«Απέναντι σε αυτόν το ρατσιστικό υγιεινισμό σε γαλανόλευκο φόντο». Για τα κρούσματα κορονοϊού στο Δήμο Ευρώτα


«Μη φοβάστε τόσο πολύ τον θάνατο, όσο μια ανέμπνευστη και μέτρια ζωή»
(Bertolt Brecht)

Νέα μέτρα ανακοίνωσε χθες η κυβέρνηση της ΝΔ μέσω του υφυπουργού πολιτικής προστασίας, κ. Χαρδιαλιά, για τη κρίση που έχει ξεσπάσει στο δήμο Ευρώτα με τον κορονοϊό. Μέτρα που δεν προκαλούν καμία έκπληξη γιατί για ακόμα μια φορά πρόκειται για ρατσιστικά μέτρα.

Πρόκειται για μέτρα που θα τεθούν σε ισχύ για τους Πακιστανούς και άλλους μετανάστες-τριες εργάτες-τριες γης. Τα μέτρα χωρίζονται σε αυτά που αφορούν τους εργάτες γης και αυτά που αφορούν τους μόνιμους κατοίκους. Μεταξύ άλλων για τους μετανάστες θα είναι υποχρεωτική η χρήση μάσκας σε εσωτερικούς και εξωτερικούς χώρους, ενώ για τους υπόλοιπους κατοίκους θα είναι υποχρεωτική η μάσκα μόνο στους εσωτερικούς χώρους (σούπερ μάρκετ κλπ).

 

Ειδικότερα, για την πρόληψη περαιτέρω διασποράς του κορωνοϊού, αποφασίστηκε όσον αφορά τους εργάτες γης να ληφθούν τα εξής μέτρα:

  • Αποχή των εργατών γης από τις εργασίες τους και απομόνωση μέχρι να ολοκληρωθούν οι έλεγχοι του ΕΟΔΥ για τον εντοπισμό τυχόν νέων περιστατικών

  • Υποχρεωτική χρήση μάσκας σε εσωτερικούς και εξωτερικούς χώρους

  • Έλεγχος των μετακινήσεων των εργατών γης από και προς τον Δήμο Ευρώτα

Όσον αφορά τους μόνιμους κατοίκους του δήμου, αποφασίστηκαν:

  • Διεξαγωγή τεστ για όλους συνεργάζονται ή όσοι ήρθαν σε επαφή με τις ομάδες των εργατών γης

