Μια τοποθέτηση για τα αγροτικά μπλόκα των τελευταίων εβδομάδων


Τις τελευταίες μέρες, αγρότες από ολόκληρη την Λακωνία προχώρησαν σε κινητοποιήσεις και μπλόκα σε διάφορα σημεία των εθνικών οδών αλλά και μικρότερων δρόμων, όπως συμβαίνει και στην υπόλοιπη χώρα.Τα μπλόκα και οι συγκεντρώσεις τους αυτές, σύμφωνα με τα τοπικά ΜΜΕ του λακωνικού βούρκου, έχουν επεκταθεί από την Σκάλα, το Γεράκι, τους Μολάους, μέχρι την Σπάρτη κλπ. Ανάλογες κινητοποιήσεις (ίσως λίγο μικρότερης έκτασης) είχαμε ζήσει και πέρυσι στην εθνική οδό Σπάρτης – Τρίπολης όπου είχαμε αφηγηθεί και δικές μας εμπειρίες από το λιγοστό χρόνο που περάσαμε εκεί, κυρίως για λόγους αναγνωριστικούς(1). Φέτος η κατάσταση είναι λίγο διαφορετική μιας και τα νέα μέτρα χτυπάνε όλο και μεγαλύτερα κομμάτια του αγροτικού πληθυσμού. Ως συνέλευση της αυτόνομης πρωτοβουλίας ενάντια στην λήθη, ύστερα και από μια πρώτη συζήτηση που κάναμε, θέλουμε να θέσουμε εξαρχής μια σειρά προβληματισμούς σε σχέση με την διαστρωμάτωση του αγροτικού πληθυσμού της Λακωνίας, καθώς και να κάνουμε μια πρώτη απόπειρα αποδόμησουμε μερικά από τα κυρίαρχα επιχειρήματα όσων σήμερα επιλέγουν να συμπαρασταθούν στους ιδιοκτήτες των σκλαβοχώραφων της περιοχής.

Η ηγεσία των αγροτικών επιτροπών αγώνα στην Λακωνία αποτελείται από άτομα ολόκληρου του πολιτικού φάσματος. Φανταζόμαστε κάτι ανάλογο θα συμβαίνει και σε άλλες περιοχές του ελληνικού βούρκου. Δυστυχώς όμως μέχρι αυτήν την στιγμή που γράφουμε αυτές τις γραμμές δεν έχουμε επαρκή ενημέρωση για το τι συμβαίνει στις υπόλοιπες περιοχές του τοπικού μας βούρκου, γιαυτό τον λόγο και μόνο θα εστιάσουμε την κριτική μας στην επιτροπή αγώνα αγροτών δήμου Ευρώτα και στα κακώς κείμενα που συμβαίνουν εδώ.

Το εθνικό τσίρκο της επιτροπής αγροτών δήμου ευρώτα.

ακροδεξιοί αγρότες μαζί με την κ. Τζανετέα αντιπεριφεριάρχη Πελοποννήσου πηγή: notospress.gr

ακροδεξιοί αγρότες ψηφοφόροι της χ.α από την επιτροπή δήμου ευρώτα μαζί με την κ. Τζανετέα αντιπεριφεριάρχη (ΝΔ) που από την αρχή έχει δηλώσει την συμπαράσταση της στους αγρότες Πελοποννήσου πηγή: notospress.gr

