλους.

Τα περιστατικά είναι πάρα πολλά και δεν θα επεκταθώ άλλο. Όποια/ος όμως ενδιαφέρεται μπορεί να ρίξει μια ματιά στο αναλυτικό αρχείο – wiki της αυτόνομης πρωτοβουλίας ενάντια στην λήθη σχετικά με το θέμα.

Από εδώ και μπρος μπαίνουν και μια σειρά προτεραιότητες για την δράση και την στρατηγική του μαχητικού αντιφασισμού στην Λακωνία. Πρώτα από όλα πρέπει να δούμε σοβαρά την οργανωτική μας συγκρότηση, την εξάπλωση δηλαδή ενός δικτύου αντιφασιστικών πυρήνων που θα γίνουν το φρένο στις δραστηριότητες των φασιστών στην περιοχή. Ένα δίκτυο μαχητικών αντιφασιστικών πυρήνων στην Λακωνία που θα είναι πλουραλιστικό στην δράση και θα έχει ξεκαθαρίσει ή τουλάχιστον θα αποπειραθεί να ξεκαθαρίσει βασικά ζητήματα στην θεωρία και την πρακτική. Θα βασίζεται στην αλληλεγγύη, την αυτονομία και τον ανοιχτό διάλογο

Μερικές από αυτές τις προτεραιότητες είναι:

 • Σύσφιξη των σχέσεων, καθημερινή επικοινωνία του μαχητικού αντιφασισμού με τις κοινότητες των μεταναστών, τους Ρομά και όσους βρίσκονται σήμερα κάτω από την επίθεση του ελληνικού φασισμού, με πλήρη σεβασμό στην αυτονομία των κοινοτήτων αυτών.
 • Να συνεχίσουμε την συζήτηση με κομμάτια της νεολαίας, ειδικότερα εκείνου του κομματιού που αντιλαμβάνεται, ότι για την κατάσταση του δεν φταίνε οι μετανάστες, αλλά η βοθροκοινωνία που μεγάλωσε.
 • Η ανάπτυξη ενός ηλεκτρονικού δικτύου αντιπληροφόρησης, ακόμα και η έντυπη έκδοση ενός περιοδικού, αφισών κλπ.
 • Η διοργάνωση μιας συνάντησης το φθινόπωρο ή τον Δεκέμβρη να γνωριστούμε και από κοντά και να ανταλλάξουμε απόψεις πάνω σε όλα αυτά τα ζητήματα.
 • Η διοργάνωση ανοιχτής εκδήλωσης για το ζήτημα των μεταναστών στην Λακωνία και την επίθεση, συκοφάντηση και εξόντωση τους από το ελληνικό κράτος.

Κάπου εδώ τελειώνω αυτό εδώ το άρθρο με την ελπίδα ότι θα βρει ανταπόκριση από αυτούς που πρέπει και με ένα χιλιοειπωμένο σύνθημα:

»ο εχθρός μας είναι η ίδια μας η χώρα» 

42 σκέψεις σχετικά με το “Παραμερίζοντας Αυταπάτες και Τσακίζοντας Κρυφοπατριωτικές Αποκλίσεις

 1. Πωπωπω, τι αυστηρότητα είναι αυτή, ρε παιδιά;;;

  Εντάξει, την τσακίσατε την «πατριωτική απόκλιση»;;;

  Εχω πάθει πλάκα με το σηκωμένο σας δάκτυλο απέναντι σε κάποιους που θα έπρεπε (κανονικά) να τους ενθαρρύνετε και να τους δείξετε ότι τους εμπιστεύεστε, ενώ εσείς φαίνεται σαν να τους έχετε πιάσει απ’ τα μούτρα και να τους χτυπάτε κάτω μέχρι να μετανοήσουν.

  Δεν θα καθήσω να σχολιάσω τον σχολιασμό σας, ούτε τα παπατζηλίκια σας όπως σε εκείνο το σημείο που «με ή χωρίς εισαγωγικά» οποιαδήποτε λέξη που αρχίζει με τη ρίζα «πατρ-» είναι αμάρτημα ακόμα και να την χρησιμοποιήσει κανείς (προσέξτε τι λένε τα παιδιά: λένε ότι τα αβγά είναι πατριδοκάπηλοι -χωρίς εισαγωγικά- και λένε ότι παριστάνουν τους «πατριώτες» -με εισαγωγικά) γιατί θα χαρακτηριστεί «αποκλίνων» (!!!) και «κρυφοπατριώτης» (!!!!!!) από τους μόνους γνήσιους αντιφασίστες,
  αλλά, ανθρώπινα, τώρα,
  είναι δυνατόν να γράφετε 3.000 λέξεις σαν απάντηση σε κάποιους που γράφουν μια επιστολή των 500 λέξεων, με αποδέκτη κάποιον γενικά, και να τους τσακίσετε (όχι τον «αποκλίνοντα κρυφοπατριωτισμό») αλλά το ηθικό τους;;;

  Εκεί καταναλώνετε τους πόρους σας και τη φαιά σας ουσία και όλη σας την ενέργεια εσείς;;; Για να αποδείξετε τι ακριβώς;;; Οτι υπάρχει μία και μόνη αντιφασιστική ορθοδοξία που εξ αποκαλύψεως την κατέχετε μόνο εσείς;;; Εκεί είναι το πρόβλημα, ε;;;

  Σας διάβαζα πάντα με προσοχή, αλλά βλέπω ότι μάλλον δεν έχω και τόσους πολλούς λόγους για να συνεχίσω να το κάνω, όταν συνειδητοποιώ τώρα αυτό το πολύ βασικό:

  Οτι δεν ξέρετε να φέρεστε. Ναι, τόσο απλά (για να δούμε).

  Συγχαρητήρια για το έργο σας αυτό.
  Οταν θα μάθετε τι σημαίνει να κόβει κανείς γέφυρες για κυριολεκτικά χαζές λεπτομέρειε και τι σημαίνει, εκεί που ο άλλος περιμένει μια ενθαρρυντική χειρονομία, εσείς να τον πιάνετε από τα μούτρα, τότε -πιστεύω- θα καταλάβετε και πόσο ανούσια, άχρηστη και βλαβερή ήταν αυτή η σημερινή σας αστοχία.

  Εκτός πια, κι αν είστε τόοοοοοοσοι πολλοί οι ενεργοί αντιφασίστες στην περιοχή σας εκεί στη Λακωνία, ώστε να έχετε την πολυτέλεια να δυναμιτίζετε τις γέφυρες πριν καν μπουν τα θεμέλια.

 2. Τι ειν’ αυτό πάλι;;;
  Εχετε και moderation στα σχόλια;;;
  Αφού σχεδόν κανένας δεν αφήνει σχόλια,
  άρα δεν κινδυνεύετε από τυχόν κακοήθειες,
  ούτε φαίνεται στον ορίζοντα κανένα ξερωγώ κακό που θα μπορούσατε να προλάβετε με το moderation,
  τότε τι πράγματα είναι αυτά;;
  Είναι σοβαρά πράγματα αυτά;;;
  Να λογοκρίνετε τον κόσμο;;;

 3. Καλημέρα.

  Καταρχάς να σε ενημερώσω ότι τα σχόλια όταν δεν περιλαμβάνουν υβριστικό, σεξιστικό, ρατσιστικό περιεχόμενο δεν έχουμε κανένα πρόβλημα να δημοσιεύονται στην σελίδα μας. Έχουμε το moderation ανοιχτό όπως μια σειρά άλλα ιστολόγια που έχουν ακριβώς αυτήν την πολιτική σχολιασμού. Τώρα μια γρήγορη απάντηση – επεξήγηση του κειμένου και στους προβληματισμούς σου.

  Το κείμενο είναι προσωπικό (το έγραψε ένα άτομο) και δεν υπογράφεται από την υπόλοιπη συλλογικότητα. Είχε την επιδίωξη να βάλει στο τραπέζι μια σειρά προβληματισμούς και να τους αναπτύξει γιαυτό ήταν και μεγάλο. Στην πραγματικότητα δεν απαντούσε μόνο στο κείμενο των «αντιφασιστών» από την νότια λακωνία, αλλά σε ολόκληρη την αριστερά.

  Το ύφος του κειμένου νομίζω δεν έχει ως στόχο να μην ενθαρρύνει άλλες πρωτοβουλίες να δράσουν, το αντίθετο μάλιστα, είμαστε πρόθυμοι να βοηθήσουμε(με τα λιγοστά μέσα που διαθέτουμε) κινήσεις που έχουν έναν βασικό αντιφασιστικό προσανατολισμό και κινούνται σε τροχιά σύγκρουσης με τον ελληνικό φασισμό.

  Από εκεί και πέρα όμως όλο το προηγούμενο διάστημα αντιμετωπίσαμε προβλήματα που έχουν να κάνουν με τις θέσεις και την φύση/ιδεολογία ανάλογων εγχειρημάτων, κοινώς έχουμε φάει τα μούτρα μας πολλές φορές με ευκαιριακές συμμαχίες. Κάτι που δεν θα ξανακάνουμε στο μέλλον.

  Γι αυτόν ακριβώς τον λόγο πριν συναντήσουμε πλέον κάποια νέα ομάδα προσπαθούμε να θέσουμε τους προβληματισμούς μας σε μια σειρά ζητήματα, όπως αυτό του εθνικού κορμού, πως βλέπουμε την ελληνική κοινωνία δηλαδή, τον αντιφασισμό κλπ. Για μας οποιαδήποτε συνεργασία πρέπει να γίνει σε ένα κλίμα εμπιστοσύνης σε βασικά ζητήματα, αλλιώς δεν μπορεί να έχει κανένα μέλλον.

  Πιστεύουμε στην κριτική, όπως και στην αυτοκριτική (δεν είναι λίγες οι φορές που ψάχνουμε τις αδυναμίες μας) γιατί θεωρούμε ότι μόνο έτσι μπορούμε να κάνουμε ένα ακόμα βήμα μπροστά.

  Αντιφασισμός με αντιφασισμό διαφέρουν σαν την μέρα με την νύχτα. Για μας είτε θα είναι σε τροχιά σύγκρουσης με το υπάρχον και την ελληνική κοινωνία, είτε θα αναλωθούμε ξανά σε μια επανάληψη ακριβώς των ίδιων πολιτικών (κοινώς θα αποτελεί κομμάτι του έθνους και της κρατικής του υπόστασης) που μας έφεραν ως εδώ μέσα στον χρόνο. Όπως έχουμε αναφέρει πολλές φορές το κάνω μια ακόμα και ας ακουστεί λίγο κουραστικό, εστιάζουμε στον πατριωτισμό/φασισμό όλων των ειδών γίνεται γιατί θεωρούμε ότι

  «ο αντισημιτισμός, ο ρατσισμός, ο σεξισμός, η ομοφοβία και η αντιμετώπιση κάθε ξένου σώματος με βία, δεν είναι παρά μόνιμα χαρακτηριστικά του εθνικού κορμού, από την ίδρυση του ελληνικού κράτους μέχρι σήμερα»

  Σε αυτά τα πλαίσια εντελώς συνοπτικά κινήθηκε η κριτική μου. Σε ένα δεύτερο επίπεδο εκτός από προτάσεις, προσπάθησα να θέσω το πρόβλημα των μειονοτήτων (όπως τους Ρομά) που βρίσκονται υπό καταστολή από το κράτος και δυστυχώς επικρατεί σιωπή στην τοπική κοινωνία και γιατί πρέπει να εστιάσουμε σε αυτό το πρόβλημα.

  Η Λακωνία είναι μια μικρογραφία του ελληνικού βούρκου, πραγματικά το περιβάλλον είναι εντελώς αποπνικτικό. Γιαυτό νομίζω πρέπει να είμαστε εντελώς προσεκτικοί με ποιους μιλάμε και κάνουμε πράγματα.

  Αυτά εντελώς στα γρήγορα

  Καλή σου μέρα

  CR

 4. Χαίρετε,

  Έχω την αίσθηση, πως το ζήτημα του αντι-αντισημιτισμού ενδείκνυται για εκτροχιασμους συζητήσεων. Ειδικά όταν βασικά ζητήματα – και μάλιστα ιστορικά – παραμένουν άγνωστα για πολλούς.

  Το Κράτος του Ισραήλ είναι και εθνικός σχηματισμός και κράτος. Το σιωνιστικό ρεύμα, είχε στις τάξεις του και εθνικιστές και σοσιαλιστές άσχετα που η δεύτερη αυτή τάση γέννησε τους μπροστάρηδες για την ίδρυση του κράτους κατά τη διάρκεια της οποίας όμως παραμερίστηκαν. Ας μην αγνοούμε όμως, πως ο σιωνισμός προϋπήρχε του Ολοκαυτώματος, και πέτυχε το στόχο του, μόνο όταν αυτός αποδείχθηκε από την ιστορική συγκυρία ως η μόνη σωτήρια λύση για τους Εβραίους. Η μετανάστευση των Εβραίων στη γη των προγόνων τους, ξεκίνησε μάλιστα πολύ πριν το 1948. Για την ακρίβεια, από την ίδια τη Θεσσαλονίκη, χιλιάδες Εβραίοι μετανάστευσαν εκεί, μετά το πογκρόμ του Κάμπελ και την έξαρση του αντισημιτισμού που ακολουθούσε την αντίστοιχη άνοδο του εθνικοσοσιαλισμού.

  Μετά τα εκατομμύρια θυμάτων του Ολοκαυτώματος, ήρθε η ώρα το όρμα του Μπεν Γκουριόν αλλά και του Μπεναρόγια και εκατομμυρίων άλλων Εβραίων να πραγματοποιηθεί. Να επιστρέψουν σε μια γη που τόσα χρόνια μπορούσαν να αναπολούν μέσα από την Τορά. Επέστρεψαν, και αμέσως γνώρισαν την εχθρότητα των Αράβων, Πόλεμος του Γιομ Κιπούρ, των Έξι Ημερών, στάση της Ιορδανίας στο ζήτημα της Ιερουσαλήμ και δε συμμαζεύεται. Άντεξαν, διατήρησαν το κράτος τους, έχουν κάθε δικαίωμα να υπάρχουν.

  Και τώρα έρχεται ο εχθρός τους παραλλαγμένος, φόρεσε το σφυροδρέπανο ή το αλφάδι, και έρχεται να τους πει ότι μάλλον δεν πρέπει να υπάρχουν. Ότι μάλλον πρέπει να αφανιστούν από τη Χαμάς και τη Φατάχ (βλ. Νίκη στην Ιντιφάντα) και ακόμη περισσότερο, να λογοδοτήσουν σε αυτούς που κάποτε τους στίβαζαν στο φούρνο (εξίσωση σιωνισμού με το ναζισμό).

  Για ποιον εθνικισμό μιλάμε; Για την ευθυγράμμιση με ποιον εθνικισμό μιλάμε; Μήπως όσοι καίγονται για τον εποικισμό, κατά βάθος υιοθετούν μια άλλη εθνικιστική γραμμή, αυτήν της άλλης πλευράς; Ποια ήταν η στάση αυτής της άλλης πλευράς την περίοδο του πολέμου; Τι διακηρύττει αυτή η άλλη πλευρά για το Ισραήλ;

  Ας μαζευτούμε λίγο και ας δούμε νηφάλια τα γεγονότα.

