Καμιά σιωπή απέναντι στις φιέστες του ελληνικού εθνικού αφηγήματος. Για τις εθνικιστικές παρελάσεις στη Λακωνία.


Στη Λακωνία των εθνικιστικών φιεστών και επετείων έχουμε συνηθίσει να βλέπουμε αρκετές φασιστο-γιορτές τον χρόνο. Έτσι, για ακόμα μια χρονιά θα καταγράψουμε κάτι από την πραγματικότητα που ζούμε όλες/οι μας εδώ. Μέλη της συλλογικότητας, είχαμε και φέτος την ιδέα να καταγράψουμε τις εθνικές γελοιότητες που λαμβάνουν χώρα κάθε χρόνο στο Γύθειο (μια ακόμα πατρίδα του ελληνικού φασισμού) με αφορμή τον εθνικιστικό πυρετό των παρελάσεων της 25ης Μαρτίου. Γιαυτό το σκοπό δημοσιεύουμε σήμερα τις παρακάτω πανοραμικές φωτογραφίες των καβαλάρηδων του έθνους. Να υπενθυμίσουμε ότι είχε προηγηθεί η φασιστο-σύναξη στην Αερόπολη της Μάνης, στις 17 Μάρτη (μέρα έναρξης της επανάστασης του 21 από τη Μάνη), εκεί που κάθε χρόνο δίνουν το παρόν και οι υπόδικοι εγκληματίες νεοναζί βουλευτές και χειροκροτούνται ως ήρωες από τον όχλο. Μαζί τους βέβαια, στέκονται δίπλα δίπλα και εκπρόσωποι σχεδόν όλου του ελληνικού αστικού πολιτικού προσωπικού – υπενθυμίζοντας πόσο «ενωμένος» είναι ο εθνικός κορμός όταν πρόκειται για τα ιερά και τα όσια της «φυλής» του. Τη Φυλή… την αυτοσυντήρηση και επικράτηση του αστικού ατόμου, ενσωματωμένου στη βάρβαρη συλλογικότητα που έγραφε και ο Αντόρνο.

Οι «καβαλάρηδες του έθνους». Γύθειο, 25 Μαρτίου, 2019. Φωτογραφικό αρχείο της ΑΠΕΛ

Όπως είπαμε, μιλάμε για τη Μάνη. Τη περιοχή που ξυπνάνε τις μνήμες οι βιασμοί, η οπλοχρησία, οι δολοφονίες αντιφρονούντων, η σύσταση παρακρατικών φασιστικών ομάδων στον εμφύλιο και άλλα πολλά μέσα στην ιστορία και τη συνεχόμενη ροή της. Χασάπηδες σαν τους ταγματασφαλίτες φασίστες Παυλάκο και Κατσαρέα που ευθύνονταν για την σφαγή άμαχου πληθυσμού και κομμουνιστών αγωνιστών, γιορτάζονται και αυτοί ανάμεσα στους ήρωες. Τους υπενθυμίζουμε όμως ότι όλοι/ες από εμάς είμαστε κομμουνιστών και παρτιζάνων εγγόνια και ότι έχουμε απόλυτη συνείδηση επί αυτού .

Η καθυστερημένη αστική επανάσταση στον ελλαδικό χώρο, πραγματοποιήθηκε την περίοδο της παρακμής του φεουδαρχικού οθωμανικού κράτους κατά τις απαρχές της νεωτερικότητας. Έφερε μαζί της, την σημερινή εθνική κατασκευή του ελληνικού κράτους που στον εθνικό του ύμνο φωνάζει ότι αυτό το κράτος βγήκε από τα κόκαλα. Και μιλάμε κυριολεκτικά για κόκαλα, αυτά των χιλιάδων σφαγιασθέντων αθώων Εβραίων, Οθωμανών και άλλων μειονοτήτων – όπως για παράδειγμα έγινε στη «Τριπολιτσά» – ένα από τα μεγαλύτερα εγκλήματα της αυγής της νεωτερικότητας στο 19ο αιώνα,  από εκεί που ήρθε η έμπνευση και για το κύριο ποίημα της ελληνικής εθνικής ιδεολογίας.

Μια διαφορετική όψη του ηλιόλουστου Γυθείου, 25 Μαρτίου, 2019. Φωτογραφικό αρχείο της ΑΠΕΛ

Έχουμε πει πολλές φορές ότι οι συσχετισμοί είναι συντριπτικά ακόμα προς όφελος της εθνικής καπιταλιστικής κυριαρχίας και των πολιτικών της εκπροσώπων, αριστερών και δεξιών. Ξέρουμε επίσης ότι το αριστερό κυβερνητικό φιάσκο = που ήταν και αυτό που επέτρεψε για ακόμα μια φορά τις φασιστικές φιέστες σε ολόκληρη τη χώρα δια στόματος υπουργού αμύνης – κατά πάσα πιθανότητα έφτασε στο τέλος του και θα αντικατασταθεί από μια άλλη κυβέρνηση που θα συνεχίσει τις πολιτικές της προηγούμενης. Και λέμε θα συνεχίσει, γιατί οι πολιτικές αυτές είναι μονόδρομος όσο δεν ανοίγεται ο δρόμος για ένα ισχυρό κομμουνιστικό κίνημα. Και ναι, εμείς παραμένουμε κομμουνιστές/τριες σε πείσμα των καιρών. Την απάντηση στον ελληνικό εθνικισμό να την δώσουμε συλλογικά, στους αγώνες σε αυτές των δύσκολων ημερών που θα συνεχίσουμε να έχουμε μπροστά μας σε συνθήκες γενικευμένης καπιταλιστικής κρίσης.

Καμιά σιωπή απέναντι στις φιέστες του ελληνικού εθνικού αφηγήματος. Όπως πάντα, έτσι και τώρα, εμείς απαντάμε με τη αυτόνομη κομμουνιστική οργάνωση και δράση κόντρα στον εχθρό που βρίσκεται μέσα στη χώρα.

Αυτόνομη Πρωτοβουλία Ενάντια στη Λήθη
Μάρτιος 2019

Μια σκέψη σχετικά μέ το “Καμιά σιωπή απέναντι στις φιέστες του ελληνικού εθνικού αφηγήματος. Για τις εθνικιστικές παρελάσεις στη Λακωνία.

  1. Παράθεμα: «Ενάντια στη Λήθη #40» “Καμιά σιωπή απέναντι στις φιέστες του ελληνικού εθνικού αφηγήματος”

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s