Η καλύτερη απόδειξη για αυτό που εμείς ονομάζουμε εθνικό τσίρκο είναι η νεοσύστατη επιτροπή αγροτών στον δήμο ευρώτα. Μασκαρεμένοι ξανά με την στολή του «αγανακτισμένου» (αγρότη βέβαια αυτήν την φορά) όπως έγινε και στις πλατείες του ελληνικού βούρκου το 2011, βοθρολύματα όλων τον ειδών, διαμόρφωσαν ξανά τις κατάλληλες συνθήκες για την οικοδόμηση του εθνικού τους μετώπου/τσίρκου. Πρωτοπόροι σε αυτό το μέτωπο οι σκαλιώτες ναζίδες, ψηφοφόροι κ’ μέλη της χρυσής αυγής. Είναι οι ίδιοι που πέρυσι το καλοκαίρι έκαναν ανά τακτικά χρονικά διαστήματα συγκεντρώσεις σε γνωστό φασιστο-καφενείο της περιοχής για να διώξουν τους Ρομά από την Σκάλα και την Τραπεζοντή(2), με αποκορύφωμα την φασιστική παρέλαση που οργάνωσαν τον περασμένο Ιούλιο μαζί με άλλους ναζί από διάφορες περιοχές της Πελοποννήσου και την Αθήνα στην κεντρική πλατεία πηγών στην Σκάλα (3). Λίγους μήνες μετά στην συγκεκριμένη επιτροπή αγώνα βρίσκονται ξανά στον δρόμο χέρι χέρι με αγρότες από όλο το πολιτικό φάσμα (ΠΑΣΟΚ,ΚΚΕ,ΣΥΡΙΖΑ,ΝΔ,), ακόμα και αυτό της άκρας αριστεράς (τροτσκισμού). Την περασμένη Δευτέρα (17 Φλεβάρη) συναντήθηκαν με τα τρακτέρ τους με αγρότες από διάφορες περιοχές στην Σπάρτη. Στην συγκέντρωση αυτή κυριάρχησαν οι ελληνικές σημαίες και «πολιτικές» ανακοινώσεις τονίζοντας ότι το «αγροτικό τους κίνημα» είναι μια εθνική υπόθεση αγανακτισμένων πολιτών.

ελληνική σημαία

τρακτερ σε διαδήλωση με ελληνικές σημαίες πηγή notospress

Την ίδια ώρα που οι αγανακτισμένοι ακροδεξιοί, δουλέμποροι και μεγαλοκτηματίες της περιοχής οργάνωναν μπλόκα και συγκεντρώσεις, μετανάστες κυρίως Πακιστανικής καταγωγής, αλλά και κάποιοι εργάτες ελληνικής καταγωγής. συνέχιζαν να εργάζονται στα σκλαβοχώραφα τους σε άθλιες συνθήκες και με λιγότερα από 18 ευρώ για περισσότερες από 12 ώρες δουλειάς (αυτό που συχνά ονομάζουμε «ήλιο με ήλιο»). Γι αυτούς και τις σύγχρονες συνθήκες δουλείας που βιώνουν στην περιοχή εδώ και χρόνια επικρατεί σιωπή. Οι διάφορες ελληνικές «αριστερές» συνιστώσες του αγροτικού κινήματος είναι πλήρως ευθυγραμμισμένες με τις ανάγκες του τοπικού όχλου και των δουλεμπόρων, αποφεύγοντας με συνέπεια να τοποθετηθούν υπέρ αυτών που πραγματικά βιώνουν την κόλαση.

Εκεί καταρρέουν και οι ταξικοί μύθοι των αριστερών και άλλων πολιτικών φρούτων στην Λακωνία. Όπως έχουμε ξαναπεί η ταξική τους ανάλυση παραμένει εγκλωβισμένη στις εθνικές αφηγήσεις, με την σημερινή τους στάση να αποτελεί μια ακόμα τρανή απόδειξη αυτής της πολιτικής. Το εθνικό τσίρκο, οι δουλέμποροι,η χρυσή αυγή, η αριστερά κλπ στον δρόμο για την υπεράσπιση των συμφερόντων των γαιοκτημόνων που τα σκλαβοχώραφα τους έχουν ποτίσει από το αίμα μεταναστών εργατών γης στην Λακωνία όλα αυτά τα χρόνια.

Η αυτόνομη πρωτοβουλία ενάντια στην λήθη συνεχίζει να στέκεται στο πλευρό όσων όλα αυτά τα χρόνια βιώνουν τον ελληνικό φασισμό, την βία και τον ρατσισμό, με άλλα λόγια το τι σημαίνει να είσαι ξένος/ξένη σε αυτήν την μικρή κοινωνία – βόθρο. Θα συνεχίσουμε να εργαζόμαστε με συνέπεια και κατεύθυνση την συγκρότηση μιας δυνατής μειοψηφίας στην περιοχή με στόχο την ανάδειξη μιας μαχητικής άρνησης των επιλογών του εθνικού κορμού και της ιδεολογίας του.