  Μπράβο στα παιδιά που πήραν την πρωτοβουλία τους, με όσα στρεβλά υπάρχουν όπως υπάρχουν και σε άλλες αντίστοιχες πρωτοβουλίες ημών περιλαμβανομένων. Απλά, πρωτού αρθρώσει αντισιωνιστικό και άρα αντισημιτικό λόγο (είναι αλληλένδετα), είναι καλό να θυμάται πως ο ελληνικός φασισμός τρέφεται και φρόντισε να ταΐσει τα μικρόβια του βούρκου με αυτόν το λόγο.

  Parodie der Utopie

 5. Parodie der Utopie καλημέρα και σε σένα

  Μια παρατήρηση για όσους διαβάζουν αυτά τα σχόλια. Φαντάζομαι το σχόλιο σου αναφέρεται σε αυτό που γράφτηκε (γηπεδικού χαρακτήρα) στο φέισμπουκ που αντί να απαντήσει στα ζητήματα που θέτει το άρθρο αρκέστηκε σε προσωπικές βρισιές κατά του συντάκτη του και στο γνωστό παραλήρημα κατά του Ισραήλ, κάτι που δεν βλέπω να αναφέρεται πουθενά μέσα στο άρθρο έτσι και αλλιώς. Τέλος πάντων όλα έχουν την αξία τους, ξεκαθαρίζει το τοπίο, η ομίχλη φεύγει.. Από εδώ και μπρος τι γίνεται και με ποιους…

 6. Όχι, το σχόλιό μου αποτελεί απάντηση στην προσπάθεια να υποτιμηθεί το ζήτημα του αριστερού, κομμουνιστικού, αναρχικού και σοσιαλδημοκρατικού αντισιωνισμού. δεν είναι καθόλου ασήμαντη και κάτι στο οποίο δεν πρέπει να σηκώνει κανείς το δάκτυλο και να προχωρά σε παρατηρήσεις. Ακριβώς επειδή ο αντισιωνισμός είναι αδιαχώριστος από τον αντισημιτισμό και πρέπει να αντιμετωπίζεται ανάλογα.

 7. Και ένα κείμενο πάντα επίκαιρο περί αντισημιτισμού κ’ αντισιωνισμού http://terminal119archive.wordpress.com/2009/01/03/%CE%BF-%CE%B1%CE%BD%CF%84%CE%B9%CF%83%CE%B9%CF%89%CE%BD%CE%B9%CF%83%CE%BC%CF%8C%CF%82-%CE%B5%CE%AF%CE%BD%CE%B1%CE%B9-%CE%B1%CE%BD%CF%84%CE%B9%CF%83%CE%B7%CE%BC%CE%B9%CF%84%CE%B9%CF%83%CE%BC%CF%8C/

  Το ξέρεις αυτό το κείμενο Parodie der Utopie;

 8. ΕΙΜΑΙ ΑΠΟ Ν.Λ ΕΙΜΑΙ ΠΟΛΥ ΠΕΡΙΦΑΝΟς ΓΙΑ ΤΗΝ ΣΥΣΤΑΣΗ ΚΑΙ ΔΡΑΣΗ ΤΗΣ ΟΜΑΔΑΣ ΚΑΘΩς ΚΑΙ ΤΟΝ ΧΡΟΝΟ ΣΥΣΤΑΣΗΣ ΣΕ ΣΧΕΣΗ ΜΕ ΤΗΝ ΕΠΙΚΕΙΜΕΝΗ ΕΠΙΣΚΕΨΗ ΤΗΣ Χ.Α ΣΤΟΝ ΤΟΠΟ ΜΑΣ.ΔΕΝ ΑΠΟΛΟΓΟΥΜΕ ΣΕ ΚΑΝΕΝΑ ΓΙΑ ΤΙΠΟΤΑ ΚΑΙ ΕΙΔΙΚΑ ΣΕ ΔΙΑΙΡΕΤΙΚΕΣ ΑΠΟΨΕΙΣ ΠΟΥ ΑΝΤΙ ΝΑ ΣΥΣΠΕΙΡΩΝΟΥΝ ΧΩΡΙΖΟΥΝ ΚΑΙ ΓΡΑΦΟΝΤΑΙ ΜΕ ΠΑΝΕΛΙΣΤΙΚΟ ΧΑΡΑΚΤΗΡΑ ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΥ ΜΕ ΕΛΑΦΡΑ ΤΗΝ ΚΑΡΔΙΑ ΚΑΙ ΕΛΙΤΙΣΤΙΚΟ ΧΑΡΑΚΤΗΡΑ ΛΕΣ ΚΑΙ ΓΡΑΦΕΙ ΣΤΗΝ ΕΣΠΡΕΣΟ.ΣΤΑ ΛΟΓΙΑ ΟΛΟΙ ΚΑΛΟΙ ΕΙΣΑΣΤΕ .ΑΝΤΙ ΝΑ ΜΑΣ ΕΝΘΑΡΗΝΕΤΕ ΜΑΣ ΚΑΤΗΓΟΡΕΙΤΕ ΜΕ ΕΙΡΩΝΙΕΣ ,ΕΙΣΑΓΩΓΙΚΑ ΚΑΙ ΠΡΟΣΩΠΙΚΕΣ ΒΛΕΨΕΙΣ ΓΙΑ ΤΑ ΙΔΕΟΛΟΓΙΚΑ ΠΡΟΤΥΠΑ ΕΝΟΣ ΑΝΤΙΦΑΣΙΣΤΑ.ΝΤΡΟΠΗ!!!!!ΡΕΕΕΕΕ!!!!!!!ΖΗΜΕΙΟΓΟΝΑ ΚΑΙ ΑΝΟΥΣΙΑ Η ΚΡΙΤΙΚΗ ΣΟΥ ΜΠΑΜΠΑ ΤΗΝ ΑΛΛΗ ΦΟΡΑ ΘΑ ΣΕ ΡΩΤΗΣΟΥΜΕ!!!!!ΚΡΙΜΑ ΠΟΥ ΔΕ ΣΕ ΚΑΛΥΨΑΜΕ ΑΓΟΡΙ ΜΟΥ ΜΙΑ ΦΟΡΑ ΕΙΜΑΣΤΑΝ ΕΤΟΙΜΟΙ .ΤΗΝ ΕΠΟΜΕΝΗ ΘΑ ΚΑΝΟΥΜΕ ΤΕΣΤ ¨ΠΑΤΡΙΩΤΙΣΜΟΥ ΚΑΙ ΟΠΟΙΟΣ ΕΧΕΙ ΥΨΗΛΟ ΔΕΙΚΤΗ ΘΑ ΛΟΓΟΔΟΤΕΙ ΕΝΩΠΟΙΟΝ ΣΟΥ.

 9. σκεφτήκαμε πολύ αν θα αφήσουμε το τελευταίο σχόλιο αν και εμπεριέχει ύβρεις, είναι γραμμένο με κεφαλαία κλπ.. νομίζουμε όμως ότι είναι ενδεικτικό για το τι συζητάμε

  • ΕΙΜΑΙ ΑΠΟ Ν.Λ Σκεφτηκατε πολυ πριν λογοκρινετε την απαντηση και τον λογο ενος μελους της ομαδας που κανετε κριτικη?χμμμμμμ καλο!Το οτι ειναι γραμμενο στα κεφαλαια ειναι παραγοντας αποκλεισμου?χμμμμμμμμμμ..καλο!τις υβρεις που τις ειδατε?και αυτο καλο!οπως επισης και το οτι ολα αυτα τα στοιχεια σας δινουν μια σαφη εικονα για το τι συζηταμε…..!!! μονο που σας λειπει το μποι να διευκρινησετε το τι συζητα(τε) και να ολοκληρωσετε την ταμπελοποιηση και τον υποβιβασμο προς εμας. Κλισε η τακτικη σας την χρησιμοποιουν και τα media!!!ΜΕ ΤΕΤΟΙΟΥΣ ΦΙΛΟΥΣ ΤΙ ΝΑ ΤΟΥΣ ΚΑΝΕΙΣ ΤΟΥΣ ΕΧΘΡΟΥΣ(σορρυ που δεν συνανταμε τα τοσο ελευθεριακα στανταρ σας ξεχασες να κανεις ορθογραφικο ελεγχο και να μας καταταξεις βαση ακαδημαικων..ντροπη και παλι!!!!)Υ.Γ λευτερια στους ελευθεριακους!!!

 10. Χωρίς να ξεκαθαρίσουμε τι θέλουμε και που πάμε τα πράγματα θα γίνουν πολύ χειρότερα από ότι είναι. μπράβο για την νηφαλιότητα του κειμένου σου

 11. νομιζω η Βασιλική Μετατρούλου μιλαει σωστοτερα απο ολους! αντι για διαλογο παρατηρησεις και συνθεση καποιοι γουσταρουν να κουνανε το δαχτυλο και να κανουν επιδειξη γνωσεων! και ελεος με την υπερασπιση του ισραηλινου κρατους οπως και του παλαιστινιακου! σκατα σε καθε εθνοςκρατος! τολμανε μερικοι να το βαζουν και σε εμβλημα της αντιφα! και συμφωνω πως ο αντισιωνισμος συνηθως ειναι αντισημιτισμος! καλη αρχη στους αντιφασιστες της νοτιας λακωνιας να ακουνε τις συμβουλες των παλαιοτερων και να μην μασανε με φοβικους σαν τη ngt και σεχταριστες που μονο ετσι βρισκουν ρολο! και φυσικα διαφορετικος ειναι ο πατριωτισμος του βελουχιωτη και διαφορετικος του ταγματασφαλιτη και αν καποιος θελει να το επισημανει για λογους αντιπληροφορησης δεν σημαινει πως ειναι πατριωτης!

  ΜΙΣΟΣ ΤΑΞΙΚΟ ΞΕΦΤΙΛΕΣ ΠΑΤΡΙΩΤΕΣ ΣΤΗΝ ΕΘΝΙΚΗ ΕΝΟΤΗΤΑ ΕΙΜΑΣΤΕ ΠΡΟΔΟΤΕΣ

 12. απο που και ως που δεν ειναι προβλημα το ποσο θελει η χα ή τα αφεντικα να πουλησουμε την εργατικη μας δυναμη και απο που και ως που ειναι γνωστο τι συνθηκες διαβιωσης θελει το ναζιστικο εκτρωμα?απο που και ως που βοηθαει »να γνωριζουμε» οτι δεν μπορουμε να διεκδικησουμε καλυτερες συνθηκες πωλησης εργασιας ή οτι ο αναρχικος χωρος δεν λεει σχεδον τιποτα? πιο πανω λεει οτι σωστα λενε οτι δεν ειναι αντισυστημικη η χ.α. αλλα αν ηταν? τραγικα πραγματα για καποιον που αρεσκεται να λεει για να λεει!

 13. φίλε biafra και οι υπόλοιποι καλημέρα

  Αφιερώνω λίγο χρόνο για μια γρήγορη? απάντηση και σε σένα…

  Καταρχάς δεν μου φαίνεται εντελώς περίεργο που συμφωνείς με το σχόλιο της κυρίας Βασιλικής Μετατροπούλου. Το κλίμα «ενότητας» της «αριστεράς», μια πολιτική του ΣΥΡΙΖΑ, έχει σε ένα μεγάλο βαθμό επηρεάσει και κομμάτια του αναρχικού χώρου, που σωρηδόν, έτρεξαν να τον ψηφίσουν και στις προηγούμενες εκλογές, για να βάλει τέλος «στην κατοχή της χώρας και τα μνημόνια», (αυτό το νέο είδος εθνικής ενότητας). Η κυρία Β Μετατροπούλου δεν κάνει τίποτα άλλο, από το να υπερασπίζεται, όπως και εσύ κατα την γνώμη μου, την «ενότητα» τα «μέτωπα» δίχως προοπτική, σε μια οπορτουνιστική βάση, που έτσι και αλλιώς τα αποτελέσματα είναι γνωστά σε όλους.

  Απαντώντας πρόχειρα τώρα στα ζητήματα που έθεσες.

  Νομίζω το σχόλιο σου είναι άκρως κατατοπιστικό για την κουλτούρα διαλόγου που έχετε, η μάλλον που δεν έχετε, εκεί στους κύκλους της ΕΛ-ΑΝ. Όποια/ος αρθρώνει διαφορετική άποψη από αυτήν της «άτυπης ιεραρχίας του χώρου», όποια/ος κάνει κάποιου είδους κριτική, πρέπει ο άτυπος πάντα μηχανισμός να τον απομονώνει και να τον συντρίβει, το ίδιο δηλαδή που κάνει και η υπόλοιπη ελληνική κοινωνία με τους εχθρούς της. Αλλιώς δεν μπορώ να εξηγήσω το γεγονός γιατί τόση φασαρία με το συγκεκριμένο κείμενο.. –

  Το κείμενο εκτός από μια σειρά προβληματισμούς που επιχειρεί να θέσει, είναι και σε αρκετά χαλαρό τόνο. Σε αυτήν την περίοδο της παρακμής χρειάζεται να σκεφτόμαστε με νηφαλιότητα, να μην φοβόμαστε την κριτική, αν μην τι άλλο να την επιδιώκουμε. Δυστυχώς όμως έχω την εντύπωση ότι ο «σταλινισμός» της ΕΛ-ΑΝ, όπως και ο «πατριωτισμός» της είναι αθεράπευτος και αυτό γιατί κατάγεται από την μεγάλη μαμά, το Κομμουνιστικό Κόμμα (αυτή είναι και μια ιδιαιτερότητα της ελληνικής αναρχικής παράδοσης).

  Τώρα για όσους δεν μπορούν να χαλαρώσουν με το Ισραήλ.

  Όπως πολύ σωστά και εσύ ο ίδιος διαπιστώνεις ο αντισιωνισμός είναι αντισημιτισμός. Δεν είναι άλλωστε καθόλου τυχαίο που ακόμα και εδώ κάτω από ένα άρθρο σχετιζόμενο με την ελληνική πραγματικότητα, έχουμε βρεθεί να συζητάμε για το κράτος του Ισραήλ. Όσοι αγαπητέ μπιάφρα γκαρίζουν θάνατος στον σιωνισμό δεν εννοούν τίποτα άλλο από τους ίδιους εβραίους. Κρυβόμενοι πίσω από τους διάφορους «αντιφασισμούς» και ομάδες βλάπτουν πολύ περισσότερο από ότι ο οργανωμένος φασισμός.

  Άλλωστε και στην χώρα μας δεν είναι λίγα τα περιστατικά αντισημιτικής βίας, με δράστες ακόμα και την ίδια την αναρχία (ευτυχώς μεμονωμένα άτομα συνήθως) και την αριστερά, όπως παραδείγματος χάρη στην Λάρισα το 2009 όπου κάποιοι «αναρχικοί» επιτέθηκαν σε συναγωγή, το ίδιο και στον βόλο λίγες μέρες αργότερα.

