Μια απάντηση στους περίεργους πανηγυρισμούς και ένα σχόλιο με αφορμή το τοπικό εκλογικό αποτέλεσμα.


 

Άλλο ένα εκλογικό πανηγύρι έλαβε τέλος. Τώρα μπορούμε να γυρίσουμε πίσω στους καναπέδες μας και να παρακολουθήσουμε ήσυχοι/ες  τις εξελίξεις να έρχονται γοργά και δίχως έλεος. Είναι αλήθεια ότι με κάποια έκπληξη παρακολουθήσαμε τις ανούσιες συζητήσεις με αφορμή την εκλογική νύχτα στην κρατική τηλεόραση. Εκεί στα πάνελ μάθαμε ότι ο φασισμός νικήθηκε, η χρυσή αυγή έπεσε. Από εδώ και μπρος μπορούμε να συνεχίσουμε να κοιμόμαστε τον ύπνο του δικαίου ήσυχοι/ες. Έτσι παρουσίασαν τα ΜΜΕ και τα κόμματα της καπιταλιστικής εξουσίας το αποτέλεσμα. Εκπρόσωποι του ΠΑΣΟΚ, του ΣΥΡΙΖΑ, ακόμα και του ΚΚΕ πανηγύρισαν την πτώση της νεοναζιστικής συμμορίας, λες και το πρόβλημα του ελληνικού φασισμού λύθηκε σε αυτήν την χώρα, λες και τα αποτελέσματα από άλλες ευρωπαϊκές χώρες δεν δείχνουν τον δρόμο της ενδυνάμωσης των νεοφασιστικών κινημάτων σε ολόκληρη την γηραιά ήπειρο και τον κόσμο. Η επίθεση της κυρίαρχης προπαγανδιστικής μηχανής συνεχίζεται και σήμερα από τα ΜΜΕ ολόκληρου του φάσματος, από το VICE, μέχρι την «Καθημερινή». Ο φασισμός νικήθηκε λένε.

Ο ελληνικός φασισμός όμως φωλιάζει και βγαίνει από τα σπλάχνα της ίδιας της ελληνικής κρατικής ιδεολογίας και της εθνικής λαϊκής φαντασμαγορικής κοινότητας, με ή χωρίς χρυσή αυγή, αγκαλιάζει κόσμο από ολόκληρο το πολιτικό φάσμα. Η χρυσή αυγή μπορεί να έχασε σε ψήφους γιατί οι Έλληνες νοικοκυραίοι προτίμησαν έναν από αυτούς, έναν δικό τους άνθρωπο. Η είσοδος του ουφολόγου, φασιστο-βιβλιοπώλη Βελόπουλου στη βουλή που όταν δεν πουλά επιστολές του χριστού, δίνει τα ρέστα του με ομιλίες για την επαναφορά της θανατικής ποινής, είναι η αντανάκλαση, ένα μωσαϊκό της παρακμής που επικρατεί μέσα στον ελλαδικό χώρο. Οι φασίστες όχι μόνο δεν έχασαν, αλλά αυξήθηκαν σε απόλυτους αριθμούς. Η χ.α, η ελληνική λύση, ο Σώρρας κλπ, μαζί άγγιξαν πάνω από 10%. Αν προσθέσουμε και τα διάφορα εθνο-αντιιμπεριαλιστικά σχήματα (ΛΑ.Ε) κλπ της πατριωτικής αριστεράς που αν και φαίνεται να κατέρρευσαν εκλογικά, δείχνουν πόσο μεγάλο είναι το πρόβλημα. Όλοι αυτοί μαζί εκτός ότι συμφωνούν με την ουσία της κυρίαρχης εθνικής ιδεολογίας για τα ιερά και τα όσια του ελληνικού έθνους, τους ενώνει και κάτι ακόμα. Η φετιχιστική αντικαπιταλιστική τους αντίληψη η οποία εξηγεί και μορφοποιεί συγκεκριμένους δρόμους της αντικαπιταλιστικής δυσαρέσκειας με ένα τρόπο που αφήνει τον καπιταλισμό άθικτο, η μορφή «αντικαπιταλισμού» που βασίζεται σε μια μονοδιάστατη επίθεση στο αφηρημένο, το χρήμα, και τον υποτιθέμενο φορέα του, το διεθνές χρηματιστικό κεφάλαιο από την οπτική γωνία του «καλού», «υγιούς», «πατριωτικού» κεφαλαίου. Μια τέτοια φετιχιστική αντικαπιταλιστική προσέγγιση κρύβει ή μάλλον αφήνει ανέγγιχτες τις βασικές κατηγορίες της πολιτικής οικονομίας του καπιταλισμού. Αποθεώνει το βιομηχανικό κεφάλαιο ως πηγή προόδου και βλέπει ως πηγή του κακού το χρηματιστικό παρασιτικό κεφάλαιο. Έχουμε γράψει στο παρελθόν ότι αυτή ακριβώς η ατζέντα οδηγεί μόνο σε ένα μονοπάτι: Την απαραίτητη ιδεολογική συνθήκη που οδήγησε στο ίδιο το Άουσβιτς.

74 χρόνια μετά την κατατρόπωση του ναζισμού/φασισμού από τον Κόκκινο Στρατό, αυτός συνεχίζει να παρελαύνει στην Ευρώπη. Ακριβώς γιατί ο καπιταλισμός και οι συνθήκες που γεννούν φασιστικά κινήματα από τα σπλάχνα των εθνικών κρατικών σχηματισμών και των λαϊκών τους κοινοτήτων συνεχίζουν να υπάρχουν. Στην Ελλάδα σήμερα, οι φασιστικές επιθέσεις στο κομμάτι των μεταναστών της εργατικής τάξης είναι μια καθημερινή πρακτική, οι βεβηλώσεις μνημείων και άλλες αντισημιτικές επιθέσεις επίσης, και μάλιστα εν απουσία αντιδράσεων από τους αντίφα της ιδεολογίας, μέχρι την αριστερά του ελληνικού κράτους.

