Αναλυτική ανακοίνωση της ΑΠΕΛ σχετικά με τον αγώνα των Πακιστανών εργατών στην Σκάλα Λακωνίας.


Το παρακάτω κείμενο θα μοιραστεί τον Αύγουστο στην Λακωνία σε 200 περίπου αντίτυπα, αλλά και στο νησί της Κρήτης από αλληλέγγυες/ους.

Την Τρίτη 22 Ιουλίου 2014 λαμβάνει ακόμα μία μεγάλη επιχείρηση του ελληνικού κράτους και της αστυνομίας σε βάρος της Πακιστανικής κοινότητας στην Σκάλα Λακωνίας. Η νέα αυτή επιχείρηση έρχεται λίγες εβδομάδες μετά τον μεγάλο ξεσηκωμό των Πακιστανών εργατών στην πόλη που διαμαρτύρονται για τις άθλιες συνθήκες διαβίωσης τους και τις συνεχόμενες ρατσιστικές επιθέσεις από το κράτος των Ελλήνων. Το πρωί της Τρίτης 22 Ιουλίου 2014, κλούβες γεμάτες με μπάτσους από ολόκληρη την Λακωνία και άλλες περιοχές, έκαναν στην κυριολεξία μια καθολικού τύπου επιχείρηση για την σύλληψη όσων Πακιστανών έχουν απομείνει στην πόλη. Σύμφωνα με δημοσιεύματα τελικώς κατάφεραν να συλλάβουν 35 άτομα, ενώ προσήχθησαν πάνω από 60 μετανάστες, 5 από τους δουλέμπορους της περιοχής και κάποιοι ενοικιαστές. Σύμφωνα με τους μπάτσους για τους 21 από τους 35 μετανάστες που συνελήφθησαν έχει ξεκινήσει η διαδικασία απέλασης τους, αφού ήδη έχουν μεταβεί στο κολαστήριο, κέντρο κράτησης της Κορίνθου. Χαρακτηριστικό της κατάστασης είναι ότι η αστυνομία μέσα από ανακοίνωση σε τοπικό γνωστό ρατσιστικό ΜΜΕ, προαναγγέλλει ότι οι διώξεις θα συνεχιστούν με αμείωτη ένταση όλο το επόμενο διάστημα. Όπως όλες/οι είμαστε σε θέση να καταλάβουμε, η επίθεση αυτή είναι η οργανωμένη απάντηση του ρατσιστικού βόθρου που λέγεται Ελλάδα λίγες εβδομάδες μετά την μεγαλειώδη απεργία των Πακιστανών εργατών γης. Η συγκεκριμένη κίνηση ήταν και το μόνο όπλο που τους έχει απομείνει για να αμυνθούν και να οργανώσουν τον αγώνα τους για αξιοπρέπεια, ενάντια στην άθλια πραγματικότητα που ζουν στον ελληνικό βούρκο, αυτήν δηλαδή που τους διαφύλαξε το ελληνικό κράτος και ο οργανωμένος όχλος του όσα χρόνια βρίσκονται εδώ.

Το χρονικό της απεργία των μεταναστών 

Η διαδήλωση των Πακιστανών μεταναστών στους δρόμους της πόλης

Η διαδήλωση των Πακιστανών μεταναστών στους δρόμους της πόλης

Την Τρίτη 1 Ιουνίου 2014 Πακιστανοί μετανάστες από την Σκάλα Λακωνίας και την γύρω περιοχή αποφασίζουν να κατέβουν σε απεργία που κράτησε μια εβδομάδα. Δεν ήταν η πρώτη φορά που πήραν μια τέτοια απόφαση. Ανάλογη κινητοποίηση είχαμε και πριν 4 χρόνια, το 2010 όπου οι Πακιστανοί είχαν κατέβει ξανά στους δρόμους οργανώνοντας πορείες και καθιστικές διαμαρτυρίες στην κεντρική πλατεία της πόλης.