  Βάζοντας λοιπόν και κάποια πράγματα στην θέση τους (δυστυχώς πρόχειρα λόγο χρόνου)

  α) Το Ισραήλ είναι αποτέλεσμα της συστηματικής εξόντωσης 6.000.000 Εβραίων στα στρατόπεδα εξόντωσης, από τα ιδεολογικά αδέρφια της χρυσής αυγής, γνωστό και ως έγκλημα των εγκλημάτων (ολοκαύτωμα). Δεν χαρίστηκε από κανέναν. Δυστυχώς δεν έχω χρόνο να επεκταθώ στο θέμα της μοναδικότητας του ολοκαυτώματος

  β) Για να κατανοήσουμε την σύσταση του κλπ πρέπει να είμαστε γνώστες της ιστορίας της Μέσης ανατολής

  γ) Το Ισραήλ δεν είναι ένα κράτος όπως όλα τα υπόλοιπα, αλλά ο Εβραίος ανάμεσα στα κράτη.

  δ) Το Ισραήλ σε ένα αντισημιτικό κόσμο (μιλάμε για τον πιο διαδεδομένο ρατσισμό στον κόσμο, από την Γερμανία μέχρι την Ιαπωνία κλπ) είναι η τελευταία άμυνα των Εβραίων να ζουν με κάποια ασφάλεια. Τώρα αν κάτι τέτοιο έχει πραγματοποιηθεί με επιτυχία ή όχι είναι ένα άλλο θέμα και σίγουρα θέλει μεγάλη ανάλυση.

  Για τους παραπάνω λοιπόν λόγους δεν βλέπουμε το Ισραήλ, ως μια κοινή εθνική οντότητα ανάμεσα στις υπόλοιπες.

  Για την Ισραηλινή σημαία, την ΕΛ-ΑΝΤΙΦΑ και άλλα..

  Όντως όλα τα προηγούμενα χρόνια όλο και περισσότερες ομάδες κυρίως στην Γερμανία, χρησιμοποιούν την Ισραηλινή σημαία, μαζί με την κόκκινη για logo. Έχω κάνει πολλές συζητήσεις για την ορθότητα αυτής της επιλογής, κάτι που να είμαι ειλικρινής με κούρασε αρκετά, αν και θέμα ουσίας.

  Θέμα ουσίας λοιπόν για τον απλούστατο λόγο, ότι στην Γερμανία του ολοκαυτώματος και των ρατσιστικών πογκρόμ (πχ δεκαετία 90) και μόνο να δούν εβραικό αστέρι παθαίνουν υστερία. Με άλλα λόγια δεν είναι κάποιου είδους πατριωτισμός (και για τους λόγους που αναφέρθηκα περιληπτικά πιο πάνω), αλλά μια ουσιαστική αντιφασιστική πρακτική. Ίσως στην Ελλάδα να είναι πιο δύσκολο να κατανοήσουμε μια τέτοια τακτική, ίσως καλύτερα να αναφερθούν άλλοι πάνω σε αυτό όπως ο/η parodiederutopie (αν διαβάζει τα σχόλια), εγώ το μόνο που έχω να πω είναι ότι και έλληνες ευθύνονται για το ολοκαύτωμα. Μην ξεχνάμε την συνεργασία τους με τους Ναζί στην Θεσσαλονίκη στην μεταφορά με τρένα χιλιάδων Εβραίων στα στρατόπεδα συγκέντρωσης, τα πλιάτσικα ελλήνων σε εβραϊκά σπίτια κλπ. Αν έχεις πάει στην Θεσσαλονίκη, όλα τα νεοκλασικά σπίτια που ήταν πχ κοντά στην παραλιακή οδό, κάποτε ήταν εβραϊκές ιδιοκτησίες.

  Άλλα θέματα/προβληματισμοί (περιληπτικά)

  Δεν βλέπω μέχρι στιγμής καμιά απάντηση/κριτική που να με πείθει για άλλα ζητήματα που έθεσα στο κείμενο, όπως αυτό με την κοινότητα των Ρομά στην Λακωνία. Δεν βλέπω να απασχολεί κανέναν το ζήτημα ότι εδώ και αρκετό καιρό το κράτος των Ελλήνων απαντάει με πογκρόμ εναντίων τους στην Λακωνία και την Μεσσηνία, Αργολίδα και σε άλλες περιοχές του ελληνικού βούρκου. Με προβληματίζει πολύ αυτή η σιωπή οφείλω να πω.

  Συνεχίζοντας θα ήθελα να μου πεις τι εννοείς με το «να ακούνε τις συμβουλές των παλαιότερων» κρύβει νομίζω λίγο «πατροναλισμο» αυτή σου η φράση…

  Τέλος αυτά που γράφεις περι σεκταρισμού.. Από πότε όποια/ος εκθέτει τους προβληματισμούς του γίνεται σεχταριστής/σεχταρίστρια; Αυτό από μόνο του βρωμάει ιδεολογία από χιλιόμετρα. Κοινώς οι «χαρακτηρισμοί» είναι κομμάτι του φαντασιακού της ψευδούς συνειδήσεως, που στόχο βέβαια έχουν να κλείνουν τον διάλογο με ένα εξουσιαστικό τρόπο.

  Για επίλογο αυτού του μαραθώνιου (τελικά) σχολίου θα δανειστώ την φράση ενός συντρόφου από την αυτόνομη πρωτοβουλία ενάντια στην λήθη όταν ξεκινήσαμε να συζητάμε για το συγκεκριμένο κείμενο. «Ένα κείμενο είναι πετυχημένο όταν κάνει θόρυβο, την ησυχία να φοβάσαι»

  υσ: Ευχαριστώ όλες/ους για την συζήτηση, προσωπικά με βοήθησε να βγάλω χρήσιμα συμπεράσματα, σύντομα μάλλον θα επανέλθουμε με νέο κείμενο (που θα δημοσιευτεί και στο επόμενο τεύχος του περιοδικού μας, που θα είναι μεγαλύτερο από κάθε άλλη φορά και με περισσότερα αντίτυπα)

  • καταρχας δεν υπερασπιστηκα καμια ενοτητα με καμια αριστερα ουτε εγω ουτε ο χωρος(θα σε βολευε ισως) και η βασιλικη δεν μιλαει ως αριστερη αλλα ως αντιφασιστρια που νιωθει οτι απαιτειται ηθικο και σας ψεγει γιατι αντι να το ενθαρυνεις να συμβαλλεις και να εμπλουτισεις/προβληματισεις καθεσαι και σεχταριζεις μεσω ιντερνετ σε στυλ »μην τους πιστευετε, πιστεψτε εμενα, το εχω ψαξει καλυτερα» και θα σε παρακαλουσα να μην καταληγεις σε αυθαιρετα συμπερασματα για τον »χωρο» για να δικαιολογησεις τη γυμνια σου! επισης δεν ειμαι αναρχικος και γνωριζω πολυ καλα οτι δεν υπαρχουν ατυποι μηχανισμοι αλλα πολιτικες διαφωνιες και με το να αναπαραγεις συνομωσιολογια (θα μπορουσα να στο επιστρεψω) δεν ειναι και τοσο αντιφα εκ μερους σου! τελος, εσυ ξεκινησες τους χαρακτηρισμους και τις »αποκαλυψεις» – βλ. τιτλο και »επιχειρηματα» – μην παραπονιεσαι μετα. για το συγκεκριμενο περιστατικο στη λαρισα που περιγραφεις – που το χουν κανει σημαια μερικοι σαν και σενα – περιφρουρησα και εξηγουσα σε καποιους (και εληγε) πως αλλο το σημα των εβραιων η θρησκεια τους κλπ. αλλο η σημαια του κρατους του ισραηλ με την επεκτατικη του πολιτικη που εσυ επιλεγεις να αγιοποιεις χαριν ιστοριας ομολογουμενως του μεγαλυτερου καταγγεγραμενου εγκληματος. με το “να ακούνε τις συμβουλές των παλαιότερων” εννοουσα και εσας παρολη τη αγενεια που σε διακατεχει και τα τραγικα σου επιχειρηματα οπως ειπα και πιο πανω. καλη συνεχεια και συντροφικα

 14. Και αντίστοιχα παραδείγματα όπως αυτό του Γερμανικού βούρκου ή αλλιώς βρείτε ομοιότητες με την ελληνική πραγματικότητα.. Αναδημοσίευση από εδώ
  http://stepanyantsp.espivblogs.net/2013/09/04/berlin-hellersdorf/

  Βερολίνο-Hellersdorf: μια λογιστική πρόκληση

  Το να εξοργίζεται κανείς όταν κάπου στην γερμανία (στην περίπτωση μας στο Βερολίνο-Hellersdorf), ο γεμανικός όχλος δηλώνει παρών και σχηματίζεται, ώστε να μπορέσει να επιτεθεί σε έναν καταυλισμό προσφύγων και στους ίδιους τους πρόσφυγες, που σημαίνει ότι θέλει να κάψει το κτίριο του πρώην σχολείου και να διώξει ή στην καλύτερη για αυτούς περίπτωση να τους εξοντώσει, δεν αξίζει τον κόπο. Αν παρόλα αυτά το κάνει κανείς, τότε θα πρέπει να ανεχθεί την κατηγορία μας ότι αυτό είναι είτε μια ψεύτικη οργή ή δεν έχει ιδέα που και σε ποια χώρα ζούσε όλα αυτά τα χρόνια.

  Το να καταπιάνεται κάποιος με αναλύσεις για προφανείς ή μη αιτίες για αυτήν την σε τακτά διαστήματα εμφανιζόμενη συμπεριφορά των γερμανών, αξίζει να το κάνει μόνον αν πληρώνεται για αυτό, π.χ. σαν δημοσιογράφος, σαν κοινωνιολόγος, σαν πολιτικός επιστήμονας ή κάτι άλλο παρόμοιο. Ενας αντιρατσισμός που θέλει να καταλάβει με το τι έχει να κάνει στην γερμανία θα χρειαζόταν ελάχιστο από τον ελεύθερο χρόνο του για να ασχοληθεί με αυτό, μιας και δεν υπάρχει βαθύ υλικό για ανάλυση. Ο αριθμός των δυνατών συμπερασμάτων είναι πολύ περιορισμένος. Η διαφώτιση, το «να πάρουμε τον κόσμο από εκεί που βρίσκεται», να τους ασκήσουμε κριτική, να εκφράσουμε την οργή μας, να μιλήσουμε ενάντια στο kapital (κεφάλαιο) και στο kapitol (λευκός οίκος), να εκφράσουμε την δυσθυμία μας, να νουθετήσουμε, να ενθαρρύνουμε κλπ, κλπ, όλα αυτά είναι και παραμένουν δράσεις και πρακτικές της ίδιας ακριβώς αυτής κολεκτίβας της οποίας η ανάλυση της συμπεριφοράς επιδιώκεται, και την οποία είμαστε υποχρεωμένοι να την πάρουμε σοβαρά υπόψη ακόμα και στην απελευθερωτική της και την αριστερή της μορφή έκφρασης.

  Το αργότερο μετά τα – με χαρακτήρα λαϊκού πανηγυριού – μαζέματα των γερμανικών νοικοκυριών εμπρός στους καταυλισμούς προσφύγων, στις κατοικίες ξένων και στα κτίσματα των εβραίων την δεκαετία του ‘90, δίνουμε σε όλους και όλες την συμβουλή πως στην γερμανία θα ήταν σοφό να μην διαχωρίζει κανείς το επίπεδο της ανταλλαγής γνωμών και επιχειρημάτων από το επίπεδο των επιθέσεων, αλλά να τα αντιμετωπίζει απλώς σαν διαφορετικές εκφράσεις της ίδιας κολεκτίβας. Οι ίδιοι οι γερμανοί φροντίζουν να το επιβεβαιώσουν αυτό το συμπέρασμα μας με κάθε ευκαιρία.

  Για αυτό προτείνουμε νηφαλιότητα. Εδώ ισχύει η αρχή ότι για να γίνει μια σωστή δράση δεν αποτελεί προϋπόθεση της, η απόκτηση μιας βαθιάς κατανόησης των καθημερινών εμπειριών στην γερμανία.

  Ήδη πριν από χρόνια, όταν ο φόνος και η εξόντωση, μετά από χρόνια κατάπαυσης λόγω εξωτερικών παραγόντων, επέστρεψαν σαν σύνηθες γερμανικό χόμπυ στο προσκήνιο, θεωρήσαμε από την πλευρά μας καταλληλότερο τρόπο για να εστιασουμε σε αυτά, κυρίως το «να ανεβάσουμε το κόστος της απόλαυσης του ρατσισμού όσο γίνεται ψηλότερα.» .

  Σχετικά με το τελευταίο, υπήρξαν διαφορετικά σκεπτικά, το κάθε ένα ήταν μια ιδιάζουσα λογιστική πρόκληση. Μερικές τοπικές δράσεις μας μπορούν να αφηγηθούν την ιδιαίτερη αποτελεσματικότητα της άμεσης φυσικής αντιπαράθεσης. Ακόμα και απλώς η γνώση ότι οι καθημερινές γερμανικές ρατσιστικές πρακτικές θα ήταν κατά πάσα πιθανότητα συνδεδεμένες με σωματικές και υλικές ζημιές για τους θύτες, βοήθησε στο να μπορούν μετανάστες να ασχολούνται με τα καθημερινά τους χωρίς ιδιαίτερη ενόχληση. Παρόλα αυτά, είμαστε πεπεισμένοι ότι και άλλες, και μάλιστα πιο ειρηνικές μέθοδοι μπορεί να είναι αποτελεσματικές. Δεν είναι δηλαδή απαραίτητη προϋπόθεση ο φόβος, ότι τα προβλεπόμενα θύματα θα χτυπήσουν με ανεξέλεγκτο τρόπο τους θύτες, όχι.
  Έτσι, για παράδειγμα, θα μπορούσαν να αποφευχθούν πολλές ασχήμιες, αν εφαρμοζόταν μια σχεδιασμένη και προγραμματισμένη εκκένωση των σπιτιών και κατοικιών των αυτόχθονων κατοίκων του Hellersdorf, ίσως όλων, ίσως και απλώς ενός τμήματος του. Περί του δικαιώματος παραμονής για εξαιρετικά βαριές περιπτώσεις μπορούμε να το συζητήσουμε. Μας ειναι συνειδητό ότι αυτή η πρόταση εμφανίζει μια σειρά προβλημάτων που πρέπει να λυθούνε. Για παράδειγμα: Που θα μεταφερθεί τόσος κόσμος? Ε, αυτό τουλάχιστον λέμε είναι το πιο εύκολο πρόβλημα. Γνωρίζουμε ένα σωρό μέρη που είναι κατάλληλα να τους υποδεχτούνε: Hoyerswerda, Rostock-Lichtenhagen ή Goldberg, είναι μερικά από τα πολλά κατάλληλα μέρη. Μέρη που είναι ήδη εξοικειωμένα με όλα αυτά, δεν είμαστε και απάνθρωποι εξάλλου. Άλλωστε, ένα σωρό εθνικά απελευθερωμένες περιοχές στέκουν στην διαθέση τους.

