Ένα πρώτο σχόλιο για τη Λακωνία την εποχή του κορωνοϊού


Το ατσάλι δένεται στη μεγάλη φωτιά και στο δυνατό ψύχος. Τότε γίνεται δυνατό και τίποτα δεν φοβάται. Έτσι ατσαλώθηκε και η δική μας γενιά και έμαθε να μην παραδίδεται! Νικολάϊ Οστρόφσκι

Ο κεντρικός δρόμος της Σκάλας Λακωνίας την εποχή της καραντίνας

Η αλήθεια είναι ότι μέχρι αυτή τη στιγμή λίγα έχουμε συζητήσει για το βάθος της σημερινής κρίσης και τις προκλήσεις που ανοίγονται με την σημερινή κατάσταση της πανδημίας. Σίγουρα όμως βρισκόμαστε απέναντι στις απλοϊκές αναλύσεις που αγγίζουν τα όρια του φετιχιστικού αντικαπιταλισμού και των θεωριών συνωμοσίας κάποιων αριστερών και α/α. Αναλύσεις που υποβιβάζουν τον ιό σε ένα εμπορικό πόλεμο, δεν μας δείχνουν μόνο τα όρια των γεωπολιτικών αναλύσεων αυτών των ομάδων, αλλά δείχνουν τα όρια της ίδιας της ιδεολογικής κριτικής, που δίχως αμφιβολία αγγίζουν το γήπεδο ακόμα και της ίδιας της ακροδεξιάς, αλλά και όσων σήμερα αρνούνται ότι έχουμε μπει σε μια πρωτόγνωρη κατάσταση κρίσης του νεωτερικού πολιτισμού της αξίας. Οι αναλύσεις αυτών των ελλήνων αριστερών, αναρχικών και αυτόνομων, στη συγκεκριμένη συγκυρία, βρίσκουν έδαφος και σε άτομα που παραδοσιακά αγαπάνε τις θεωρίες συνωμοσίας και που όπως ξέρετε έχουμε μπόλικους από αυτούς εδώ στη Λακωνία. Πριν περάσουμε λοιπόν στο θέμα αυτού του σχολίου, ενδεικτικά θα αναφέρουμε μερικές από αυτές τις νεοφασίζουσες θεωρίες που κάνουν θραύση στη Λακωνία. Πέρα από το γνωστό ότι οι έλληνες έχουν ένα παραπάνω γονίδιο στο DNA (οι λάκωνες ίσως και παραπάνω), η πιο διαδεδομένη «θεωρία» είναι ότι ο ιός κατασκευάστηκε σε εργαστήριο και είναι αποτέλεσμα του εμπορικού πολέμου των ΗΠΑ με την Κίνα. Άλλοι κατηγορούν τους Εβραίους και τον Σόρος, άλλοι λένε ότι όλα γίνονται για να μην γιορτάσουν οι έλληνορθόδοξοι το Πάσχα και για να πάρουν οι ισλαμιστές τις ελληνικές πόλεις.

Για όλα αυτά τα ζητήματα καθώς και για την πρωτόγνωρη κατάσταση καταστολής, τη βιοπολιτική και ίσως το νέο καθεστώς συσσώρευσης θα αναφερθούμε σε επόμενο αναλυτικό κείμενο όταν ολοκληρώσουμε τις δικές μας συζητήσεις.

Ο λόγος που γράφουμε σήμερα αυτό εδώ το σχόλιο είναι γιατί ενώ έχουμε μπει σε κατάσταση καραντίνας και εγκλεισμού, ενώ το καπιταλιστικό (αστυνομικό) κράτος σε κρίση έχει για τα καλά έρθει για να μείνει, αμφισβητώντας και τα πιο βασικά δικαιώματα, οι φασίστες στη Λακωνία σε συνεργασία με το παπαδαριό δρουν ανενόχλητοι και δίχως κανένα κόστος. Την ώρα που το καθεστώς δίνει πρόστιμα σε άστεγους και άλλους εξαθλιωμένους προλετάριους/ες και ανθρώπους της τρίτης ηλικίας που βγήκαν προς αναζήτηση λίγου φαγητού, οι τοπικοί ναζίδες του πατριωτικού συνδέσμου – εκλεκτοί και στελέχη του κόμματος λαγού καλούν τους ιεράρχες και φυσικά όχι δίχως ανταπόκριση, να ανοίξουν τις εκκλησίες για το πάσχα. Η προβολή των απόψεων τους γίνεται πάντα μέσα από γνωστή σελίδα – σκουπιδότοπο της Λακωνίας και κανείς δεν έχει αντιδράσει μέχρι στιγμής, ειδικά από αυτούς τους αριστερούς μικροαστούς που μας προτρέπουν “να μείνουμε σπίτι” και να “πλένουμε τα χέρια μας”, χωρίς να αναρωτιούνται πόσοι/ες έχουμε αυτην την δυνατότητα. Και πρώτα από όλα μιλάμε για αυτούς που πληρώνουν με το αίμα τους τη κρίση του κορωνοΐού. Οι χιλιάδες Πακιστανοί και άλλοι/ες εργάτες/τριες γης στη περιοχή του Ευρώτα, οι Ρομά και όλοι και όλες αυτές που το σημερινό Βραχυκύκλωμα στην κυκλοφορία της άξιας θα το πληρώνουν με μεγαλύτερη πείνα και εξαθλίωση. Για αυτούς τους ανθρώπους, αλλά και για όλους/ες μας, το μήνυμα πρέπει να είναι ξεκάθαρο: Να σταματήσουν οι πληρωμές των ενοικίων στους ιδιοκτήτες. Να υπάρξουν οι κατάλληλες δομές αλληλεγγύης. Καμία εμπιστοσύνη στην επίσημη κρατική προπαγάνδα. Ανοιχτό σαμποτάζ στο ελληνικό καπιταλιστικό κράτος και τους μηχανισμούς του.

Τις επόμενες εβδομάδες θα επανέλθουμε με κάποιο αναλυτικό κείμενο για το θέμα, πάντα επικεντρωμένο στο τι συμβαίνει στη περιοχή.

Αυτόνομη Πρωτοβουλία Ενάντια στη Λήθη

Απρίλης 2020

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s