Μερικές απαραίτητες σημειώσεις πάνω στο ζήτημα της ιστορίας και το κομμουνιστικό κινήμα


 

Όλο το προηγούμενο διάστημα παρακολουθούμε με ενδιαφέρον σε διάφορα μέσα κοινωνικής δικτύωσης και ιστοσελίδες να αναζωπυρώνεται μια συζήτηση για το ΕΑΜ – ΕΛΑΣ, αλλά και για την εξίσωση κομμουνισμού – ναζισμού με αφορμή το αντικομμουνιστικό συνέδριο στην Εσθονία. Ως συλλογικότητα μαζί με συντρόφους του ευρύτερου κύκλου μας αποφασίσαμε να πάρουμε θέση μέσα από ένα κείμενο εδώ. Με θετική έκπληξη παρατηρήσαμε ότι το κείμενο κυκλοφόρησε με αρκετή επιτυχία από άτομα που δεν έτυχε να γνωρίζουμε. Αυτό αποδεικνύει ότι εκτός από εμάς, ένας κόσμος του ευρύτερου ριζοσπαστικού κινήματος προβληματίζεται και ψάχνει νέες κριτικές προσεγγίσεις σε ιστορικά και θεωρητικά ζητήματα. Το γεγονός αυτό το χαιρετίζουμε και δηλώνουμε ότι σε μια σειρά τέτοιους αναστοχασμούς με αυτόν τον κόσμο θέλουμε και είμαστε σίγουροι ότι θα συναντηθούμε. Ως συλλογικότητα περάσαμε αρκετές φάσεις. Από μια σεκταριστική πολιτική με έντονα σημάδια πολιτικού μηδενισμού, σε μια νέα φάση προσπάθειας επανοηματοδότησης της κομμουνιστικής πολιτικής, της γείωσης μας στα κοινωνικά ζητήματα, πάντα στην κατεύθυνση δημιουργίας ρηγμάτων στην  κανονικότητα του ελληνικού καπιταλιστικού σχηματισμού και της ιδεολογίας του. Σε αυτή τη νέα φάση της συλλογικότητας, η ενασχόληση μας με την τοπική και ευρύτερη ιστορία του κομμουνιστικού κινήματος, ότι αυτό μπορεί να σημαίνει την εποχή εκείνη, γίνεται πάντα μέσα από μια κριτική ματιά. Η ικανότητα να κατανοήσουμε το ιστορικό εργατικό κομμουνιστικό κίνημα, σημαίνει ότι καταπιανόμαστε με τα προβλήματα και τα λάθη μιας ολόκληρης φάσης που έχει κλείσει. Στόχος μας δεν είναι μια ιδεολογική κριτική που θα ξεκινάει από αφετηρίες είτε αναρχικές, είτε αριστερές κομμουνιστικές, είτε σταλινικές. Για μας η μελέτη και η εξέταση όλων των ρευμάτων που βγήκαν από τα σπλάχνα του ιστορικού εργατικού και κομμουνιστικού κινήματος, της δικής μας παράδοσης δηλαδή, έχουν την ίδια σημασία. Η απόπειρα να κατανοήσουμε τις θέσεις τους είναι καθήκον κάθε κομμουνιστή και κομμουνίστριας σήμερα.

Ωστόσο δεν θα μπορούσαμε να μην σχολιάσουμε ότι η ιδεολογική κριτική είναι αυτή που κυριαρχεί σήμερα στην ελλαδική περιφέρεια, στους αριστερούς και κυρίως στους αναρχικούς της. Η εξίσωση από μεριάς κάποιων, του σταλινισμού με τον ναζισμό δεν έχει στόχο την υπεράσπιση του «πραγματικού» σοσιαλισμού/κομμουνισμού από τον κρατικό καπιταλισμό. Αλλά ούτε και την υπεράσπιση του αντιφασισμού γενικότερα. Με λύπη διαπιστώνουμε ότι έχει να κάνει με μια ιδεολογική κριτική που είναι στα όρια της τύφλωσης. Αδυνατεί να συλλάβει τα γεγονότα στο ιστορικό τους κόντεξ και να χτίσει μια πραγματικά ανταγωνιστική αφήγηση της ιστορίας. Δεν ενδιαφέρεται μια τέτοια ιδεολογική κριτική αν το Άουσβιτς απελευθερώθηκε από τον Κόκκινο Στρατό, ή αν το ΕΑΜ ΕΛΑΣ έσωζε Εβραίους. Δεν μπορεί μια τέτοια ιδεολογική κριτική να αντιληφθεί την αντιφατικότητα και αντίθετα ψάχνει τις απαντήσεις μέσα από μια ιδεολογική πάντα «καθαρότητα».

Είναι γεγονός ότι μόνο όταν προσλάβουμε πλήρως τα χαρακτηριστικά του κυρίαρχου πολιτισμού θα είμαστε ικανοί να αρπάξουμε τον πολιτισμό από την κυριαρχία. Γιαυτό λοιπόν η κριτική του υπάρχοντος πρέπει να αποδεσμευτεί από τα φαντάσματα του παρελθόντος και αυτούς που πλέον η ίδια τους η ύπαρξη είναι ενσωματωμένη στον πολιτισμό της κυριαρχίας. Το επόμενο διάστημα θα είναι κρίσιμο για την ανασυγκρότηση του κομμουνιστικού κινήματος. Πρέπει να μας βρει περισσότερο προετοιμασμένους/ες. Σε αυτή τη βάση θα συνεχίσουμε και καλούμε συντρόφους και συντρόφισσες σε διάλογο με  ένα οργανωμένο τρόπο για ζητήματα θεωρίας, ιστορίας και πράξης. Η επικοινωνία μαζί μας είναι ευπρόσδεκτη για αυτό τον σκοπό.

Αυτόνομη Πρωτοβουλία Ενάντια στη Λήθη

Σεπτέμβρης 2017

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s