Η Ομάδα Γυναικών Σπάρτης, η Συρία και ο αντιιμπεριαλισμός


Ανακοίνωση για τις τελευταίες εξελίξεις στη Συρία έβγαλε, μεταξύ άλλων, και η Ομάδα Γυναικών Σπάρτης. Σύμφωνα με την αυτήν την ανακοίνωση η Ο.Γ.Σ νιώθει την υποχρέωση να καταδικάσει τους πρόσφατους βομβαρδισμούς στους οποίους είχαν τον πρώτο ρόλο τρία μέλη της ΝΑΤΟικής συμμαχίας (ΗΠΑ, Γαλλία, Αγγλία). Μεταξύ άλλων η Ο.Γ.Σ εκφράζει «την αμέριστη αλληλεγγύη (της) στο χιλιοβασανισμένο λαό και τις γυναίκες της Συρίας, που αντιμετωπίζουν τη βαρβαρότητα του πολέμου εδώ και επτά χρόνια και σήμερα βιώνουν την κλιμάκωση της ΝΑΤΟϊκής επιθετικότητας» [1]. Θα μπορούσε κάποια/ος να πει ότι ορθώς καταδικάζεται η επέμβαση στη Συρία τριών από τις μεγαλύτερες στρατιωτικές μηχανές του καπιταλιστικού κόσμου, έστω και τυπικά. Ωστόσο εμείς απέναντι σε αυτή τη δημοσίευση νιώθουμε επίσης την ανάγκη να αναρωτηθούμε γιατί η Ομάδα Γυναικών Σπάρτης καταδικάζει μονάχα το ΝΑΤΟ και δεν αναφέρει ούτε μια στιγμή το καθεστώς του Άσαντ, τη συμμάχό του Ρωσία, αλλά και το ισλαμιστικό καθεστώς του Ιράν. Η ανακοίνωση της Ομάδας Γυναικών Σπάρτης ακολουθεί την αντι-ιμπεριαλιστική γραμμή του ΚΚΕ, που τις τελευταίες μέρες επιχειρεί να βάλει ολόκληρο τον κομματικό του μηχανισμό σε λειτουργία για να στήσει συγκεντρώσεις και διαδηλώσεις. Πραγματικά, είναι σαν να ξεκινάει τώρα ο πόλεμος στη Συρία και δεν υπήρχε ως τώρα ούτε ένας νεκρός θύμα του. Είναι σαν μας λένε οι διάφοροι αντι-ιμπεριαλιστές «το μάθατε; ξεκίνησε πόλεμος!». Βέβαια, όταν διέπρατταν φρικαλεότητες οι ισλαμιστές του ISIS, βομβάρδιζε το «αντι-ιμπεριαλιστικό» ισλαμιστικό καθεστώς του Ιράν, βομβάρδιζε από κοντά και το καθεστώς Άσαντ μαζί με τους Ρώσους, οι «αντι-ιμπεριαλιστές» επαναστάτες έκαναν τα στραβά μάτια ή είχαν άλλα πιο σοβαρά προβλήματα να ασχοληθούν, όπως για παράδειγμα τις επιχειρήσεις του Ισραηλινού Στρατού στη Γάζα ενάντια στους άλλους «αντι-ιμπεριαλιστές συμμάχους» (Χαμάς).

Οπαδοί του Άσαντ σε ένα γνώριμο (τον ναζιστικό) χαιρετισμό.

Εδώ και επτά χρόνια διαπράττεται κυριολεκτικά μια σφαγή άμαχου πληθυσμού στη Συρία με θύματα εκατοντάδες χιλιάδες. Πρωταγωνιστές, όπως γράφουμε και αμέσως πιο πάνω, οι ισλαμιστές του ISIS, το καθεστώς του Άσαντ, η Ρωσία, η Τουρκία κλπ. Το ερώτημα είναι γιατί οι διάφοροι «αντι-ιμπεριαλιστές» βγαίνουν τώρα από το καβούκι τους και όχι από την αρχή του πολέμου, αν θεωρήσουμε ότι οι «αντιπολεμικές» τους συγκεντρώσεις στο παρελθόν, ήταν μάλλον χλιαρές και χωρίς βαθύ πολιτικό περιεχόμενο. Η Ομάδας Γυναικών Σπάρτης κυριολεκτικά προκαλεί την νοημοσύνη μας με αυτήν την ανακοίνωση «deux poids et deux mesures» (δύο μέτρα και δύο σταθμά). Όμως κάνει και ξεκάθαρο σε όλες/ους ότι η αντι-ιμπεραλιστική ιδεολογία βρίσκεται σε μια αθεράπευτη απώλεια προσανατολισμού, αδυνατώντας έστω και μια στιγμή να δει ευθύβολα τη σύνθετη πραγματικότητα. Βέβαια κάτι τέτοιο δεν πρέπει να μας εκπλήσσει.

