Για τη βεβήλωση μνημείου στη Γκαγκανιά Μολάων


Σε μια νέα βεβήλωση μνημείου στη Γκαγκανιά Μολάων προς τιμήν του ΕΑΜ – ΕΛΑΣ και της περιόδου του επαναστατικού ανταρτοπολέμου στη Λακωνία, προχώρησαν φασίστες πριν λίγες μέρες – που ως συνήθως παραμένουν άγνωστοι – γράφοντας με σπρέι το σύνθημα: «Το ΚΚΕ δεν έχει ιστορία, έχει ποινικό μητρώο».

Το μνημείο γράφει: «Τιμή και δόξα στους εκτελεσμένους από τα ναζιστικά στρατεύματα κατοχής και τους ντόπιους συνεργάτες τους: 100 από την ευρύτερη περιοχή, 200 στην Καισαριανή, 11 στη Σπάρτη, 40 στην Τρίπολη, 37 στην Καλαμάτα, ως αντίποινα για την εξόντωση του Γερμανού στρατηγού Κρεζ στις 27 4 1944 εδώ στη Γκαγκανιά Μολάων από τμήμα του ΕΛΑΣ με διοικητή το Μανώλη Σταθάκη»

Τα εγγόνια των ταγματασφαλιτών, συνεργατών των SS και των λοιπών ναζιστικών στρατευμάτων έδρασαν για ακόμα μια φορά νύχτα με στόχο την ιστορική μνήμη. Ο στόχος τους είναι πάντα ο ίδιος γιατί ξέρουν καλά ότι η διαστρέβλωση της ιστορίας και η λήθη μπορούν να αποτελέσουν όπλο στα χέρια τους. Δεν είναι η πρώτη φορά στη Λακωνία που οι φασίστες προχωρούν σε βεβήλωση μνημείου αφιερωμένου στο ΕΑΜ, ΕΛΑΣ και τον ΔΣΕ. Το ίδιο είχε γίνει και με ένα άλλο μνημείο του ΔΣΕ στον Ταΰγετο, πριν από ένα χρόνο (Ιούνιος 2017). Αλλά, οι φασίστες στους Μολάους και αλλού στη Λακωνία δεν σταματούν εκεί. Ας θυμίσουμε επίσης, ότι η προσβολή της μνήμης πήρε και μορφή εκδήλωσης στους Μολάους από φασίστες πριν λίγα χρόνια, που προσπάθησαν με αυτό τον τρόπο να ξεπλύνουν το βρώμικο όνομα των παππούδων τους, των ελλήνων φασιστών συνεργατών των ναζί. Για την εκδήλωση αυτή δεν υπήρξαν ιδιαίτερες αντιδράσεις από την τοπική αριστερά μέσω κάποιας αντισυγκέντρωσης κοκ. Αυτό ας το θυμόμαστε, γιατί η απραξία και η απάθεια είναι και αυτή ένα όπλο στα χέρια των νεοναζί και όσο δεν τους κόβουμε τα χέρια, τόσο αυτοί θα βγαίνουν από τις τρύπες τους.

Το μένος των φασιστών απέναντι σε ένα τέτοιο μνημείο στη περιοχή των Μολάων, κάθε άλλο παρά τυχαίο είναι. Οι φασίστες θυμούνται καλά ότι οι κομμουνιστές/τριες εκεί στην Γκαγκανιά εξόντωσαν τον στρατηγό των ναζιστικών στρατευμάτων Κρεζ. Θυμούνται επίσης την τύχη που επιφύλαξε ο ΕΑΜ, ΕΛΑΣ στους πολιτικούς τους προγόνους.

Οι βεβηλώσεις μνημείων αποτελεί μια από τις συνήθεις πρακτικές των νεοναζί στη Λακωνία, αλλά και σε ολόκληρο τον ελλαδικό χώρο. Πάντα ο στόχος είναι ο ίδιος. Μνημεία του κομμουνιστικού κινήματος, μνημεία του Ολοκαυτώματος, τάφοι Εβραϊκών νεκροταφείων κλπ.

Η αντιφασιστική μνήμη όμως δεν διαγράφεται και δεν φοβάται τις βεβηλώσεις. Αντίθετα οι φασίστες φοβούνται το μέλλον και το τέλος που τους προσμένει και αυτό το ξέρουν πολύ καλά.

Η ιστορική μνήμη δεν διατηρείται Ως ένδοξο μνημείο εκείνου που υπήρξε. Δεν αναφέρεται καν στα περασμένα Αλλά στα τωρινά Και ζωντανεύει μόνο μέσω των βασάνων Ως υπενθύμιση των πραγμάτων Στο φως της λύτρωσής τους Αυτό οι βάνδαλοι δεν το καταλαβαίνουν ποτέ τους Κι εκεί που νομίζουν πως το μνημείο της βεβηλώνουν Έρχεται η ιστορική μνήμη και τους γκρεμίζει.

Αυτόνομη Πρωτοβουλία Ενάντια στη Λήθη 

Οκτώβρης 2018

Μια σκέψη σχετικά μέ το “Για τη βεβήλωση μνημείου στη Γκαγκανιά Μολάων

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s