Φάκελος Λακωνική Ιστορία #22: Εγκλήματα του ελληνικού φασιστικού παρακράτους στη Λακωνία 1947 – 49


Σύντομο εισαγωγικό σημείωμα

Η ομάδα μελέτης του Φακέλου Λακωνική Ιστορία κλείνει τρεισήμισι χρόνια από την πρώτη δημοσίευση του αφιερώματος. Η συλλογή πληροφοριών και ιστορικών στοιχείων μέσα σε αυτό το διάστημα δεν ήταν μια εύκολη υπόθεση. Αν και ήμασταν σε θέση να εντοπίσουμε πολλά στοιχεία για τον εμφύλιο και την ναζιστική κατοχή, το αρχείο μας έχει ακόμα μεγάλη έλλειψη σε στοιχεία για άλλες ιστορικές περιόδους, όπως πχ η προ-νεωτερική εποχή ή την εποχή του μεσοπολέμου. Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι δεν έχουμε κάνει δημοσιεύσεις και για άλλες περιόδους εκτός της δεκαετίας του 40. Παρόλα αυτά δεν καλύψαμε ακόμα το ιστορικό εύρος που θέλουμε, κάτι που θέλουμε να ελπίζουμε ότι θα διορθωθεί το επόμενο διάστημα. Η παρούσα δημοσίευση έχει να κάνει και αυτή με τα εγκλήματα του ελληνικού φασισμού στην Λακωνία κατά την περίοδο του εμφυλίου πολέμου 1947 – 49. Τα στοιχεία αυτά τα εντοπίσαμε στο ιστορικό ιστολόγιο: μωρήας.Στόχος και αυτής της δημοσίευσης είναι η καταγραφή και παρουσίαση των ιστορικών γεγονότων για κινηματική χρήση (χωρίς απαραίτητα να συμφωνούμε σε όλα με τον/την συγγραφέα) και φυσικά για να μαθαίνουμε όσοι/ες ζούμε εδώ την τοπική ιστορία, κόντρα στην λήθη που επιχειρεί να επιβάλει ο ελληνικός φασισμός, ο ελληνικός καπιταλιστικός σχηματισμός και οι μηχανισμοί του.

 

21/03/1947: Πολυμελής ομάδα παρακρατικών με αρχηγό τον σφαγέα Γιάννη Παυλάκο εισέρχεται στο χωριό Γεράκι Σπάρτης. Εκεί μετά από γλέντι που οργανώνουν με κλεμμένα ζωντανά από τους χωρικούς. Συλλαμβάνουν και δολοφονούν άγρια τους:

Λυσσάρη Δημήτρη
Σπανού Αικατερίνη, χήρα, ετών 80
Τσολομίτη Κ.
Τσολομίτη Π.
Μήτρη Βασίλη

Για το περιστατικό αναφέρει η εφημερίδα «Σημερινά Πατρών»: «Στην Λακωνία στο κομμάτι αυτό της ελληνικής γης που υποφέρει περισσότερο από κάθε άλλο μέρος. Το παρακράτος του Κατσαρέα εγκαταστάθηκε μονίμως. Μετά τον θάνατό του, οι σημερινοί διάδοχοί του Γιάννης Παυλάκος και Σταύρος Γερακάρης, παλιά μέλη των ταγμάτων ασφαλείας, δρουν ανεξέλεγκτα. Η ζωή, η τιμή και η περιουσία κάθε πολίτη εξαρτάται από την καλή ή όχι διάθεση του πρώτου τυχόντος καθάρματος που είναι ενταγμένο στις ομάδες αυτές. Ο ίδιος ο Παυλάκος έχει σκοτώσει ιδιοχείρως υπερτετρακόσια άτομα κυρίως δε χήρες, γέρους και παιδιά. Για αυτόν είναι μια φυσική ανάγκη και όταν δεν έχει πρόχειρο άνθρωπο να σκοτώνει, σκοτώνει χοίρους, γάτες και σκυλιά.»

Πηγή: Ελεύθερη Ελλάδα 3-4-1947, Ριζοσπάστης 22-4-1947, Φωνή της Λακωνίας 16-4-1947, Γιάγκος Κων/νος από το Γεράκι

