Με αφορμή τον φόνο της 64χρονης γυναίκας στον Δήμο Ευρώτα


Η κόρη μιας φίλης, γεννημένη εδώ με γονείς αλβανούς, όταν έγινε γνωστό ποιος σκότωσε την κοπέλα στο νεκροταφείο, είπε «ευτυχώς, δεν είναι αλβανός, τι θα τραβούσαμε πάλι…». Σχόλιο μιας φίλης για ένα άλλο περιστατικό δολοφονίας

Το άγριο φονικό με θύμα μια 64χρονη γυναίκα στο Λέημονα του δήμου Ευρώτα είναι και πρέπει να είναι κατακριτέο από όλους/ες. Σε μια καπιταλιστική κοινωνία που η κρίση της διογκώνεται όλο και περισσότερο, παρασύροντας στην εξαθλίωση μεγάλες μερίδες του πληθυσμού, τέτοια περιστατικά δεν πρέπει να μας ξαφνιάζουν. Όσο διευρύνεται η κρίση της κοινωνίας του κεφαλαίου, η εγκληματικότητα θα είναι ένα από τα συνεπές επακόλουθα. Από κει και ύστερα όμως μια συνεπή αντιφασιστική κομμουνιστική στάση δεν μπορεί να αγνοήσει τι έχει ήδη επακολουθήσει του φόνου της 64χρονης. Μέσα σε μια τοπική κοινωνία που κυριαρχεί ο ρατσισμός, η ξενοφοβία και ο ελληνικός φασισμός σε όλες του τις εκφάνσεις, ο φόνος αυτός στάθηκε  το τέλειο επιχείρημα για να πάρει ακόμα μια ρεβάνς το μίσος και η επιθετική διάθεση του ευρύτερου φασιστικού όχλου. Μέσα σε μια τέλεια ενορχηστρωμένη χορωδία, με τα τοπικά ΜΜΕ να είναι ο μαέστρος και ο φασιστικός όχλος τα βιολιά, η φασιστική συναυλία ξ αναστήθηκε για μια φορά ακόμα με επιτυχία. Η ταυτότητα των φονιάδων έγινε γνωστή λίγο μετά το φόνο. Σύμφωνα με τα ΜΜΕ με μεγάλα μαύρα γράμματα στους τίτλους των κεντρικών θεμάτων τους: Μαροκινός και Μολδαβός οι δράστες. Δεν θα συνέβαινε το ίδιο αν οι φονιάδες ήταν ελληνικής καταγωγής.

Για τον ξενοφοβικό όχλο άλλωστε η τέλεση του εγκλήματος είναι απλώς η εξωτερική αφορμή για να ξεσπάσει υλικά το συσσωρευμένο μίσος προς τους συμβολικά αποκλεισμένους από την ψευδοκοινότητα. Ένα έγκλημα που τελείται από μετανάστες αποτελεί την χειροπιαστή εμπειρική απόδειξη του «υπερβατικού φασιστικού δίκαιου» που ως τέτοιο έχει προκαθορίσει τους ενόχους και την τιμωρία τους ανεξαρτήτως όλων των περιστάσεων: και τούτο γιατί ο μετανάστης/ πρόσφυγας μπορεί να εννοηθεί όχι ως «πραγματικός άνθρωπος» αλλά μόνο ως καρικατούρα ανθρώπου κατασκευασμένη από το ίδιο το «δίκαιο του φασίστα» κατά το οποίο ο μη εθνικός ως λιγότερο άνθρωπος είναι μια μόνιμη Απειλή ικανός για το κάθε τι. Δεν είναι λίγες οι φορές που μετανάστες έχουν κατηγορηθεί για αδικήματα που δεν έχουν πράξει γιατί στα μάτια της φασιστικής λογικής ο ξένος είναι ήδη ταυτολογικά ένοχος ως ξένος. Η αλήθεια είναι πως τόσο για τους «ξένους» όσο και για τους «ντόπιους» είναι κοινή η κοινωνική προϋπόθεση που ωθεί στην τέλεση εγκλημάτων αδικημάτων κτλ. Όταν όμως αυτά πράττονται από τους πρώτους αυτή καθεαυτή η πράξη τους αποσπάται από αυτή την κοινή προϋπόθεση που συνενώνει τον «ξένο» και τον «ντόπιο παραβάτη» με αποτέλεσμα ο «ξένος» να επιφορτίζεται με μια δικιά του μάλλον σκοτεινή «φύση» που ευθύνεται για τις πράξεις του. Το αδίκημα/έγκλημα αυτό καθεαυτό είναι αδιάφορο για τη φασιστική λογική καθώς το αντιμετωπίζει μόνο ως μορφή εκδήλωσης της «ντόπιας» ή της «ξένης φύσης». Αν τελεστεί από την πρώτη μπορεί ακόμα και να αποσιωποιηθει ως «κάτι που έτυχε» καθώς δεν είναι όλοι οι Έλληνες πχ εγκληματίες κτλ, αν αντίθετα το πράξει ο «ξένος» το ίδιο το αδίκημα έγκλημα κτλ αποκτά έναν σχεδόν μεταφυσικό χαρακτήρα που εκδηλώνει τίποτε άλλο πέρα από την αναγκαστική «φύση» του «ξένου»: να ζει εις βάρος της ψευδοκοινότητας και ως εσωτερική της απειλή «όλοι οι ξένοι» είναι εν δυνάμει εγκληματίες

