Σχετικά με την σύλληψη μιας μετανάστριας αποκλειστικής νοσοκόμας στο Νοσοκομείο Σπάρτης


Αν και λίγο καθυστερημένα έπεσε στην αντίληψη μας ένα άρθρο από τα τοπικά ρατσιστικά ΜΜΕ [1] σχετικά με την σύλληψη το βράδυ της 27ης Φλεβάρη, στη Σπάρτη Λακωνίας, από μπάτσους του αστυνομικού τμήματος Σπάρτης, μίας 40χρονης γυναίκας μετανάστριας από την Αλβανία,με την κατηγορία ότι παρείχε υπηρεσίες αποκλειστικής νοσοκόμας σε Νοσοκομείο, χωρίς να έχει τις προβλεπόμενες από το νόμο προϋποθέσεις. Η σύλληψή της σύμφωνα με το άρθρο του τοπικού ρατσιστικού ΜΜΕ, ήταν μόνο θέμα χρόνου αφού είχε «προκαλέσει» με την εργασία της τις «νόμιμες» «αποκλειστικές» του Νοσοκομείου Σπάρτης που είναι γνωστές (τουλάχιστον σε μας) για τις ρατσιστικές τους αντιλήψεις και γιαυτό άλλωστε την ρουφιάνεψαν στους μπάτσους. Δυστυχώς η διαμονή μας στην Σκάλα Λακωνίας είναι από μόνη της πρόβλημα, μιας και αρκετές ειδήσεις από ανάλογα περιστατικά φτάνουν εδώ αρκετά αργότερα. Για όσους/ες ξέρουν την περιοχή που ζούμε, δεν είναι πάντα εύκολο να έχεις ενημέρωση την στιγμή που συμβαίνει κάτι. Αυτός είναι και ο λόγος που καταγράφουμε το περιστατικό στο αρχείο και στην σελίδα μας τώρα. Ένας ακόμα λόγος που συμβαίνει κάτι τέτοιο είναι ότι δεν απασχόλησε και «πέρασε στα ψιλά» από όλους αυτούς του δήθεν «φωστήρες και σωτήρες» της εργατικής τάξης στην Σπάρτη, μιλώντας για τα διάφορα κόμματα της αριστεράς και πέρα αυτά.

Οι αποκλειστικές στο νοσοκομείο της Σπάρτης δεν μας είναι παντελώς άγνωστες. Κατά καιρούς λόγο κάποιων ελάχιστων προσωπικών γνωριμιών μαθαίνουμε νέα από το νοσοκομείο και τις αντιλήψεις τις οποίες κουβαλάνε οι νοσοκόμες αυτές. Είναι γεγονός ότι κάποιες από τις αποκλειστικές είναι μετανάστριες και προέρχονται από άλλες χώρες των Βαλκανίων, όπως την Βουλγαρία, την Αλβανία και την Ρουμανία, συχνά είναι κακοπληρωμένες, δουλεύοντας σε αντίξοες συνθήκες κυρίως στα λεγόμενα «νυχτέρια». Βέβαια οι μετανάστριες αποτελούν μια αισχρή μειοψηφία μέσα στο νοσοκομείο σε σχέση με τις ελληνίδες και συχνά πέφτουν θύματα σκληρής εκμετάλλευσης και ρατσιστικών επιθέσεων, με πολλές από αυτές να παραμένουν άγνωστες. Ξέρουμε επίσης ότι η χρυσή αυγή έχει αρκετή επιρροή στις ελληνίδες αποκλειστικές και κάτι τέτοιο δεν είναι τυχαίο. Η σύλληψη της εργάτριας από την Αλβανία έγινε με την υπόδειξη των ελληνίδων που δουλεύουν στο νοσοκομείο, αυτό από μόνο του τα λέει όλα. Ο ρατσισμός και το «ρουφιανιλίκι» των αποκλειστικών δείχνει πολύ απλά το ποιόν και τι έχουμε να περιμένουμε στο μέλλον και με άλλες μετανάστριες. Εδώ γίνονται κουρέλι όλες αυτές οι θεωρίες περί «εργατικής αλληλεγγύης» δείχνοντας μας για μια ακόμα φορά ότι ο ρατσισμός και η εχθρότητα απέναντι στον Άλλο είναι ένα μόνιμο χαρακτηριστικό της Λακωνίας, που πρέπει να πολεμήσουμε μέχρι τέλους. Καλό εδώ σε αυτό το σημείο να υπογραμμίσουμε και ότι όλα αυτά λαμβάνουν χώρα, ενώ ο ελληνικός εθνικός κορμός από την ακροδεξιά μέχρι την ακροαριστερή/αντιεξουσιαστική του εκδοχή είναι ακόμα μεθυσμένος από την νίκης των Σ.ΑΝΕΛ και της «κυβέρνησης της αριστεράς». Βέβαια να είμαστε ειλικρινείς, σε καμιά περίπτωση δεν περιμέναμε ανακοίνωση/ενήμερωση ή ότι άλλο από το τοπικό ΣΥΡΙΖΑ και τις πολιτικές ουρές του.