23/03/1947: Η συμμορία του Παυλάκου επιδράμει στο χωριό Γεράκι για δέυτερη φορά. Το χωριό αυτό έχει περίπου 3000 κατοίκους. Από αυτούς 6 ή 7 ήταν αριστεροί και 2 ή 3 αντάρτες. Ήταν από τα πιό αντιδραστικά χωριά της περιοχής. Την δεύτερη φορά η ομάδα του Παυλάκου πλιατσικολογεί σπίτια. Ο ίδιος ο Παυλάκος κατεβαίνει στην πλατεία να πιεί καφέ. Εκεί συναντά έναν χωρικό ονόματι Μήτρη που ήταν εθνικόφρον. Ο Παυλάκος τον ρωτάει «Πώς λέγεσαι?» εκείνος απαντά » Μήτρης», «Α! Μήτρης λέγεσαι? Πάρε την λοιπόν» και του ρίχνει με το πιστόλι και τον σκοτώνει. Δίπλα στο άψυχο σώμα του νεκρού ο Παυλάκος θα κάτσει να πιεί καφέ. Αργότερα ένας ακόμα χωριάτης βγαίνει από το καφενείο. Ο Παυλάκος του ρίχνει στο κεφάλι με το πιστόλι και αστοχεί. Του φωνάζει τότε: «Τι? Δεν σε πέτυχα? Τυχερός είσαι, άντε φύγε, να δούμε αν ο επόμενος θα είναι τόσο τυχερός»

Πηγή: Σημερινά Πατρών 9-6-1947

26/03/1947: Νέο φρικιαστικό έγκλημα στην Σκάλα. Ένοπλοι χίτες εισήλθαν στο χωριό και εκτέλεσαν τους παρακάτω:

Βολάκου Μαργαρίτα
Μιχαλάκου Αφροδίτη
Σκάλκος Θεόδωρος
Σταυροπούλου Καλλιόπη
Χούμπαβλης Χρήστος, ετών 74
Χούμπαβλης Σωτήρης, ετών 60
Χρυσός Αποστόλης
Παπαφάγου Ελένη
Θανάσης Πολίτης

Τα νεκρά κορμιά των εκτελεσθέντων πετάχτηκαν στο Ευρώτα. Κάποια δεν βρέθηκαν ποτέ…

Πηγή: Ριζοσπάστης 29-3-1947, Φωνή της Λακωνίας 16-4-1947, Ακρόπολις 30-3-1947

28/06/1947: Στο χωριό Δαφνί Σπάρτης, στην τοποθεσία Τρία Κλαδάκια, τραμπούκοι του Παυλάκου συνέλαβαν του δημοκρατικούς πολίτες της περιοχής Παρθύμο Ηλία, Παρθύμο Γεώργιο και Παρθύμο Παναγιώτη. Εκεί τους βασάνισαν φρικτά για ώρες και αφού τους έγδυσαν τους κρέμασαν. Τα σώματά τους τα άφησαν κρεμασμένα για 5 ημέρες μέχρι που μύρισαν οπότε και επέτρεψαν στους χωρικούς να τα θάψουν.

Πηγή Ριζοσπάστης 29-6-1947

28/06/1947: Άγρια σφαγή από τον ταγματασφαλίτη Παυλάκο στο χωριό Λεβέτσοβα. Συμμορίτες του με αρχηγό τον ίδιο συνέλαβαν τους παρακάτω

Χήρα Πολολού, ετών 75
Μέλιος Πολολός , υιός της
Παναγιώτης Δημακάκος
Ελένη Δημακάκου, σύζυγος
Τα έξι μικρά τέκνα του ζεύγους
Βούλα Ροζάκου
Βούλα Κοπανέλη

Τους προαναφερθέντες τους βασάνισαν φρικτά κόβοντας και σπάζοντας τους τα άκρα και τελικά τους εκτέλεσαν. Τα έξι μικρά παιδιά τα έβαλαν να βλέπουν τα μαρτύρια της μάνας τους και μετά τα σκότωσαν με περίστροφο.

Πηγή: Ριζοσπάστης 29-6-1947

1947: Στο χωριό Σκαμνίτσα Μαλευρίου ένοπλοι χίτες σκότωσαν τις: Πέτρουλα Ελισσάβετ, Πέτρουλα Παναγιώτα, Μελετάκου Ελβίρα και τον Πέτρο Πέτρουλα.

Πηγή: Φωνή της Λακωνίας 3-7-1947

03/11/1947: Ένοπλοι αλήτες του ελληνοφάγου Γιάννη Παυλάκου επέδραμαν στο χωριό Βρυνικό (Αστέρι) Μολάων και εκτέλεσαν με φρικτά βασανιστήρια τους:

Καρυτιανού Τασία
Καρυτιανού Ποτίτσα
Καρυτιανό Θεόδωρο
Σούντα Νίκο

Πηγή : Καρυτιανός Παναγιώτης από το Βρύνικο

25/12/1947: Ένοπλες ομάδες με επικεφαλής τον Γιάννη Παυλάκο και τον χίτη Μήτσο Μπρατίτσα επιδράμουν στο χωριό Γούβες Μολάων και εκτελούν τους Κανέλλη Ηλία και Κανέλλη Γιάννη υιούς Κανέλλη Ι. Μαζί τους εκτελείται και ο Μουλατσιώτης Λάμπρος του Ι.

