βολτάροντας στους δρόμους της Σκάλας #07 «Η πλατεία πηγών»


Η πλατεία πηγών σήμερα. φωτογραφία ΑΠΕΛ

Η πλατεία πηγών σήμερα. φωτογραφία ΑΠΕΛ

Η Πλατεία Πηγών είναι η κεντρική πλατεία της Σκάλας Λακωνίας όπου πιθανότατα κατασκευάστηκε για πρώτη φορά γύρω στις αρχές της δεκαετίας του 70 (αν κάνουμε λάθος ας μας διορθώσει κάποια/ος). Πήρε το όνομα της από τις πηγές που έχει γύρω γύρω, που κατεβαίνουν από τον Ταύγετο αλλά και ένα μικρό ποτάμι ή έλος που είχε εκεί πριν την αποξήρανση του βάλτου. Η πλατεία αυτή έχει μείνει χαραγμένη στην μνήμη μας ως ένας τόπος συνάντησης τα βράδια του καλοκαιριού και του χειμώνα. Αποτέλεσε την δική μας εναλλακτική, το δικό μας «στέκι» απέναντι στην μιζέρια και στην αθλιότητα των καφετεριών και διαφόρων σκυλάδικων της ελληνικής υποκουλτούρας που υπάρχουν στην περιοχή από την εποχή του «ονείρου ανάπτυξης» του ελληνικού καπιταλισμού. Στο μέρος αυτό κάναμε τις πρώτες μας πολιτικές συζητήσεις, ήπιαμε τις πρώτες μας μπύρες, βρεθήκαμε με κόσμο για πρώτη φορά, μάλιστα με πολλούς συνεχίζουμε να συνυπάρχουμε μέχρι και σήμερα. Η πλατεία πηγών αποτέλεσε και ένα φυσικό χώρο συνάντησης και κοινωνικοποίησης των χιλιάδων μεταναστών που έχουν περάσει ή ζουν ακόμα στην περιοχή.

Παλιότερα ήταν τόπος συνάντησης όσων είχαν έρθει στην περιοχή για δουλειά από την ανατολική Ευρώπη και τα Βαλκάνια. Στις μέρες μας, μέχρι πρόσφατα αποτέλεσε τόπο συνάντησης των Πακιστανών μεταναστών που βρίσκονται στην περιοχή που δεν είχαν άλλη διέξοδο κοινωνικοποίησης και ψυχαγωγίας, γιατί ως γνωστό οι Σκαλιώτες ρατσιστές τους απαγόρευαν κάθε είσοδο σε καφετέριες και μπαρ. Μάλιστα τον Σεπτέμβρη του 2010 καταλήφθηκε από την συντριπτική πλειοψηφία των μεταναστών της αγωνιζόμενης Πακιστανικής κοινότητας που πραγματοποίησε για κάποιες μέρες εκεί τις συνελεύσεις της και καθιστικές διαμαρτυρίες διεκδικώντας για τα μέλη της, τα δικαιώματα τους ως μετανάστες εργάτες και ως ανθρώπους. Ο αγώνας τους ήταν πρωτόγνωρος για τα χρονικά της πόλης και θα μείνει χαραγμένος για πάντα στις μνήμες μας. Άλλες μειονότητες, κυρίως Ρομά χρησιμοποιούσαν και αυτοί το μέρος για τις καθημερινές τους συναντήσεις. Η πλατεία όμως αυτή έχει και μια άλλη πλευρά που αξίζει να ξέρει κανείς. Εκεί βρίσκεται ένα μνημείο που είχαμε αναφερθεί και παλιότερα αφιερωμένο στην λεγόμενη εθνική αντίσταση, όπου αναγράφονται τα ονόματα των ΕΑΜιτών μαζί με αυτά των ταγμάτων ασφαλείας, όλα στο μπλέντερ της εθνικής ενότητας.

πλατεια

από πλατεία, ένας μίζερος τσιμεντένιος χώρος. Φωτογραφία ΑΠΕΛ

 

Η πλατεία πηγών έγινε και πεδίο αντιπαραθέσεων μεταξύ των τοπικών βοθρολυμάτων της εξουσίας. Και αυτή σαν το γεφύρι της Άρτας «μέρα χτιζόταν, το βράδυ γκρεμιζόταν» που λέει και ο γνωστός λαϊκός μύθος. Ή για να είμαστε απόλυτα ακριβής, στην περίπτωση της, την μια τετραετία χτιζόταν, την άλλη γκρεμιζόταν. Στα καφενεία της πόλης οι διάφοροι παππούδες που έχουν απομείνει, κάνουν λόγο για το μεγάλο φαγοπότι των αρμόδιων του dήμου που γίνεται με πρόσχημα τα μόνιμα έργα της πλατείας πηγών. Αν και σε καμία περίπτωση δεν ξέρουμε αν είναι αλήθεια, αν αποδεικνυόταν τελικά κάτι τέτοιο δεν θα μας ξάφνιαζε ιδιαίτερα. Αυτό όμως που μπορούμε να πούμε εδώ με σιγουριά είναι ότι χωριό χωρίς πλατεία, τόπος χωρίς ένα κεντρικό σημείο συνάντησης. Όπως μπορείτε να δείτε και στις φωτογραφίες που βγάλαμε πρόσφατα, η Πλατεία βρίσκεται ακόμα σε έργα. Τα έργα αν δεν μας γελά η μνήμη μας ξεκίνησαν λίγο πριν τις προηγούμενες δημοτικές εκλογές και σταμάτησαν αμέσως μετά την εκλογή του τωρινού Δημάρχου. Μάλιστα στο νέο σχέδιο όπως φαίνεται καθαρά δεν έχει καμία σχέση με πλατεία και μάλλον θα μεταμορφωθεί σε ένα άσχημο κατασκεύασμα με τσιμεντόλακους, άκρως δυσλειτουργική για να αποτελέσει ξανά έναν τόπο συνάντησης. Μπαίνουμε στον πειρασμό να πούμε ότι αυτός ήταν και ο τελικός στόχος της τοπικής εξουσίας. Η μετατροπή της πλατείας σε ένα χώρο δυσλειτουργικό, αφιλόξενο, ανίκανο να αποτελέσει έναν χώρο πολιτιστικών εκδηλώσεων και συνάντησης των μειονοτήτων της περιοχής. Όπως και να χει το πράμα, θα βρεθεί ξανά κάποιο μέρος συνάντησης γιατί η επιθυμία συνάντησης και κοινωνικοποίηση είναι μια ανάγκη που δύσκολα καταστέλλεται.

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s