κάλεσμα αλληλεγγύης στους 51 μετανάστες που κρατούνται στο Γύθειο


Όπως μάθαμε σήμερα απ’ τα casual ρατσιστικά ΜΜΕ του λακωνικού βούρκου, 51 μετανάστες σε ιστιοφόρο ανακαλύφθηκαν από ένα ναυαγοσωστικό σκάφος της ελληνικής ακτοφυλακής. Το άρθρο [1] που αναπαράγεται πανομοιότυπα σε διάφορα ΜΜΕ τονίζει τον ανθρωπιστικό ρόλο της δημοκρατίας που τους βρήκε σε δυσχερή θέση και τους έσωσε τη ζωή. Φυσικά μόλις οι μετανάστες πάτησαν στη στεριά οι μπάτσοι τους συνέλαβαν και τους φυλάκισαν πιθανόν στο αστυνομικό τμήμα Γυθείου ή κάπου αλλού, δεν αξίζει άλλωστε προς το παρόν να αναφερθεί στο δημοσίευμα. Η δημοκρατία για άλλη μια φορά έκανε το καθήκον της. Όπως αναφέρει το άρθρο το κράτος έσωσε τις ζωές και τη σωματική ακεραιότητα των μεταναστών-δύο μάλιστα τους μετέφερε στο νοσοκομείο- και τους στέρησε απλώς την ελευθερία όπως θεωρεί ότι δικαιούται να κάνει σε όποιον τολμά να εισέλθει στο έδαφος χωρίς να έχει ελληνικό αίμα ή να σέβεται τους όρους του. Μάλιστα σε ένα πλαίσιο ρατσιστικού πολιτικαλκορεκτισμού μιλάει για παράτυπους μετανάστες. Ναι όντως η έννοια του “παράνομου μετανάστη| ομολογεί πολύ περισσότερο την παρακμή του ελληνικού καπιταλιστικού βόθρου οπότε πρέπει κάπως να συγκαλυφθεί με έναν πιο κομψό και ευγενικό τρόπο. Άλλωστε η ίδια η αφηρημένη έννοια της προστασίας της ζωής και της αξίας της απ’ το μοντέρνο κράτος δεν είναι παρά ένας έντεχνος τρόπος να ιεραρχηθούν και να ταξινομηθούν ποιες ζωές αξίζει να βιωθούν και ποιες όχι. Με αυτό τον τρόπο το κράτος αφήνει να σκοτώνονται μετανάστες μέσα απ’ τα κλειστά σύνορα, τις νάρκες στον Έβρο, αφήνει να πνίγονται στη θάλασσα και να πεθαίνουν στα κέντρα κράτησης, τα αστυνομικά τμήματα και τις φυλακές. Αφήνει, με την έννοια ότι ικανοποιώντας τις ρατσιστικές επιθυμίες του ελληνικού λαού δημιουργεί τις προϋποθέσεις που κάνουν εφικτή την εξόντωση τους και θέτουν σα μόνιμη πραγματικότητα τη διαρκή υποτίμηση των υπάρξεων τους και τον περιορισμό των ζωών τους σε ένα καθεστώς διαρκούς απειλής. Έτσι οι λιμενικοί δολοφονούν χωρίς καμία κύρωση μετανάστες στο φαρμακονήσι στη Σάμο και σε άλλες πολλές περιπτώσεις και όταν “τους σώζουν” το τίμημα είναι η αόριστη φυλάκιση τους, και η υποβολή τους σε κάθε είδους βασανιστήρια κατά τη διάρκεια της.

Για μας είναι ξεκάθαρο ότι οι λίγοι ή πολλοί μετανάστες δεν είναι πρόβλημα, αλλά η Ελλάδα και εδώ που ζούμε, τα έθνη, ο καπιταλισμός, τα σύνορα γενικότερα. Δε δεχόμαστε κανένα όριο στη μετακίνηση των μεταναστών, θέλουμε να μπορούν να πηγαίνουν όπου θέλουν και να έχουν τα χαρτιά που ζητούν και να γίνονται πολίτες όποτε και αν το θέλουν. Είμαστε μαζί τους στις καθημερινές μάχες που δίνουν για να ζήσουν κόντρα σε ένα ρατσιστικό περιβάλλον και να βελτιώσουν τις υλικές συνθήκες ύπσρξης τους. Κάθε αγώνας των μεταναστών απ’ τη διεκδίκηση χαρτιών μέχρι την αντιμετώπιση βλεμμάτων μίσους έχει τη δική του μοναδική αξία.

Οι 51 μετανάστες δεν ξέρουμε που βρίσκονται σαν συνέπεια της αορατοποίησης τους απ’ τον εγχώριο ρατσισμό. Διεκδικούμε να αποφυλακιστούν αλλά και να τους βοηθήσουμε να αντέξουν τη βία που υφίστανται και να σταθούμε απέναντι στους δεσμοφύλακες τους και σε όλο των βούρκο των μανιατών ρατσιστών που ετοιμάζεται είναι πρώτιστο επίδικο για μας. Καλούμε όποιον ξέρει οποιαδήποτε πληροφορία για το ζήτημα να μας ενημερώσει στο μέιλ. Κάθε πολιτική δύναμη που έχει στοιχειωδώς αντιφασιστική συνείδηση  θα πρέπει να συμβάλλει με όλες τις δυνατότητες στον αγώνα για την ελευθερία τους. Παρ όλες τις διαφορές, καλούμε όποια πολιτική ομάδα και άτομο είτε στην Λακωνία, είτε αλλού που έχει πρόσβαση σε δικηγόρους και πληροφορίες να πράξει όσο το δυνατόν το συντομότερο και να επικοινωνήσει μαζί μας για περισσότερα. Από μεριά μας το κείμενο αυτό αποτελεί μια πρώτη ενημέρωση. Θα προσπαθήσουμε να επανέλθουμε λίαν συντόμως με περισσότερες πληροφορίες για το γεγονός.