  Η πρόταση μας από ηθική σκοπιά είναι άμεμπτη. Το τονίζουμε αυτό με όλη την μετριοφροσύνη μας. Διότι οι ιθαγενείς της συνοικίας Hellersdorf έχουν αποδείξει ανοιχτά και ειλικρινά, ότι δεν είναι σε θέση να κρατήσουν ούτε τους ελάχιστους κανόνες πολιτισμικών αρχών που καταχτήθηκαν με άπειρες θυσίες και απώλειες. Η παρουσία τους είναι έτσι άμεσος κίνδυνος για τους νεόφερτους κατοίκους, πράγμα που δεν είναι δυνατόν να ανεχθούμε. Και μια που δεν πρόκειται για κάποιον αφηρημένο αλλά για έναν εντελώς συγκεκριμένο κίνδυνο ενάντια σε μια εντελώς συγκεκριμένη ομάδα ατόμων, το να αποφευχθεί αυτός ο κίνδυνος άμεσα είναι άκρως απαραίτητο. Σκεφτείτε το σε αναλογία με την περίπτωση όταν βρισκουν μια βόμβα που δεν έχει σκάσει από τον δεύτερο παγκόσμιο πόλεμο και πρέπει να την απενεργοποιήσουν, να την καταστήσουν ακίνδυνση, προτού εκραγεί. Μόνο που στην προκειμένη περίπτωση, επειδή δεν μπορεί να απενεργοποιηθεί επί τόπου, πρέπει να απομακρυνθεί. Αυτό το αποδεικνύουν και οι διάφορες εκδηλώσεις και διαληλώσεις συμπαράστασης προς τους πρόσφυγες που συναγωνίζονται η μία την άλλη στην αναποτελεσματικότητα και την αθωότητα τους.
  Η γοητεία της προωθούμενης αυτής λύσης μας προέρχεται ανάμεσα σε άλλα και από το γεγονός ότι με το άδειασμα των σπιτιών και των κατοικιών, θα υπάρχουν δυνατότητες στέγασης, όχι μόνο για 200 αλλά σχεδόν ακριβώς για 76.606 άτομα. Αν πάρει κανείς και υπόψη του ότι θα έχουμε μια δραστική πτώση της νεοναζιστικής και λοιπής γερμανικής εγκληματικότητας, με παράλληλη άνοδο της ασφάλειας και της ζωής χωρίς φόβο των νέων κατοίκων, ανοίγουν κυριολεκτικά παραδείσιες προοπτικές.

  Η πραγματοποίηση της πρότασης μας, επιπλέον, θα είχε πανγερμανικά άμεσες επιμέρους επιπτώσεις. Με την γνωστοποίηση της μεταφοράς τους, θα αρχίσουν οι αυτόχθονες κάτοικοι διάφορων περιοχών να ξανασκέφτονται αν θα είναι καλύτερα να υποδεχτούν τους πρόσφυγες με ανοιχτές αγκάλες αντί με αναμένους πυρσούς. Στο Billstedt, στο Insel, στο Wolgast, στο Eilendorf, στο Möhlau/Vockerode, στο Wandlitz, στο Wittenau, στο Krombach στο Unterfranken, στο Dortmund-Hörde, στο Wahren, στο Leipzig, στο Hacheney, στην περιοχη Ρουρ, στο Putzbrunn/Ottobrunn στο München, στο Reichertshofen, στο Oberbayern και σε πολλά, πάρα πολλά άλλα μέρη θα αρχίσουν να κάνουν υπολογισμούς, για το αν το κόστος για αυτούς πλέον θα είναι ψηλότερο σε σχέση με την ρατσιστική τους ηδονή.

  Θα πρέπει φυσικά να ξέρουμε ότι θα έχουμε τον άνεμο ενάντια μας. Και από τα αριστερά. Καλέσματα ότι πρέπει να τους διαχωρίζουμε, ότι δεν είναι όλοι το ίδιο, ότι το θέμα είναι η όξυνση των αντιθέσεων, ότι πρέπει να δώσουμε την δυνατότητα σε κάποιους, κάπου, να υψώσουν την φωνή τους κλπ, κλπ, θα μας έρθουν απανωτά.

  Ας τα αφήσουμε όλα αυτά πίσω μας. Όχι μόνο γιατί εδώ και μήνες και εβδομάδες είχαν όλες τις ευκαιρίες, αν το θέλανε, να κάνουν κάτι. Για παράδειγμα να χαλάσουν την αρμονία της κοινότητας τους, να σπάσουν τις καλές σχέσεις τους με τους γείτονες, να κάνουν κάτι το άσεμνο, να διαδώσουν τον φόβο ότι θα πέσουν οι τιμές των ακινήτων τους κλπ. Όχι, εμείς γνωρίζουμε πολύ καλά τα περί της διαφορετικότητας του γερμανικού τρόπου ύπαρξης. Και φυσικά υπάρχουν τέτοιοι και τέτοιοι. Είμαστε οι τελευταίοι που θα αρνιόμασταν την ύπαρξη διαφορετικών συμπεριφορών των γερμανών απέναντι στους ξένους τους. Ανάμεσα στην στοργική φροντίδα των ξένων από την μιά και στην εξόντωση τους την ώρα της δουλειάς τους από την άλλη (ιδιαίτερα σε κεμπαπτσίδικα και μανάβικα) υπάρχει ακόμα πολύ ζουμί να ξεζουμιστεί απ’ όλους.

  Σε ό,τι αφορά εμάς, παραδεχόμαστε ότι δεν μας αρέσουν τα πειράματα. Προτιμούμε να κρατιόμαστε από το μοναδικό ίσως δίδαγμα που μας άφησε ο 2ος παγκόσμιος πόλεμος: μόνο όταν βομβαρδίστηκαν οι πόλεις τους, μόνο όταν ισοπεδώθηκαν τα σπίτια τους, μόνο όταν νικήθηκαν και ταπεινώθηκαν, μόνο όταν μετατράπηκαν σε μικρά λουκάνικα, που «δεν θυμούνταν πια τις ακριβείς συνθήκες του γεγονότος» (την διαδικασία στους θαλάμους αερίων), τους ήρθε η ιδέα να δαμάσουν την συμπεριφόρα τους, για να αποφύγουν τις κυρώσεις εναντίον τους. Παρόλο που αυτό ήταν μάλλον μια ακτιβιστική προσαρμογή τους στις νέες συνθήκες, πιστεύουμε ότι και σήμερα είναι σε θέση, αν τα καταφέρουμε, να παράγουν τις ίδιες ιδέες και συμπεριφορές.

  Café Morgenland, 25 Αυγούστου 2013

 15. Μπορεί να παραξενευτούν ορισμένοι που διαβάζουν εδώ, ίσως και κάποιοι από τους ίδιους που θέλουν να λέγονται των Antifa, όπως παραξενεύτηκα κι εγώ στην αρχή, αλλά πρέπει να έχουμε υπόψη μας τα εξής:

  # Αυτό το ρεύμα των Antifa και οι συγγενικές και όμορες συλλογικότητες τους ασχολούνται με την πολιτική:

  – όχι γιατί θέλουν ν’ αλλάξουν ή να βελτιώσουν τον κόσμο και την κοινωνία
  – όχι γιατί ενδιαφέρονται να κάνουν κάτι ώστε οι αδύναμοι και τα θύματα των φασιστών ν’ αποκτήσουν ίσα δικαιώματα
  – όχι γιατί τους ενδιαφέρει να κερδίσουν συνειδήσεις επειδή θεωρούν σωστές τις ιδέες τους
  – όχι γιατί έχουν καμιά διάθεση να αγωνιστούν για κάτι καλύτερο ή για να πάψει η αδικία, οι διακρίσεις και η οπισθοδρόμηση

  … αλλά γιατί έτσι την βρίσκουν.

  Φυσικά, αυτά δεν τα λέω εγώ.
  Τα λένε οι ίδιοι τους στα κείμενά τους, που η αλήθεια είναι ότι δεν βρίσκονται όλα και τόσο εύκολα, και θα πρέπει κανείς να ψάξει για να τα βρει, και ν’ ανακαλύψει μέσα σε χιλιάδες πομπώδεις αφορισμούς τις συγκεκριμένες αποστροφές.

  Πρόκειται, δηλαδή, για μια ακαδημαϊκή λέσχη συζητήσεων, που δεν έχει καμία σχέση με όλη την ιστορία των κινημάτων του ουμανισμού (το λέω σχηματικά), ούτε κουμμουνισμούς, ούτε αναρχισμούς, ούτε ιδεολογίες. Το μόνο που έχει σημασία για όλους αυτούς τους μπιζιμπόντηδες είναι, ξερωγώ, επειδή τους αρέσει που είναι (και κυρίως φαίνονται!!!) έτσι περίεργοι και έξω απ’ όλα. Σαν τα τροπικά φρούτα, ένα πράμα.

  Υποπτεύομαι ότι το κύριο κίνητρό τους είναι αυτό ακριβώς: να φαίνονται ναρκισσιστικά περίεργοι και μυστήριοι και εξτραορντίναρυ και ξερωγώ, αλλιώτικοι.

  Οι ίδιοι λένε ότι το μόνο που τους ενδιαφέρει (και τους ορίζει) είναι η άρνηση.

  Κάτι πάνε να πούνε και για τον μηδενισμό και για την επανάσταση για την γκάβλα της και για την γκάβλα για την επανάσταση, αλλά εκεί λίγο τα μασάνε και θολωνουν τα νερά.
  Τους ενδιαφέρει να είναι «αντί-«.

  Είναι μηδενιστές;;; Ποιος ξέρει, και τι σημασία έχει στο κάτω-κάτω;;; Αφού όλη τους η στάση είναι οικοδομημένη γύρω από το «άτομο» και το «σήμερα»,
  α ναι, και την «άρνηση»,
  και σε αυτό το σημείο μοιάζουν πολύ με κάποιες άλλες ομάδες που επίσης έχουν μείνει στα πρωκταρχικά στάδια,
  με τους διάφορες δήθεν τρομοκράτες τύπου Σέχτας και ΣΦΠ που λένε στα δικά τους ανούσια σεντονοειδή πομπώδη κείμενα τους,
  πως αυτό που κάνουν, το κάνουν μόνο για την στιγμή και για την απόλαυση.

  Γνώμη μου είναι, ότι, παρά το γεγονός πως σε αρκετά σημεία λένε ενδιαφέροντα πράγματα, δεν αξίζει να ασχολείται ιδιαιτέρως κανείς μαζί τους. Είναι αδιέξοδο και χρονοβόρο και -κυρίως- χωρίς αποτέλεσμα.

  Για ποιο λόγο να συνομιλεί κανείς με κάποιους που δηλώνουν κατηγορηματικά ότι δεν έχουν σκοπό να δείξουν αλληλεγγύη -ταξική ή αντικρατική ή αντιφασιστική- ούτε καν στα θύματα του φασισμού;;;

  Δυστυχώς, μου πήρε κάποιες μέρες να τα «ανακαλύψω» (με την έννοια «να τα βρω και να τα καταλάβω») όλα αυτά, όπως είπα, μέσα στα δικά τους κείμενα,
  και δεν λυπάμαι για τίποτε άλλο,
  αλλά αποκλειστικά και μόνο γιατί έχασα το χρόνο μου με αυτούς εδώ τους χομπίστες και το παιχνιδάκι που βρήκαν για να παίζουν και για να περνάνε την ώρα τους, και καλά «antifa», ξστρχδς.

  Α, ξέχασα.
  Εχει moderation, ε;;;

  Τώρα φαίνεται λογικό.
  Η λογοκρισία βοηθάει πάντα όταν ο άλλος ο δυστυχισμένος δεν μπορεί και δεν θέλει να δει αν υπάρχει διέξοδος.

 16. Καλά κρασιά κυρία Μετατρούλου.. μετά από όλα αυτά και αντιδιαλεκτικές μεταφυσικές ανησυχίες και συμπεράσματα, για το τι μας ωθεί να κάνουμε κριτική εμείς οι χομπίστες…

  Όταν εμείς και άλλοι σύντροφοι καταδεικνύαμε το φασισμό της ελληνικής κοινωνίας, εσείς ήσασταν άφαντοι (ως χώρος) κυρία Μετατρούλου (για εσάς δεν ξέρω, μιας και δεν σας ξέρω προσωπικά, αν και είμαι σε θέση να κρίνω από την έλλειψη επιχειρημάτων).. Αφήνω το σχόλιο σας εδώ αν και ας γίνει γνωστό δε θα ξαναγίνει δεκτή άλλη επίθεση σε εμάς ή άλλη αντίφα με λάσπη και ύβρεις. .

  αυτά

 17. Ξέχασα πριν να πω, για όποιον/α έχει τυχόν αμφιβολίες, ότι όλες τις παραπάνω «θέσεις» των «Αντιφα» μπορεί να τις βρει, εδώ, στο «μανιφέστο» τους.

  https://skalalakonias.wordpress.com/%CE%B7-%CE%B2%CE%B9%CE%B2%CE%BB%CE%B9%CE%BF%CE%B8%CE%AE%CE%BA%CE%B7-%CE%BC%CE%B1%CF%82/%CE%B1%CE%BD%CF%84%CE%B9%CF%86%CE%B1%CF%83%CE%B9%CF%83%CE%BC%CF%8C%CF%82/

  Για να δούμε, σήμερα, 6η Σεπτεμβρίου 2013, θα έχουμε μια υπέρ το δέον δυναμική παρουσία των «αντιφα» Λακωνίας
  (παναπεί, θα έχουμε 3 και παραπάνω «dislike χεράκια» αποδοκιμασίας στα δικά μου σχόλια και στα σχόλια άλλων που δεν βλέπουν τα πράγματα τόσο ελιτίστικα),
  ή θα έχουμε μια business as usual συνηθισμένη «αντιφα» δραστηριότητα
  (και τα dislike-χεράκια θα είναι μόνον δύο);;;

  Χεχεχεχεχε, με τι ασχολούνται οι άνθρωποι 🙂

 18. Μα γιατί μιλάς για «λάσπη και ύβρεις»;;;

  Από τα δικά σας κείμενα είναι τα αποσπάσματα.
  Ολα τα αποσπάσματα, πολύ προσεκτικά διαλεγμένα.
  Δικά σας λόγια είναι, και μάλιστα από το cornerstone κείμενό σας, το «μανιφέστο» σας.

  Δεν δικαιολογείται να στραβώνεις έτσι.
  Η μόνη εξήγηση είναι να μου πεις ότι δεν τα έχεις διαβάσει.

  Τότε, ΟΚ, θα το καταλάβω.

