Με αφορμή το ρατσιστικό παραλήρημα του Δαβάκη


Πριν λίγες μέρες ο Δαβάκης, βουλευτής Λακωνίας της Νέας Δημοκρατίας, πρωταγωνίστησε σε ένα νέο ρατσιστικό παραλήρημα από αυτά που μας είναι γνώριμα και δεν μας προκαλούν καμιά εντύπωση. Όπως θα δείτε και στο παρακάτω βίντεο, ο αντιτσιγγανικός πυρετός του Δαβάκη χτύπησε κόκκινο λέγοντας ότι «απαγορεύει στους γύφτους να τον ψηφίσουν», σε μια τοποθέτηση του με ακροατές άλλους «ευυπόληπτους» πολίτες της τοπικής κοινωνίας, μεταξύ αυτών και ο αριστερός πατριώτης Δήμαρχος Σπάρτης κ. Βαλιώτης.

Σε όσα είπε ο Δαβάκης δεν φαίνεται να υπήρξε από κανέναν κάποια διαμαρτυρία. Καλό να σημειώσουμε ότι όλες τις προηγούμενες μέρες, τα τοπικά ΜΜΕ συνέχιζαν να μεταδίδουν αστυνομικές ειδήσεις αναφορικά με την «παραβατική» φύση των Ρομά. Οι δηλώσεις Δαβάκη προκάλεσαν και το σχόλιο ενός άλλου βουλευτή  (ΠΑΣΟΚ) του κ. Γρηγοράκου, που στο παρελθόν είχε βρεθεί στα οδοφράγματα του φασιστικού αντι-Ρομά όχλου στην περιοχή των Αμυκλών, λίγο έξω από την Σπάρτη, μερικά χρόνια πριν [1]. Ο κ. Γρηγοράκος είπε με αφορμή το περιστατικό: «Νομίζω ότι οι δηλώσεις του συναδέλφου μου ήταν αφελείς και επιπόλαιες. Δεν κερδίζεις τον κόσμο ούτε λύνεις το πρόβλημα των Ρομά κρατώντας τέτοιες στάσεις. Η παραβατικότητα των Ρομά δεν είναι ένα τοπικό φαινόμενο της Λακωνίας. Το θέμα των Ρομά είναι ένα εθνικό θέμα. Ο ΣΥΡΙΖΑ έκανε κάποια κίνηση, δημιουργώντας τη Ειδική Γραμματεία Κοινωνικής Ένταξης των Ρομά όμως δεν έχω δει κάποιες δράσεις που να οδηγήσουν σε απτά αποτελέσματα. Πιστεύω ότι τα κατασταλτικά μέτρα δεν βοηθούν. Αντιθέτως, πρέπει να εφαρμόσουμε συλλογικά προληπτικά μέτρα, μέσα από το διάλογο και ενσωματώνοντας τη συγκεκριμένη πληθυσμιακή ομάδα στην ευρύτερη κοινωνία. Σε αυτή τη διαδικασία έχουν μεγάλη ευθύνη ο δήμος και η περιφέρεια…»

Ο κύριος Γρηγοράκος βγαίνει πιο σκληροπυρηνικά βάζοντας τα γυαλιά στον αφελή και επιπόλαιο κ. Δαβάκη, αλλά και στη χρυσή αυγή. Το θέμα των Ρομά, είναι ένα εθνικό θέμα. Καλεί δηλαδή σε μια εθνική «λύση» του «προβλήματος» των Ρομά. Δεν μπορεί παρά να μας θυμίζει κάτι αυτό.

Δεν πάει πίσω όμως και ο ΣΥΡΙΖΑ Λακωνίας που σε μια γελοία ανακοίνωση του, από τη μία «τα χώνει» στον ρατσιστή Δαβάκη και από την άλλη κάνει ξεκάθαρο ότι η αστυνομοκρατία και η καταστολή με αφορμή τους Ρομά  έχει ενισχυθεί τα τελευταία χρόνια  αριστερής διακυβέρνησης [2]. Ούτε αυτή η ανακοίνωση μας προκαλεί κάποια εντύπωση, αφού όλα τα προηγούμενα χρόνια ο ΣΥΡΙΖΑ είχε αυτήν ακριβώς τη στάση.

