Με αφορμή την επέτειο της Μεγάλης Αντιφασιστικής Νίκης


Σαν σήμερα 72 πριν, το 1945 η ναζιστική Γερμανία συνθηκολογεί δίχως όρους στο Βερολίνο με παρουσία των εκπροσώπων της ΕΣΣΔ, των ΗΠΑ, της Αγγλίας και της Γαλλίας. Ήταν το τέλος της θηριωδίας ενός πολέμου που έχει γραφτεί ανεξίτηλα στη μνήμη εκατομμυρίων ανθρώπων, του β’ παγκοσμίου πολέμου.

72 χρόνια μετά, οι απολογητές του φασισμού και της καπιταλιστικής κυριαρχίας επιχειρούν να «αλλάξουν» την ιστορία, να ρίξουν λάσπη και με μια σειρά ψέματα προκαλούν την ιστορική μνήμη. Όσο όμως και να προσπαθούν, η Μεγάλη Αντιφασιστική Νίκη θα λάμπει για πάντα στη μνήμη όσων βρισκόμαστε απέναντι σε αυτόν τον γυάλινο κόσμο. Η σημερινή μέρα είναι μέρα επαγρύπνησης, γιατί ο φασισμός – ναζισμός δεν πέθανε μαζί με τους θήτες, το 1945. Μας υπενθυμίζει ότι έχουμε καθήκον να δουλέψουμε προς την κατεύθυνση της ανασυγκρότησης του κομμουνιστικού κινήματος σε μια νέα συγκυρία όπου ο κόσμος του Κεφαλαίου έχει μπει σε μια νέα φάση κρίσης, συρρίκνωσης και βαρβαρότητας.

Η συντριβή του φασισμού ήταν αποτέλεσμα του ανιδιοτελή αγώνα της Σοβιετικής Ένωσης και του Κόκκινου Στρατού, των αντιφασιστικών παρτιζάνικων κινημάτων στα εδάφη και στις χώρες που έλεγχε ο φασιστικός – ναζιστικός άξονας και της συντονισμένης στρατιωτικής δράσης των Συμμάχων (Αγγλία-ΗΠΑ). Επρόκειτο για έναν αγώνα ο οποίος εκτυλίχθηκε σε όλο το βόρειο ημισφαίριο: από το Βλαδιβοστόκ μέχρι το Γιβραλτάρ και από τη Νέα Υόρκη μέχρι την Ιαπωνία. Ωστόσο δεν μπορούμε να παραβλέψουμε ότι το μεγαλύτερο βάρος έπεσε στις χερσαίες δυνάμεις του Κόκκινου Στρατού που θρήνησαν εκατομμύρια νεκρούς από το Στάλινγκραντ μέχρι τα Βαλκάνια και το Βερολίνο.

Η αναθεωρητική προπαγάνδα ότι ο Άξονας θα έχανε ούτως ή άλλως επειδή είχε να αντιμετωπίσει υπέρτερο εχθρό, είναι αστήρικτη. Μέχρι το 1942 ο Άξονας έλεγχε όλη την κεντρική και ανατολική Ευρώπη και τα Βαλκάνια, βομβάρδιζε με λύσσα το Λονδίνο, οι χώρες της Ιβηρικής (Ισπανία, Πορτογαλία) ήταν φιλικές απέναντί του, όπως και πολλά καθεστώτα και ισλαμιστικά κινήματα σε αραβικές χώρες, ενώ η Ιαπωνία είχε καταλάβει σημαντικά εδάφη της Κίνας και είχε επεκταθεί στον Ειρηνικό, την ίδια στιγμή που η Αργεντινή αποτελούσε αξιόπιστο σύμμαχο.

Η ήττα του φασισμού-ναζισμού δεν προήλθε από φυσικά αίτια, δεν ήταν προδιαγεγραμμένη. Προήλθε από τη συνειδητή και εμπρόθετη δράση εκατομμυρίων ανθρώπων, πολλαπλών κοινωνικών και πολιτικών υποκειμένων, μέσα από μία εποποιία σκληρών αγώνων, τρομακτικών θυσιών και μαζικού ηρωισμού.

