Ψεκάζουν τους Λάκωνες;


ΣΠΑΡΤΗ. Κύριε διευθυντά, τροφή για σκέψη.
Μεσημέρι 14 Μαρτίου 2020 και ώρα 14:00 το μεσημέρι στη Σπάρτη φαίνονται στον ουρανό αυτές οι λευκές γραμμές που τέμνονται. Δεν προηγείται αυτών αεροπλάνο.
Πολλοί πιστεύουν ότι μας ψεκάζουν για να μας ελέγχουν, άλλοι θεωρούν αυτές τις απόψεις αστείες θεωρίες συνομωσίας ενώ άλλοι δεν έχουν γνώμη.
Το φωτογραφικό υλικό είναι αδιάψευστο . Ο καθένας βγάζει τα συμπεράσματα του.

Αναγνώστης Α.Γ.

Η Λακωνία είναι ένα πρόσφορο έδαφος για θεωρίες συνωμοσίας, αυτό το έχουμε γράψει επανειλημμένως στη σελίδα μας. Αυτό που ίσως θα έπρεπε να ξαφνιάζει τους/τις αναγνώστες/τριες μας, είναι η ευκολία που τα τοπικά ΜΜΕ, τις παρουσιάζουν δήθεν ως “μια ακόμα γνώμη αναγνωστών”. Για ακόμα μια φορά μας ξεπέρασε η “θεματική ποικιλία” της γνωστής τοπικής φασιστο-σελίδας της Λακωνίας που φιλοξενεί όλες τις “απόψεις” στο πλαίσιο του “δημοκρατικού διαλόγου”. Μια ποικιλία που φυσικά μόνο αηδία προκαλεί. Από ανακοινώσεις του ΚΚΕ και της τοπικής ομάδας των νεοναζί, μέχρι τις θεωρίες συνωμοσίας των “αναγνωστών” και άρθρα αντι-τσιγγανικού και ρατσιστικού μίσους. Σωστός κάδος ανακύκλωσης της εθνικής ενότητας δηλαδή. Μια βόλτα στα καφενεία και τα μαγαζιά της Λακωνίας, βέβαια, θα πείσει και τον πιο δύσπιστο, σχετικά με ποιους απευθύνεται η συγκεκριμένη ιστοσελίδα . Τα βιντεάκια του youtube, με θεωρίες για τους Εβραίους που δεν προσβάλλονται από καρκίνο, ή άλλες, για τη “πολεμική βάση του Χίτλερ” στο νότιο πόλο κάνουν θραύση στη Λακωνία. Όπως γράψαμε και σε προηγούμενο κείμενο, η εποχή του κορονοϊού, είναι πρόσφορο έδαφος για την ανάπτυξη τέτοιων θεωριών. Αλλά αν και τώρα είναι περισσότερο της μόδας, δεν σημαίνει ότι τα προηγούμενα χρόνια δεν ήταν. Έτσι τολμούμε να γράψουμε ότι ο “ανήσυχος” ψεκασμένος πολίτης, που πάνω στο ντελίριο του “βλέπει” “γραμμές στον ουρανό που δεν είναι από αεροπλάνο”, κάτι σαν τον ρέιβερ του ΑΝΤ1 της δεκαετίας του 90’ ” (αν θυμούνται οι παλιότεροι/ες), είναι ο ίδιος “πολίτης” που χρόνια πριν κατέβαινε στις φασιστικές “διαμαρτυρίες” πολιτών ενάντια στους Ρομά, στους μετανάστες/τριες και σε κάθε άλλο κατατρεγμένο/η εργάτη/τρια σε αυτό τον νομό. Είναι ο ίδιος που διαμαρτύρεται που έκλεισαν οι εκκλησίες και ζητάει από τον παπά της ενορίας να του πάει ντελίβερι την θεία κοινωνία στο σπίτι, γιατί οι κακοί μασόνοι-σιωνιστές του απαγόρευσαν να κάνει πάσχα. Αυτός που δίνει ποσοστά άνω του 6% στον ψεκασμένο Αρτέμη Σώρρα γιατί θέλει να του διαγράψει κάθε χρέος στη τράπεζα. Είναι ο έλληνας νοικοκυραίος σε στιγμές εθνο-λαϊκής εξέγερσης την εποχή της νέας καπιταλιστικής κρίσης που έχουμε μπροστά μας. Παιδί βγαλμένο από τα σπλάχνα της ελληνικής εθνικής ιδεολογίας, μιας κατασκευασμένης εθνικής ταυτότητας που βασίστηκε εκτός του πατρίς, θρησκεία, οικογένεια, στον αντισημιτισμό, τον αντιτσιγγανισμό, τον αντιμουσουλμανισμό και τις εθνικές εκκαθαρίσεις. Πολιτικός απόγονος των καθαρμάτων – συνεργατών των ναζί – ταγμάτων ασφαλείας, που έσφαξαν ή έσυραν στα ξερονήσια ότι πιο προοδευτικό στοιχείο υπήρξε σε αυτό τον νομό. Παιδί της χούντας και αυτός που φωνάζει “θέλω τάξη και ασφάλεια”. Όλων αυτών που «έγραψαν» ή καλύτερα να πούμε βίασαν την ιστορία μετά την σύρραξη του 1946 – 49.

Αν και η ελληνική αστική επανάσταση ήταν μια από τις πρώτες που ακολούθησαν την γαλλική, το κράτος αυτό πέρασε και δεν ακούμπησε τον αστικό διαφωτισμό. Η θρησκεία, η ακατανίκητη βλακεία και δεισιδαιμονία είναι σίγουρα ο ελληνικός κανόνας, ειδικά τώρα που το ελληνικό καπιταλιστικό κράτος θα γευτεί την μεγαλύτερη κρίση στην ιστορία του. Εν μέσω αυτής της κρίσης, ο έλληνας νοικοκυραίος μικροαστός πάνω στο κύκνειο άσμα του, θα προσπαθήσει να μας συμπαρασύρει σε νέα μονοπάτια βαρβαρότητας. Η κατάρρευση του νεωτερικού καπιταλιστικού πολιτισμού που θα ζήσουμε (ή μάλλον ζούμε ήδη), θα βγάλει κάθε ζόμπι έξω από τον τάφο του. Απέναντι σε όλους αυτούς και για τη δική μας επιβίωση σε καιρούς μιας τέτοιας κρίσης, πρέπει να προτάξουμε την δική μας οργάνωση και ριζοσπαστική πρακτική, την προγραμματική ανασυγκρότηση και την ανάπτυξη της κριτικής θεωρίας που θα φέρει τις διαλεκτικές ρωγμές και τις νέες ρήξεις του μέλλοντος. Καλούμε κάθε κάθε μη ψεκασμένο, κάθε κατατρεγμένο/η σε αυτή τη γη, να πάρει αυτά τα λόγια πολύ σοβαρά υπόψιν του/της.

Αυτόνομη Πρωτοβουλία Ενάντια στη Λήθη

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s