Όταν ο θεσμικός ρατσισμός εκφράζεται μέσα από το Εργατικό Κέντρο Λακωνίας


Του BC

Εδώ και λίγες ώρες έπεσε στην αντίληψη μας μια ρατσιστική δημοσίευση του Εργατικού Κέντρου Λακωνίας στην σελίδα που διατηρεί στο facebook. Την ανακάλυψη έκανε σύντροφος της συλλογικότητας τυχαία μέσω μιας δημοσίευσης ενός άλλου χρήστη του συγκεκριμένου μέσου που αναρωτιόταν για τα αυτονόητα.  Το θράσος και η υποκρισία των εργατοπατέρων του εργατικού κέντρου δεν είναι μια νέα ανακάλυψη, ειδικότερα όταν μιλάμε για εργασιακά θέματα. Ούτε βέβαια η ενσωμάτωση του λόγου τους μέσα στον κυρίαρχο ρατσιστικό σε αυτήν την χώρα γενικά και στην Λακωνία πιο συγκεκριμένα. Η λέξη και μόνο «λαθραίος μετανάστης» «παράνομος» κλπ ενσωματώνει μια ολόκληρη ρατσιστική αφήγηση σε αυτήν την χώρα και διεθνώς και αναπαράγεται από κάθε μικρό και μεγάλο παπαγάλο της καπιταλιστικής εξουσίας, συμπεριλαμβανομένων φυσικά και κάθε θεσμικού παράγοντα. Το Εργατικό Κέντρο Λακωνίας ανάμεσα σε άλλες δημοσιεύσεις που καλούν τον «εργαζόμενο ελληνικό λαό» να πάρει θέση ενάντια στα αντεργατικά μέτρα της κυβέρνησης αναπαράγει ένα βίντεο που αρχικά δημοσίευσε η χρυσή αυγή, κάνοντας σαφές ποιες είναι οι πολιτικές πεποιθήσεις των διαχειριστών και των στελεχών του κέντρου. Εδώ λοιπόν για ακόμα μια φορά έχουμε να κάνουμε με το εθνικό σώμα – σχήμα «εργαζόμενος ελληνικός λαός» και αυτόν που φυσικά δεν έχει καμία θέση ανάμεσα του «ως καταπιεσμένο υποκείμενο» και τον μετανάστη που δεν είναι τίποτα άλλο από μια «λαθραία» ύπαρξη και δεν έχει καμία θέση στην εθνική κοινότητα.

Έτσι και μόνο λόγω αυτής της πραγματικότητας δεν χρειάζεται να επεκταθούμε παραπέρα σε μια ανάλυση για το ποια είναι η στάση όλων αυτών στις απεργίες και αγώνες μεταναστών που δόθηκαν με αποφασιστικότητα τα προηγούμενα χρόνια στην Λακωνία (εδώ θα πρέπει να συμπεριλάβουμε και τα αριστερά κόμματα), ούτε βέβαια  να συνεχίσουμε να αναρωτιόμαστε τι εννοούν «εργαζόμενο λαό» όταν αναφέρονται σε αυτόν. Η δήθεν ταξική τους αλληλεγγύη δεν είναι παρά μόνο εθνική – αν κάποιος/α μπορεί να κάνει κάνει αναφορά για αλληλεγγύη από αυτά τα γραφειοκρατικά πτώματα. Στις μέρες μας ο ρατσιστικό λόγος και κίνηση έχει μια δυναμική επανεμφάνιση με καταλήψεις σχολείων από ρατσιστές, δράσεις/εμπρησμούς κλπ, ενάντια στα περίφημα κέντρα φιλοξενίας, αλλά και σχετικές αποφάσεις των δήμων που αρνούνται την εγκατάσταση υποδομών για τους πρόσφυγες, όλοι θυμόμαστε την σχετική απόφαση του Δήμου Ευρώτα. Το Εργατικό Κέντρο δεν κάνει τίποτα άλλο από το να συγχρονίζει τον λόγο του με αυτές τις διάχυτες ρατσιστικές κινήσεις και την ανανεωμένη νεοναζιστική δράση σε ολόκληρη την χώρα. Γιαυτό είναι ύψιστης σημασίας κάθε αντιφασίστας/τρια και κάθε σκεπτόμενος άνθρωπος να μην αφήνει τον ρατσιστικό λόγο να απολαμβάνει την ανοχή μας. Δεν θα μπορούσαμε από το να αναρωτιόμαστε επίσης ποια θα είναι και η στάση του ΚΚΕ ή άλλων πολιτικών μορφωμάτων της αριστεράς και αν θα σιωπήσουν για ακόμα μια φορά θάβοντας και το συγκεκριμένο περιστατικό.

ergatikokentro

Η σχετική δημοσίευση του Εργατικού Κέντρου

ergatikokentro2

Το βίντεο της χρυσής αυγής στο youtube.

One thought on “Όταν ο θεσμικός ρατσισμός εκφράζεται μέσα από το Εργατικό Κέντρο Λακωνίας

  1. Παράθεμα: Γιατί το πρόβλημα δεν είναι η εισαγωγή των προσφυγόπουλων στα σχολεία…. | αυτόνομη πρωτοβουλία ενάντια στην λήθη

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google+

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google+. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

w

Σύνδεση με %s