74 χρόνια μετά: Η Μνήμη της Αντιφασιστικής Νίκης παραμένει επίκαιρη


 

Αυτή είναι η νέα αφίσα που κυκλοφορεί σε διάφορα μέρη της Ελλάδας, μεταξύ αυτών και στη Λακωνία, αφιερωμένη στη Μεγάλη Αντιφασιστική Νίκη 9 Μάη 1945 με υπογραφή της κίνησης που συμμετέχουμε ως συλλογικότητα «Κομμουνιστές/τριες με μνήμη». Με την αφίσα αυτή θα συνεχιστούν και οι εξωστρεφείς παρεμβάσεις μας.

Στις 9 Μάη του 1945 η ναζιστική Γερμανία συνθηκολογεί δίχως όρους στο Βερολίνο με παρουσία των εκπροσώπων της ΕΣΣΔ, των ΗΠΑ, της Αγγλίας και της Γαλλίας. Ήταν το τέλος της θηριωδίας ενός πολέμου που έχει γραφτεί ανεξίτηλα στη μνήμη εκατομμυρίων ανθρώπων.

Τα εθνικά αφηγήματα έχουν από τότε ενσωματώσει την αντιφασιστική νίκη στη ρητορική υπεράσπισης της δυτικής (αστικής) ερμηνείας της νίκης. Κάθε καπιταλιστικό κράτος κατασκευάζει το δικό του αφήγημα περί αντιφασισμού αλλά και της ίδιας της Ιστορίας.Η εκάστοτε αφήγηση της Ιστορίας όμως αντανακλά τις αντιθέσεις των κοινωνικών υποκειμένων και τα ιδεολογικά/ταξικά συμφέροντα των αφηγητών.

Για τον εβραϊσμό και τους απανταχού καταπιεσμένους η Αντιφασιστική Νίκη έχει τη δική της ξεχωριστή σημασία:

Την ηρωική μαζική εξέγερση στο γκέτο της Βαρσοβίας, τις εξεγέρσεις κρατουμένων στο Άουσβιτς και στο Νταχάου.

• Τις μάχες που έδωσε ο Κόκκινος Στρατός για να απελευθερώσει το Άουσβιτς.

• Την κατάρριψη της αντισημιτικής αναθεωρητικής θέσης ότι οι Εβραίοι δεν αντιστάθηκαν στον φασισμό και στην εξόντωσή τους και την ανάδειξη της ανάγκης για τη δημιουργία ενός καταφυγίου για τους Εβραίους  σε έναν κόσμο όπου ο αντισημιτικός αναβιώνει ως ο διαχρονικά κυρίαρχος μισαλλόδοξος λόγος.

Κι επειδή η ιστορία δεν είναι μια συσσώρευση γεγονότων αλλά ένα ζωντανό βλέμμα του παρόντος στο παρελθόν, 74 χρόνια μετά η μνήμη της Αντιφασιστικής Νίκης παραμένει επίκαιρη:

παρά τις συστηματικές απόπειρες διαστρέβλωσης της ιστορίας από την ιδεολογία της καπιταλιστικής κυριαρχίας και των μηχανισμών της

• παρά την επιλεκτική καπήλευση της από τους διάφορους εθνο-αντιιμπεριαλιστές και συνοδοιπόρους της Ρώσικης Πρεσβείας.

Διότι, αν και ο φασισμός νικήθηκε στρατιωτικά και πολιτικά το 1945, ωστόσο δεν εξαφανίστηκε , αλλά αναβιώνει και επικαιροποιείται με κάθε ευκαιρία και με σύγχρονα χαρακτηριστικά που απηχούν τα χαρακτηριστικά που είχε και τότε: τον αντισημιτισμό, τον εθνικισμό, τον ρατσισμό. Ο αντιφασιστικός αγώνας σήμερα αφορά ένα σύγχρονο παρελθόν: το παρόν. Είναι οργανικό και αναπόσπαστο κομμάτι κάθε κομμουνιστικής προσπάθειας.

Καμία ανοχή στην προσπάθεια για την κατάπνιξη της μνήμης από την ιστορική λήθη. Για τους Αντιφασιστικούς και Κομμουνιστικούς αγώνες του παρόντος μέχρι την συντριβή κάθε εκμετάλλευσης και της καπιταλιστικής κυριαρχίας

Κομμουνιστές/τριες με μνήμη

Μια σκέψη σχετικά μέ το “74 χρόνια μετά: Η Μνήμη της Αντιφασιστικής Νίκης παραμένει επίκαιρη

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s