Ιδιαίτερη θέση στην Αντιφασιστική Νίκη έχει η αντίσταση στο Ολοκαύτωμα και η απελευθέρωση από τους Συμμάχους των στρατοπέδων εξόντωσης. Η ηρωική μαζική εξέγερση στο γκέτο της Βαρσοβίας, οι εξεγέρσεις κρατουμένων στο Άουσβιτς και στο Νταχάου, οι μάχες που έδωσε ο Κόκκινος Στρατός για να απελευθερώσει το Άουσβιτς, έχουν τη δική τους ξεχωριστή σημασία. Δεν ευσταθεί η αντισημιτική αναθεωρητική θέση ότι οι Εβραίοι δεν αντιστάθηκαν στον φασισμό και στην εξόντωσή τους. Η Αντιφασιστική Νίκη ήταν αυτή που έβαλε και τα θεμέλια για τη δημιουργία ενός κράτους – καταφυγίου για τον απανταχού εβραϊσμό σε έναν κόσμο που από την Βραζιλία μέχρι την Ιαπωνία βασιλεύει ο αντισημιτισμός.

Η έκβαση του αντιφασιστικού αγώνα διαμόρφωσε έναν πιο ευνοϊκό συσχετισμό για τις δυνάμεις της εργασίας εις βάρος του κεφαλαίου, μέσα από τον οποίο προωθήθηκε μέσα σε συνθήκες πολέμου το χειραφετητικό πρόταγμα. Οι πατριωτικές αποκλίσεις, ο εκφυλισμός μέσα στις εθνικές κοινότητες και της κυρίαρχης εθνικής αφήγησης, οι λαϊκομετωπικές κινήσεις και τα μετέπειτα λάθη και οι ήττες του παγκόσμιου κομμουνιστικού κινήματος δεν μειώνουν στο ελάχιστο την αξία της Αντιφασιστικής Νίκης. Δεν πρέπει να ξεχνάμε ότι αν δεν υπήρχε έστω και αυτό το κίνημα με τις όποιες αδυναμίες του, ο φασισμός ίσως να είχε επικρατήσει.

Ο φασισμός νικήθηκε στρατιωτικά και πολιτικά το 1945, ωστόσο δεν εξαφανίστηκε. Συνεχίζει να αναπαράγεται είτε απροκάλυπτα, είτε συγκεκαλυμμένα μέσα από τα ίδια χαρακτηριστικά που είχε και τότε: την «αντικαπιταλιστική εξέγερση της εθνικής λαϊκής κοινότητας», τον αντισημιτισμό, τον εθνικισμό, τον ρατσισμό. Τέτοιες αντιλήψεις και πρακτικές βρίσκουν πρόσφορο έδαφος στα ίδια τα κράτη και τις κυβερνήσεις σε όλο τον πλανήτη. Ο αντιφασιστικός αγώνας σήμερα αφορά το παρόν. Είναι οργανικό και αναπόσπαστο κομμάτι κάθε κομμουνιστικής προσπάθειας.

Στις μέρες μας, διάφοροι κύκλοι προσπαθούν να αξιοποιήσουν την επέτειο της Αντιφασιστικής Νίκης για τους δικούς τους πολιτικούς σκοπούς. Από τις διάφορες εκδηλώσεις με την σφραγίδα της Ρωσικής Πρεσβείας, μέχρι τα διάφορα εθνοπατριωτικά λαϊκίστικα σχήματα της αριστεράς που συμπλέουν με την πρώτη. Κάθε λογής εθνικιστής και πατριώτης, που φορά με χαρά και «περηφάνια» την κορδέλα του Αγίου Γεωργίου (η κορδέλα με τις κίτρινες και μαύρες ρίγες, μιλιταριστικό και εθνικιστικό σύμβολο του τσαρισμού, και σήμερα της ρωσικής στρατιωτικής ισχύος) «τιμά» την Αντιφασιστική Νίκη. Είναι η ίδια  που κοσμεί και αφίσα «αντιφασιστών» που κάλεσαν σε μια πορεία «μνήμης και τιμής στο Σύνταγμα προσβάλλοντας την μνήμη του Κόκκινου Στρατού από το δικό τους πόστο.  Αυτές οι πολιτικές δυνάμεις που σήμερα βλέπουν ένα σύγχρονο αντιφασιστικό εγχείρημα, στα κρατίδια – με την βούλα της Ρωσικής καπιταλιστικής στρατιωτικής μηχανής, όπως το Ντονέτσκ.

