Για το θάνατο του Πακιστανού εργάτη γης στη Σκάλα Λακωνίας.


Το κείμενο αυτό αφιερώνεται στη μνήμη του

Στις 31 Δεκεμβρίου,στη μικρή μας πόλη, τη σκάλας Λακωνίας, ο περισσότερος κόσμος ετοιμάζεται να υποδεχτεί τον καινούριο χρόνο. Στους δρόμους υπάρχει από το πρωί μια σχετική κίνηση, κυρίως από παιδιά που λένε τα κάλαντα, Σκαλιώτες νοικοκυραίους που σπεύδουν στα supermarket της περιοχής για ψώνια. Κι ενώ για κάποιους όλα μοιάζουν μαγικά, υπάρχουν και κάποιοι άλλοι, σχεδόν αόρατοι (και είναι πολλοί αυτοί), οι οποίοι περνούν άλλη μια μέρα κολαστηρίου στα χωράφια του Λακωνικού βούρκου, τρώγοντας κρύο και βροχή για να μπορέσουν να επιβιώσουν (να πάρουν ένα μεροκάματο της τάξης των 25 ευρώ). Αυτό είναι ένα νομιμοποιημένο έγκλημα που συντελείται καθημερινά σε όλες τις περιοχές της επικράτειας του ελληνικού καπιταλιστικού κράτους. Αλλά δεν είναι και το μόνο.

Ας μιλήσουμε και για ένα ακόμα, για έναν άτυχο νέο εργάτη πακιστανικής καταγωγής, που έπεσε θύμα όταν πήγαινε μέχρι το πακιστανικό παντοπωλείο στη Σκάλα Λακωνίας ν’ αγοράσει γάλα. Βγαίνοντας από το μαγαζί, ένα αυτοκίνητο που περνούσε με ιλιγγιώδη ταχύτητα τον «θέρισε» πραγματικά.

Ήταν 4 και κάτι το απόγευμα όταν ο άτυχος νεαρός Πακιστανός εργάτης παρασύρθηκε από μια mercendes στον κεντρικό δρόμο της Σκάλας. Αμέσως βγήκε κόσμος από τα γύρω μαγαζιά, αφού άκουσαν έναν δυνατό κρότο και φρεναρίσματα. Αυτό που αντίκρισαν ήταν φρικτό. Ένας άνθρωπος να κείτεται στο δρόμο, αιμόφυρτος και χωρίς να κινείται σχεδόν καθόλου. Τότε ειδοποιήθηκε αμέσως ασθενοφόρο και η αστυνομία, όπου έφτασαν στο σημείο του ατυχήματος άμεσα, για να διαπιστώσουν ότι το θύμα μετά βίας προσπαθούσε να αναπνεύσει και ότι το όχημα είχε ήδη εξαφανιστεί, αφήνοντας τον άνθρωπο αβοήθητο στον δρόμο.

Η δολοφονία αυτή (γιατί περί δολοφονίας πρόκειται) πέρασε σχεδόν απαρατήρητη για την πλειοψηφία των “αντιφασιστών” και αριστερών της περιοχής. Κανένας οργανωμένος πολιτικός χώρος μέχρις στιγμής δεν έχει γράψει για το γεγονός πέρα ασφαλώς από εμάς. Από ότι φαίνεται, παραμονή εκλογών κιόλας, το περιστατικό δεν προσφέρεται για πολιτικά οφέλη. Και λέμε δολοφονία γιατί η εγκατάλειψη ενός αβοήθητου ανθρώπου είναι έγκλημα. Σύμφωνα με πληροφορίες, ο δράστης διέφυγε της αυτόφωρης διαδικασίας αφού πέρασε το 48ωρο και τώρα μπορεί να κυκλοφορεί ελεύθερος ανάμεσα μας. Θα χαιρετήσει για ακόμα μια φορά τον γείτονα, θα πάει για τσίπουρα σε κάποιο καφενείο, όλα θα είναι μια χαρά όπως πριν, μέχρι και την δίκη που λογικά θα επακολουθήσει. Και λέμε λογικά γιατί τίποτα δεν είναι σίγουρο σε αυτή τη χώρα που ο ρατσισμός είναι κυρίαρχη τάση, αναπόσπαστο κομμάτι της κυρίαρχης ιδεολογίας. Ο δράστης μπορεί ακόμα να απολαμβάνει την ελευθερία του, ασχέτως του τι έγινε. Θα βρεθούν και αυτοί που θα τον δικαιολογήσουν ίσως. Σε καμία των περιπτώσεων όμως δεν θα γινόταν το ίδιο αν ο δράστης ήταν κάποιος Πακιστανός εργάτης. Τότε όλοι θα έτρεχαν να τον λιντσάρουν, όπως έγινε σε άλλου, για παράδειγμα στη Πάρο πριν λίγα χρόνια κοκ.

