Φάκελος Λακωνική Ιστορία #11 «Η μάχη στο Γεράκι Λακωνίας 1947.»


Συνεχίζουμε τις δημοσιεύσεις στα πλαίσια της ιστορικής μας έρευνας με τίτλο «Φάκελος Λακωνική Ιστορία» με ένα ακόμα απόσπασμα από το βιβλίο του Αρίστου Καμαρινού, με θέμα μια λιγότερο γνωστή μάχη που έγινε στο Γεράκι Λακωνίας το 1947 μεταξύ του Δημοκρατικού Στρατού Πελοποννήσου και του κυβερνητικού στρατού. Όπως κάνουμε πάντα, και σε αυτή τη δημοσίευση θα θέλαμε να υπογραμμίσουμε ότι ο στόχος του αφιερώματος είναι η καταγραφή και παρουσίαση της τοπικής μας ιστορίας από τη δική μας σκοπιά, κόντρα στην επίσημη ιστοριογραφία του ελληνικού καπιταλιστικού σχηματισμού. Η αξιοποίηση των δημοσιεύσεων του αφιερώματος είναι ελεύθερη σε όποια/ον θέλει, άλλωστε μια από τις κύριες επιδιώξεις μας είναι η διάδοση και αξιοποίηση του υλικού από το ευρύτερο ανταγωνιστικό κίνημα. Οι πολιτικές προεκτάσεις που δίνει ο συγγραφέας με κάποιες προτάσεις ή και λέξεις ακόμα σε σημεία του κειμένου δεν μας βρίσκουν απαραίτητα σύμφωνους. Ωστόσο δημοσιεύουμε το απόσπασμα ακριβώς όπως είναι στο βιβλίο του συγγραφέα δίχως αλλαγές.  Όλες οι δημοσιεύσεις του αφιερώματος βρίσκονται εδώ

Απόσπασμα από το βιβλίο του Αρίστου Καμαρινού  « Ο ΕΜΦΥΛΙΟΣ ΠΟΛΕΜΟΣ ΣΤΗΝ ΠΕΛΟΠΟΝΝΗΣΟ 1946-1949»

Τα χαράματα της 11ης Νοέμβρη 1947, ισχυρή δύναμη του ΔΣΠ (1ο και 2ο Συγκροτήματα, με επικεφαλής τους στρατιωτικούς διοικητές τους Θόδωρο Πρεκεζέ και Γιώργη Κονταλώνη, αντίστοιχα ) χτύπησε ένα τάγμα χωροφυλακής στην κωμόπολη Γεράκι – Λακωνίας (250 χωροφύλακες, με επικεφαλής τον Δημήτρη Μπρατίτσα).

     Ήταν το πρώτο μεγάλο συγκεντρωτικό χτύπημα μεγάλου εχθρικού στόχου σε κατοικημένο τόπο στην Πελοπόννησο, μετά από κείνο της μάχης της Σπάρτης, το φλεβάρη του 1947.

   Οι χωροφύλακες του Μπρατίτσα είχαν οχυρωθεί σε διπλή αμυντική γραμμή, γύρω από το κτίριο της Υποδιοίκησης χωροφυλακής- κέντρο της αμυντικής διάταξης του Τάγματος χωροφυλακής.

   Στο κέντρο και στην περιφέρεια της κωμόπολης υπήρχαν φυλάκια, σε άρτια οργανωμένες θέσεις, με μόνιμα πολυβολεία, που αλληλοϋποστηρίζονταν. Ο Μπρατίτσας διέθετε κι ένα βαρύ όλμο και δύο άλλους μικρότερου διαμετρήματος.

  Με την έναρξη της μάχης, μικρές ομάδες ανταρτών, ειδικά εκπαιδευμένες, διείσδυσαν στο εσωτερικό της αμυντικής διάταξης των χωροφυλάκων και απέκοψαν τις γραμμές επικοινωνίας των φυλακίων με το κτίριο της Υποδιοίκησης Χωροφυλακής, ταυτόχρονα δε, άλλα τμήματα του ΔΣ διέσπασαν την πρώτη αμυντική γραμμή, λίγο δε αργότερα και τη δεύτερη. Έτσι η μάχη περιορίστηκε γύρω από το Διοικητήριο.

  Η μάχη συνεχιζόταν για τέσσερις ώρες, είχε δηλαδή περάσει ο καθορισμένος από τη διοίκηση «ωφέλιμος χρόνος επίθεσης» των τεσσάρων ωρών, και το Διοικητήριο κρατούσε ακόμη, ενώ οι πλαγιοφυλακές των ανταρτών είχαν εμπλακεί σε μάχη, στην περιοχή Έλους με κυβερνητικές δυνάμεις , επικεφαλής τους ήταν οι Ι. Παυλάκος και Στ. Αραπαντώνης. Διατάχτηκε υποχώρησητου Δ.Σ.

  Οι απώλειες των χωροφυλάκων ήταν μεγάλες. Οι ίδιοι παραδέχονται ότι είχαν 35 νεκρούς, 36 τραυματίεςκαι 4 αιχμαλώτους. Στην πραγματικότητα όμως οι απώλειές τους ήταν πολύ μεγαλύτερες. Εμείς είχαμε 5 νεκρούς και 12 τραυματίες. Μεταξύ των νεκρών μας ήταν και ο διοικητής του 2ου Λόχου, ο ήρωας κομμουνιστής Θωμάς Λεουτσάκος.

σελ. 270-271

Θωμάς  Σ Λεουτσάκος.

Γεννήθηκε στο χωριό Αγριλιά- Μάνης. Δάσκαλος. Έφεδρος ανθυπολοχαγός του προπολεμικού στρατού. Πήρα μέρος στον πόλεμο της Αλβανίας και τιμήθηκε με Αριστείο Ανδρείας. Μετά την κατάληψη της χώρας από τους Γερμανοφασίστες κατακτητές πρωτοστάτησε στη δημιουργία ΕΑΜικών οργανώσεων στην περιοχή της Μάνης και στη συγκρότηση του ΕΛΑΣ, στον οποίο υπηρέτησε ως διοικητής λόχου πολυβόλων, στο 2ο τάγμα του 8ου Συντάγματος του μόνιμου ΕΛΑΣ. Πήρε μέρος σε πολλές μάχες κατά των κατακτητών και διακρίθηκε για την παλικαριά του και για τις διοικητικές του ικανότητες. Μετά τη Συμφωνία της Βάρκιζας καταδιώχτηκε για την αντιστασιακή του δράση στην περίοδο της κατοχής και ανγκάστηκε να καταφύγει στον Πάρνωνα. Υπηρέτησε στο Δημοκρατικό Στρατό ως διοικητής του δεύτερου λόχου του 1ου Τάγματος του συγκροτήματος Ταϋγέτου. Με διαταγή του Γενικού Αρχηγείου  του ΔΣΕ ονομάστηκε λοχαγός του ΔΣΕ . Στις 23 /11/1947 σκοτώθηκε σε μάχη, στην κωμόπολη Γεράκι – Λακωνίας .

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s