75 Χρόνια μετά η λάμψη της Αντιφασιστικής Νίκης παραμένει φάρος για τους καταπιεσμένους/ες όλους του Κόσμου


Νέα αφίσα με αφορμή τα 75 χρόνια από τη Μεγάλη Αντιφασιστική Νίκη που κυκλοφορεί στη Λακωνία από την Αυτόνομη Πρωτοβουλία Ενάντια στη Λήθη και τους Κομμουνιστές/τριες με μνήμη

Στις 30 Απρίλη του 1945 η Κόκκινη Σημαία κυματίζει στο Ράιχσταγκ. Λίγες μέρες αργότερα, στις 9 Μαη του 1945, η ναζιστική Γερμανία συνθηκολογεί δίχως όρους στο Βερολίνο. Ήταν το τέλος του παγκοσμίου πολέμου που κόστισε τη ζωή εκατομμυρίων ανθρώπων.

Τα εθνικά αφηγήματα έχουν από τότε ενσωματώσει την αντιφασιστική νίκη στη ρητορική υπεράσπισης της δυτικής (αστικής) ερμηνείας της νίκης. Κάθε καπιταλιστικό κράτος κατασκευάζει τη δική της ιστορική εθνική-αφήγηση αλλά και το δικό του αφήγημα περί αντιφασισμού, διεκδικώντας ιδεολογικό μερίδιο στη νίκη. Βασική λειτουργία κάθε εθνικής-αφήγησης είναι η επικάλυψη των ταξικών αντιθέσεων από τον λόγο της “εθνικής ενότητας”, ο βέλτιστος τρόπος οργάνωσης του καπιταλιστικού τρόπου παραγωγής. Οι ίδιες αφηγήσεις εμφανίζονται ως τα ιδεολογικά/ταξικά συμφέροντα των αφηγητών αλλά και ώς αντανακλάσεις αντιθέσεων των ίδιων των κοινωνικών υποκειμένων που τις εκφέρουν. Δεν ξεχνάμε ότι σήμερα η Ε.Ε προσπαθεί με κάθε τρόπο να διαστρεβλώσει την ιστορία και να εξισώσει τον Κόκκινο Στρατό με τους ναζί, όπως έκανε πρόσφατα με ψήφισμα στο Ευρωκοινοβούλιο (Σεπτέμβρης 2019). Από την άλλη πλευρά το καθεστώς Πούτιν χρησιμοποιεί και αυτό την επέτειο για τους δικούς του ανταγωνιστικούς σκοπούς ενσωματώνοντας κατ’ οξύμωρο τρόπο ένα σημαντικό στοιχείο της κομμουνιστικής μας κληρονομιάς στην πλέον εξ ολοκλήρου καπιταλιστική ρωσική εθνική-αφήγηση.

Η 9η Μάη θα μας θυμίζει πάντα:

Την μαζική εξέγερση στο γκέτο της Βαρσοβίας, τις εξεγέρσεις κρατουμένων στο Άουσβιτς και στο Νταχάου.

Τις μάχες που έδωσε ο Κόκκινος Στρατός και τα παρτιζάνικα κινήματα σε ολόκληρη την Ευρώπη

Την κατάρριψη του αντισημιτικού ιδεολογήματος ότι οι Εβραίοι δεν αντιστάθηκαν εναντια στον ναζισμό και την εξόντωση, αλλα και την υπενθύμιση της ανάγκης ενός καταφυγίου για τους Εβραίους σε έναν κόσμο όπου ο αντισημιτισμός αναβιώνει ως ο διαχρονικά κυρίαρχος μισαλλόδοξος λόγος.

Η 9η Μάη παραμένει μια σημαντική ημερομηνία παρά τις συστηματικές απόπειρες διαστρέβλωσης της ιστορίας από την ιδεολογία της καπιταλιστικής κυριαρχίας και των μηχανισμών της, παρά την επιλεκτική καπήλευσή της από τους διάφορους εθνο-αντιιμπεριαλιστές και συνοδοιπόρους της Ρώσικης Πρεσβείας.

Σε μια εποχή που ο φασισμός αναβιώνει με διάφορους τρόπους εντός της εξελισσόμενης κρίσης, η 9η του Μάη μας υπενθυμίζει ότι το δίλημμα πια είναι Κομμουνισμός ή το τέλος της ανθρωπότητας.

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s