  • Υποχρεωτική χρήση μάσκας σε όλους τους εσωτερικούς χώρους

Στην ευρύτερη περιοχή του Δήμου Ευρώτα ζουν και εργάζονται πάνω από 2.500 μετανάστες εργάτες γης στη πλειονότητα τους Πακιστανικής καταγωγής. Έχουμε γράψει σε αμέτρητα άρθρα σε ποιες συνθήκες ζουν αυτοί οι άνθρωποι και τι είχαν να αντιμετωπίσουν όλο τα προηγούμενα χρόνια. Από την αρχή της άφιξης όλων αυτών των εργατών στη περιοχή, υπήρχε το ζήτημα της στέγασης τους. Πολλοί ήταν οι «ντόπιοι» που κερδοσκόπησαν ασύστολα, νοικιάζοντας δωμάτια σε εργάτες αναγκάζοντας τους να πληρώνουν με το κεφάλι. Σε σπίτια, στη μικρή Πακιστανική γειτονιά στη Σκάλα Λακωνίας, όπως συνηθίζουμε να την αποκαλούμε, μένουν μέχρι και 10 άτομα σε λίγα τ.μ. Τα μεροκάματα ήταν και παραμένουν άθλια. Συχνά είχαν να αντιμετωπίσουν ρατσιστικές επιθέσεις και από τους κατοίκους και από την αστυνομία. Τα πρώτα χρόνια οι κάτοικοι τους απαγόρευαν μέχρι και την είσοδο στα μαγαζιά τους για είδη πρώτης ανάγκης. Το 2014, οι Πακιστανοί εργάτες ξέσπασαν ενάντια σε αυτές τις συνθήκες. Απαίτησαν καλύτερα μεροκάματα. Εναντιώθηκαν στις ρατσιστικές επιθέσεις και τις συνθήκες ζωής τους. Ήταν μια κορυφαία στιγμή για την ταξική πάλη και τον αντιρατσιστικό αγώνα στη περιοχή. Οι εκτοπίσεις σε στρατόπεδα κράτησης των εργατών αυτών ήταν η απάντηση του ελληνικού καπιταλιστικού κράτους και αρχικά οι κάτοικοι χαίρονταν με αυτή την εξέλιξη. Όταν όμως συνειδητοποίησαν ότι το πορτοκάλι θα μείνει στα δέντρα λόγω έλλειψης εργατικών χεριών, άρχισαν να διαμαρτύρονται. Τολμούμε να γράψουμε ότι η νίκη τους για την αύξηση του μεροκάματου στην συγκομιδή του πορτοκαλιού, αλλά και στα συσκευαστήρια δεν ήταν μονάχα νίκη για τους Πακιαστανούς εργάτες γής, αλλά ολόκληρης της εργατικής τάξης στην περιοχή, κυρίως βέβαια για τους μετανάστες. Ωστόσο, οι συνθήκες διαβίωσης τους δεν βελτιώθηκαν πολύ ασχέτως αν έχουν καταλαγιάσει σε ένα βαθμό οι ρατσιστικές επιθέσεις. Ο λόγος που έχουν καταλαγιάσει βέβαια είναι πάντα υλικός. Οι Πακιστανοί εργάτες από τον αριθμό τους και μόνο, είναι αυτοί που σε μεγάλο βαθμό κρατάνε την μικρή τοπική οικονομία ζωντανή, την ώρα που ο τοπικός πληθυσμός φτωχαίνει όλο και περισσότερο.

Ξαναγυρίζουμε τώρα στο θέμα μας που είναι τα μέτρα του κορονοϊού. Αν και όλοι στη Σκάλα γνωρίζουν ότι αρκετοί θετικοί στον κορονοϊό είναι έλληνες που είχαν πάει σε μια βάφτιση και άλλοι κόλλησαν στο ποδόσφαιρο ή τις διακοπές, τα ΜΜΕ στη καλύτερη υποβιβάζουν αυτό το γεγονός, στη χειρότερη το αποσιωπούν εντελώς. Τα ίδια ΜΜΕ παρουσιάζουν στις κεντρικές τους στήλες, τις σκοταδιστικές δηλώσεις της τοπικής εκκλησίας της Λακωνίας που μας διαβεβαιώνει ότι: ποτέ κανείς στους αιώνες δεν κόλλησε αρρώστια από τη θεία κοινωνία [1].  Για αυτές τις δηλώσεις δεν υπάρχει καμία αντίδραση από το αστικό κράτος και τη δικαιοσύνη του. Αυτό το κράτος που δεν έχει καν διαχωρίσει την ύπαρξη του από την εκκλησία μέχρι σήμερα. Που πέρασε το διαφωτισμό και δεν τον ακούμπησε. Μέσα σε μια τέτοια πραγματικότητα ξεκίνησε η επιχείρηση στιγματισμού των μεταναστών εργατών. Μέσα από δύο μέτρα και δύο σταθμά. Μέσα από την πιο άθλια ρατσιστική υποκρισία.

Όπως γινόταν παλιότερα και με την ελονοσία, έτσι και τώρα το κράτος μας διαβεβαιώνει ότι οι μετανάστες είναι οι μοναδικοί υπεύθυνοι για κάθε έκρηξη επιδημίας. Οι μετανάστες εργάτες γης είναι πάντα εκείνο το ξένο σώμα που έχει εισβάλει στην καθημερινότητα της Εθνικής Λαϊκής Κοινότητας με σκοπό να την «μολύνει». Αυτή είναι και η ουσία αυτής της ρατσιστικής υποκρισίας του κράτους μέσα από το ίδιο το συλλογικό εθνικό φαντασιακό.

