Οι Ρομά δε φταίνε για τη σάπια κοινωνία, φταίει το κεφάλαιο και η απολυταρχία. Για την 8 Απριλίου Παγκόσμια ημέρα Ρομά Περηφάνιας.


 

Η παγκόσμια ημέρα Ρομά υπερηφάνειας γιορτάζεται κάθε χρόνο στις 8 Απριλίου εις ανάμνηση του Πρώτου Παγκόσμιου Συνεδρίου τσιγγάνων, που πραγματοποιήθηκε στο Λονδίνο στις 8 Απριλίου 1971 και έθεσε τις βάσεις για την διεκδίκηση των δικαιωμάτων των Ρομά από τη διεθνή κοινότητα. Σ αυτό το συνέδριο ήταν που επιλέχθηκε και το όνομα Ρομ ως το διεθνές αντιπροσωπευτικό όνομα για όλους τους τσιγγάνους του κόσμου. Είναι γνωστό πως υπάρχουν πολλές λέξεις που χαρακτηρίζουν τους Ρομά γ αυτό και επιλέχθηκε η μία που θα είναι κοινά αποδεκτή και θα αντιπροσωπεύει την φυλή.

Η ημέρα αυτή είναι μια από τις λιγότερο γνωστές Παγκόσμιες ημέρες. Οι Ρομά δεν έχουν και δεν είχαν ποτέ την δύναμη και την εξουσία τις γνώσεις, το υπόβαθρό για να μπορέσουν να ασκήσουν πίεση έτσι ώστε να αναδείξουν την ιστορία τους και να διεκδικήσουν δικαιώματα. Δεν τους δόθηκαν ποτέ τα κίνητρα και οι ίσες ευκαιρίες. Δεν κατάφεραν να γίνουν ποτέ «αρεστοί». Σε κάθε περίπτωση οι μπαλαμέ τους αντιμετωπίζουν το λιγότερο με καχυποψία. [1]

H 8η Απρίλη είναι η Παγκόσμια Ημέρα των Ρομά. Δεν είναι μέρα γιορτής αλλά μνήμης και αντίστασης. Οι Ρομά αγωνίζονται μαζί με τις υπόλοιπες κοινότητες ενάντια στο φασισμό, το ρατσισμό και φυσικά για τη δικιά τους ισότητα σε όλο τον κόσμο. Ο αγώνας τους είναι δύσκολος και δίκαιος, πρέπει να τον στηρίξουμε.

Η βία ενάντια σε Ρομά και μάλιστα με τη βούλα του ίδιου του ρατσιστικού ελληνικού κράτους είναι δεδομένη. Ας θυμηθούμε πριν λίγες μέρες τον φόνο στη Κορινθία με το βαρύ αντιτσιγγανικό ιστορικό, όπου η αλλοτρίωση του χρήματος σε συνδυασμό με το ρατσιστικό μίσος οδήγησαν σε δολοφονία Ρομά από Μπαλαμό για δύο κοτόπουλα. Η απελευθέρωση του δολοφόνου από το κράτος έδωσε το σύνθημα: Σκοτώστε Ρομά ελεύθερα!Πριν από αυτό το γεγονός ιστοσελίδα της Λακωνίας δημοσίευε ακόμα ένα ρατσιστικό άρθρο ενάντια στους Ρομά, από αυτά τα άρθρα που μας βομβαρδίζουν χρόνια. Ας θυμηθούμε τις ρατσιστικές δηλώσεις του Δαβάκη της ΝΔ, που δήλωσε ότι«απαγορεύει στους γύφτους να τον ψηφίσουν». Παρόν σε αυτήν την ομιλία ήταν και ο «αριστερός» δήμαρχος Σπάρτης, κ. Βαλιώτης, ο οποίος δεν έχει καλύτερες απόψεις από τον κ. Δαβάκη. Ας θυμηθούμε τα πογκρόμ που επιχείρησαν νοικοκυραίοι στα χωριά της Σπάρτης τα προηγούμενα χρόνια με την στήριξη και διαφόρων πολιτικών περσόνων της περιοχής και φυσικά με μπροστάρη τη τοπική νεοναζιστική συμμορία της χρυσής αυγής. Να θυμηθούμε την νεοναζιστική φιέστα της χρυσής αυγής στη Σκάλα το 2013 λίγο πριν την δολοφονία του Φύσσα. Από τον χορό δεν λείπει και ο τοπικός μας ΣΥΡΙΖΑ και οι θέσεις του για τις «παραβατικές ομάδες στη Λακωνία» Τέλος να μην ξεχάσουμε το μαζικό πογκρόμ στο Μενίδι τον Ιούνιο του 2017. Ο Κατάλογος είναι πολύ μεγάλος και τα καθημερινά περιστατικά αντιτσιγγανισμού άπειρα.