Πηγή: Εθνικός Φρουρός Σπάρτης 15-1-1948

06/09/1947: Ένοπλος παρακρατικός της συμμορίας Κατσαρέα σκοτώνει στο χωριό Βλαχιώτη Μολάων τους παρακάτω κομμουνιστές:

Γιάννη Σίμο
Γεωργία Σωτηράκου μαχήτρια του ΕΛΑΣ
Μεταξία Σωτηράκου μαχήτρια του ΕΛΑΣ

Πηγή : Γιώργης Σίμος (γιός), Γιάννης Σωτηράκος (γιός)

13/04/1948: Το τζιπ στο οποίο επέβαιναν οι: μοίραρχος Τ. Παναγιωτόπουλος του 2ου μηχανοκίνητου λόχου και τρεις χωροφύλακες προσέκρουσε σε νάρκη και ανατινάχτηκε. Για αντίποινα, οι άντρες του λόχου εισήλθαν στις 17:10 με τεθωρακισμένα, στις φυλακές Σπάρτη και αφού δολοφόνησαν τρεις χωροφύλακες ξεκίνησαν να δολοφονούν υπόδικους και φυλακισμένους. Ο ταγματάρχης της Χωροφυλακής Δημ. Φίτσιος που το γραφείο του βρίσκονταν δίπλα στις φυλακές, έσπευσε να σώσει τους κρατούμενους και δολοφονήθηκε επί τόπου από τους στρατιώτες. Ο κατάλογος των νεκρών των φυλακών Σπάρτης είναι ο παρακάτω:

Γάλαρης Γ.
Κουλάκος Β
Κουλάκος Δ.
Λαμπρινάκος Δ.
Ζαχαράκος Δ.
Μουλουγιάννης Ν.
Μαργιόλης Α.
Βουδέλης Δ.
Λαχανάς Π.
Μιχαλόπουλος Τ.
Πέτρουλας Σ.
Μαρινάκος Δ.
Λιακάκος Π.
Κουλογιάννης Η.
Γκοτσαλίτης Β.
Φούρναρης Δ.
Ζαχαράκος Ν.
Αβδούλης Σ.
Πιέρρος Σ.
Καλύψας Ν.
Χριστάκος Δ.
Μιχαλάκος Α.
Κοτσιφάκος Γ.
Μανουσάκης Σ.
Σταυρογιάννη Κ.
Καπελάκος Δ.

Πηγή Βήμα 15-4-1948, 20-4-1948

22/05/1948: Στο χωριό Κροκεές (Λεβέτσοβα), ο ανθρώπινος νους αδυνατεί να συλλάβει το μέγεθος της φρίκης. Ένοπλη ομάδα του Παυλάκου με αρχηγό τον ίδιο εισέρχεται στο χωριό. Εκεί ο Παυλάκος υποχρέωσε ένα παιδί 16 ετών να σκοτώσει την μητέρα του με περίστροφο στην πλατεία του χωριού. Το παιδί υποχρεώθηκε στην πράξη αυτή όταν το απείλησε οτι θα βιάσει και θα σκοτώσει τις δύο του αδελφές. Η νεκρή μητέρα ονομάζεται Σταυρούλα Θεοχαράκου…

Πηγή Γιάννης Ιατρίδης από τις Κροκεές

02/05/1949: Ένοπλοι χίτες με επικεφαλής των ταγματασφαλίτη Γιάννη Παυλάκο επέδραμαν στο χωριό Βρονταμά και με υπόδειξη δεξιών κατοίκων του χωριού βρήκαν κρησφύγετα στα οποία κρυβόντουσαν κάτοικοι του χωριού και τους εκτέλεσαν όλους.

Αρμένης Χρήστος
Γαλάνη Ευαγγελία
Γαλάνης Σπύρος
Δαράκης Παναγιώτης
Δαράκη Ευαγγελία
Δαράκης Αθανάσιος
Καρακατσάνης Δημ.
Μπιργιόλος Παναγιώτης

Πηγή: Μαρία Μπιργιόλου από τον Βρονταμά, αδελφή του Παναγιώτη

Δεκέμβρης του 1949: Στο χωριό Απιδιά συμμορίτες του δήμιου Μήτσου Μπατίτσα από τα Νιάτα επέδραμαν στο Σαμόνικο και συνέλαβαν και εκτέλεσαν μετά από βασανιστήρια τους:

Χριστοφύλου Ελένη
Χριστοφύλου Βασίλω
Χριστόφυλο Μήτσο

Πηγή: Γιάννης Χριστόφυλος από την Απιδιά

3 σκέψεις σχετικά με το “Φάκελος Λακωνική Ιστορία #22: Εγκλήματα του ελληνικού φασιστικού παρακράτους στη Λακωνία 1947 – 49

  1. Παράθεμα: «Ενάντια στη Λήθη #44» Εγκλήματα του ελληνικού φασιστικού παρακράτους στη Λακωνία 1947 – 49

  2. Παράθεμα: Εγκλήματα του ελληνικού φασιστικού παρακράτους στη Λακωνία 1947 – 49 – Κομμουνιστές/τριες με μνήμη

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s