«Στους δρόμους της Σκάλας #12» Το Πακιστανικό κομμωτήριο


Οι προηγούμενες δημοσιεύσεις του αφιερώματος Στους Δρόμους της Σκάλας εδώ

Στην φωτογραφία βλέπουμε την πρόσοψη ενός Πακιστανικού κομμωτηρίου που λειτουργεί εδώ και κάποιο χρονικό διάστημα στη Σκάλα Λακωνίας. Είναι ένα από τα νέα καταστήματα που λειτουργεί κάποιος από την Πακιστανική Κοινότητα στη πόλη. Μια κοινότητα που αριθμεί ξανά μερικές χιλιάδες άτομα σε ολόκληρη την περιοχή του δήμου Ευρώτα. Η πρόσοψη του κομμωτηρίου που βλέπετε δεν πάει πολύς καιρός που έγινε στόχος φασιστών της περιοχής.

Νεαρά φασιστοειδή με μπογιά έγραψαν ρατσιστικά σεξιστικά σχόλια, που όμως ο ιδιοκτήτης του καταστήματος έσβησε λίγο μετά και έτσι δεν προλάβαμε να τα βγάλουμε φωτογραφία.

Η πρακτική του «μπογιαντίσματος» της πρόσοψης ενός καταστήματος ξυπνάει μνήμες από άλλες εποχές, τότε οι ναζί έκαναν το ίδιο σε καταστήματα Εβραίων πριν το Ολοκαύτωμα.

Αυτό όμως που θα μας απασχολήσει περισσότερο σε αυτό το μικρό κείμενο είναι ο λόγος που ένας μετανάστης αποφάσισε να ανοίξει ένα κομμωτήριο στη Σκάλα Λακωνίας. Αν και η εξήγηση μπορεί να φαίνεται σχετικά απλή, σίγουρα δεν είναι. Η υλική επιβίωση μέσω της εξάσκησης ενός επαγγέλματος του μετανάστη ιδιοκτήτη του μικροκαταστήματος σίγουρα είναι αυτή η απλή πλευρά. Η δεύτερη όμως είναι η ίδια η υλική αναγκαιότητα που πηγάζει μέσα από τις τοπικές συνθήκες. Το ίδιο το γεγονός ύπαρξης ενός κομμωτηρίου μας ξυπνάει μνήμες από τα προηγούμενα χρόνια που οι Πακιστανοί εργάτες αντιμετώπισαν το σκληρό ρατσιστικό πρόσωπο της τοπικής κοινωνίας.

Όταν οι ξυλοδαρμοί και έφοδοι στα σπίτια των Πακιστανών μεταναστών από τις δυνάμεις κρατικής καταστολής ήταν καθημερινότητα. Το ίδιο και η εχθρότητα της τοπικής κοινωνίας που τους αντιμετωπίζει ως ένα κατώτερο είδος ζωής. Όταν οι ντόπιοι μικροιδιοκτήτες τους απαγορεύαν να μπαίνουν στα μαγαζιά τους, αποκαλώντας τους βρομιάρηδες, όταν τους στερούσαν ακόμα και το δικαίωμα να κάθονται στις πλατείες ή να κάνουν μπάνιο στην παραλία. Οι ίδιοι που τους έβριζαν βρομιάρηδες τους ανάγκαζαν να ζουν κατά δεκάδες σε κοτέτσια, σε αποθήκες και ερείπια ενώ ταυτόχρονα τους ζητούσαν να πληρώνουν 50 ευρώ το μήνα νοίκι για αυτές τις άθλιες συνθήκες ζωής.

Αυτή ακριβώς η κατάσταση γέννησε την υλική αναγκαιότητα για μικρο-καταστήματα της κοινότητας των Πακιστανών. Ο ελληνικός φασιστικός όχλος και η επιθετικότητα του. Μπορεί βέβαια σήμερα η κατάσταση να έχει αλλάξει λίγο προς το καλύτερο, σύμφωνα πάντα με την ίδια την Πακιστανική Κοινότητα. Τα μεροκάματα είναι καλύτερα και η ζωή της κοινότητας πιο ειρηνική. Βέβαια αυτό δεν ήρθε από τον ουρανό. Ήταν δική τους κατάκτηση μέσα από δικές τους αυτόνομες εργατικές απεργίες, δίχως της στήριξης της αριστεράς, που τελικά τα αποτελέσματα τους φαίνονται σήμερα περισσότερο από ποτέ. Μας δείχνει ότι όταν οι εργάτες ενώνονται μπορούν να μετρήσουν αποτελέσματα.

Όπως τότε στην απεργία του Ιουλίου 2014, έτσι και σήμερα η Αυτόνομη Πρωτοβουλία Ενάντια στη Λήθη θα συνεχίσει να παλεύει για την κοινή δράση, συσπείρωση των πιο πρωτοπόρων μαχητών της Πακιστανικής Κοινότητας. Να σταματήσουν οι απελάσεις, να δοθούν χαρτιά σε όλους και όλα τα αιτήματα που θέτει η κοινότητα για την επιβίωση της.

Μόνο μέσα από την οργάνωση έρχεται η πολιτική ζύμωση και οι όροι για την υλική επιβίωση μέσα σε συνθήκες γενικευμένης κρίσης της Κοινωνίας του Κεφαλαίου.

2 σκέψεις σχετικά με το “«Στους δρόμους της Σκάλας #12» Το Πακιστανικό κομμωτήριο

    • ζωγράφισαν ένα ανδρικό μόριο κάτω από την επιγραφή, δεν θυμάμαι ακριβώς τι έγραψαν αλλά ήταν κάτι για να ταιριάζει με την «ζωγραφιά» ….

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s