Σπουδές στον ελληνικό φασισμό «τα τάγματα ασφαλείας»


Αυτό το αισθητικά άσχημο κατασκεύασμα, είναι μνημείο αφιερωμένο στους ταγματασφαλίτες, έλληνες φασίστες που σκοτώθηκαν στην μάχη της Σκάλας 5-5 1944.

Αυτό το αισθητικά άσχημο κατασκεύασμα, είναι μνημείο αφιερωμένο στους ταγματασφαλίτες, έλληνες φασίστες που σκοτώθηκαν στην μάχη της Σκάλας 5-5 1944. Πάνω στο μνημείο αναγράφονται πολλά γνωστά ονόματα φασιστών που ματοκύλισαν την περιοχή. Μέχρι στιγμής καμία δημοτική αρχή δεν κατεδάφισε το συγκεκριμένο κτήριο.

κείμενο της Χρ.

Με αφορμή την σημερινή ημέρα δημοσιεύουμε ένα κείμενο με κάποια ιστορικά στοιχεία για την δράση του ελληνικού φασισμού την περίοδο του εμφυλίου.

Βλέποντας τις δηλώσεις που είχε κάνει ο Μιχαλολιάκος σε κάποια ομιλία του ,λέγοντας το περίφημο «θα δουν τι σημαίνει τάγματα εφόδου», σκέφτηκα πως λίγο πολύ όλοι γνωρίζουμε τι σημαίνει τάγματα εφόδου .Οι μεγαλύτεροι γιατί τα έζησαν και οι μικρότεροι γιατί μεγάλωσαν με τις ιστορίες αυτές.Όποιον να ρωτήσεις νέο ή γέρο στην επαρχία θα σου πει τις ντόπιες ιστορίες για τη δράση αυτών των ταγμάτων ,μια και αυτά έδρασαν πιο πολύ στο ύπαιθρο.

Τα τάγματα Ασφαλείας ,βασικό κομμάτι του εθνικού κορμού ,δημιουργούνται πάντα σε περιόδους κρίσης ,για να προστατεύουν την κυριαρχία από τον «εχθρό» .

.Ο απόστρατος που δημιούργησε πρόσφατα μια λεγόμενη πολιτοφυλακή που κάποια στιγμή κατηγορήθηκε ότι σκόπευε να κάνει πραξικόπημα είπε:Εμείς είμαστε έτοιμοι ανά πάσα στιγμή όταν θα κινδυνεύει η πατρίδα ν’ αντιμετωπίσουμε τον εχθρό.Μόνο που δεν διευκρίνισε ποιος είναι ο εχθρός. Εχθρός είναι γνωστό ποιός είναι.

Η δράση των ταγμάτων ασφαλείας και των φασιστοσυμμοριών που σχηματίστηκαν μετά τη διάλυσή τους ,έχει αφήσει βαθιά σημάδια στη μνήμη και στην ψυχή των ανθρώπων.Πολλοί από αυτούς που ήταν στελέχη ,αργότερα ανέλαβαν σπουδαίες διοικητικές θέσεις.Πολλοί μεταπήδησαν στην αστυνομία και συνέχισαν τη δράση τους που έμοιαζε λίγο πολύ με την προηγούμενη.Με την αποχώρηση των Γερμανικών στρατευμάτων τα Τάγματα Ασφαλείας δεν διαλύονται αλλά μεταλλάσονται σε συμμορίες θανάτου και τρομοκρατίας.

Ο ακριβής αριθμός των συμμοριών αυτών δεν είναι δυνατόν να καθοριστεί αλλά σίγουρα ξεπερνούσαν τις 150 .Μικρές και μεγάλες.όλες είχαν στρατιωτική δομή και αποτελούνται από πρώην συνεργάτες των Γερμανών ,κλέφτες κι αντικομμουνιστές.

Οι μεγαλύτερες που αριθμούν εκατοντάδες μέλη έχουν στρατιωτική οργάνωση και είναι εξοπλισμένες με εγγλέζικο οπλισμό.Στην περιοχή των Τρικάλων δρούσε το «Τάγμα του Βασιλέως Γεωργίου του Β´ » με επικεφαλής τον Τσαντούλα με 80 ενόπλους.Ο Τσαντούλας ήταν διάσημος ζωοκλέφτης και κακοποιός από το 1925 .Είχε δικαστεί για βιασμούς και πλιάτσικο.Στην κατοχή φόρεσε γερμανική στολή  ταγματάρχη και σαν υπαρχηγός του διαβόητου Ματζούκη σημειώνει αντιεαμική δράση.