Την Κυριακή 6 Ιουλίου 2014, η απεργία κορυφώθηκε με μια μεγαλειώδη συγκέντρωση 800 ατόμων (μεταναστών και λίγων αλληλέγγυων) μπροστά από το δημαρχείο της πόλης και στην συνέχεια με μια δυνατή σε παλμό πορεία στους δρόμους με προορισμό το αστυνομικό τμήμα. Στην συγκέντρωση συμμετείχε και ο πρόεδρος της Πακιστανικής κοινότητας στην Ελλάδα, Τζαβέντ Ασλάμ που εξέθεσε τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι μετανάστες στην περιοχή. Κατά την διάρκεια της πορείας δεν έλειψαν οι τραμπουκισμοί και η επιχείρηση τρομοκράτησης των μεταναστών. Ο ανοιχτά ρατσιστής δήμαρχος Ευρώτα, Γιάννης Γρυπιώτης μαζί με λίγους παρατρεχάμενους του, σε μια προσπάθεια τρομοκράτησης των μεταναστών, επιτέθηκε με προπηλακισμούς και ρατσιστικές ύβρεις στην πορεία, καλώντας της αστυνομία να σπάσει στο ξύλο τους συγκεντρωμένους, φωνάζοντας ότι θα κάνει τα πάντα για να φύγουν όλοι από την περιοχή. Ο σημερινός ακροδεξιός δήμαρχος έλαβε την στήριξη και εκλογική συνεργασία του ΣΥΡΙΖΑ μέσα από τον τοπικό του συνδυασμό με ονομασία «δίκτυο πολιτών Ευρώτα». Οι οργανωμένοι φασίστες της Χ.Α περίμεναν σε γωνίες, αλλά μόλις είδαν τον όγκο της πορείας εξαφανίστηκαν μέσα σε λίγα λεπτά.

Τις δύο μέρες που ακολούθησαν της συγκέντρωσης/πορείας, οργανώθηκαν συσκέψεις, συναντήσεις και μια συνέντευξη τύπου όπου οι μετανάστες έθεσαν αναλυτικά την κατάσταση τους. Η απεργία των μεταναστών θάφτηκε από τα περισσότερα ΜΜΕ και σε τοπικό και σε πανελλαδικό επίπεδο. Χαρακτηριστική ήταν και η απουσία της πλειοψηφίας των οργανωμένων δυνάμεων της αριστεράς στην περιοχή, με κύριο υπεύθυνο το ΣΥΡΙΖΑ και το ΚΚΕ, που δεν στήριξαν ούτε την πορεία, ούτε παρευρέθησαν στην συγκέντρωση. Πιστεύουμε ότι αυτή τους η απουσία έδωσε περισσότερα κίνητρα, την συγκατάθεση και το πράσινο φως σε αυτήν την καλά σχεδιασμένη ρατσιστική επέμβαση του κράτους σε βάρος των μεταναστών. Τέλος Αξίζει επίσης να σημειωθεί ότι όλες οι προσπάθειες να συγκροτηθούν συνεργεία ελλήνων για την συγκομιδή των πορτοκαλιών στα χωράφια του βούρκου έχουν πέσει στο κενό με αποτέλεσμα αρκετοί ντόπιοι να έχουν αρχίσει να διαμαρτύρονται ότι τα πορτοκάλια θα σαπίσουν κάτω από τα δέντρα.

Η αφορμή για την απεργία, τα αιτήματα, οι βασανισμοί της αστυνομίας και οι συνθήκες διαβίωσης των μεταναστών

Στην Σκάλα Λακωνίας, οι ξυλοδαρμοί και έφοδοι στα σπίτια των Πακιστανών μεταναστών είναι καθημερινότητα. Το ίδιο και η εχθρότητα της τοπικής κοινωνίας που τους αντιμετωπίζει ως ένα κατώτερο είδος ζωής. Οι ντόπιοι τους απαγορεύουν να μπαίνουν σε μαγαζιά, τους αποκαλούν, βρομιάρηδες, τους στερούν ακόμα και το δικαίωμα να κάθονται στις πλατείες ή να κάνουν μπάνιο στην παραλία. Οι ίδιοι που τους βρίζουν βρομιάρηδες τους αναγκάζουν να ζουν κατά δεκάδες σε κοτέτσια, σε αποθήκες και ερείπια ενώ ταυτόχρονα τους ζητάνε να πληρώνουν 50 ευρώ το μήνα νοίκι για αυτές τις άθλιες συνθήκες ζωής. Ξαναγυρνώντας και στην υπόθεση του δημάρχου της πόλης, υπάρχουν καταγγελίες ακόμα και για ξυλοδαρμό μετανάστη πριν από 18 μήνες και δική του παρέμβαση για την μεταγωγή του στο στρατόπεδο της Κορίνθου. “Αφού βγήκα μετά από 18 μήνες γύρισα στην Σκάλα ο δήμαρχος με είδε ξανά και έτρεξε να με ξαναχτυπήσει και άρχισε να με απειλεί. Τώρα με την απεργία πήραμε θάρρος και θέλω να κάνω μήνυση στον Δήμαρχο για να ζητήσω το δίκιο μου” λέει στην ελευθεροτυπία το θύμα της επίθεσης.

