Η βία καθηγητών μέσα στα σχολεία της Λακωνίας δεν ήταν ποτέ μια εξαίρεση


Φαίνεται ότι έχουν σοκάρει οι αποκαλύψεις που φέρνει στο φως της δημοσιότητας ο «Λακωνικός Τύπος» για περιστατικά που διαδραματίζονταν σε σχολικές αίθουσες στην περιοχή του Δ. Ευρώτα. Εκπαιδευτικός που υπηρετεί σε σχολικές μονάδες Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης στη Σκάλα και στον Βλαχιώτη φέρεται να προέβαινε σε άσεμνες χειρονομίες και πράξεις, αλλά και να εξύβριζε τους μαθητές κατά τη διάρκεια των μαθημάτων. Το περιστατικό έχει ήδη καταγγελθεί αρμοδίως από γονείς, ενώ οι μαθητές του σχολείου της Σκάλας προχώρησαν σε κατάληψη, διαμαρτυρόμενοι για τα παραπάνω περιστατικά.

Σύμφωνα με αναφορές, ο εν λόγω καθηγητής θετικών επιστημών, ο οποίος προέρχεται από άλλη περιοχή της χώρας και διορίστηκε φέτος ως αναπληρωτής στα σχολεία του Δ. Ευρώτα, φαίνεται ότι ασκούσε ανεπαρκώς τα επαγγελματικά καθήκοντά του. Συγκεκριμένα, οι γνωρίζοντες αναφέρουν ότι υπήρχαν καθυστερήσεις στην παράδοση της σχολικής ύλης, ενώ ο εκπαιδευτικός απουσίαζε αρκετές φορές από την εργασία του.

Κατά άλλες πληροφορίες, μάλιστα, ο συγκεκριμένος καθηγητής έχει απομακρυνθεί ήδη από άλλα δύο σχολεία στην ηπειρωτική και νησιωτική χώρα, όπου δίδασκε στο παρελθόν, εξαιτίας της συμπεριφοράς του.

Ο «Λακωνικός Τύπος» επικοινώνησε με τον δήμαρχο Ευρώτα κ. Δήμο Βέρδο ο οποίος είναι γνώστης της υπόθεσης και έχει ήδη προχωρήσει στις απαραίτητες ενέργειες για την απομάκρυνση του εν λόγω εκπαιδευτικού. «Έχει ενημερωθεί η Διεύθυνση Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης Λακωνίας, αλλά και το Υπουργείο Παιδείας για το συμβάν. Στόχος και μέλημά μας είναι η εύρυθμη λειτουργία των σχολείων μας και η προστασία των μαθητών», τόνισε χαρακτηριστικά ο κ. Βέρδος.

Το περιστατικό αυτό δεν θα έπρεπε όμως να σοκάρει την κοινή γνώμη. Όσο θυμόμαστε τον εαυτό μας, η κατάσταση αυτή στα σχολεία της Λακωνίας είναι κάτι περισσότερο από καθημερινότητα. Δεν είναι λίγες οι φορές που συμμαθήτριες μας την εποχή που πηγαίναμε στο σχολείο έπεσαν θύμα ακόμα και σεξουαλικών παρενοχλήσεων από τέτοιους καθηγητές. Μαζί με την διάχυτη βία μέσα στα σχολεία, όπου καθηγητές προέβησαν ακόμα και σε χειροδικίες ενάντια σε μαθητές και μαθήτριες, η πειθάρχηση στους ανώτερους με εξουσία, η εθνικιστική πλύση εγκεφάλου και ο ρατσισμός πάνε πακέτο. Το Γυμνάσιο – Λύκειο της Σκάλας Λακωνίας θα μείνει αξέχαστο στη μνήμη μας ως ένα σχολείο πρότυπο για τον ελληνικό φασισμό. Καμία μειονότητα, για παράδειγμα, δεν έμεινε έξω από το στόχαστρο και τη ρατσιστική βία της καθηγητικής αυθαιρεσίας και εξουσίας (κάτι που φυσικά δεν άφησε ανεπηρέαστους και τους μαθητές) . Θυμόμαστε πως αντιμετωπίστηκαν από τέτοιους καθηγητές και διευθυντές, τα παιδιά που πήγαιναν σχολείο και είχαν απαλλαγή από τα θρησκευτικά λόγω διαφορετικών θρησκευτικών πεποιθήσεων (βλ. μάρτυρες του Ιεχωβά). Θυμόμαστε τον διάχυτο ρατσισμό μέσα στα σχολεία της Σκάλας Λακωνίας ενάντια σε παιδιά Αλβανών μεταναστών τη δεκαετία του 90 και Κινέζων μικροϊδιοκτητών αργότερα. Δεν ξεχνάμε την ανοιχτή ρατσιστική προπαγάνδα καθηγητών ενάντια στην Πακιστανική Κοινότητα εργατών στο Δήμο Ευρώτα ότι τάχα μου έτρωγαν σκυλιά ή ότι είναι κατώτερη ράτσα, αλλά και τον ανοιχτό αντιτσιγγανισμό με θύματα Ρομά συμμαθητές μας.Ούτε βέβαια πως αντιμετωπίστηκαν τα παιδιά από φτωχές οικογένειες της εργατικής τάξης.  Για να πούμε για ακόμα μια φορά τα πράγματα με το όνομα τους: Τα σχολεία ήταν και παραμένουν χώροι πειθάρχησης και εθνικής πλύσης εγκεφάλου. Τέλος, κανείς δεν ξεχνάει αυτές τις μνήμες που μας προκαλούν ακόμα αναγούλα με τα τραγούδια που μας έβαζαν να λέμε στο δημοτικό όπως το «έχουμε πατρίδα και την λεν Ελλάδα» και άλλες τέτοιες φασιστικές γελοιότητες. Η απάντηση στη πλύση εγκεφάλου που διεξάγεται στα σχολικά κελιά πρέπει να έρθει μέσα από την δική μας μαζική ταξική αυτομόρφωση – κόντρα στην ελληνική μυθολογία και εθνική αφήγηση, τις καταλήψεις και τις απελευθερωμένες ζώνες στη πόλη και το χωριό, ως κομμάτι της συνολικής ρήξης με την ελληνική καπιταλιστική εξουσία. Ο αγώνας συνεχίζεται….

Αυτόνομη Πρωτοβουλία Ενάντια στη Λήθη

2 σκέψεις σχετικά με το “Η βία καθηγητών μέσα στα σχολεία της Λακωνίας δεν ήταν ποτέ μια εξαίρεση

  1. Παράθεμα: Απαραίτητες διευκρινήσεις για την υπόθεση του καθηγητή στο Γυμνάσιο – Λύκειο της Σκάλας Λακωνίας | αυτόνομη πρωτοβουλία ενάντια στη λήθη

  2. Παράθεμα: «Ενάντια στη Λήθη #51» Απαραίτητες διευκρινήσεις για την υπόθεση του καθηγητή στο Γυμνάσιο – Λύκειο της Σκάλας Λακωνίας

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s