– έμπρακτη στήριξη κ’ αλληλεγγύη με όσους μετανάστες ή μη εργάζονται στα σκλαβοχώραφα στην Λακωνία και όχι με τους μεγαλοκτηματίες δουλεμπόρους 

– Κάτω τα ξερά σας από τις κοινότητες των Ρομά και τους μετανάστες 

* κείμενο προϊόν συζήτησης σε ανοιχτή/διευρυμένη συνέλευση της αυτόνομης πρωτοβουλίας ενάντια στην λήθη Φλεβάρης 2014

Παραπέρα ανάγνωση:

(1) θέσεις πάνω στο ταξικό αυτόνομη πρωτοβουλία ενάντια στην λήθη

(2) για την ρατσιστική συγκέντρωση στην Τραπεζοντή ενάντια στους Ρομά Μάρτιος 2013

(3) σχόλιο για την ρατσιστική συγκέντρωση ενάντια στους Ρομά τον περασμένο Ιούλιο στην Σκάλα Λακωνίας

5 thoughts on “Μια τοποθέτηση για τα αγροτικά μπλόκα των τελευταίων εβδομάδων

  1. να΄στε καλά για την αντιπληροφόρηση που κάνετε. μακάρι και άλλοι σαν και εσάς να κάνανε την ίδια δουλειά και να είχαμε καλύτερα εικόνα από περισσότερα αγροτικά μπλόκα! έχω διαφωνίες με κάποιες προσεγγίσεις σας, όπως και με το negative, αλλά οι αλήθειες που επισημαίνετε, ενώ άλλοι τις κρύβουνε, δείχνει οτι είσαστε άνθρωποι και πραγματικοί αντιφασίστες. καλή δύναμη και συνέχεια.

  2. Φίλε Μπιάφρα

    Αρχικά να σε ευχαριστήσουμε για το σχόλιο σου. Ευελπιστούμε να γράψουμε περισσότερα στο μέλλον για τα σκλαβοχώραφα της περιοχής.. Όσο για τις διαφωνίες και τις διαφορετικές προσεγγίσεις που κάνεις λόγο/ έχεις με την αυτόνομη πρωτοβουλία ενάντια στην λήθη, να ξέρεις ότι μπορείς να μας στείλεις την κριτική σου σε μορφή κειμένου και υποσχόμαστε να το δημοσιεύσουμε. Έχουμε αποφασίσει ότι αν λάβουμε κείμενα, κριτικές κοκ από φίλους, συντρόφους ακόμα και άτομα που δεν είναι στον δικό μας χώρο κλπ, θα τα δημοσιεύσουμε ώστε να ξεκινήσει ένας δημόσιος διάλογος και αντιπαράθεση πάνω σε μια σειρά πολιτικά θέματα που σίγουρα θα βοηθήσει και εμάς και άλλους. Έχουμε δεσμευτεί πάνω σε αυτό και με αποφάσεις συνελεύσεων μας. Πάντως σύντομα μέσα σε αυτήν την χρονιά θα τελειώσουμε – εκδώσουμε σε μπροσούρα και το μανιφέστο της συλλογικότητας το οποίο θα είναι η πυξίδα της δράσης μας τα επόμενα χρόνια..

  3. Παράθεμα: Κινητοποιήσεις μεταναστών εργατών γης στα κολαστήρια της Μανωλάδας | grassrootreuter

  4. Παράθεμα: Αγώνας μέχρι το τέλος – Νίκη στον αγώνα της Πακιστανικής κοινότητας στην Σκάλα Λακωνίας | αυτόνομη πρωτοβουλία ενάντια στην λήθη

  5. Παράθεμα: Ενημέρωση για τον αγώνα των Πακιστανών εργατών γής στην Σκάλα Λακωνίας | grassrootreuter

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google+

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google+. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

w

Σύνδεση με %s