Οι συνθήκες στα σκλαβοχώραφα του βούρκου είναι και αυτές λίγο πολύ γνωστές σε όλους. Τα μεροκάματα είναι άθλια, δεν ξεπερνούν τα 18 ευρώ και πολλοί από αυτούς έχουν να πληρωθούν χρόνια. Όταν προσπαθούν να διεκδικήσουν τα μεροκάματα τους, οι δουλέμποροι τους απειλούν, άλλες φορές ότι θα φέρουν την χρυσή αυγή και άλλες φορές ότι θα φέρουν την αστυνομία για να τους απελάσουν. Είναι πραγματικά σοκαριστικές οι μαρτυρίες των μεταναστών που κάνουν λόγο για επόπτες που τους φωνάζουν «ζώα», «βρομιάρηδες», «σκάσε μην μιλάς και δούλευε» που είναι μέσα στις αρμοδιότητες που έχουν αναλάβει κατόπιν εντολών των εμπόρων. Συγκεκριμένα ένας από τους μετανάστες μας είπε ότι του χρωστούν 5000 ευρώ για τέσσερα χρόνια, άλλος είπε 1400 ευρώ. Οι εταιρίες Αντώνης Κυριακάκος και ΣΙΑ Ο.Ε. και του Γιώργου Μπυράκου χρωστάνε για πάνω από 3 χρόνια μεροκάματα που ξεπερνάνε τα 50.000 ευρώ μοιράζοντας ακάλυπτες επιταγές.

Μετανάστες που έκαναν το λάθος να επισκεφτούν το αστυνομικό τμήμα της Σκάλας και του Βλαχιώτη συχνά εξευτελίστηκαν, έφαγαν ξύλο και βρισιές. Συνήθης ύποπτοι σε αυτές τις επιθέσεις είναι οι γνωστοί στην περιοχή αστυνομικοί που τους φωνάζουν με τα ονόματα «Μπάμπης»  στην Σκάλα και «Μήτσος», στο Βλαχιώτη. Αντιγράφουμε ξανά από την ελευθεροτυπία “Πήγα στο αστυνομικό τμήμα για να κάνω το γνήσιο της υπογραφής. Εκεί ήταν ο Φώτης Μανωλάκος ή Μπάμπης και άρχισε να με βρίζει, μου είπε να φύγω από εκεί και με κλώτσησε. Κανένας δεν τολμάει να πάει στο τμήμα είτε έχει χαρτιά είτε δεν έχει γιατί ξέρει πως ο Μπάμπης θα τον χτυπήσει, θα τον βρίσει και μπορεί να τον στείλει και σε στρατόπεδο”. Oι Πακιστανοί υποστηρίζουν πως κάθε Παρασκευή, την ημέρα που παίρνουν τα μεροκάματά τους, αστυνομικοί εισβάλλουν στα σπίτια τους και τους ξυλοκοπούν. Θύμα ρατσιστικής αστυνομικής βίας έπεσε εβδομάδες πριν και ένας άλλος Πακιστανός μετανάστης, ο οποίος είχε ξεχάσει τα χαρτιά και τα κλειδιά του στο σπίτι του όταν τον σταμάτησαν για έλεγχο τέσσερις αστυνομικοί με στολή. Οι αστυνομικοί άρχισαν να τον χτυπούν και του έσπασαν το χέρι.  Από όλα αυτά δεν λείπει και το ΚΕΕΛΠΝΟ. Οι ίδιοι οι Πακιστανοί μετανάστες καταγγέλλουν ότι πολλές φορές αναγκάστηκαν σε εξετάσεις, υποχρεωτικούς εμβολιασμούς και λήψεις φαρμάκων, ανεξαρτήτως αν είχαν πρόβλημα ή όχι και μάλιστα με δικά τους έξοδα.

Η κατάσταση αυτή στην Λακωνία δεν είναι κάτι το νέο αλλά η συνέχεια της ρατσιστικής δραστηριότητας που λαμβάνει χώρα με αμείωτη ένταση πάνω από 25 χρόνια τώρα. Προηγούμενα θύματα του λακωνικού όχλου ήταν Αλβανοί μετανάστες και μετανάστριες, αλλά και μετανάστες από πολλές άλλες διαφορετικές χώρες. Βίωσαν για τα καλά τι σημαίνει ελληνική φιλοξενία στην Λακωνία. Ξυλοδαρμοί, βασανισμοί, βιασμοί σε μετανάστριες, ακόμα και φόνοι που σκεπάστηκαν καλά από την σιωπή. Αν κάποια/ος μπει στον κόπο να παρακολουθήσει τα τοπικά ΜΜΕ θα διαπιστώσει ότι η δράση της αστυνομίας περιορίζεται σχεδόν αποκλειστικά στην δίωξη μεταναστών.