  Αν και θα ήταν πιο χρήσιμο να εξηγήσεις ίσως για ποιο λόγο π.χ. λέτε ότι δεν είστε πρόθυμοι να δείξετε αλληλεγγύη ούτε στα θύματα;;;
  Ή για ποιο λόγο λέτε ότι δεν σας ενδιαφέρει καθόλου να βρείτε λύσεις ώστε τα θύματα να αποκτήσουν ίσα δικαιώματα.

  Μέσα στο μανιφέστο τα λέτε αυτά,
  συνεπώς ούτε λάσπη, ούτε ύβρεις,
  ΟΚ;;;

 19. Εδώ τα σχετικά αντιφα quotes από το αντιφα μανιφέστο (αν θα εγκριθεί αντιφα το σχόλιό μου από τους αντιφα στην πράξη κι όχι μόνο στα αντιφα λόγια)

  «[…] 3. Αυτός ο αντιφασισμός διαπνέεται από δύο αρχές:

  α) την ετερότητα […] και έχοντας αυτήν ως βασική αρχή αρνείται τόσο τη φιλανθρωπική – λόγω λύπησης – αλληλεγγύη […] όσο και την ιδεολογική – πχ ταξική ή αντικρατική οι οποίες προϋποθέτουν την προβολή και την κατασκευή του Άλλου ως ιδεολογικού συμμάχου μας.

  β) και την άρνηση με την έννοια ότι δεν προσφέρουμε λύσεις για κανένα θέμα. Ούτε για την ενσωμάτωση (που σημαίνει: αφομοίωση) των Άλλων, ούτε για ίσα δικαιώματα, ούτε υπέρ οποιουδήποτε εποικοδομητικού διαλόγου και συζήτησης, αλλά προσφέρουμε μόνο χίλιες δύο εναντιώσεις στην ανισότητα, στην ομοφοβία, στον αντισημιτισμό / αντισιωνισμό, σεξισμό και άλλες υπαρξιακές συνιστώσες συνοχής και σύσφιξης του ελληνικού λαού. Το μόνο εποικοδομητικό είναι η καταστροφή, το μόνο θετικό είναι το αρνητικό. […]»

  ΟΚ, τα διάβασες τώρα;;;
  Συνεπώς;;;
  Ποιος ξέρει για ποιο πράγμα μιλάει ακριβώς και ποιος όχι;;;
  Ούτε λάσπη, ούτε ύβρεις, συνεννοηθήκαμε;;;

 20. Παράθεμα: Παραμερίζοντας Αυταπάτες και Τσακίζοντας Κρυφοπατριωτικές Αποκλίσεις | της Χριστίνας

 21. Συγνώμη αν επανερχόμαστε στην συγκεκριμένη συζήτηση.. Μετά από παράκληση κάποιων, δημοσιεύω εδώ ένα σχόλιο πάνω στο κείμενο από σελίδα στο facebook που αφήνουμε εδώ για εκπαιδευτικούς λόγους..(εχει μόνο μικρές αλλαγές, κοινώς σβήσαμε τα προσωπικά στοιχεία )

  Επίσης να ενημερώσουμε ότι σχόλιο της Κυριας Μετατρούλου είχε δημοσιευτεί και εδώ http://nisafispartis.wordpress.com/2013/07/23/%CE%BA%CE%B5%CE%B9%CE%BC%CE%B5%CE%BD%CE%BF-%CE%B1%CF%80%CE%BF-%CE%B1%CE%BD%CF%84%CE%B9%CF%86%CE%B1%CF%83%CE%B9%CF%83%CF%84%CE%B5%CF%83-%CF%84%CE%B7%CF%83-%CE%BD%CE%BF%CF%84%CE%B9%CE%B1%CF%83-%CE%BB/

  Στο οποίο απάντησα με το ίδιο σχόλιο που έγραψα αρχικά στην Κυρία Μετατρούλου σε αυτήν εδώ την συζήτηση. Το νισάφι βέβαια (δεν μου κάνει καμια εντύπωση) ακολουθώντας τις γνωστές πρακτικές των ελλήνων (αναρχικών) ΕΛ-ΑΡ.. δεν ενέκρινε το σχόλιο για λόγους που εύκολα μπορεί να κατανοήσει καποιος/α ..

  Θα επανέλθουμε σύντομα με ένα κείμενο της συλλογικότητας για όλα αυτά..

  …..kouna kamia simaia tou israil agori mou….pou tha mas katigoriseis gia patriotismo vasei ftinon dikon sou eikasion….2 questions : 1) skata ston elliniko patriotismo….sumfonei….alla gia ton israilitiko pou kradeneis tis simaies tou ??? ekei ti pezei ??? ti eidous ekseraisi kanei enan anarxiko-eleftheriako (de ksero pos skata diloneis alla sigoura den eisai) na kounaei PERIFANA simaies tou israil ??? 2) o antisionismos kai o antisimitismos exoun toso sxesi,oso i poutsa me ti vourtsa (popopopopopo seksismos pou ksexilizei leme)… oxi den einai katholou fasistiko to kratos tou israil…katholou…kai san kaloi «epanastates» tou vazoume kai plates…kserato stegno eisai magka…PS 1 :THA SKASEI KAI ANALYTIKOTATI APANTISI GIA NA DEIS TI ESTI APODOMISI KSEFTILYSMENE TYPE…svise tora san kali logokritra to minima mou….ypografi : memonomeno atomo apo ti kinisi nl enantia sto neo-fasismo…kai kirios syntaktis tis epistolis pou krazeis..

  .///….. pou patas to podaraki sou mia sto toso…kai exeis kai to thrasos na theleis na antisyntoniseis ton antifasistiko agona MESA STI FOLIA TOU LYKOU…kai fysika ola afta sto FADASIAKO sou….meta tin kai kala filiki kritiki kai to kara-dithen anoigma dialogou…LEFTERIA STI PALESTINI/// PS 2 : to pithiki meta apo afto exei polla rammata gia ti gouna sou….ela svise ta sxolia kai KSANAMPLOKARE ME PALI….i kritiki sou vromaei lifestyle anarxismo kai zexnei filosionismo….FIDAKIAAAAAAAAAA >>>>>>>>

 22. Καλησπέρα σας. Μια παρατήρηση προς τους διαχειριστές αυτού εδώ του μπλογκ: Καλά βρε παιδιά έχει σταλεί σαν απάντηση στο κείμενο κριτικής σας τέτοιο σχόλιο σαν το τελευταίο και δεν το δημοσιευσατε πρωτο πρώτο;;; (έστω κι αν το πήρατε στο fb). Αν είναι δυνατόν! Και το λέω αυτό γιατί απλώς αν το είχατε κάνει από την αρχή η συζήτηση θα είχε ασφαλώς τελείως διαφορετική τροπή… Γιατί αυτό το χυδαίο σχόλιο του φασίστα -αντισημίτη που υπογράφει ως « memonomeno atomo apo ti kinisi nl enantia sto neo-fasismo…kai kirios syntaktis tis epistolis pou krazeis..» αν δεν έχει διαψευστεί επίσημα από την «Κίνηση Ν.Λ» τότε ο κάθε συνομιλητής εδώ έχει δικαίωμα να το θεωρεί σαν απάντηση της «Κίνησης». Αν λοιπόν είχατε κάνει έτσι από την αρχή τότε τρία καλά θα είχαν συμβεί: 1. Θα είχατε διευκολύνει την αγανακτισμένη με σας κ. Μετατρούλου –φαντάζομαι αυτό θα έκανε και κάθε συνεπής αντιφασίστας – να στρέψει τα πυρά της όχι σε σας αλλά στον πιο πάνω φασίστα (έτσι δεν είναι κ. Μετατρούλου;) 2. Θα είχαμε όλοι μαζί επίσης αποφύγει τον «εκνευρισμό» της κ. Μετατρούλου και ίσως δεν έσπευδε να σας «καταγγείλει» στο «Νισάφι» 3. Κυρίως όμως θα είχαμε μια ελπίδα να καταγγείλει η ίδια η «Κίνηση Ν.Λ» τον πιο πάνω αντισημιτικό οχετό… Τώρα; Που τέτοια ελπίδα… Ας πάρει θέση λοιπόν η «Κίνηση Ν.Λ» για το σχόλιο αυτουνού που υπογράφει ως «συντάκτης της» και μετά ας κάνουμε κριτική στο κείμενο που δημοσιεύεται εδώ (κι εγώ θα έκανα). Αν χρειαστεί επανέρχομαι… Ευχαριστώ.

 23. Αννά καλημέρα.. Δυστυχώς έχεις δίκιο σε αυτό που λες… Ήταν τεράστιο λάθος. Αλλά δεν νομίζω ότι θα άλλαζε και πολύ τα πράγματα, δες και πιο κάτω άλλα σχόλια που υπογράφουν ως κίνηση ΝΛ, καθώς μπορείς να διαβάσεις και το ιστολόγιο της κυρίας Μετατρούλου http://xyzcontagion.wordpress.com/ κι να βγάλεις εννοείτε τα δικά σου χρήσιμα συμπεράσματα

  • Οχι, δεν παίζετε τίμια έτσι, χαχαχαχαχα.

   Δεν μπορείτε να λέτε στον άλλο «διάβασε εδώ για να βγάλεις τα δικά σου χρήσιμα συμπεράσματα» και να τον στέλνεις να διαβάσει, -τι ακριβώς;;; -γύρω στα 300 άρθρα περί παντός επιστητού;;;

   Να του πεις να διαβάσει κάποιες συγκεκριμένες απόψεις για κάποιο συγκεκριμένο θέμα, λόγου χάρη, τι θέση παίρνουμε εμείς στη συζήτηση περί εθνικισμού και «πρακτικού» αντιεθνικισμού, ΟΚ:

   Λίγες σκέψεις για τον εθνικισμό, τον αντιεθνικισμό και τον εθνικισμό της απέναντι πλευράς – Απάντηση στην ερώτηση: «Είναι πράκτορες εκείνοι οι Ελληνες αντιεθνικιστές που δεν στηλιτεύουν τους γειτονικούς εθνικισμούς;;;»
   http://xyzcontagion.wordpress.com/2013/04/18/antie8nikismos-apenanti/

   Ή να του λες να δει αν και με ποιον τρόπο έχουμε συμβάλει καθόλου στη διάδοση της γνώσης της σχετικής με το ποιόν της ναζιστικής συμμορίας:

   Οταν η Χρυσή Αυγή προσχωρούσε στη νεοναζιστική Διεθνή «Νέα Ευρωπαϊκή Τάξη» και στη «Διακήρυξη της Βαρκελώνης», 1981 (Συνεργασία του ιστολογίου μας με τα «Ενθέματα» της κυριακάτικης «Αυγής», 2013-03-31)
   http://xyzcontagion.wordpress.com/2013/03/31/net/

   Οι επωμίδες και τα εκρηκτικά του Νίκου Μιχαλολιάκου της Χρυσής Αυγής – Ψεύτης, βλαξ, καταδότης και Γιώτα-4
   http://xyzcontagion.wordpress.com/2012/05/04/epomides-ekriktika-mixaloliakos/

   Τότε να το καταλάβω.
   Αλλά όχι με δήθεν καλυμμένες ειρωνείες, γιατί είναι κι εκείνη η παροιμία με τις αλεπούδες.

   Τέλος πάντων, με εσάς εδώ και με όλο το σχετικό όμορο και εισαγώμενο ρεύμα (δεν λέω «ιδεολογικό» γιατί ξέρω ότι δεν σας αρέσουν αυτές οι μπαναλιτέε), δεν νομίζω ότι έχουμε να πούμε πολλά πράγματα. Είναι αδιέξοδη η συζήτηση μαζί σας, και ατελέσφορη και χρονοφθόρα και -κυρίως- αναποτελεσματική.

   Διαβάσαμε πολλά από τα κείμενά σας, και καταλήξαμε στο συμπέρασμα ότι δεν γίνεται να λογίζεστε τμήμα των αντιφασιστικών δυνάμεων.
   Ισως μόνο λίγο θεωρητικά, είπα εγώ. Καθώς κάποια στοιχεία στις αναλύσεις σας είναι ορθά και εύστοχα, αλλά μπροστά στην γενικότερη έμπρακτη αμηχανία (=απραγία), πόσο να μετρήσουν κι αυτά;;; (μου λένε οι άλλοι)

   Κι εδώ που τα λέμε, ούτε εσείς θέλετε να σας περνάνε για κομμάτι του σημερινού αντιφασισμού εν Ελλάδι.
   Περισσότερο, θα έλεγε κανείς, θα γουστάρατε να σας κατατάσσουν στον αντιγερμανικό αντιφασισμό. Νο πρόμπλεμ.

   Είπαμε, οι καιροί είναι δύσκολοι, και ο λαός μας έχει πάει την Γκεστάπο στο 20%.
   Οσοι ενδιαφέρονται πραγματικά, δεν έχουν άλλο δρόμο από το να βαδίσουν μαζί με όλους τους άλλους απέναντι στην επέλαση της συμμορίας.
   Οχι βέβαια με όλους τους «όλους τους άλλους».
   Ενα κριτήριο θα μπορούσε να είναι «όσοι δεν ασπάζονται τη θεωρία των δύο άκρων».

   Το παράδοξο είναι ότι αυτός ακριβώς είναι ένας ακόμη λόγος για να κρατιέστε μακριά και σε συνθήκες εργαστηρίου από τους (θεωρητικά) «φυσικους σας συμμάχους», έτσι όπως σας αρέσει να κρατιέστε μέχρι σήμερα.

   Οτι, δηλαδή, κι εσείς είστε της «θεωρίας των δύο άκρων».

   Αλλά μη μου στεναχωριέστε. Σκεφτόμαστε να σας «τραβήξουμε» λίγο έξω από την πανεπιστημιακή γυάλα στην οποία βρίσκεστε, και έξω από τον σωλήνα του εργαστηριακού εισαγώμενου «ανθελληνικού αντιφασισμού», δηλαδή αυτού του φυτευτού και εξ αντιγραφής απίθανου δικού σας εφευρημένου μοντέλου της πραγματικότητας που επιλέξατε, έτσι για να δούμε λίγο, είστε ικανοί για τίποτε άλλο πέραν του ελιτίστικου και ακαδημαϊκού χόμπι (εξκιούζμη για τη λέξη) πιθηκίσματος και μιμητισμού των Γερμανών αντιγερμανών ή το μόνο που φτάνετε είναι να λέτε πιασιάρικα σλογκανάκια τύπου «το Αουσβιτς ήταν το άλλο μισό του Διαφωτισμού» (αλήθεια, το πρώτο μισό ποιο είναι άραγε;;; -τα γκουλάγκ, που είπε και ο τράγος Πειραιώς;;;) και «το Ισραήλ είναι ο Εβραίος ανάμεσα στα κράτη».

