Ενημέρωση για την κοινότητα των Ρομά στην Σκάλα και τις καταστροφές υπέστη


  Ο ανεμοστρόβιλος που έγινε την επομένη των εκλογών πρωί-πρωί, άφησε πολλές καταστροφές στην περιοχή της Σκάλας. Σπίτια χωρίς σκεπές, τζάμια και τζαμαρίες σπασμένα, αυτοκίνητα κατεστραμμένα κ.λ.π. Εκτός όμως όλων αυτών κατέστρεψε και τον οικισμό των Ρομά με τα πρόχειρα καταλύματα που φυσικό ήταν να μην αντέξουν σε τέτοια λαίλαπα. Ο οικισμός βρισκόταν σε δρόμο λίγο έξω από τα τελευταία σπίτια δυτικά -βορειοδυτικά.Το σημείο αυτό κάθε άλλο παρά κατάλληλο  ήταν .Ήταν ακριβώς πάνω στο δρόμο, τα νερά μαζεύονταν μέσα στο δρόμο σε μεγάλες λακκούβες και λιμνάζανε ή πήγαιναν στα διπλανά χτήματα με αποτέλεσμα τα παράπονα και τις διαμαρτυρίες των ιδιοκτητών.

  Μετά την καταστροφή, ο δήμαρχος αποφάσισε να μεταφέρει τους πληγέντες Ρομά στο κλειστό γυμναστήριο στο Βλαχιώτη μια και έβρεχε κι έπρεπε κάπου να πάνε.Τις επόμενες μέρες επιχωμάτωσε ένα κτήμα που ανήκει στο δήμο και τους εγκατέστησε εκεί.Έχει τοποθετήσει χημικές τουαλέτες και κάποιες σκηνές στις οποίες μένουν κάτω από άθλιες συνθήκες. Ο χώρος αυτός βρίσκεται δίπλα στο εργοστάσιο που αντλεί τα νερά του κάμπου, σε μια πολύ ανθυγιεινή περιοχή. Φοβερή υγρασία μια κι εκεί καταλήγει όλη η αποστράγγιση του κάμπου και μυρίζει βούρκος. Άσε που πολλές φορές με τις πλημμύρες γίνεται επικίνδυνος. Να σημειώσουμε πως ο χώρος είναι 7 χιλιόμετρα έξω από την Σκάλα, λίγο πάνω από την παραλία Τρίνησα. Για να έρθουν λοιπόν στο χωριό πρέπει να έχουν αυτοκίνητο κάτι που σημαίνει παραπάνω έξοδα.

  Μετά την εγκατάσταση άρχισαν τα παρατράγουδα από τους γύρω κτηματίες και οι φοβέρες εναντίον του δημάρχου και όλα τα σχετικά που είναι γνωστά κάθε φορά.Θα μας κλέψουν, θα υποβαθμίσουν την περιοχή. Ο ρατσισμός των κατοίκων έρχεται να συνοδεύσει τις άθλιες συνθήκες διαμονής τους στον βούρκο που περιγράψαμε.

  Το σημείο είναι ακατάλληλο για να μείνουν άνθρωποι έως επικίνδυνο.Οι ίδιοι οι Ρομά έχουν ξεκινήσει να διαμαρτύρονται και δεν θέλουν να μείνουν εκεί.Πάντως από συζήτηση που ακούσαμε ,υπάρχει άλλος χώρος τον οποίο έχει δώσει το κράτος γι’ αυτούς αλλά δεν υπάρχει καμιά υποδομή ακόμη και ο δήμαρχος λέει πως σκοπεύει να τον φτιάξει για να τους εγκαταστήσει εκεί.Το πότε βέβαια άγνωστο και με την κατάσταση που επικρατεί ουδέν μονιμότερο του προσωρινού. Απ’ όσο ξέρουμε κι αυτή η περιοχή είναι λίγο μακριά από το χωριό, πάντα με στόχο την απομόνωση τους από την κοινωνική ζωή. Οι Ρομά στη  Λακωνία αποτελούν μια από τις πιο περιθωριοποιημένες κοινότητες που ζουν στην περιοχή. Αποκλεισμένοι από την κοινωνική ζωή, αντιμετωπίζουν τον ρατσισμό της τοπικής κοινωνίας και την πλήρη αδιαφορία όσων δήθεν μιλούν για τα δικαιώματα των καταπιεσμένων. Η μόνη λύση στα προβλήματα των Ρομά είναι η κλιμάκωση του αγώνα των ίδιων, απαντώντας σε όσους ρατσιστές κάνουν λόγω για υποβάθμιση της Λακωνίας, ότι η μόνη υποβάθμιση της περιοχής είναι οι ρατσιστές και όχι η κοινότητα των Ρομά. Εμείς θα παραμείνουμε με όσα μέσα διαθέτουμε αλληλέγγυοι απέναντι στους Ρομά και στην κοινότητα τους. Για ακόμα μια φορά θα βροντοφωνάξουμε: «Κάτω τα Ξερά σας από τους Ρομά και τις κοινότητες τους»

.

3 thoughts on “Ενημέρωση για την κοινότητα των Ρομά στην Σκάλα και τις καταστροφές υπέστη

  1. Παράθεμα: Απολογισμός της χρονιάς που πέρασε. Τα σημαντικότερα γεγονότα στην Λακωνία | αυτόνομη πρωτοβουλία ενάντια στην λήθη

  2. Σύμφωνα με τα λεγόμενα κάποιου από τους Ρομά που έμενε στον καινούργιο καταυλισμό, μετά την τελευταία βροχή πλημμύρισαν κι έφυγαν από τον καταυλισμό και μένουν προσωρινά αλλού,(σε ιδιόκτητο χώρο.)Το πρόβλημα λοιπόν συνεχίζει να υφίσταται……Δεν έχω επισκεφτεί να δω την κατάσταση ακόμα λόγω υποχεώσεων

  3. Παράθεμα: Για την συγκέντρωση διαμαρτυρίας Ρομά στην Σκάλα. | αυτόνομη πρωτοβουλία ενάντια στην λήθη

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google+

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google+. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

w

Σύνδεση με %s