Αρκετοί αριστεροί και αναρχικοί σε αυτή τη χώρα, αλλά πιθανότατα και εκείνοι οι “αντιφασίστες” με επιλεκτική μνήμη, είτε δεν θα χύσουν την ίδια ποσότητα δάκρυων, όπως έκαναν σε άλλες πρόσφατες περιπτώσεις, είτε θα κάνουν “μόκο” στα έντυπα τους ως συνήθως δηλαδή. Αυτό δεν είναι μόνο η θλιβερή πραγματικότητα, αλλά και το αποτέλεσμα της ιδεολογίας της ίδιας. Η αποχή τους από την πραγματική κίνηση είναι χαρακτηριστική και οι λόγοι γιαυτό ποικίλουν. Αξίζει επίσης να σημειώσουμε, ότι το περιστατικό αυτό θάφτηκε από τα τοπικά ΜΜΕ, όπου για μια ακόμα φορά προτίμησαν να φιλοξενήσουν στα πρωτοσέλιδα τους φασίστες της χρυσής αυγής, μισογύνηδες και κάθε λογής ρατσιστές ή τους υποψήφιους για τις τοπικές εκλογές. Δεν έγινε το ίδιο και με τον φασίστα που πέρασε παράνομα τα σύνορα με την Αλβανία, όπου τότε  έτρεξαν να του κάνουν μαζικά μνημόσυνα και στη Λακωνία.

Σε ένα κράτος που διολισθαίνει όλο και περισσότερο σε μια ακραία αυταρχικοποίηση, με τις νεοφασιστικές πολιτικές δυνάμεις να κερδίζουν όλο και περισσότερο έδαφος, οι απόκληροι στο εσωτερικό του, η εργατική τάξη και ειδικότερα το κομμάτι της εκείνο χωρίς το ελληνικό διαβατήριο, θα αντιμετωπίσει ακόμη χειρότερες συνθήκες, γιατί εκτός από τη χειροτέρευση των συνθηκών της πώλησης της εργατικής του δύναμης, θα αντιμετωπίσει την ανοιχτή καταστολή της εθνικής συγκρότησης από κάθε της βαθμίδα.

Εμείς ως συλλογικότητα θέλουμε να εκφράσουμε την λύπη μας και την οργή μας για την υπόθεση αυτή. Ξεκαθαρίζουμε ότι θα σταθούμε και αυτή τη φορά, όπως και κάθε άλλη φορά στο πλευρό της Πακιστανικής Κοινότητας. Θέλουμε επίσης να ευχαριστήσουμε τα μέλη της για την τιμή που μας έκαναν να μας προσκαλέσουν επίσημα στην κηδεία. Απαιτούμε να τιμωρηθεί ο δράστης και καλούμε την τοπική κοινωνία να γυρίσει την πλάτη στον νεοφασισμό και την μιζέρια που αυτός μας επιφυλάσσει. Απευθυνόμαστε ειδικότερα σε αυτούς και αυτές που ξέρουν ότι δεν έχουν να χωρίσουν τίποτα με τα κομμάτια αυτά της κοινωνίας που πλήττονται πολύ περισσότερο και από αυτούς τους ίδιους. Καμία ανακωχή, καμιά υποχώρηση απέναντι στον εσωτερικό εχθρό. Καμιά ανοχή στον ρατσισμό και τον φασισμό αυτού του κράτους.

Αυτόνομη Πρωτοβουλία Ενάντια στη Λήθη
10 Γενάρη 2019

Μια σκέψη σχετικά μέ το “Για το θάνατο του Πακιστανού εργάτη γης στη Σκάλα Λακωνίας.

  1. Παράθεμα: «Ενάντια στη Λήθη #38» Για το θάνατο του Πακιστανού εργάτη γης στη Σκάλα Λακωνίας.

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s