Ήδη, σύμφωνα με πληροφορίες συντρόφων έχει ξεκινήσει το γνωστό φασιστικό παραλήρημα μέσα στη τοπική κοινωνία. Σύντροφος μας ενημερώνει ότι ο γιος της άτυχης γυναίκας καλεί σε λιντσάρισμα τους μετανάστες. Κόσμος μαζεύτηκε στο αστυνομικό τμήμα κατά την προσαγωγή των φερόμενων ως δραστών με επιθετικές διαθέσεις. Στα καφενεία και τα σοκάκια της Σκάλας Λακωνίας έχει ξεκινήσει το γνωστό. Όλοι οι μετανάστες είναι ικανοί να διαπράξουν φόνο. Όλοι τους είναι αλκοολικοί, ναρκομανείς, κλέφτες και εν τέλει φονιάδες. Στη μικρή κοινωνία της Σκάλας Λακωνίας η ιδεολογία της μαζικής ευθύνης και μάλιστα με τρόπο που θα ζήλευαν και οι ίδιοι οι ναζί δεν είναι κάτι το νέο. Αντίθετα έχει εκφραστεί πάρα πολλές φορές με στόχο πάντα τις ομάδες του πληθυσμού που δεν συγκαταλέγονται στην εθνική λαϊκή κοινότητα. Η μαζική ευθύνη είναι πάντα το εργαλείο για να εκδηλωθεί η φασιστική εξοντωτική μανία δίχως αναστολές, δίχως τύψεις.

Δεν είναι λίγοι οι μετανάστες στη Λακωνία που έχουν πέσει θύματα επιθέσεων. Στο Έλος πριν χρόνια κάποιος πυροβόλησε Πακιστανούς μετανάστες επειδή κοιμόντουσαν στην αποθήκη του. Επίσης, άλλες υποθέσεις τις έχουμε καταγράψει εδώ. Τις επιθέσεις η τοπική κοινωνία τις έκρυψε καλά. Πάντα δικαιολόγησε τους δράστες και χλεύασε τα θύματα.

Καλούμε κάθε σκεπτόμενο άνθρωπο, κάθε άτομο που αντιλαμβάνεται τον ελληνικό ρατσισμό/φασισμό ως ένα τεράστιο πρόβλημα σε αυτή τη χώρα, να μην σωπάσει στα καφενεία και τα σοκάκια που εξελίσσεται το ρατσιστικό παραλήρημα αυτές τις μέρες. Να εμποδίσουμε με κάθε τρόπο να ξαναβγούν τα φασιστικά σκουλήκια από τις τρύπες τους. Με συνέπεια, υπομονή και ήρεμο πνεύμα να αντικρούσουμε κάθε φασιστικό επιχείρημα. Καλούμε κάθε άτομο να αναλάβει δράση. Τον φασισμό θα τον αντιμετωπίσουμε μόνο οργανωμένοι, με την δική μας πολιτική ζύμωση, με την δική μας εξωστρέφεια, με τον δικό μας πολιτικό πολιτισμό. Καλούμε κάθε άτομο που αντιλαμβάνεται ότι μόνο ένα συνεπές αντιφασιστικό, κομμουνιστικό κίνημα είναι η έξοδος από αυτό το βάλτο του πολιτισμού του κεφαλαίου, να ενώσει τις φωνές του μαζί μας, για το κομμουνιστικό πρόγραμμα της εποχής μας.

Αυτόνομη Πρωτοβουλία Ενάντια στη Λήθη

21 Νοεμβρίου 2017

 

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s