[1]  ενδεικτικά το άρθρο που αναπαράγεται από τα διάφορα ΜΜΕ στην Λακωνία μπορείτε να βρείτε εδώ: http://www.news.935radio.gr/

Αυτόνομη Πρωτοβουλία Ενάντια στην Λήθη

8 σκέψεις σχετικά με το “κάλεσμα αλληλεγγύης στους 51 μετανάστες που κρατούνται στο Γύθειο

 1. Πρόκειται πάνω απ’όλα για 50 συνανθρώπους μας που βρίσκονται χωρίς φταίξιμό τους σε τραγική κατάσταση, η σκέψη μας είναι κοντά τους.

  • αγαπητέ Λασκαράτε ακόμα ψάχνουμε περισσότερα στοιχεία για το γεγονός. Δυστυχώς σε αυτό είμαστε μόνοι μας μιας και κανείς άλλος δεν ασχολείται με τους μετανάστες στην Λακωνία… ρίξε και μια ματιά μόνος σου και δες με τι ασχολούνται ή τι λένε οι υπόλοιποι στην Λακωνία σε αυτήν την συγκυρία. Αν ξέρεις περισσότερα σε παρακαλώ στείλε μας..

   • Ευχαριστώ για τις αναδημοσιεύσεις. Δεν έχω καμία ιδιαίτερη πληροφορία, με εντυπωσιάζει που ο τοπικός βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ δεν έχει ενδιαφερθεί να (μάθει και να) ανακοινώσει που βρίσκονται, ώστε να μπορούν οι ανθρωπιστικές οργανώσεις και κάθε ιδιώτης ενδιαφερόμενος να τους βοηθήσουν και να παρακολουθήσουν αν γίνονται σεβαστά τα δικαιώματά τους. Καμία μυστικότητα δεν δικαιολογείται.

 2. Παράθεμα: κάλεσμα αλληλεγγύης στους 51 μετανάστες που κρατούνται στο Γύθειο | grassrootreuter

 3. Σωστά γράφετε κύριε Λασκαράτε. Βέβαια για να είμαστε ακριβοδίκαιοι δεν είναι το μόνο πρόβλημα το ΣΥΡΙΖΑ αλλά και οι διάφοροι αναρχο-συριζαίοι της περιοχής πχ το νισάφι που μαζί με διάφορους άλλους μανιάτες πατριωτες (περιπολο), όχι μόνο δεν ασχολούνται με τέτοια θέματα (άλλωστε οι μετανάστες δεν είναι γιαυτούς «ταξικοί enough») αλλά βγάζουν πανό για οτιδήποτε άλλο εκεί στην Σπάρτη, για τα τοπικά προβλήματα των μειονοτήτων πχ την επίθεση που δέχονται οι Ρομά, οι Πακιστανοί μετανάστες κοκ βγάζουν τον σκασμό. Και ας μην έφτανε αυτό αξίζει να διαβάσει κάποια/ος το τελευταίο κείμενο τους για τους πολιτικούς κρατούμενους. Πραγματικά από τους πιο εμετικούς φιλο-συριζα λόγους από αναρχική ομάδα πανελλαδικά. Το μοίρασαν στην Σπάρτη και καλούν τους «συριζαίους» να πιέσουν την κυβέρνηση τους να μεταχειριστεί τους κρατούμενους με επιείκεια. Μιλάμε για ξεφτίλα που φυσικά δείχνει το επίπεδο του δήθεν ανταγωνιστικού χώρου τους σήμερα.

  Βέβαια δεν έχουμε αυταπάτες απ’ την ποιότητα της μέχρι τώρα δράση τους δεν περιμένουμε τίποτα από τους πατριώτες του σύριζα, της ανταρσύας και της αναρχίας. Αυτούς τους αφήνουμε στον αγώνα ενάντια στο μνημόνιο και για να προαστατεύσουν της θάλασσες της ελλάδας – όχι των άλλων χωρών- από τα χημικά της συρίας.)

  Γιαυτό η ΑΠΕΛ είναι σημαντικό να συνεχίζει να υπάρχει και να καταγράφει την πραγματικότητα και σε ένα βαθμό να οργανώσει μια εστία αντίστασης σε αυτήν την σκατένια περιοχή.

 4. Παράθεμα: κάλεσμα αλληλεγγύης στους 51 μετανάστες που κρατούνται στο Γύθειο | Ώρα Κοινής Ανησυχίας

 5. Παράθεμα: Απολογισμός της χρονιάς που πέρασε. Τα σημαντικότερα γεγονότα στην Λακωνία | αυτόνομη πρωτοβουλία ενάντια στην λήθη

 6. Παράθεμα: Κύθηρα: Νέο ιστιοφόρο με μετανάστες κ’ πρόσφυγες στα χέρια του κράτους. | αυτόνομη πρωτοβουλία ενάντια στη λήθη

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s