Τις θέσεις μας για τον αντιτσιγγανισμό τις δημοσιεύσαμε πρόσφατα σε ένα νέο κείμενο που γράψαμε τον περασμένο Δεκέμβρη με αφορμή ένα ρατσιστικό εμετό γνωστής τοπικής ιστοσελίδας (νότος πρες). Εκεί αρθρογραφούν διάφοροι, μεταξύ αυτών, άτομα που κατατάσσουν τον εαυτό τους στην αριστερά μέχρι ακροδεξιούς και νεοναζί της χρυσής αυγής, δηλαδή ολόκληρο σχεδόν το πολιτικό φάσμα. Προφανώς και δεν έχει αλλάξει τίποτα μέσα σε λίγους μήνες, εκτός από το γεγονός ότι για ακόμα μια φορά επιβεβαιώνεται η θέση μας: Η πρόσφατη τοποθέτηση του Δαβάκη της ΝΔ, βρίσκει σύμφωνους στη Λακωνία πάρα πολλούς. Ανάμεσα τους και ψηφοφόρους της αριστεράς. Ο Δαβάκης απευθύνθηκε στη εκλογική του βάση στη Λακωνία γνωρίζοντας τα αντιτσιγγανικά της αισθήματα. Δεν πρέπει να ξεχνάμε ότι στην ΝΔ Λακωνίας έχουν βρει καταφύγιο όλα τα φασιστικά καθάρματα, που την περίοδο της ναζιστικής κατοχής ήταν μαυραγορίτες, ταγματασφαλίτες, αντικομμουνιστές κοκ. Ο ελληνικός φασισμός δεν είναι ένα περιθωριακό φαινόμενο, αντίθετα φωλιάζει μέσα στην εθνική λαϊκή ψευδοκοινότητα και αποτελεί τον συνδετικό της κρίκο που εμείς καλούμαστε να σπάσουμε. Όπως γράφαμε και προηγούμενα, ο ελληνικός φασισμός έχει μόνο ένα χρώμα, το γαλανόμαυρο και μπορεί να εντοπιστεί ανάμεσα σε ανθρώπους διαφορετικών πολιτικών τοποθετήσεων στον αστικό πολιτικό κόσμο. Δυστυχώς και ένα μεγάλο κομμάτι της εργατικής τάξης με ελληνική ταυτότητα συχνά-πυκνά στοχοποιεί τα ασθενέστερα και λιγότερο «προνομιακά» κομμάτια της, εκείνα χωρίς ελληνική ταυτότητα ή και με μειονοτική καταγωγή κτλ ως πέτρα μυρίων κακών και σκανδάλων ενώ η απουσία μιας κομμουνιστικής στρατηγικής επιδεινώνει τη γενικότερη κατάσταση όπου η κυρίαρχη ιδεολογία, οι φασίστες και άλλοι μηχανισμοί του ελληνικού καπιταλιστικού σχηματισμού βρίσκουν πρόσφορο έδαφος ανάπτυξης και ολοκλήρωσης του δολοφονικού τους έργου.

Σήμερα περισσότερο από ποτέ καλούμαστε να δράσουμε με όλες μας τις δυνάμεις. Τα πρόσφατα αντι-μακεδονικά φασιστικά συλλαλητήρια, καθώς και τα μηνύματα που μας έρχονται από την Ευρώπη, με πιο πρόσφατο τις Ιταλικές εκλογές δεν αφήνουν περιθώρια για άλλη καθυστέρηση. Πρέπει να πάρουμε πρωτοβουλίες για την διεύρυνση και την οικοδόμηση μιας νέας κομμουνιστικής οργανωτικής πλατφόρμας, με ένα καλά επεξεργασμένο κομμουνιστικό πρόγραμμα – πρόταση, ως ένα πρώτο βήμα για να μπει ένας φραγμός στα σχέδια της ελληνικής καπιταλιστικής κυριαρχίας, του ελληνικού φασισμού και των ιδεολογικών τους μηχανισμών. Το νέο κομμουνιστικό πρόγραμμα θα πρέπει να αποτελεί μια ξεκάθαρη πρόταση για μια ευρύτερη κοινωνική απεύθυνση, αλλά και πρόταση συνολικής κατάληψης της πολιτικής εξουσίας.