   Στο μεταξύ, να σας μεταφέρω μια απορία άλλου μέλους του μπλογκ μας:

   – Σε κάποια σημεία των κειμένων σας, δεν κρύβετε τον θαυμασμό και την εμπιστοσύνη σας και το δέος που νιώθετε μπροστά στις ένοπλες δυνάμεις του Ισραήλ.
   Αλήθεια (ρωτάει ο Κλέων Ιωαν.), τις αγαπάτε όλες τις ένοπλες δυνάμεις του Ισραήλ εξίσου,
   ή μήπως έχετε κάποιες ιδιαίτερες προτιμήσεις, λόγου χάρη σας αρέσουν περισσότερο,
   χμμμμμ, μάλλον όχι οι ειδικές δυνάμεις και οι καταδρομείς, θα ήταν, λέει, πολύ μπανάλ αυτό και δεν σας ταιριάζει,
   ίσως η Μυστική Στρατιωτική Υπηρεσία ή ίσως περισσότερο το Τμήμα Απόσπασης Πληροφοριών (=Ανακρίσεις και Βασανιστήρια);;;

   Γεια χαρά, τα λέμε ίσως αλλού και υπό άλλες συνθήκες.

 24. Συγγνώμη, κάτι ξέχασα.

  Εκείνο το pdf Νο #3, σαν pdf, δεν διαβάζεται σωστά, ρε παιδιά. Είναι λίγο βασανιστήριο, έτσι που είναι ανακατεμένες οι σελίδες.

  Δεν ήξερα ότι το «Against antisemitism – Ενάντια στον αντισημιτισμό»

  http://enantiastonantisimitismo.wordpress.com/liens/

  που προτείνετε εσείς,
  εκείνο προτείνει εμάς.

  Και, μου λένε, ότι μας έχει αναδημοσιεύσει κιόλας κάποια άρθρα.

  Είδατε που βγήκαμε «συγγενείς»;;; 🙂

  • Βασιλική Μετατρούλου τελειώσατε με το παραλήρημα? να σας πω ότι τα περισσότερα που γράφετε είναι ανακρίβιες και μάλλον δεν έχετε καταλάβει τίποτα από τις θέσεις ετούτης εδώ της ομάδας, κοινώς λαικίζετε επικίνδυνα. Επίσης και το μπλογκ σας και το κείμενο των τάχα αντιφασιστών της Νότιας Λακωνίας βρωμάει ελληνίλα. Το ξέρασμα σας ενάντια στο Ισραήλ βρωμάει και αυτό αντισημιτισμό. Αντέ τώρα βούρ στην αγκαλιά της πατριωτικής αυγής και της αριστερής κυβέρνησης του ΣΥΡΙΖΑ που γράφεται τα άρθρα σας, να σώσετε τον «λαό» . Μάθετε βέβαια τι σημαίνει ο ορος «λαός» στην πολιτική μαρξική θεωρία και πόσο αντιδραστική ήταν πάντα η θέση του στην ιστορία. Τα σχόλια τα δικά σας και των απο πάνω κάνουν μπαμ για το επίπεδο της πολιτικής σας αντίληψης, θα σας παρακαλούσα να πάτε να κάνετε παρέα με τους «αντιφασίστες» από την νότια λακωνία και αφήστε το μπλογκ αυτό ήσυχο στο μέλλον

   πάντα αντιφα πάντα αντικοινωνικες

   furderkommunismus άσε αυτό το σχόλιο λίγη ώρα και μετά σβήσε το

   radical01 απελ

   • Παιδάκι μου, γραφή κι ανάγνωση γνωρίζεις ή μήπως έχεις ζητήματα μειωμένης αντίληψης;;;

    Που είδες να μιλάω εγώ για το Ισραήλ, και να «ξερνάω» κιόλας;;;

    Εγώ μια απόρία μετέφερα, προς εσάς και δεν κακολόγησα καθόλου κανένα Ισραήλ.

    Και η απορία ήταν η εξής: Η στρατοκαβλίασή σας έχει αντικείμενο του πόθου μόνο τις ελίτ μονάδες του ισραηλινού στατού ή μήπως βολεύεστε και σας κάνει και ο συνηθισμένος μιλιταρισμός των συμβατικών μονάδων εκστρατείας.

    Αυτό μόνο, αν και αυτή η μανιέρα είναι πολύ ενοχλητική και ανορθολογική, το να κολλάτε, δηλαδή, την ταμπέλα του «αντισημίτη» σε οποιονδήποτε πει οτιδήποτε, (ανεξάρτητα πόσο άσχετο μπορεί να είναι) που μπορεί να περιέχει τη ρίζα «Ισραηλ-«, αν δεν φλασάρει από δίπλα τα διάσημα των ενδόξων Ισραηλινών Ενόπλων Δυνάμεων και δεν πει στεντορείως «Τιμή και δόξα στο Γενικό Επιτελείο Στρατού του Ισραήλ» (και Αεροπορίας και Ναυτικού, και Ειδικών Δυνάμεων και Πεζοναυτών, αφού σας αρέσουν τόσο πολύ οι στρατοί τα οπλικά συστήματα, αλλά, εντάξει, τι να λέμε τώρα, αγαπητέ Radical01, μπροστά στις μονάδες Ψυχολογικού Πολέμου όλες οι άλλες είναι απλές οδοντόκρεμες).

    Τι είναι αυτό το πράμα, μοιάζει σαν να έχετε καταπιεί κασετόφωνο.
    Ή, καλύτερα, σαν το κούκο που βγαίνει από τη φωλιά του σε εκείνα τα ρολόγια-κούκους, και κάνει «κου-κου, αντισημίτης, εχθρός του Ισραήλ, ετοιμάζει νέο ολοκαύτωμα» κ.λπ.,
    άσχετα με το τι ακριβώς λέει και αν έχει την παραμικρή σχέση με το κύριο ζήτημα, αυτό του αντισημιτισμού.

    Για να δούμε, θέλω να κάνω μια δήλωση που να έχει αναφορά στο Ισραήλ (χωρίς όμως να βγω στην πλατεία και να διακηρύξω «τιμή και δόξα στα γενικά επιτελεία του Ισραήλ»).
    Μπορώ;;;

    Να, αυτήν την δήλωση θέλω να κάνω:

    Το τραγούδι με το οποίο το Ισραήλ κέρδισε το διαγωνισμό της Eurovision το 1978 είναι εντελώς μάπα:

    Θα βγει πάλι ο κούκος που έχει καταπιεί το μπομπινόφωνο να με πει «αντισημίτη»;;; Επειδή δεν μου αρέσει το τραγούδι;;;

    Αν κρίνω από τα προηγηθέντα, πολύ το φοβάμαι.

    furderkommunismus, άσε και αυτό το σχόλιο λίγη ώρα και μετά σβήσε το 🙂

 25. Προς την κ. Μετατρούλου
  Ωραία. Κανα δυο διευκρινήσεις κατ’ αρχήν: 1. Δεν είμαι μέλος αυτής της Ομάδας και δεν έχω ξαναγράψει ποτέ σ΄αυτό το μπλογκ παρόλο που το παρακολουθώ. 2. Παρακολουθώ επίσης το xyzcontagion, όπως και το Against antisemitism . 3. Έχω σοβαρές διαφωνίες με κάποιες από τις θέσεις αυτής εδώ της Ομάδας και θα ήταν καλό κάποια στιγμή να τις εκφράσω. Μόλις όμως παρακολούθησα αυτήν εδώ τη συζήτηση αποφάσισα να μη βγάλω…. κίχ γι αυτές τις διαφωνίες μου γιατί –έκπληκτη- βρέθηκα μπροστά σε μια απίστευτη, αήθη και φασιστική επίθεση εναντίον της. Και το χειρότερο;;;; Η επίθεση αυτή έχει χρώμα «αριστερό»… έχει χρώμα «αντιφασιστικό»…. Πάμε λοιπόν ένα ένα κ. Μετατρούλου:
  Στο πρώτο πρώτο σχόλιό σας εδώ μέσα, φανερά εκνευρισμένη γράφετε: «Εχω πάθει πλάκα με το σηκωμένο σας δάκτυλο απέναντι σε κάποιους……». Διαβάζοντας στη συνέχεια τα σχόλιά σας αναρωτήθηκα ειλικρινά: Μα υπάρχει κανένας άλλος σχολιαστής κ. Μετατρούλου που να κρατάει μια τόσο μεγάλη βίτσα στο χέρι εκτός από σας; Ποιος άλλος εδώ μέσα παριστάνει το «σωτήρα» και (χωρίς να αφήνει τη βίτσα πάντα ) με ύφος χιλίων καρδιναλίων «διδάσκει τα κριτήρια του αντιφασισμού», αναφέρεται στο «έργο» του μέσω των λινκς που αραδιάζετε για τους αγώνες σας μέσω του μπλόγκ σας ; Κι από πότε μια πολιτική κριτική (όσο άστοχη κι αν είναι, όσο κι αν διαφωνεί κάποιος) ονομάζεται «σηκωμένο δάχτυλο»; Ε, ρε τι πάθαμε… Λίγη σεμνότητα κ. Μετατρούλου… Για αντιφασισμό μιλάμε. Χαρακτηρίζετε τη συζήτηση με αυτήν εδώ την Ομάδα «ατελέσφορη, χρονοφθόρα, αδιέξοδη και κυρίως αναποτελεσματική». Ναι; Τότε προς τι τα σεντονάκια σας; Μάλλον «κάτι» σας πονάει πολύ εδώ μέσα… (και το δικό μου σχόλιο βέβαια σεντονάκι θάναι αν το επιτρέψουν οι διαχειριστές).Τώρα στα πιο σοβαρά:
  1. Σας προκάλεσα με το σχόλιό μου να πάρετε θέση για τη χυδαία φασιστική και αντισημιτική επίθεση του τύπου που εμφανίστηκε σαν «συντάκτης» του κειμένου της «Κίνησης Ν.Λ» και το προσπεράσατε σφυρίζοντας αδιάφορα…. Η ίδια η «Κίνηση Ν.Λ» δεν το διαψεύδει – άρα είναι δικό της – και πάλι σφυρίζετε αδιάφορα… Που σημαίνει ότι τους καλύπτετε πολιτικά. Και μάλιστα συνειδητά. Κι αυτό λέει πολλά. Τόσο απλά.
  2. Λέτε: «Διαβάσαμε πολλά από τα κείμενά σας, και καταλήξαμε στο συμπέρασμα ότι δεν γίνεται να λογίζεστε τμήμα των αντιφασιστικών δυνάμεων». Μπααα;;; Από πότε κ. Μετατρούλου τα μπλόγκς στο διαδίκτυο αποφασίζουν και κατατάσσουν ή όχι, κάποιους στις αντιφασιστικές δυνάμεις; Ξέρετε; Αυτή τελικά είναι δουλειά της Ιστορίας. Όχι του μπλογκ σας…. Και πιο κάτω λέτε ότι ένα κριτήριο για τους αντιφασίστες θα μπορούσε να είναι «όποιος δεν είναι με τη θεωρία των δύο άκρων». Σύμφωνοι. Ούτε εγώ είμαι. Ουτε όμως έχω δει πουθενά και αυτή εδώ η Ομάδα να είναι σύμφωνη μ’ αυτή τη θεωρία. Εσείς που το είδατε και τους κατηγορείτε γι αυτό;;; Αυτό λοιπόν μπορεί να είναι «ένα» κριτήριο. Δεν είναι όμως «ΤΟ» κριτήριο. Γιατί ΤΟ κριτήριο για τους αντιφασίστες κ. Μετατρούλου, το καθοριστικό μάλιστα ξέρετε ποιο είναι; Η επίπονη, επίμονη και ανελέητη πάλη ενάντια στον αντισημιτισμό. Γιατί αυτός είναι η κορωνίδα, ο πυρήνας του ναζισμού (ή κάνω λάθος; ) . Αλλά το εμετικό αντισημιτικό σχόλιο του συντάκτη της «Κίνησης Ν.Λ» δεν σας απασχόλησε καθόλου.
  3. Κατηγορείτε αυτήν την Ομάδα ότι χτυπάει την ενότητα των αντιφασιστών την ώρα μάλιστα που «οι καιροί είναι δύσκολοι και ο λαός μας έχει πάει τη Γκεστάπο στο 20%». Προτού όμως καταχεριάσετε ανθρώπους, ομάδες ή οποιονδήποτε άλλον σαν «μη αρκούντως αντιφασίστα », όπως είστε εσείς ας πούμε, καλό θα ήταν – λέω εγώ – να είχατε κάνει το ίδιο και με μεγαλύτερη ένταση και μένος εναντίον όλων αυτών που προστάτεψαν τη Γκεστάπο για πάνω από 30 χρόνια τώρα. Όταν ακόμα η Γκεστάπο ήταν στο μηδέν κόμα μηδέν και κάτι ψιλά…. Όταν όλα τα κοινοβουλευτικά κόμματα αλλά κυρίως η καθεστωτική αριστερά δεν έκανε ποτέ μα ποτέ κεντρικό πολιτικό ζήτημα το να βγει εκτός νόμου η ναζιστική συμμορία. Ούτε καν σήμερα δεν το κάνει θέμα. Μήπως δεν ήταν συμμορία τότε; Ή επειδή ήταν λίγοι δεν ήταν ναζί και τώρα είναι; Ή επειδή αυτή η «αριστερά» και μάλιστα σύσσωμη έβγαζε το σκασμό στη δίκη του Πλεύρη και στο αντισημιτικό παραλήρημα των δικαστών; Ή όταν αυτή η «αριστερά» (Συνασπισμαίοι, Παπαρηγαίοι και λοιπά δεκανίκια τους) υποδεχόταν σαν ήρωα το ναζί σφαγέα Κάρατζιτς μαζί με τους χρυσαυγίτες; Ή μήπως αυτή η «αριστερά» δε συμμετείχε στην μπόχα της «εθνικής ομοψυχίας» με πρώτο και καλλίτερο τον Κύρκο στα «εθνικά» συλλαλητήρια μαζί με το παπαδαριό «μη και μας πάρουν το όνομα και την ψυχή μας οι… σκοπιανοί»; Όταν λοιπόν δεν έχετε κ. Μετατρούλου να πείτε τίποτα μα τίποτα για όλους αυτούς που άφησαν τους ναζήδες τόσα χρόνια τώρα να κολυμπάνε σαν το ψάρι μέσα στο νερό δεν δικαιούστε να σκούζετε για κανέναν άλλο σήμερα..Και κυρίως… μη χύνετε τόσα δάκρυα και οργή για το «λαό μας που πήγε τη Γκεστάπο στο 20%! Έλεος! Είπαμε. Σεμνά…
  4. Όσο για την τελευταία σας παράγραφο σχετικά με την απορία του μέλους σας, ότι αυτή η Ομάδα προτιμάει μάλλον την υπηρεσία βασανιστηρίων του Ισραήλ ένα έχω να σας πω: Αίσχος, αίσχος, αίσχος!!! (πείτε το και στον….Κλέοντά σας αυτό). Πραγματικά λοιπόν το Ισραήλ σήμερα «είναι ο Εβραίος ανάμεσα στα κράτη». Μετά από κάτι τέτοιες «αριστερές» τοποθετήσεις κ. Μετατρούλου ένα σύνθημα μόνο μου έρχεται στο μυαλό: ΠΙΣΩ ΑΝΤΙΣΗΜΙΤΕΣ!!!
  Υ.Γ: Φίλοι της Ομάδας Ενάντια στη Λήθη μια συμβουλή: Μη ξαναβιαστείτε να κάνετε χαρές όταν βλέπετε να σκάνε μύτη διάφορες «αντιφασιστικές Κινήσεις»… Ο σύγχρονος αντισημιτισμός έχει τόσες μα τόσες αποχρώσεις….. Με το ναζισμό πάνω στην ανάσα μας ένα είναι σίγουρο: Θα ξεκαθαρίσουν οι φίλοι απ’ τους «φίλους»! Κι έρχεται η στιγμή για ν’ αποφασίσεις με ποιους θα πάς και ποιους θ’ αφήσεις…
  Γειά χαρά

  • Βεβαίως, να απαντήσω, αγαπητή Αννα.