Τόλμησε λοιπόν η μετανάστρια από την Αλβανία να διεκδικήσει το δικαίωμα της στην επιβίωση και στην εργασία σε ένα τόπο γεμάτο Έλληνες. Κάτι τέτοιο δεν συγχωρείτε σε αυτόν εδώ τον τόπο των ρουφιάνων και των απόγονων των ταγματασφαλιτών που κατέσφαξαν την Λακωνία στον εμφύλιο. Δεν ξέρουμε αν αυτές εδώ οι γραμμές, ευαισθητοποιούν ή θίγουν προσωπικά κάποια εργαζόμενη στο νοσοκομείο που άνετα θα μπορούσε να μας πει:  «ρε παιδιά είμαι και εγώ εδώ και δεν συμφωνώ με αυτό που έγινε, μην με βάζετε στο ίδιο καλούπι με τους άλλους». Αν κάτι τέτοιο (αν και πολύ αμφιβάλουμε) συμβαίνει, και υπάρχει έστω και ένα άτομο που πιστεύει κάτι τέτοιο, να μην διστάσει να επικοινωνήσει μαζί μας. Όσο για τις μετανάστριες που δουλεύουν στο νοσοκομείο τους κάνουμε ανοιχτή απεύθυνση. Μόνο η οργάνωση και η ενότητα των μεταναστριών/μεταναστών εργατών/τριών σε αυτόν τον βούρκο ελλήνων μπορεί να αποδώσει αποτελέσματα. Η τρομοκρατία πρέπει να σπάσει. Πρέπει να δώσουμε την μάχη ενάντια στον ρατσισμό και την εργατική εκμετάλλευση σε κάθε χώρο δουλειάς και πέρα από αυτόν.

Η Αυτόνομη Πρωτοβουλία Ενάντια στην Λήθη θέλει να εκφράσει την αλληλεγγύη και συμπαράσταση της στην μετανάστρια νοσοκόμα από την Αλβανία. Η σκέψη μας και ίσως όποια βοήθεια με τα ελάχιστα μέσα που έχουμε ως συλλογικότητα (έστω και καθυστερημένα)  είναι στην διάθεση της. Οποιαδήποτε πληροφορία σχετικά με την κατάσταση είναι χρήσιμη, γιαυτό να μην διστάσει κανείς να μας γράψει.

Αλληλεγγύη με την αποκλειστική νοσοκόμα μετανάστρια, να σταματήσει οποιαδήποτε δίωξη εναντίων της.

Αγώνας και ανοιχτή σύγκρουση με τον ελληνικό ρατσισμό μέχρι τέλους.

Αντιφασιστική Οργάνωση και δράση σε κάθε χώρο δουλειάς, σε κάθε γειτονία, σε κάθε πόλη και χωριό.

Απρίλης 2015

ΈΧΤΡΑ:  Διαβάστε σχετικά με το θέμα των αποκλειστικών νοσοκόμων στην σελίδα 17. ημερομηνία 2 Φλεβάρη από το ημερολόγιο ρατσισμού του 0151 που βρίσκεται εδώ: http://antifa-ngt.espivblogs.net/files/2015/02/0151_no2_ti-einai-elliniko.pdf

Σημειώσεις:

[1] Άρθρο με την είδηση εδώ: http://www.notospress.gr/article.php?id=21255

 

 

One thought on “Σχετικά με την σύλληψη μιας μετανάστριας αποκλειστικής νοσοκόμας στο Νοσοκομείο Σπάρτης

  1. Παράθεμα: Απολογισμός της χρονιάς που πέρασε. Τα σημαντικότερα γεγονότα στην Λακωνία | αυτόνομη πρωτοβουλία ενάντια στην λήθη

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google+

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google+. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

w

Σύνδεση με %s