Και στην περίπτωση του πολέμου στη Συρία λοιπόν τα μεροληπτικά αντανακλαστικά των αντίϊμπεριαλιστών κάθε κοπής είναι εκεί, στην πρώτη γραμμή της υπερασπιστής του “Δικαίου των Λαών” και μας υπενθυμίζουν τον βασικό κορμό της ψεύτικης αντιπολεμικής λογικής τους με τη συμβολική εναντίωση στον “πόλεμο των ιμπεριαλιστών” στην πραγματικότητα να κλείνει το μάτι και να νομιμοποιεί την εξίσου κτηνώδη και θανατηφόρα πλευρά του πολέμου που δεν διεξάγεται δήθεν από “ιμπεριαλιστικές υπερδυνάμεις” με τις πρώτες να προμοτάρονται ως ηθικότερες και εν δυνάμει απελευθερωτικές στο πειραγμένο ζύγι της αντιϊμπεριαλιστικής ιδεολογίας.

Και αυτή η συσκότιση της λειτουργίας του πολέμου της καπιταλιστικής μηχανής, με την εναντίωση στον πόλεμο να εγκρίνεται ηθικά και μαζικά μόνο όταν εμπλέκονται οι κατά περίσταση “ιμπεριαλιστές εισβολείς”, καθιστά την αντιϊμπεριαλιστική θεώρηση το λιγότερο υποκριτική και περισσότερο φανερώνει τη σκοτεινή ουσία της, πως αποτελεί η ίδια ένα κομμάτι των εγκλημάτων που καταγγέλλει κατ’ επιλογήν και πως η δική της “δικαιότερη εθνική/λαϊκή σκοπιά” κρύβει τα δικά της πτώματα κάτω από το βρώμικο χαλί του “ασθενέστερου και αμυνόμενου κράτους”.

Βασικός πυλώνας της αντι-ιμπεριαλιστικής ιδεολογίας είναι αυτός περί «ισχυρών και ανίσχυρων κρατών/εθνών», δυνατών και ασθενών οικονομιών, “εθνών” χωρίς “δικά τους κράτη” κά., ιδεολογικά σχήματα που αναπτύχθηκαν όλα μέσα σε μια ιστορική συγκυρία που έχει πάψει προ πολλού να υφίσταται, αυτή της (υπο-)ανάπτυξης του κεφαλαίου ως καθολικής/παγκόσμιας σχέσης που συνείχε και τους επιμέρους ανταγωνισμούς μεταξύ των (σε μεγάλο βαθμό σε διαδικασία διαμόρφωσης) εθνών-κρατών [2]. Για την αντι-ιμπεριαλιστική θεώρηση, ο εχθρός βρίσκεται έξω από τη χώρα διεξαγωγής του κομμουνιστικού αγώνα και είναι ένας μεγάλος ισχυρός καπιταλιστικός μηχανισμός (ΗΠΑ). Απέναντί του βρίσκονται άλλοι κρατικοί σχηματισμοί που έχουν «αντι-ιμπεριαλιστικό» χαρακτήρα.

