Φάκελος Λακωνική Ιστορία #20: Η ιστορία της κομμουνίστριας Νένας Παπαφάγου από τη Σκάλα Λακωνίας


Νίνα Παπαφάγου απ’ το χωριό Σκάλα Λακωνίας. Επιλοχίος του Δ.Σ.Ε. Υπεύθυνη γυναικών του II τάγματος της 55ης Ταξιαρχίας. Σκοτώθηκε στις 13 Μάρτη 1949 στη μάχη, στη θέση Δρακοβούνι της Γορτυνίας.

Στο περιοδικό «Εθνική Αντίσταση» τεύχος 123 αναφέρεται μια χαρακτηριστική περίπτωση αγωνίστριας στην Πελοπόννησο: Ο λόγος για τη Νίνα Παπαφάγου που γεννήθηκε το 1926 στη Σκάλα Λακωνίας. Προερχόταν από οικογένεια αγωνιστών/κομμουνιστών που μέτρησαν θύματα στη ναζιστική κατοχή, τον πατέρα της Κώστα Παπαφάγο, κτηματία, εκτελεσμένο από τους Έλληνες φασίστες (χίτες) το Νοέμβρη 1946 και τους δυο αδελφούς της, τον Πέτρο και τον Αντώνη σκοτωμένους και οι δύο παρτιζάνοι του ΔΣΕ. Είχε και έναν τρίτο αδερφό, ο οποίος πέθανε από πείνα και άλλες κακουχίες. Η αδελφή της Στέλλα φοίτησε στην Σχολή Αξιωματικών του ΔΣΕ και αποφοίτησε με τον βαθμό του ανθυπολοχαγού. Η αδελφή της Ελένη τραυματίστηκε σε μάχη. Η Νίνα, ΕΠΟΝίτισσα στην κατοχή, σεμνή, ευγενική, περήφανη και γλυκομίλητη αποτελούσε υπόδειγμα ήθους και αξιοπρέπειας.

Όντας μέλος από το 1947 της γυναικείας ανταρτοομάδας του ΔΣΕ με υπεύθυνη την δασκάλα Αθηνά Μπενέκου και αργότερα υπεύθυνη γυναικών του 2ου Τάγματος συμμετείχε σε πολλές μάχες το 1947, 1948 και 1949 όπου έδειξε απαράμιλλη αυτοθυσία. Σκοτώθηκε στη φονική μάχη στο Δρακοβούνι της Γορτυνίας στις 15/3/1949. Η Νίνα Παπαφάγου έπεσε στα 23 χρόνια της, προσφέροντας τα νιάτα της στο βωμό ταξικού πολέμου. Ηταν μια από τις ηρωικές μορφές της ιστορίας της Σκάλας Λακωνίας που δυστυχώς λίγοι/ες είναι αυτοί/ες που θυμούνται σήμερα εδώ.

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s