Όπως γράφαμε και 2 χρόνια πριν σε κείμενο θέσεων για τον αντιτσιγγανισμό: «Η Λακωνία τυγχάνει να είναι μια από τις περιοχές που ο αντιτσιγγανισμός είναι μια καθημερινή έκφραση μεγάλης μερίδας του τοπικού πληθυσμού. Έχει περάσει αρκετός καιρός από τότε που αρχίσαμε να συζητάμε προσπαθώντας να κατανοήσουμε τις μορφές και τις εκφράσεις της κυρίαρχης ιδεολογίας στη Λακωνία. Μια από τις εξαιρετικότερες αρνητικές εμπειρίες μας ύστερα από συζητήσεις και καταγραφή της δράσης της αριστεράς στη περιοχή ήταν τα απροκάλυπτα αντιτσιγγανικά αισθήματα και οι προκαταλήψεις των μελών της. Μέλη αριστερών και αναρχικών πολιτικών ομάδων στην περιοχή έχουν εκφραστεί αρκετές φορές με ανοιχτά ρατσιστικό τρόπο εναντίον των Ρομά χωρίς αυτό να σημαίνει ότι αυτή η τάση αντιπροσωπεύει όλους/ες συμμετέχουν στις εν λόγω ομάδες (ή έχει εκφραστεί μέσα από κείμενα τους). Ωστόσο, στις κατ’ ιδίαν συζητήσεις και αντιπαραθέσεις, ανάλογες απόψεις βγήκαν στην επιφάνεια άλλες φορές με δειλό τρόπο και άλλες όχι. Αν και στη θεωρία τα άτομα αυτά, που είναι συχνά και μέλη κομματικών οργανώσεων, αναφέρονται στη πανανθρώπινη χειραφέτηση και σε ένα θολό αντικαπιταλισμό, στη πράξη αναπαρήγαγαν όχι λίγες φορές τις θεωρίες της συλλογικής ευθύνης των Ρομά οι οποίοι το έχουν σαν δεύτερη φύση τους μονίμως να παρανομούν με το ένα τους πόδι έξω και το άλλο μέσα στην ιδεώδη αστική κοινωνία της εργασίας, του κέρδους, του εμπορεύματος και του αμοιβαίου οφέλους.»

Η 8 Απρίλη πρέπει να γίνει μέρα επαγρύπνησης και δράσης. Να μην αφήσουμε τις κοινότητες των Ρομά μόνες απέναντι στους ρατσιστές, τους έλληνες φασίστες και του κράτους τους.

Η διεύρυνση και ο διάλογος με τις κοινότητες των Ρομά στη Λακωνία είναι μια επιτακτική ανάγκη. Η ανάπτυξη δεσμών με τις κοινότητες αυτές μπορεί να φέρει θετικά αποτελέσματα όχι μόνο προς την άμυνα τους απέναντι στον τοπικό ρατσιστικό μηχανισμό, αλλά να σπάσει και την απομόνωση. Τα αιτήματα για καλύτερες συνθήκες διαβίωσης, το δικαίωμα στην εργασία και της απομόνωσης των ρατσιστών θα πρέπει να είναι τα κύρια για να αλλάξει έστω και στο ελάχιστο η σημερινή ζοφερή κατάσταση. Πρέπει να εστιάσουμε και να ξεσκεπάσουμε τις τοπικές αρχές και τις ελληνικές κυβερνήσεις, για τις ευθύνες που έχουν όλα τα προηγούμενα χρόνια για τις συνθήκες άθλιας διαβίωσης και περιθωριοποίησης των Ρομά και πολύ περισσότερο να ξεσκεπάσουμε τις ρατσιστικές πολιτικές που ακολούθησε η τοπική εξουσία ενθαρρύνοντας αντι-Ρομά ενέργειες, μεταξύ αυτών και τα πογκρόμ των ρατσιστικών επιτροπών που οργανώθηκαν τα προηγούμενα χρόνια στην ευρύτερη περιοχή της Σπάρτης. Οι κομμουνιστές/τριες, αντιφασίστες/τριες να παραμείνουμε στη πρώτη γραμμή ενάντια στον αντιτσιγγανισμό.

Τέλος θα θέλαμε να χαιρετήσουμε τους συντρόφους και συντρόφισσες μας στη Κέρκυρα από την συλλογικότητα Against Antisemitism in Corfu, που κόντρα στους καιρούς, οργάνωσαν σήμερα ενημερωτική δράση ενάντια στον αντιτσιγγανισμό και παίζει να ήταν και η μοναδική συλλογικότητα που έκανε κάτι τέτοιο. Όπως λοιπόν γράφουν και οι σύντροφοι/σσες στη Κέρκυρα:

Οι Ρομά δε φταίνε για τη σάπια κοινωνία, φταίει το κεφάλαιο και η απολυταρχία

Αυτόνομη Πρωτοβουλία Ενάντια στη Λήθη
8 Απρίλη 2019

σημείωση:

[1] Κείμενο στη περιοδική έκδοση του Shades για την 8η Απρίλη: https://theshadesmag.wordpress.com/2019/04/08/8-aprili-roma/

Μια σκέψη σχετικά μέ το “Οι Ρομά δε φταίνε για τη σάπια κοινωνία, φταίει το κεφάλαιο και η απολυταρχία. Για την 8 Απριλίου Παγκόσμια ημέρα Ρομά Περηφάνιας.

  1. Παράθεμα: «Ενάντια στη Λήθη #41» Για την 8 Απριλίου Παγκόσμια ημέρα Ρομά Περηφάνιας.

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s