Αποκομμένες από αυτή τη συγκυρία οι αντι-ιμπεριαλιστικές ταυτολογίες του σήμερα ερμηνεύουν τον κόσμο του κεφαλαίου με τα ίδια παρωχημένα εργαλεία, που ακόμα και όταν πρωτοεμφανίστηκαν, καθόλου δεν αποσκοπούσαν στο να τον ξεπεράσουν, αλλά φτιάχτηκαν για να λάβουν ενεργό μέρος στην “ορθολογικότερη διαχείριση του ανορθολογισμού του” :

1) πριμοδοτώντας εργαλειακά το “εθνικό ζήτημα” όταν αυτό παρουσιάζεται σε χώρες ή και περιοχές που τις θέλει ο αντι-ιμπεριαλισμός “αδύναμους οικονομικούς κρίκους”,

2) εθνικοποιώντας -με τον ένα ή τον άλλο τρόπο- κάθε προϋπόθεση και κάθε αποτέλεσμα του όποιου “ταξικού αγώνα” έτσι ώστε να θεωρείται ο τελευταίος “προοδευτικός” μόνο όταν στρέφεται ενάντια στους “μεγάλους ιμπεριαλιστές” και στα “ξένα” κράτη τους,

3) εξουδετερώνοντας το αρνητικό περιεχόμενο όλων των κατηγοριών της καπιταλιστικής εκκοινώνησης μέσα σε ένα ομιχλώδες “σοσιαλιστικό πρόταγμα” όπου η εργατική ταυτότητα και ο “λαός” (ο “εργαζόμενος λαός του έθνους”) αποθεώνονται κρύβοντας κάτω από το χαλί πως ο “εργαζόμενος άνθρωπος” και ο “εθνικός λαός του” είναι μορφές “αντεστραμμένης  κοινωνικής ύπαρξης” που επικυρώνουν την συμβολική και πρακτική κυριαρχία της αξιακής μορφής επί της ανθρώπινης ζωής. [3]

Το πολιτικό διακύβευμα αυτή τη στιγμή είναι ότι πρέπει να σηκωθεί συνεπές, αυτόνομο κομμουνιστικό ανάχωμα στην απόπειρα βρικολακιάσματος του αντιαμερικανισμού και συνολικά σε μια νέα νεκρανάσταση του σοσιαλσοβινισμού. Σε ό,τι αφορά τον δεύτερο θα πρέπει να αναφερθούμε και στις δηλώσεις διαφόρων «αντι-ιμπεριαλιστικών» μορφωμάτων στον ελλαδικό χώρο για την «τουρκική προκλητικότητα». Όσο και να μην έχουμε διάθεση έστω και στο ελάχιστο να υπερασπιστούμε το ισλαμιστικό καθεστώς που προωθεί ο Ερντογάν, με θύματα χιλιάδες αγωνιστές στην Τουρκία, θα πρέπει εδώ να κάνουμε αυτό που μας επιβάλλει το δικό μας διεθνιστικό καθήκον. Να τα βάλουμε με όποιον τρόπο μπορούμε με τον δικό μας εσωτερικό εχθρό, το ελληνικό κεφάλαιο, να βγάλουμε στη φόρα την δική του προκλητικότητα και να πολεμήσουμε ανοιχτά την εθνική του υπόσταση και ιδεολογία με τελικό στόχο την ανατροπή του.

Σ’ αυτό το σημείο πρέπει να επισημάνουμε ξανά ότι ο ελληνικός εθνικισμός βρίσκεται σε έξαρση. Η πατριδολαγνεία και γενικά η «πατριωτική» στάση της αντι-ιμπεραλιστικής αριστεράς δεν είναι προϊόν της παραπλάνησής της από τον αντίπαλο, αλλά αντίθετα κομμάτι του, ιδεολογικά ενσωματωμένο στο ίδιο το αστικό, εθνικό καπιταλιστικό κράτος, από την ήττα στον εμφύλιο έως και σήμερα. Όσο δεν ανοίγεται ο δρόμος για έναν επαναστατικό κομμουνιστικό φορέα στον Ελλαδικό χώρο, τόσο η κρίση και η απουσία οποιασδήποτε αντίστασης θα διογκώνεται.

Σημειώσεις

[1] Η ανακοίνωση της Ομάδας Γυναικών Σπάρτης https://notospress.gr/article.php?id=36034

[2] Βλέπε σημείωση για τον αντιιμπεριαλισμό (ηλεκτρονική έκδοση shades) https://theshadesmag.wordpress.com/2018/03/17/simeiosi-antiimp/

[3] στο ίδιο

Αυτόνομη Πρωτοβουλία Ενάντια στη Λήθη 

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s