 Έχουμε ξαναπεί ότι στην Λακωνία και την ελλαδική επικράτεια γενικότερα, ο ρατσισμός, τα πογκρόμ, ο αντισημιτισμός, η ομοφοβία, ο σεξισμός, η πατριαρχία δεν είναι αποτέλεσμα της καπιταλιστικής κρίσης της συγκυρίας που βρισκόμαστε, αλλά μόνιμα χαρακτηριστικά του εθνικού κορμού και εκφράστηκαν σε όλες τις χρονικές συγκυρίες από την ίδρυση του ελληνικού κράτους μέχρι και σήμερα.

Αλληλεγγύη και αλληλεγγύη στην Πακιστανική κοινότητα και οι άλλες μειονότητες στην Λακωνία.

Δεν θα μπορούσαμε να αφήσουμε απέξω από την συζήτηση και τους «αλληλέγγυους» που είτε μέσα από κινήσεις σαν την ΚΕΕΡΦΑ, ΑΝΤΑΡΣΥΑ κοκ, έρχονται μόνο για να κάνουν τις γνωστές τους φιέστες, είτε μέσα από άλλους κυρίως «ακροαριστερούς» που δηλώνουν ότι «καταλαβαίνουμε τον αγώνα σας, γιατί και εμείς οι έλληνες τα ίδια περνάμε με τα μνημόνια», που εξισώνουν με άλλα λόγια τον θύτη με τα θύματα. Το ίδιο και με άλλους που επιλέγουν να φωνάζουν συνθήματα όπως το «είμαστε όλοι μετανάστες». Καλό να μας πουν λοιπόν: πότε έλληνας δέχθηκε ύβρεις ότι βρωμάει, πότε μπήκαν στα σπίτια του χαράματα μπάτσοι σπάζοντας πόρτες ξυλοκοπώντας άτομα σε όλο το σώμα και τέλος από πότε οι έλληνες εργοδότες που χρωστούν εκατοντάδες χιλιάδες ευρώ μπορούν να εξισωθούν με τους μετανάστες. Η κατρακύλα όμως δεν σταματά εκεί. Άλλοι από αυτούς τους «αλληλέγγυους» στήριξαν και τα «δίκια» του αγώνα των γαιοκτημόνων της περιοχής και μάλιστα το έκαναν μέσα από επιτροπές «αγώνα», χέρι χέρι και με βοθρολύματα που δηλώνουν ανοιχτά χρυσή αυγή, οι ίδιοι που χρωστούν και κρατούν τους μετανάστες σε αυτήν την κατάσταση. Τα ίδια είχαμε ή μάλλον ακόμα χειρότερα, με άλλες μειονότητες που διώκονται στην Λακωνία – μιλώντας εδώ κυρίως για τον αγώνα των τοπικών κοινοτήτων των Ρομά που βρίσκεται ακόμα σε εξέλιξη. Καθημερινά έχουμε διώξεις και συλλήψεις των Ρομά σε ολόκληρη την περιοχή. Σύμφωνα με το κυρίαρχο ιδεολογικό δόγμα του ελληνικού κράτους, αυτό της συλλογικής ευθύνης, οι Ρομά, όπως και οι μετανάστες είναι αυτοί που ευθύνονται για ότι κακό συμβαίνει στην περιοχή. Αν και το προηγούμενο διάστημα είχαμε μεγάλη ρατσιστική κινητοποίηση και ένα κανονικό πογκρόμ ενάντια στις κοινότητα των Ρομά στην Τραπεζοντή Λακωνίας, το σύνολο των «προοδευτικών» επέλεξαν να βγάλουν τον σκασμό, οργανώνοντας τις ίδιες μέρες καμπάνιες για την ΒΙΟΜΕ, οικολογικά θέματα, τις εκλογές κοκ. Ο ΣΥΡΙΖΑ μάλιστα ένα χρόνο πριν οργάνωσε και εκδήλωση με θέμα «τοπικές κοινωνίες και παραβατικότητα» με τον υπεύθυνο ένστολων του κόμματος, συμβάλλοντας με τον τρόπο του στην στοχοποίηση των Ρομά. Τα ίδια μπορεί να βρει κανείς και μέσα από το μανιφέστο της δημοτικής κίνησης «δίκτυο πολιτών Ευρώτα» που αναφέρεται σε «εναντίωση στον ρατσισμό αλλά και εναντίωση στην παραβατικότητα»