Στην Θεσσαλία δρουν συμμορίες από μέλη της λεγόμενης ΕΑΣΑΔ .Η πιο γνωστή του Σούρλα .Στη φθιώτιδα οι ομάδες του Βουρλάκη ,στην Εύβοια του Γεροντόδημου στη Μακεδονία και Θράκη του γερμανόδουλου Αντόν Τσαούς.Στη Λακωνία και Αρκαδία υπήρχε ο ΕΑΟΚ (Εθνικές αντικομμουνιστικές ομάδες κυνηγών ή Κατσαρέα )

Ο Κατσαρέας ήταν λοχαγός του ελληνικού στρατού και μετά τον πόλεμο,το 1943, εντάχτηκε στα Τάγματα Ασφαλείας Λακωνίας και στο διάστημα της μετακατοχικής περιόδου αντιμετώπιζε τους αντάρτες αλλά και τρομοκρατούσε τον κόσμο με διάφορες εκκαθαρίσεις στα χωριά.Χαρακτηριστικά θ’ αναφέρω ότι στις 9 Οκτωβρίου στα χωριά Βαρβίτσα,Βαμβακού και Βρέσθενα Λακωνίας δολοφονούνται πάνω από 45 δημοκρατικοί πολίτες.Την ομάδα του αποτελούσαν μεταξύ άλλων οι διαβόητοι Παυλάκος Μπαθρέλος,Μπογέας ,Γερακάρης.Αυτοί είχαν γίνει φόβος και τρόμος στην περιοχή.Έχω ακούσει τρομακτικές ιστορίες γι’ αυτούς από τους παπούδες.Στο χωριό Γεράκι θέλοντας κάποτε να μου δώσουν μια εικόνα περί τίνος πρόκειται μου ανέφεραν την ιστορία του Παυλάκου που παντρεύτηκε μια κοπέλα (δεν θυμάμαι τ’ όνομά της ) και την ανάγκασε να κάψει τον πατέρα της με καυτό λάδι.Δεν ξέρω κατά πόσο αληθεύει η ιστορία αυτή,πάντως είναι μία από τις πολλές που λέγονται γι’ αυτόν και δεν είναι καθόλου κολακευτικές σας διαβεβαιώ.Όσο για τον Μπαθρέλο κάποια στιγμή οι ίδιοι του αφαίρεσαν τα δικαιώματα ,για καταπίεση του πληθυσμού.

Ο Κατσαρέας δολοφονήθηκε στις 21 -3 1947  έπειτα από ενέδρα ανταρτών λίγο έξω από το Γεράκι ,με αρχηγό τον Τάκη Γεωργόπουλο.Μαζί μ’ αυτόν δολοφονήθηκε και ο Παπαδάκος ενώ άλλοι τρείς ήταν τραυματίες.Το χτύπημα ήταν βαρύ για τους φασίστες ,να σκοτωθεί ο αρχηγός τους, και για αντίποινα μπήκαν στις φυλακές Γυθείου 200 περίπου με αρχηγό τον Μπαθρέλο και σκοτώνουν κρατούμενους αριστερούς .Σύμφωνα με τον Ριζοσπάστη σκότωσαν 31 και απήγαγαν 8 .Σύνολο 39 άτομα.

Στην Σκάλα Λακωνίας έχει φτιαχτεί μνημείο ,αφιερωμένο στη μάχη της Σκάλας που έγινε στις 5-5-1944 ,μεταξύ ανταρτών και ταγματασφαλιτών ,με γραμμένα τα ονόματα όσων ταγματασφαλιτών σκοτώθηκαν ανάμεσά τους και του Κατσαρέα και Παπαδάκου που όπως προανέφερα σκοτώθηκαν τρία χρόνια αργότερα.Η δε κεντρική οδός της Σκάλας ονομαζόταν 5ης Μαίου μέχρι πρόσφατα.

Πριν λίγα χρόνια στο σημείο που σκοτώθηκε κάποιοι ,από τους συγγενείς του προφανώς είχαν τοποθετήσει ένα αυτοσχέδιο καντήλι και σχετικά αναθήματα.Τη νύχτα πήγαιναν κάτοικοι από το χωριό και τα κατέστρεφαν.Αυτό συνεχίστηκε για κάμποσο καιρό.Ανάρτησαν μια μικρή πινακίδα που έγραφαν ότι ο «Πάνος Κατσαρέας ήταν ένδοξος αξιωματικός του ελληνικού στρατού » πολύ θυμωμένοι για την αντιμετώπιση που βρήκαν.Οι άνθρωποι ακόμη κι αν δε μιλούν δεν ξεχνούν τη βία που υπέστησαν ,ψυχολογική ή σωματική όσα χρόνια κι αν περάσουν.

Αυτά τα λίγα περί Ταγμάτων λοιπόν κι όσοι δεν γνωρίζουν ,στα χωριά κατεβαίνουν συχνά ,ας κάνουν μια κουβέντα σ’ ένα καφενείο .έχουν να μάθουν πολλά.

