Αναδημοσίευση: Όχι, Πακιστανοί Ισλαμιστές δεν κατέλαβαν ελληνικό έδαφος για πρώτη φορά μετά το 1830


Το 2014 κυκλοφόρησε η “είδηση” πως “Για πρώτη φορά μετά το 1830 ισλαμιστές κατέλαβαν ελληνικό έδαφος: Κατάληψη του Δημαρχείου στην Σκάλα Λακωνίας!”. Ο ισχυρισμός άρχισε πρόσφατα να διαδίδεται εκ νέου μέσω Facebook, με χιλιάδες κοινοποιήσεις.

Ισχυρισμός:
1. Ισλαμιστές καταλαμβάνουν ελληνικό έδαφος για πρώτη φορά μετά το 1830.
2. Τον νόμο της Σαρίας έχουν επιβάλει Πακιστανοί & Αφγανοί.

Συμπέρασμα:
Τον Ιούλιο του 2014, στη Σκάλα Λακωνίας έγινε κινητοποίηση και απεργία Πακιστανών εργατών.
Είναι προφανές πως μια ειρηνική πορεία διαμαρτυρίας στα πλαίσια εργατικής απεργίας, δεν μπορεί να θεωρηθεί “επιβολή της Σαρίας” ή “κατάληψη ελληνικού εδάφους”, πόσο μάλιστα εφόσον δεν επιχειρήθηκε καν κατάληψη δημόσιου κτιρίου.

Ο ισχυρισμός περί “κατάληψης ελληνικού εδάφους από Ισλαμιστές” είχε προβληθεί από το pronews.gr, vimaorthodoxias.gr, efenpress.gr, και άλλες. Παραπλήσιο ισχυρισμό είδαμε στα national-pride.org, makeleio.gr, και δεκάδες άλλες ιστοσελίδες. Κάποια ιστολόγια αναδημοσίευσαν αυτές τις ημέρες τον ισχυρισμό, όπως το doxaorfanakigreece.home.blog και το apagoreuetai-group.blogspot.com.

Τι είχε συμβεί;

Στα γεγονότα του 2014, δεν είχαμε “κατάληψη ελληνικού εδάφους”. Στις αρχές Ιουλίου του 2014, έλαβαν χώρα στη Σκάλα Λακωνίας μια σειρά από κινητοποιήσεις και απεργία Πακιστανών εργατών, οι οποίοι διαδήλωσαν καταγγέλοντας ρατσιστικές επιθέσεις σε βάρος τους από αστυνομικούς, καθώς και εργασιακή εκμετάλλευση. Στη μεγαλύτερη πορεία στις 8/7/2014, συμμετείχαν 800 άτομα.

Στις 6/7/2014, στο πλαίσιο της απεργίας, πραγματοποιήθηκε συλλαλητήριο των εργατών και πορεία από το δημαρχείο (ημέρα Κυριακή που ήταν κλειστό και κανείς δεν εισήλθε ή επιχείρησε να εισέλθει σε αυτό) και προς το αστυνομικό τμήμα. Η πορεία ήταν ειρηνική και δεν καταγράφηκαν επεισόδια.

Οι Πακιστανοί εργάτες κρέμασαν πανό διαμαρτυρίας στο Δημαρχείο και κατόπιν αποχώρησαν.

Πηγη: skalalakonias.wordpress.com
Πηγη: skalalakonias.wordpress.com

 

Στην είσοδο του (κλειστού) Δημαρχείου μίλησε για λίγα λεπτά ο Προέδρος της Πακιστανικής κοινότητας στην Ελλάδα, στους συμπατριώτες του που είχαν συγκεντρωθεί στην στην πλατεία Δημαρχείου. Κατόπιν οι Πακιστανοί αποχώρησαν.

Είναι προφανές πως μια ειρηνική πορεία διαμαρτυρίας στα πλαίσια εργατικής απεργίας, δεν μπορεί να θεωρηθεί “κατάληψη ελληνικού εδάφους”, πόσο μάλιστα εφόσον δεν επιχειρήθηκε καν κατάληψη δημόσιου κτιρίου.

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s