Τι προτείνουμε:

Ο αντιτσιγγανισμός στην Λακωνία βρίσκεται σήμερα στο απόγειο του. Η διεύρυνση και ο διάλογος με τις κοινότητες των Ρομά στη Λακωνία είναι μια επιτακτική ανάγκη. Η ανάπτυξη δεσμών με τις κοινότητες αυτές μπορεί να φέρει θετικά αποτελέσματα όχι μόνο προς την άμυνα τους απέναντι στον τοπικό ρατσιστικό μηχανισμό, αλλά να σπάσει και την απομόνωση. Τα αιτήματα για καλύτερες συνθήκες διαβίωσης, το δικαίωμα στην εργασία και της απομόνωσης των ρατσιστών θα πρέπει να είναι τα κύρια για να αλλάξει έστω και στο ελάχιστο η σημερινή ζοφερή κατάσταση. Πρέπει να εστιάσουμε και να ξεσκεπάσουμε τις τοπικές αρχές και τις ελληνικές κυβερνήσεις, για τις ευθύνες που έχουν όλα τα προηγούμενα χρόνια για τις συνθήκες άθλιας διαβίωσης και περιθωριοποίησης των Ρομά και πολύ περισσότερο να ξεσκεπάσουμε τις ρατσιστικές πολιτικές που ακολούθησε η τοπική εξουσία ενθαρρύνοντας αντι-Ρομά ενέργειες, μεταξύ αυτών και τα πογκρόμ των ρατσιστικών επιτροπών που οργανώθηκαν τα προηγούμενα χρόνια στην ευρύτερη περιοχή της Σπάρτης. Τέλος πρέπει να οργανώσουμε συζητήσεις και ομάδες μελέτης αυτομόρφωσης και έρευνας πάνω στον αντιτσιγγανισμό γενικά και την ιστορία των Ρομά στην Λακωνία ειδικότερα. Κάτι τέτοιο θα μπορούσε να γίνει και με μια διευρυμένη σύνθεση από κόσμο που δεν συμμετέχει απαραίτητα στην ΑΠΕΛ ή σε κάποιο άλλο οργανωτικό σχήμα.

 

Αυτόνομη Πρωτοβουλία Ενάντια στη Λήθη 

Μαρτης 2018

σημειώσεις

[1] Ο Γρηγοράκος στα ρατσιστικά μπλόκα στις Αμύκλες https://www.youtube.com/watch?v=IlibmJUl3WA

[2] Οι δηλώσεις ΣΥΡΙΖΑ notospress.gr/article.php?id=35607

 

8 σκέψεις σχετικά με το “Με αφορμή το ρατσιστικό παραλήρημα του Δαβάκη

 1. http://www.efsyn.gr/arthro/i-nd-kanei-ta-strava-matia-gia-ratsistiko-paralirima

  Η Ν.Δ. κάνει τα στραβά μάτια για το ρατσιστικό παραλήρημα

  Το 2015 ο Αθανάσιος Δαβάκης είχε εμφανιστεί στην επιτροπή της Βουλής που συζητούσε το νομοσχέδιο για την ιθαγένεια ως αυτόκλητος υπερασπιστής της Χρυσής Αυγής | EUROKINISSI/ΓΙΩΡΓΟΣ ΚΟΝΤΑΡΙΝΗΣ
  05.03.2018

  Συντάκτης: Γιάννης Μπασκάκης

  Ανοχή στο ρατσιστικό παραλήρημα του βουλευτή της Αθανάσιου Δαβάκη σε βάρος των Ρομά επέδειξε τελικά η Ν.Δ., η οποία αρκέστηκε στις διευκρινιστικές δηλώσεις του ίδιου, θεωρώντας το θέμα λήξαν.
  ……………….
  Ομως οι ρατσιστικές δηλώσεις του κ. Δαβάκη δεν ξαφνιάζουν και η απολογητική απάντησή του δεν ακούγεται πειστική, αν σκεφτεί κανείς ότι είναι ο ίδιος που τον Ιούνιο του 2015 κι ενώ είχε ήδη ξεκινήσει η δίκη της Χρυσής Αυγής, είχε εμφανιστεί στην επιτροπή της Βουλής που συζητούσε το νομοσχέδιο για την ιθαγένεια ως αυτόκλητος υπερασπιστής της ναζιστικής οργάνωσης.

  Ο βουλευτής της Ν.Δ. είχε σπεύσει να προλάβει τη Ζαρούλια, τον Λαγό και τον Παναγιώταρο και να διαμαρτυρηθεί πρώτος επειδή η τότε βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ Βασιλική Κατριβάνου είχε αποδώσει στη Χρυσή Αυγή τον αυτονόητο πολιτικό προσδιορισμό «νεοναζιστικό κόμμα».

  «Μέσα μας μπορούμε να αισθανόμαστε και να λέμε για τον καθένα ό,τι θέλουμε. Οταν όμως αποδίδουμε την έκφραση νεοναζί σε ένα κόμμα που έχει εκλέξει ο ελληνικός λαός, θεωρώ ότι το να αποδίδεις σε κάποιον εκφράσεις, ταμπέλες, ετικέτες που δεν αποδέχεται είναι μορφή ολοκληρωτικής νοοτροπίας και φασισμού και αυτή», έλεγε ο Αθ. Δαβάκης, προκαλώντας την απορία του προεδρεύοντος Μ. Κριτσωτάκη: «Κύριε Δαβάκη, δεν καταλαβαίνω γιατί εσείς και όχι οι ίδιοι;». «Γιατί εγώ θίγομαι ως εκπρόσωπος του ελληνικού λαού», απαντούσε.