   1.
   Προφανώς μιλάς για εκείνο το άθλιο σχόλιο που παρέθεσε ο furdenkommunismus στις 11.08 μμ στις 07/09/2013, και το οποίο είναι γραμμένο σε γκρίκλις από κάποιον από την άλλη ομάδα.
   Θέλει και ρώτημα, πως είναι καταδικαστέο και πως προκαλεί αποστροφή;;;
   Χώρια δηλαδή που δεν άντεξα να το διαβάσω μέχρι τέλους, αλλά νόμιζα ξέραμε από κοινού σε πιο επίπεδο μιλάμε.

   2.
   Το ότι η ομάδα είναι στο κλίμα της θεωρίας των δύο άκρων, δεν το έβγαλα απ’ τη φαντασία μου.
   Υπάρχει μέσα σε ένα από τα κείμενά τους, νομίζω σε κάποιο pdf αρχείο.
   Ασφαλώς, δεν λέει κυριολεκτικά κάτι σαν «η θεωρία των δύο άκρων είναι σωστή και την ασπαζόμαστε», αλλά λέει ακριβώς το ίδιο πράγμα περιφραστικά, και με μια διατύπωση (όπως το θυμάμαι) «μα τι μας λέτε για δύο άκρα τώρα;;; τα δύο άκρα είναι ένα και το αυτό». Στην ουσία, δηλαδή, συμφωνεί απολύτως με αυτούς που διακινούν αυτά τα γνωστά ιδεολογήματα, για να μην πω ότι τα τραβάει ακόμα παραπέρα.
   Να σου πω κάτι εδώ:
   Από χρόνια λέω ότι πρέπει να είμαστε πολύ προσεκτικοί ποιον θα χαρακτηρίσουμε φασίστα, ναζί ή χρυσαυγίτη. Ναζί ο ένας για το άλφα, ναζί ο άλλος για το βήτα, ο κόσμος χάνει τον μπούσουλα και ο πραγματικός ναζί το απολαμβάνει να γίνεται αυτό.
   Είναι πολύ απλή σκέψη:
   Οταν όλα θυμίζουν φασισμό, ναζισμό ή χρυσαυγιτισμό,
   τότε ο πραγματικός φασισμός, ναζισμός ή χρυσαυγιτισμός, δεν θυμίζει τίποτα.
   Και αυτός είναι που κερδίζει.

   3.
   Δεν καταλαβαίνω για ποιο λόγο πρέπει εγώ να απολογηθώ για τα πεπραγμένα του Πλεύρη, των φίλων του Κάραζιτς, του Κύρκου ή και του «λαού μας» ακόμα, που έφτασε την γκεστάπο στο 20%, και, πολύ σωστά λες, αυτό προετοιμαζόταν εδώ και 40 χρόνια.
   Εμείς δεν έχουμε καμία σχέση με κανένα κόμμα.
   Κι επειδή δεν το ξέρεις αυτό 1.000%, (ξέρω, τώρα μπάινουν και ζητήματα «μετριοφροσύνης» κ.λπ., αλλά τέλος πάντων),
   αλλά οφείλω να σε ενημερώσω ότι εδώ και 25-30 χρόνια, οπότε και ήταν πολύ λίγοι αυτοί που ασχολούνταν με τις συμμορίες,
   η αλήθεια είναι ότι κάποιοι από αυτούς τους πολύ λίγους είμασταν κι εμείς,
   από το σημείο μάχης («μετερίζι», αν και δεν μου αρέσει η λέξη) που είχαμε διαλέξει για να μπορούμε να ενημερώνουμε τον κόσμο σχετικά με τις δραστηριότητες όλων των ακροδεξιών (και όχι μόνο της ναζιστοσυμμορίας, την οποία, βεβαίως, είχαμε σε ξεχωριστό μικροσκόπιο).

   Να στο πω αλλιώς και να μην χρειαστεί να επανέλθουμε: Τα περισσότερα από όσα αφορούν το παρελθόν της συμμορίας -όχι όλα, αλλά πολλά που γνωρίζει σήμερα ο κόσμος- από τα δικά μας χέρια βγήκαν παραέξω. Κι έχουμε κι άλλα πολλά ακόμα να βγάλουμε.
   Οχι ότι φτάνει αυτό ή ότι είναι και κανένα πολύ μεγάλο καθοριστικό επίτευγμα,
   αλλά να ξέρουμε για τι ακριβώς μιλάμε εδώ.

   4.
   Καλώς ή κακώς, οι ένοπλες δυνάμεις του Ισραήλ έχουν και τις ελίτ μονάδες τους.
   Αν κάποιος υποστηρίζει όλο το Σώμα (έτσι δεν το λένε;;;), λογικό είναι να υποστηρίζει και τις πιο απαιτητικές δυνάμεις, -και αυτές που ειδικεύονται στα βασανιστήρια και στις ανακρίσεις.
   Τι να κάνουμε τώρα, δεν γίνεται αλλιώς. αυτή είναι η πραγματικότητα -έτσι είναι οι σύγχρονοι στρατοί.

   Εσύ, βέβαια, που δεν ξέρω πόσο ενθουσιασμό τρέφεις για τους στρατούς γενικά, και για τον ισραηλινό στρατό ειδικότερα,
   αφού αναφωνίσεις τρεις φορές «αίσχος-αίσχος-αίσχος»,
   αμέσως μετά επιλέγεις εντελώς ασύνδετα και άσχετα και ασυνάρτητα, να κλείσεις με τη φράση «Πίσω αντισημίτες».

   Είναι προφανές ότι αυτό που έχετε επιλέξει σαν τακτική απέναντι σε όποιον τολμήσει να πει κάτι -οτιδήποτε- για το Ισραήλ, ακόμα και για τη Eurovision, είναι εντελώς αστείο, πλέον, και ατελέσφορο και αδιέξοδο.

   Μπορεί να πιάνει με τίποτα ανύποπτους (σαν τους από πάνω ΝΛ) που σας προσφέρουν το άλλοθι για να παρουσιάζεστε σαν υποτίθεται οι μόνοι γνήσιοι αντι-αντισημίτες,
   αλλά δεν αντέχει στην λογική επεξεργασία -και δεν πιάνει σε όλους.

   Γι’ αυτό θα σου απαντήσω στο ίδιο κλίμα («ελαφρότητας» θα έλεγε κανείς) και θα σου πω τα ίδια που είπα παραπάνω σε έναν/μία radical:

   Οτι αυτή η μανιέρα είναι πολύ ενοχλητική και ανορθολογική, το να κολλάτε, δηλαδή, την ταμπέλα του «αντισημίτη» σε οποιονδήποτε πει οτιδήποτε, (ανεξάρτητα πόσο άσχετο μπορεί να είναι) που μπορεί να περιέχει τη ρίζα «Ισραηλ-«, αν δεν φλασάρει από δίπλα τα διάσημα των ενδόξων Ισραηλινών Ενόπλων Δυνάμεων και δεν πει στεντορείως «Τιμή και δόξα στο Γενικό Επιτελείο Στρατού του Ισραήλ» (και Αεροπορίας και Ναυτικού, και Ειδικών Δυνάμεων και Πεζοναυτών, αφού σας αρέσουν τόσο πολύ οι στρατοί τα οπλικά συστήματα, αλλά, εντάξει, τι να λέμε τώρα, αγαπητέ Radical01, μπροστά στις μονάδες Ψυχολογικού Πολέμου όλες οι άλλες είναι απλές οδοντόκρεμες).

   Τι είναι αυτό το πράμα, μοιάζει σαν να έχετε καταπιεί κασετόφωνο.
   Ή, καλύτερα, σαν το κούκο που βγαίνει από τη φωλιά του σε εκείνα τα ρολόγια-κούκους, και κάνει «κου-κου, αντισημίτης, εχθρός του Ισραήλ, ετοιμάζει νέο ολοκαύτωμα» κ.λπ.,
   άσχετα με το τι ακριβώς λέει και αν έχει την παραμικρή σχέση με το κύριο ζήτημα, αυτό του αντισημιτισμού.

   Για να δούμε, θέλω να κάνω μια δήλωση που να έχει αναφορά στο Ισραήλ (χωρίς να βγω στην πλατεία και να διακηρύξω «τιμή και δόξα στα γενικά επιτελεία του Ισραήλ»).

   Αυτήν την δήλωση:

   Το τραγούδι με το οποίο το Ισραήλ κέρδισε το διαγωνισμό της Eurovision το 1978 είναι εντελώς μάπα:

   Θα βγει πάλι ο κούκος που έχει καταπιεί το μπομπινόφωνο να με πει «αντισημίτη»;;;

   Πολύ το φοβάμαι.

   Επιμένοντας, όμως σ’ αυτή τη μανιέρα, δεν πρέπει να είστε και πολύ αισιόδοξοι για την μακροήμερευση των συλλογικοτήτων σας και την ευόδωση των στόχων σας (αν έχετε στόχους, δηλαδή, καθώς βασικός σας άξονας είναι οι ¨αρνήσεις» και τα κάθε είδους «αντί-«, σύμφωνα με τα μανιφέστα σας).
   Και το είδαμε αυτό το έργο πολλές φορές.
   Επιλέγετε, για λόγους «ορθοδοξίας» να είστε απομονωμένοι μέσα σε ένα ελιτισμό ακαδημαϊκού τύπου λέσχης συζητήσεων σε συνθήκες εργαστηρίου,
   και αργά ή γρήγορα, κάποιοι από εσάς είναι πολύ πιθανό να τα παρατήσουν και να επιστρέψουν εκεί που ήταν πάντα (αλλά είχαν την ψευδαίσθηση ότι βρίσκονταν αλλού), μαζί με όλους τους «όλους τους άλλους».

 26. Συγγνώμη για το τελευταίο μου λάθος. Διορθώνω: «Φίλοι της Αυτόνομης Πρωτοβουλίας ενάντια στη λήθη». Ευχαριστώ για τη φιλοξενία.

 27. Καταρχήν Άννα, κυρία Μετατρούλου, ραντικαλ Καλημέρα/καλό απόγευμα κλπ

  Άννα διάβασα με πολύ προσοχή το σχόλιο σου και συμφωνώ στα περισσότερα. Είναι πράγματα που έχουμε αρχίσει να κουβεντιάζουμε και εμείς (αναφορικά με το Μακεδονικό, τις εκτοπίσεις πληθυσμών, τον εμφύλιο στην Γιουγκοσλαβία κλπ)

  Τώρα…από εκεί και πέρα, είχα αποφασίσει να μην απαντήσω ξανά στην κυρία Μετατρούλου, στις ανακρίβειες και παραληρήματα, όπως γράφει και ο σύντροφος πιο πάνω) αλλά θα το κάνω για να κλείσω αυτήν εδώ την συζήτηση, μιας και στο μόνο που συμφωνώ με την κυρία Μετατρούλου είναι το σίγουρο, ότι δεν βγάζει πουθενά. Πως θα μπορούσε άλλωστε;

  Καταρχήν ότι δεν ανοίκεται σε κανένα πολιτικό χώρο κυρία Μετατρούλου αφήστε να το συμπεράνουμε εμείς, από τα γραφόμενα σας, τα άρθρα σας στο μπλογκ σας κλπ (αν μας επιτρέπετε δηλαδή). Εμείς πάντως δεν αναζητούμε ούτε επαναστατόσημα, ούτε άλλα ένσημα για την συνέπεια μας στον αντιφασιστικό αγώνα. Δρούμε όπως μπορούμε και κρίνουμε κάθε φορά.

  Τώρα από εκεί και μετά και εντελώς περιληπτικά μια ανακεφαλαίωση(δεν θέλω να γράψω άλλο ένα σεντονάκι, αν και….)

  α) Το κείμενο/κριτική στην ανακοίνωση της Ν.Λ είχε στόχο να θέσει κάποιους προβληματισμούς για την κατάσταση σήμερα και τις θέσεις πολλών τέτοιων «αντιφασιστών». Ότι έγινε τόση φασαρία με το κείμενο μας, έγινε ακριβώς επειδή το κείμενο κυρία Μετατρούλου το έγραψαν όπως όλα δείχνουν χουλιγκάνοι και αντισημίτες και το γράφω αυτό γιατί ένας προσεκτικός αναγνώστης/τρια μπορεί άνετα να καταλάβει ότι δεν υπήρξε από πλευρά τους καμιά κουλτούρα διαλόγου, μόνο ανιστόρητες και επικίνδυνες κραυγές(θα εξηγήσω γιατί είναι επικίνδυνες). Κρίμα θα πει κάποιος/α, αλλά νομίζω τελικά η τακτική αυτή αποδείχτηκε σωστή γιατί είναι εύκολο να ξεσκεπάσεις τέτοιες τάσεις.

  β) Τα επιχειρήματα σας έχουν δόση λάσπης και ανακρίβιας. Αν και δεν ήθελα να τοποθετηθώ αρχικά πάνω στο κείμενο που έχει γράψει μια άλλη συλλογικότητα, αυτή του νέγκατιβ και όχι η ΑΠΕΛ, που μας παρουσιάζετε το ίδιο (με άλλα λόγια ίσως υπάρχουν και κάποιες διαφορές όπως είναι φυσικό), οφείλω να υπογραμμίσω τα εξής:

  λέτε ότι αρνούνται την αλληλεγγύη στα θυματα του φασισμού ενώ το νέγκατιβ λέει στο μανιφέστο ότι αρνούνται τις ιδεολογικές παπαριες (αντικρατικες,ταξικες)και ότι αρκει το οτι κάποιος στοχοποιειται απο τον φασισμο για να του είναι αλληλέγγυοι. Ο αντισημιτισμός θολώνει και δεν ξέρουμε ούτε τι διαβάζουμε κυρία Μετατρούλου;

  λέτε ότι είμαστε υπέρ της θεωρίας των άκρων. Πραγματικά εδώ όποιος/α το διαβάζει γελάει, μιας και δεν θα μπαίναμε ποτέ στον κόπο να πεσουμε σε μια τέτοια σάπια παγίδα. Σας ευχαριστούμε για αυτό κυρία Μετατρούλου, χάρησε γέλιο και σε μας και σε φίλους αυτού εδώ του μπλογκ.