Δεν πρέπει βέβαια να παραλείψουμε και την άλλη πλευρά, αυτών που σήμερα κυβερνούν στο Κίεβο. Τους διάφορους νεοναζί που με την στήριξη της Ε.Ε απαγορεύουν σήμερα κάθε εκδήλωση μνήμης για την Αντιφασιστική Νίκη. Στέλνουν στο εδώλιο ακόμα και ήρωες του Κόκκινου Στρατού, όπως έγινε για παράδειγμα τις τελευταίες μέρες σε βάρος ενός 94χρονου Εβραίου ήρωα του Β ‘Παγκοσμίου Πολέμου στην Ουκρανία.

Σε ολόκληρη την Ευρώπη έχουμε την αναβίωση του φασισμού. Σε χώρες όπως την Ουγγαρία, τη Σλοβακία και την Πολωνία, οι φασίστες βρίσκονται ήδη λίγο πολύ σε κυβερνητικά πόστα. Στη Βουδαπέστη οι φασίστες δρουν ανενόχλητοι. Η δημοτική αρχή (σύμφωνα με μαρτυρίες συντρόφων μας)  κλείνει κοινωνικό χώρο στο κέντρο της πόλης που οι ιδιοκτήτες του ήταν Εβραίοι. Το αρχείο Λούκατς βρίσκεται σε κίνδυνο, το ίδιο και με το άγαλμα του μεγάλου αυτού κομμουνιστή φιλοσόφου του 20αι, σε πάρκο της πόλης. Στην Πολωνία το αντιφασιστικό κίνημα δέχεται τις επιθέσεις νεοναζί και την κρατική καταστολή, το ίδιο και το γυναικείο φεμινιστικό κίνημα με αφορμή τον νόμο για τις εκτρώσεις. Στην Γαλλία του κράτους εκτάκτου ανάγκης η κατάσταση παραμένει εκρηκτική. Όλα μας δείχνουν ότι τίποτα δεν τελείωσε, αντιθέτως βρισκόμαστε σε ένα νέο γύρο συγκρούσεων στις Ευρωπαϊκές μητροπόλεις.

Όσο για εμάς εδώ στη Λακωνία, η Αντιφασιστική Νίκη δεν μας λέει και πολλά. Ελάχιστοι είναι αυτοί που ξέρουν την σημασία της σημερινής ημέρας, κάτι που βέβαια ούτε τυχαίο είναι, ούτε και περίεργο σε μια περιοχή σαν και τη δική μας που ο αντιτσιγγανισμός, ο ρατσισμός εναντίων μεταναστών, ο κάθε λογής αντισημιτισμός και φασιστικά μορφώματα φωλιάζουν στη συντριπτική πλειοψηφία του πληθυσμού, ανεξαιρέτως των πολιτικών τους προτιμήσεων (αριστερών, αναρχικών ή δεξιών) . Ωστόσο για εμάς η Αντιφασιστική Νίκη κατέχει μια ιδιαίτερη θέση στην πολιτική μας σκέψη και συγκρότηση. Θα φωτίζει πάντα τους αγώνες μας και τις προσπάθειες μας μέχρι το τέλος του κόσμου της καπιταλιστικής βαρβαρότητας. Γιαυτό δεν ξεχνάμε, ούτε εξισώνουμε τον Κόκκινο Στρατό που απελευθέρωσε το Άουσβιτς με τον Ναζισμό, όπως σήμερα κάνουν διάφοροι «αντιφασίστες», δήθεν υπερασπιστές των «δημοκρατικών» δικαιωμάτων, που δρουν και υπερασπίζονται την ουσία αυτού του άδικου κόσμου. Από εδώ και μπρος πρέπει να τους ξεσκεπάζουμε κάθε στιγμή, όπως επίσης πρέπει να μην επιτρέψουμε σε καμία περίπτωση, ο αντιφασιστικός αγώνας να γίνει κάτω από την δική τους σημαία.

Αυτόνομη Πρωτοβουλία Ενάντια στη Λήθη

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s