Με μεγάλη έκπληξη παρατήσαμε και τοπικά εδώ στην Λακωνία, είτε σε συζητήσεις, είτε στα μέσα μαζικής δικτύωσης κόσμο με «αριστερές» καταβολές να λέει ότι έπεσε η χρυσή αυγή τοπικά και συγκεκριμένα στη Σκάλα (δήμος Ευρώτα). Γυρνώντας στο τοπικό αποτέλεσμα των εκλογών ας μελετήσουμε σύντομα τι έχει συμβεί. Καταρχήν ένας μεγάλος «νικητής» στις τοπικές εκλογές είναι το φασιστικό σχήμα του Σώρρα, τον Έλληνα φασίστα που έδινε υποσχέσεις με κάλπικα τρισεκατομμύρια, μυστικά αστρο-όπλα και προστατευόμενο του θεού Άρη της μυθολογίας, κρατούμενο στις φυλακές για κομπίνες και χρηματικές απάτες. Το σχήμα του Σώρρα πήρε 583 ψήφους και 5.73% (Σε αυτό έπαιξε βέβαια ρόλο ότι δύο υποψήφιοι Ευρωβουλευτές του ήταν από τη Σκάλα Λακωνίας). Η χρυσή αυγή αν και πεσμένη πήρε 630 ψήφους, ο Βελόπουλος 373, το ΛΑ.ΟΣ 92 ψήφους και άλλα φασιστικά μορφώματα 115 ψήφους. Σε αυτούς τους ψήφους πρέπει να προσθέσουμε και αυτούς των ΑΝ.ΕΛ 228. Φανταστείτε τώρα να συμπεριλάβουμε και τα εθνο-πατριωτικά σχήματα τύπου Κωσταντοπούλου, Λαφαζάνη πόσο θα αυξηθεί σε ποσοστό και ψήφους το νούμερο. Αλλά ας το αφήσουμε, για όποια/ον ενδιαφέρεται το αποτέλεσμα αναλυτικά βρίσκεται εδώ. Με μια πρόχειρη πρόσθεση έχουμε: 2.021 περήφανους φασίστες στο Δήμο Ευρώτα, αυτούς δηλαδή που βγαίνουν ανοιχτά και μας το λένε κατάμουτρα. Η λίστα είναι μεγάλη, πολυδιάστατη και πολύπλοκη. Γιατί σε αυτή την λίστα ίσως να πρέπει να αναλογιστούμε τι σκέφτονται και τι περιμένουν όσοι σήμερα ψήφισαν ΝΔ, ΠΑΣΟΚ, ΣΥΡΙΖΑ, τον Τζήμερο κοκ. Η κατάρρευση της κυβέρνησης του ΣΥΡΙΖΑ και της σκληρής ατζέντας του για του καταπιεσμένους σε αυτή τη χώρα, δίνει τη σκυτάλη στον Μητσοτάκη της κατάργησης οποιουδήποτε άλλου εργατικού δικαιώματος. Αυτά λοιπόν ας μην τα αγνοούν όσοι σήμερα πανηγύρισαν την πτώση των ορθόδοξων νεοναζί. Το πρόβλημα του ελληνικού φασισμού, όχι μόνο παραμένει αλλά διευρύνει ακόμα περισσότερο την επιρροή του.

Στη Λακωνία βρίσκονται μπροστά μας μια σειρά προβλήματα που θα συνεχίσουν να διογκώνονται το επόμενο διάστημα για το σύνολο των ανθρώπων που ζουν εδώ και δεν έχουν ελληνική ταυτότητα (π.χ Πακιστανική Κοινότητα), αλλά και το κομμάτι αυτό της εργατικής τάξης στη Λακωνία με ελληνική ταυτότητα και τους Ρομά που βλέπει να βυθίζεται σε μεγαλύτερη παρακμή. Αν προσθέσουμε και τα άλλα οικολογικά και τοπικά προβλήματα (π.χ εργοστάσιο σκουπιδιών) κλπ, έχουμε μπροστά μας μια πολύ δύσκολη περίοδο που απαιτεί νηφαλιότητα.

Θα τελειώσουμε το κείμενο όμως και με κάτι το θετικό (τουλάχιστον σε συμβολικό επίπεδο). Σε μια περίοδο που ο ελληνικός εθνικισμός και φασισμός προσπάθησε να κινητοποιήσει ότι πιο σάπιο στην τοπική κοινωνία με αφορμή της συμφωνία για την ονομασία του Μακεδονικού κράτους, δεν μπορεί παρά να καταγράφεται στα θετικά ότι 31 άνθρωποι στη Λακωνία ψήφισαν συμβολικά το κόμμα της Μακεδονικής Μειονότητας στην Ελλάδα, το Ουράνιο Τόξο. Χαιρετίζουμε και ευελπιστούμε να συνεχιστεί ο διάλογος μαζί τους, όσες και να είναι οι διαφωνίες και οι διαφορετικές πολιτικές απόψεις σε όλα τα ζητήματα. Ο αντιφασιστικός αγώνας και η συγκρότηση ενός ρεύματος αμφισβήτησης της ιδεολογικής ηγεμονίας του ελληνικού καπιταλιστικού σχηματισμού, είναι ένας αγώνας που πρέπει να δώσουμε από κοινού.

Αυτόνομη Πρωτοβουλία Ενάντια στη Λήθη

 

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s