  γ) Λέτε ότι δεν συμφωνείτε με το σχόλιο του αντισημίτη χουλιγκάνου, φαντάζομαι διαβάσατε και άλλα δύο σχόλια πιο πάνω στο ίδιο ύφος.. Ως προς τι λοιπόν τόση τρεμούλα να τους υπερασπιστείτε; Να σας θυμίσω επίσης, ότι κάνατε ολόκληρη μελέτη για το πως θα επιτεθείτε σε αυτήν εδώ την ολιγάριθμη συλλογικότητα (φαντάσου δηλαδή όταν μεγαλώσει και άλλο τι θα γίνει), βέβαια δεν απαντήσατε πουθενά στα πραγματικά προβλήματα (επαναλαμβάνω ότι ΔΥΣΤΥΧΩΣ είμασταν οι μόνοι που κάναμε έστω και τα ελάχιστα για τις κοινότητες Ρομά, όταν οι καλοί σας σύμμαχοι εδώ στην Λακωνία από το ΣΥΡΙΖΑ μέχρι την αναρχία έβγαζαν τον σκασμό στα πογκρόμ και τις παρελάσεις των ελλαδο-ναζί) ωραίος αντιφασισμός ε;

  Ένας φίλος μου αντι-γερμανός κυρία Μετατρούλου λέει ότι: ένας αντισημίτης είναι γραφικός, πολλοί μαζί είναι επικίνδυνοι. το ίδιο ισχύει και για τους έλληνες θα πρόσθετα εγώ (και όπως είμαστε σε θέση να δούμε από τα διάφορα απειλητικά , ακόμα και δημοσίευση προσωπικών στοιχείων από τους «αντιφασίστες» αλά Ν.Λ στο διαδίκτυο – ΦΒ ).

  Τελειώνω με το Ισραήλ. Το ότι είστε αντισημίτρια δεν το βγάζουμε από κάποια εμπάθεια προς το πρόσωπο σας, άλλωστε δεν σας ξέρω προσωπικά (αν και ξέρω γνωστούς σας που εκτιμώ και σεβομαι για την δουλειά τους, μικρός ο κόσμος βλέπεις). Το βγάζουμε από την λύσσα σας και μόνο. Στο ότι αντι να επικεντρώσετε στο κείμενο που έγραψα, αρχίσατε να υπερασπίζεστε το φασιστοειδή που μας έκανε επίθεση και να γράφετε περί Ισραήλ. Εκτός άλλων υπάρχει και αυτό που στην κριτική θεωρία ονομάζουμε «δομικό αντισημιτισμό» αν έχετε ακουστά και νομίζω ότι εκεί μπορεί κάποια/ος να κατατάξει και τα σχόλια περι στρατού του Ισραήλ κλπ

  Τα τρικ και λαικισμοί περι ελίτ των Ισραηλινών δυνάμεων άμυνας όχι εδώ κυρία μετατρούλου (πείτε το και του Κλέωνα) . Εμείς το μόνο που γράφουμε είναι ότι σε ένα κόσμο που υπάρχουν άτομα σαν και εσάς και άλλους αντισημίτες και οι πολιτικοί τους χώροι (βλέπε ΕΕΚ, ΑΝΤΑΡΣΥΑ, οι φασίστες του ΕΠΑΜ κοκ) που θέλουν ένα κράτος στην μέση ανατολή και αυτό να είναι το Παλαιστινιακό (δηλαδή οι Εβραίοι στην Θάλασσα, το θυμάστε αυτό το σύνθημα αλήθεια;) , διάλυση του Ισραήλ κλπ τότε το δεύτερο έχει κάθε δικαίωμα να υπερασπιστεί τον εαυτό του. Κοινώς για μας το Ισραήλ είναι η άμυνα των Εβραίων σε ένα αντισημιτικό κόσμο. Η τελευταία τους ευκαιρία να φτάσουν ζωντανοί στο κομμουνισμό (εδώ και λιγο δόση πλακίτσας και ιδεολογίας)
  Δυστυχώς ό μονός μινιμουμ εγγυητής αυτής της άμυνας είναι ο Ισραηλινός στρατός.

  Τώρα στην Ισραηλινή κοινωνία υπάρχουν διάφοροι ανταγωνισμοί. Αυτό είναι κάτι που πρέπει να ασχοληθούν οι ίδιοι οι κάτοικοι του. Αλήθεια θα μου εξηγήσετε γιατί όλοι εσείς δεν γράφετε με το ίδιο πάθος για άλλες κρίσεις, όπως πχ αυτήν του εμφυλίου στο Σουδάν που μετράει κοντά στο ένα εκατομμύριο νεκρούς;(αν κάνω λάθος ας με διορθώσει κάποια/ος) που δεν υπάρχει μέτρο σύγκρισης με τους νεκρούς σε Ισραήλ και Παλαιστίνη.

  Λοιπόν για να τελιώνουμε κυρία Μετατρούλου. Αφήστε και τα φιλικά χτυπήματα στην πλάτη γιατί δεν είμασταν ούτε θα γίνουμε ποτέ φίλοι, φαντάζομαι το ξέρετε και εσείς. Το μπλογκ ενάντια στον αντισημιτισμό (που έχω και προσωπική σχέση, φιλία), αν και μερικές φορές διαφωνώ σε κάποια του σχόλια, θεωρώ ότι είναι από τα λίγα που κάνει τόση δουλειά για να αναδείξει την σαπίλα του αντισημιτισμού στην ελλάδα. Ειδικά τώρα που σταμάτησε να γράφει και ο Αβραβανελ (ακούς εσύ;) …

  Νομίζω ότι σας αφήσαμε (είμασταν αρκετά ανεκτικοί)να παρουσιάσετε τις απόψεις σας. Σας παρακαλώ λοιπόν τώρα να σταματήσετε και εσεις και εμείς τα σεντονάκια και να κάνουμε και τις δουλειές μας; τι λετε και εσείς;

  Καλή σας συνέχεια (για οτιδήποτε επόμενο μπορείτε να μας στείλετε μήνυμα στο εμαιλ επικοινωνίας)

  σκέφτηκα πολύ με τί ήθελα να τελειώσω αυτό το σχόλιο 🙂 λέω να το κάνω με αυτήν την φράση

  Η ημιμόρφωση δεν είναι μισή μόρφωση ή απουσία μόρφωσης ,αλλά η έχθρα απέναντι στη μόρφωση

  – T. Adorno

 28. «Λύσσα», ε;;;
  Χεχεχεχεχε, ghostbusters!!!

  Ουδέν νεότερο, καμία έκπληξις, αλλά πρόσεξε αυτό εδώ το σημείο, για να καταλάβεις ότι είστε το αντεστραμμένο είδωλο του αντισημιτισμού σε έναν εκ κατασκευής καθρέφτη.
  Λές:

  «Το ότι είστε αντισημίτρια δεν το βγάζουμε από κάποια εμπάθεια προς το πρόσωπο σας, άλλωστε δεν σας ξέρω προσωπικά (αν και ξέρω γνωστούς σας που εκτιμώ και σεβομαι για την δουλειά τους, μικρός ο κόσμος βλέπεις). Το βγάζουμε από την λύσσα σας και μόνο».

  Πάρε τώρα όλη την ανάρτηση από την αρχή, διάβασε ένα-ένα τα σχόλια,
  και πες μου, σε παρακαλώ, αν έκανα την οποιαδήποτε αναφορά στο Ισραήλ,
  προτού ο/η radical μου προσάψει «ξερατά αντισημιτικά» (Αλλά ούτε και μετά είπα οτιδήποτε για την πολιτική του Ισραήλ -μόνο για το πόσο σας αρέσουν οι ένοπλες.δυνάμεις του, είπα, και για το τραγούδι στη Eurovision -αυτή ήταν η «λύσσα»;;; -Ε, δεν πάτε καλά).

  Αυτό που είχα πει, μάλιστα, την πρώτη-πρώτη φορά δεν αφορούσε καν το Ισραήλ, αλλά εσάς.
  Αφορούσε τον δικό σας θαυμασμό σας προς τις ένοπλες δυνάμεις του. Αυτό είχα πει:

  «Σε κάποια σημεία των κειμένων σας, δεν κρύβετε τον θαυμασμό και την εμπιστοσύνη σας και το δέος που νιώθετε μπροστά στις ένοπλες δυνάμεις του Ισραήλ.»

  Φυσικά, σας βολεύει να ανακαλύπτετε παντού αντισημίτες και να μοιράζετε παντού ταμπέλες, διότι …
  … είναι πολύ απλό: Θα χάσετε κάθε λόγο ύπαρξης αλλιώς.

  Ετσι, και «λύσσα» θα ανακαλύπτετε παντού και φαντάσματα στην ντουλάπα και ότιδήποτε άλλο που υπάρχει μόνο στη φαντασία σας, καθώς το πρόβλημα είναι ψυχο-υπαρξιακό, το καταλαβαίνω.
  Υπάρχετε μόνο σαν το είδωλο στον καθρέφτη.

  Γι’ αυτό και το μόνο που σας χρειάζεται, αφού δεν εννοείτε να καταλάβετε πως τίποτε δεν είναι υπεράνω κριτικής, πόσο μάλλον οι εξουσιαστικοί θεσμοί, είναι να σας κάνουν πλάκα. Και έχετε πολύ γούστο, είναι αλήθεια αυτό, σαν κανονικοί τυπικοί πολιτικοί ιεχωβάδες (μην φρικάρετε, μια έκφραση είναι αυτή από τα παλιά). Εβαλα αυτή τη συζήτηση στα κοινωνικά δίκτυα, και όλοι έβαζαν στοιχήματα πόσο γρήγορα θα ξεφουρνίσετε την κατηγορία «αντισημίτης», σαν τον κούκο που λέγαμε. Και όλοι έχασαν, γιατί την εκτοξεύσατε προτού καν ειπωθεί το παραμικρό για το Ισραήλ.
  Ε, ναι, είστε εμμονικοί, μονοθεματικοί και κολλημένοι.

  Τελικά, μάλλον δεν σας πολυαρέσουν οι μονάδες Ανακρίσεων και Βασανιστηρίων.
  Για τους ελεύθερους σκοπευτές, τι λέτε;;; Είναι καλοί;;;

  Αντε γεια σας, τώρα, και καλό κυνήγι φαντασμάτων.

  • λοιπόν πάλι δεν απαντάτε πουθενά σε όσα επιχειρήματα έθεσα(τα περισσότερα και τα πιο σημαντικά). ή είσαστε τυφλή ή δεν καταλάβατε τίποτα από όσα έγραψα. Γενικά εσκεμένα δεν απαντάτε σε τίποτα νομίζω εγώ.. Απλά κανετε μάλλον κάποιο είδος show για τους οπαδούς σας..και τους Ν.Λ

   Αλλά όπως και να έχει η κουβέντα έχει λήξει, με τα χρήσιμα συμπεράσματα και αποτίμηση. Θα βγουν σε ένα νέο κείμενο στην τέταρτη έκδοση (που θα κυκλοφορήσει 12/13 Οκτώβρη του περιοδικού μας). Το κείμενο προτείνω να μεταφραστεί στα Γερμανικά και στα αγγλικά, έτσι για να ξέρουν μερικοί (που ψάχνουν συμμαχίες στην ελλάδα) πόσο ξεφτιλισμένη είναι αυτή η χώρα, η αριστερά της και η αναρχία της..

   Χαιρετισμούς και καλ’η δύναμη στους υπόλοιπους

   υσ: τα νέα σχόλια σας δεν θα γίνουν αποδεκτά κυρία Μετατρούλου..

 29. Αγαπητοί φίλοι, έστω και καθυστερημένα, επιτρέψτε μου ένα σχόλιο:

  (i) βλέπω ό,τι θέλω να δω και συνήθως απομονώνω «κατά το δοκούν». ΚΑΙ ΙΣΤΟΡΙΚΑ ΚΑΙ ΣΕ «ΤΟΠΙΚΟ» ΕΠΙΠΕΔΟ. Να βλέπαμε δηλαδή (για παράδειγμα) δίπλα στην λέξη «Ισραήλ» τις λέξεις «Ιράν», «Συρία», «Λίβανος», «ισλαμικός φονταμενταλισμός» κλπ κλπ
  (ii) στην Ελλαδική πραγματικότητα, οι αναρτήσεις κάποιας/-ου στο blog της/του κάτω από την ετικέτα «αντισημιτισμός», συνήθως αφορούν αντισημιτικά γεγονότα του παρελθόντος – «ΕΚ ΤΟΥ ΑΣΦΑΛΟΥΣ», αν μ’ εννοείτε. Αυτό που χρειάζονται οι Εβραίοι και ειδικότερα οι Ισραηλινοί, δεν είναι «δάκρυα» και διαπιστώσεις εκ των υστέρων, αλλά …
  (iii) ό,τι δεν καταλαβαίνουμε καλό είναι να ρωτάμε (βρε παιδί μου, τουλάχιστον να ακούμε και την άλλη πλευρά – και δεν εννοώ εσάς), ΣΥΓΚΕΚΡΙΜΕΝΑ τους άμεσα ενδιαφερόμενους. Ειδάλλως γινόμαστε μέρος (ΗΘΕΛΗΜΕΝΑ ή άθελα) αντι-εβραϊκή προπαγάνδας, πράγμα που μας συνδέει (έμμεσα) με αυτό

  http://goo.gl/yt9mAH

 30. Kι ένα ακόμα τελευταίο και πρόσφατο –
  – επιλέγω από το κείμενο το εξής:
  «… The two men note
  that while openly advocating the murder of Jews
  is no longer en vogue,
  denying Israel the right to defend itself
  (which is essentially the same thing)
  has become internationally acceptable …»

  http://www.israeltoday.co.il/NewsItem/tabid/178/nid/23893/Default.aspx
  Pakistani Muslim, Egyptian Christian say anti-Zionism IS anti-Semitism
  Thursday, June 06, 2013

  In a must-watch interview with Arutz Sheva TV, a British-born Pakistani Muslim and an Egyptian Christian pastor explain how Israel’s Islamic enemies have turned anti-Zionism into a convenient cover for what is really anti-Semitism.

  The two men, who were visiting Israel last week, note that while openly advocating the murder of Jews is no longer en vogue, denying Israel the right to defend itself (which is essentially the same thing) has become internationally acceptable.

  One of the men, Kasim Hafeez, also takes aim at the ridiculous accusations that are slung at Israel every day.

  All one has to do is visit Israel and «you’ll see how laughable the apartheid slur is,» says Hafeez.

  Watch the full video:

  Zionist Muslims: Moderate Islam Must Fight the Radical
  Published on May 30, 2013

 31. Παράθεμα: Παραμερίζοντας Αυταπάτες και Τσακίζοντας Κρυφοπατριωτικές Αποκλίσεις | για τη φωτογραφία, την κριτική, τα μικρά και τα μεγάλα

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s