  Το παρελθόν του

  Αλλά ας πάρουμε τα πράγματα από την αρχή. Τον Ιούλιο του 1995 ο 33χρονος Αθ. Δαβάκης (πρώτη φορά εξελέγη βουλευτής το 1993), βρέθηκε στο Λονδίνο μαζί με άλλους εννιά βουλευτές της Ν.Δ. για τον γάμο του Παύλου Γκλίξμπουργκ, του «διαδόχου» δηλαδή του ελληνικού θρόνου.

  Ο τότε αρχηγός του κόμματος Μιλτιάδης Εβερτ είχε αρχικά αποθαρρύνει τα στελέχη του κόμματός του από μια παρόμοια επίδειξη περιφρόνησης του Συντάγματος και της πρόσφατης ιστορίας του τόπου, αλλά στο τέλος τούς πρόσφερε την κάλυψή του με το επιχείρημα ότι επρόκειτο για μια «κοσμική εκδήλωση» χωρίς πολιτικό υπόβαθρο.

  Από τότε ο κ. Δαβάκης εμφανίζεται ως βασικό στέλεχος της φιλοβασιλικής ομάδας της Ν.Δ. και συνεργάζεται με τους λοιπούς ακροδεξιούς. Πάντως ήταν μεταξύ εκείνων που υποστήριξαν την υποψηφιότητα του Κώστα Καραμανλή για την προεδρία του κόμματος (Φεβρουάριος 1997), γεγονός που του επέτρεψε να εκλεγεί σε σχετικά υψηλή θέση στην Κ.Ε. της Ν.Δ. (Μάρτιος 1997).

  Και τον Νοέμβριο του ίδιου χρόνου ήταν μεταξύ των «σκληροπυρηνικών» βουλευτών που υπέγραψαν την επαναφορά της θανατικής ποινής για τους εμπόρους ναρκωτικών. Την περίοδο εκείνη απέφευγε να εκτεθεί όσο κάποιοι άλλοι συνάδελφοί του, οι οποίοι κατέληξαν εκτός κόμματος, με πιο χαρακτηριστικό παράδειγμα τον Γιώργο Καρατζαφέρη. Αλλά από τότε παρέμεινε υποστηρικτής των ίδιων απόψεων, με αποτέλεσμα να «αξιοποιηθεί» ως υφυπουργός Εθνικής Αμυνας από τον Αντώνη Σαμαρά, ο οποίος συμμερίζεται σε έναν βαθμό τις απόψεις αυτές.
  ……………………….

 2. Παράθεμα: Οι Ρομά δε φταίνε για τη σάπια κοινωνία, φταίει το κεφάλαιο και η απολυταρχία. Για την 8 Απριλίου Παγκόσμια ημέρα Ρομά Περηφάνιας. | αυτόνομη

 3. Παράθεμα: «Ενάντια στη Λήθη #41» Για την 8 Απριλίου Παγκόσμια ημέρα Ρομά Περηφάνιας.

 4. Παράθεμα: Όταν ο λακωνικός ρατσιστικός μηχανισμός αντιδρά στην εγκατάσταση προσφύγων στον νομό για το «καλό τους». | αυτόνομη πρωτοβουλία ενάντια στ

 5. Παράθεμα: «Ενάντια στη Λήθη #48» Όταν ο λακωνικός ρατσιστικός μηχανισμός αντιδρά στην εγκατάσταση προσφύγων στον νομό για το «καλό τους».

 6. Παράθεμα: «Ενάντια στη Λήθη #48» Όταν ο λακωνικός ρατσιστικός μηχανισμός αντιδρά στην εγκατάσταση προσφύγων στον νομό για το «καλό τους». | Ώρα Κοινής

 7. Παράθεμα: Όταν ο λακωνικός ρατσιστικός μηχανισμός αντιδρά στην εγκατάσταση προσφύγων στον νομό για το «καλό τους». – Κομμουνιστές/τριες με μνήμη

 8. Παράθεμα: Όμως πίσω από τα υποκριτικά τους δάκρυα κρύβεται αποκλειστικά η δική τους ευθύνη για την δολοφονία. | αυτόνομη πρωτοβουλία ενάντια στη λήθη

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s