Μερικά στοιχεία είναι από το βιβλίο του Παύλου Πετρίδη «στη δίνη του εμφυλίου πολέμου»και άλλα από το «χρονικό του ΚΚΕ»

7 σκέψεις σχετικά με το “Σπουδές στον ελληνικό φασισμό «τα τάγματα ασφαλείας»

  1. Μερικές επισημάνσεις: ο Σούρλας δεν άνηκε κατά την περίοδο της Κατοχής σε δοσιλογική οργάνωση.Ήταν αρχικά στον ΕΛΑΣ, πέρασε στον ΕΔΕΣ και μετά τη διάλυση του ΕΔΕΣ Θεσσαλίας από τον ΕΛΑΣ παρέμεινε κρυμμένος μέχρι το 1945. Επίσης, ο Αντών Τσαούς δεν ήταν δοσίλογος ( βλ. το Οι άλλοι καπετάνιοι και το Αντάρτες και καπεταναίοι όπου αναλύεται διεξοδικά η δράση του, εξάλλου το να ήταν κάποιος στην εποχή 1941-44 αντικομμουνιστής δεν σημαίνει πως ήταν και δοσίλογος). Όσον αφορά τον Παυλάκο, έχουν ακουστεί πολλές υπερβολές για αυτόν.Ειδικά για τα περί της συζύγου του ( νομίζω πρέπει να ζει ακόμη, τουλάχιστον όταν το 2009 πέθανε ο Παυλάκος νομίζω πως ζούσε ) έχω ακούσει 2-3 εκδοχές παρομοίου τύπου.

  2. Παράθεμα: Βολτάροντας στους δρόμους της Σκάλας #03 | αυτόνομη πρωτοβουλία ενάντια στην λήθη

  3. κάποια στοιχεία ακόμη. ο Γερακάρης και η ομάδα του δρούσαν κυρίως στην περιοχή της μεσσηνιακής μάνης και συγκεκριμένα είχαν ώς βάση το χωριό άγιος νικόλαος λίγο έξω από την στούπα. εκέι δεσπόζει ακόμη το φρούριο-φυλακή που ό ίδιος και οι άνδρες του μένανε. Διαβόητος στην περιοχή, πρωτοπαλίκαρο του παυλάκου εξορμούσε συχνά στα ορεινά χωριά της μεσσηνιακής μάνης (εξωχώρι-σαιδόνα) για πλιάτσικο και δολοφονίες. Κατά την περίοδο των μεγάλων εκαθαριστικών επιχειρήσεων του εθνικού στρατού στο διλάγκαδο οι ομάδες υπό τον γερακάρη ήταν εκείνες που οδήγησαν τους στρατιώτες στα δύσβατα μέρη του ταυγέτου για να βρούν τους αντάρτες.

  4. Παράθεμα: Βολτάροντας στους δρόμους της Σκάλας #03 | αυτόνομη πρωτοβουλία ενάντια στη λήθη

  5. Ο πατέρας μου και ο θείος μου ήταν από τους τυχερούς στην Βαμβακού που δεν εκτελέστηκαν εκείνη την μέρα. Μου είπε πως ο Παυλάκος ανάγκασε όλους τους κατοίκους να συγκεντρωθούν στην κεντρική πλατεία, τους μετέφερε μετα εξώ από την εκκλησία του Προφίτη Ηλία και διάλεξε από αυτούς όσους είχαν κάποια συγγένεια με αριστερούς ή τους είχαν κατά κάποιο τρόπο βοηθήσει (θέλοντας και μη), (Έχω διαβάσει πως σκότωσε αριστερούς. Αυτό ειναι λάθος). και τους εκτέλεσαν έναν έναν. Η αφορμή ήταν μια μάχη που είχε γίνει μερικές μέρες μεταξύ αντάρτες και χίτες στο χώριο που είχαν σκοτώσει οι αντάρτες κάποιους χίτες. Την ίδια μέρα έφυγαν μαζί με την γιαγιά μου και τα άλλα δύο μικρότερα αδέρφια τους από το χωριό και γύρισαν μετά απο ένα χρόνο. Φεύγοντας από το χωριό βρήκαν τον νονό του πατέρα μου νεκρό και μία κοπέλα που την είχαν βιάσει και σκοτώσει – η γιαγιά μου έτρεξε και της κατέβασε το φόρεμά της για να καλύψει το σώμα της που ήταν εκτεθειμένο…Το τρομερό είναι πως αυτός ο άνθρωπος ( Παυλάκος) έζησε μετά σαν ήρωας μέχρι που πέθανε το 2009.

    • Καλησπέρα. Σας ευχαριστούμε ιδιαίτερα για το σχόλιο που κάνατε εδώ. Θεωρούμε ότι είναι πολύ σημαντικό να μαζεύουμε μαρτυρίες και αφηγήσεις για τη Λακωνία και τη ιστορίας της. Ειδικά για τις σελίδες που αφορούν τον ελληνικό φασισμό και τα εγκλήματα που αυτός διέπραξε. Αν θέλετε μπορείτε να γράψετε την ιστορία που αναφέρετε και εδώ και θα τη δημοσιεύσουμε.

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s