Η αυτόνομη πρωτοβουλία ενάντια στην λήθη με τις λιγοστές δυνατότητες που διαθέτει, προσπάθησε να ξεπεράσει τον ίδιο της τον εαυτό και να σταθεί στο πλευρό του αγώνα των Πακιστανών εργατών γης, όπως και σε όλες τις άλλες μειονότητες στην περιοχή.

Όλα τα προηγούμενα χρόνια με συνέπεια βρεθήκαμε να είμαστε από τις λίγες συλλογικότητες, αν όχι η μοναδική, που επιχείρησε να προβάλει τον συνεχή αγώνα των Πακιστανών με συνεχόμενες ανακοινώσεις της, συζητήσεις με τους ίδιους, αλλά και στον δρόμο όταν αυτοί το επέλεξαν.

Σήμερα όμως χρειαζόμαστε να κάνουμε ένα βήμα πιο πέρα. Οι όμηροι του ελληνικού κράτους, μετανάστες στα στρατόπεδα κράτησης, χρειάζονται δικηγόρους, χρηματικές ενισχύσεις, την ηθική και πολιτική στήριξη μας. Αυτό πραγματικά ξεπερνά την οργανωτική συγκρότηση μιας μικρής τοπικής κομμουνιστικής συλλογικότητας που εδρεύει στην Σκάλα Λακωνίας. Γι αυτόν τον λόγο κάνουμε ανοιχτό κάλεσμα σε όσες και όσους θέλουν να βοηθήσουν και έχουν πρόσβαση ή εμπειρία να επικοινωνήσουν μαζί μας, ή να λάβουν πρωτοβουλίες αυτόνομα και τους διαβεβαιώνουμε ότι πληροφορίες διαθέτουμε είναι στην διάθεση τους.

Η κατάσταση όπως όλα δείχνουν θα ενταθεί το επόμενο διάστημα, ας μας βρει όλους/όλες προετοιμασμένους/ες. Εμείς από την πλευρά μας θα συνεχίσουμε να έχουμε επαφές και πολιτική συμμαχία με την Πακιστανική κοινότητα στην Λακωνία και να ξεπεράσουμε τα προβλήματα που αναφέραμε πιο πάνω. Η οικοδόμηση μιας μαχητικής μειοψηφίας σε μια από τις χειρότερες περιοχές του ελληνικού βούρκου δεν είναι θέμα πολιτικής επιλογής, αλλά επιβίωσης.

– Ζητούμε άμεση απελευθέρωση των Πακιστανών μεταναστών από τα στρατόπεδα κράτησης και παύση κάθε διαδικασίας απέλασης τους.

– Άμεση ικανοποίηση όλων των αιτημάτων των Πακιστανών εργατών όπως αυτά κατατέθηκαν στην απεργία τους.

– Άμεση παύση των ρατσιστικών διώξεων και της κρατικής καταστολής

– Να δοθούν χαρτιά και νόμιμες άδειες εργασίας σε όλους

– Να κλείσουν όλα τα στρατόπεδα κράτησης σε ολόκληρη την ελληνική επικράτεια.

 

σημειώσεις:

δημοσίευμα της εφημερίδας Ελευθεροτυπία Τρίτη 8 Ιουλίου 2014 http://www.enet.gr/?i=news.el.article&id=439221

δημοσίευμα της εφημερίδας των Συντακτών Τετάρτη 9 Ιουλίου 2014 http://www.efsyn.gr/?p=215302

Κάτω τα Ξερά σας από την Πακιστανική κοινότητα στην Σκάλα Λακωνίας.

cropped-red-flag1.jpg

 29 Ιουλίου 2014

2 σκέψεις σχετικά με το “Αναλυτική ανακοίνωση της ΑΠΕΛ σχετικά με τον αγώνα των Πακιστανών εργατών στην Σκάλα Λακωνίας.

  1. Παράθεμα: «Στους δρόμους της Σκάλας #12» Το Πακιστανικό κομμωτήριο | αυτόνομη πρωτοβουλία ενάντια στη λήθη

  2. Παράθεμα: «Ενάντια στη Λήθη #21» Για ένα Πακιστανικό κομμωτήριο

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s