Κάποιοι μας έκαναν κριτική πρόσφατα ότι δεν βάλαμε αρκετά καθαρά το ζήτημα των συνθηκών διαβίωσης των Πακιστανών εργατών. Δεν υποστηρίζουμε ότι οι συνθήκες διαβίωσης τους στη περιοχή είναι καλές. Εννοείται ότι δεν είναι, θυμίζοντας λίγο τις αφηγήσεις του Στάϊνμπεκ στα «Σταφύλια της Οργής» [2]. Ωστόσο, η επιχείρηση του στιγματισμού τους από το κράτος και τα υγειονομικά του μέτρα – που είναι άλλα για τους έλληνες και άλλα για τους μετανάστες – δείχνει τον βαθιά ρατσιστικό χαρακτήρα αυτού του κράτους και της κυβέρνησης του και αυτό για μια υλιστική ανάλυση είναι μια πλευρά εξαιρετικής σημασίας. Για τα κρούσματα του κορονοϊού στο Δήμο Ευρώτα οι «ντόπιοι» ανησυχούν και μάλιστα ανησυχούν όχι μόνο για την υγεία τους αλλά και για αυτήν των μεταναστών. Όχι βέβαια γιατί τους έπιασε ο πόνος, αλλά γιατί θυμούνται τι έγινε πριν χρόνια όταν αυτοί δεν ήταν πια εκεί μετά από τις ρατσιστικές τους επιθέσεις και δεν υπήρχε η απαραίτητη εργατική δύναμη για την συγκομιδή.

Σε κάθε περίπτωση εμείς δεν θα κρατήσουμε αποστάσεις από τους Πακιστανούς εργάτες γης, ούτε θα πλένουμε τα χέρια μας κάθε φορά που χαιρετάμε κάποιους από αυτούς στο δρόμο. Η αλήθεια είναι ότι περισσότερο φόβο μας προκαλεί μια χειραψία με τους ρατσιστές της περιοχής μας και τους κρατικούς υπαλλήλους του ελληνικού καπιταλιστικού κράτους που έχουν καταφτάσει στη περιοχή για να βάλουν σε καραντίνα τους Πακιστανούς μετανάστες στη Γλυκόβρυση και τα άλλα χωριά που ανακοινώθηκαν κρούσματα. Μόνος δρόμος για την αντιμετώπιση της κρίσης είναι οι δομές αλληλεγγύης και ταξικής οργάνωσης των μεταναστών εργατών – τριων γης στη περιοχή. Γιατί όταν η εργατική τάξη είναι ενωμένη δεν κάνει μόνο το έργο του καπιταλιστικού κράτους δυσκολότερο, αλλά μπορεί να πετύχει μικρές ή μεγαλύτερες νίκες. Απέναντι σε αυτόν το ρατσιστικό υγιεινισμό σε γαλανόλευκο φόντο, στην επιχείρηση πειθάρχησης μέσω της ατομικής ευθύνης και της καταστολής που επιβάλει το αστικό κράτος, οι κομμουνιστές και κομμουνίστριες στη Σκάλα Λακωνίας και παντού στέκονται πάντα στο πλευρό των καταπιεσμένων.

Αυτόνομη Πρωτοβουλία Ενάντια στη Λήθη – Κομμουνιστές – τριες με μνήμη

Οκτώβρης 2020

Σημειώσεις:

[1] Διαβάστε σχετικά εδώ: https://lakonikos.gr/epikairothta/item/149275-mitropolitis-manis-pote-kaneis-ana-tous-aiones-den-kollise-mikrovio-apo-ti-theia-koinonia

[2] https://www.politeianet.gr/books/9789605690342-steinbeck-john-nobel-1962-papadopoulos-ta-stafulia-tis-orgis-232010

Μια σκέψη σχετικά μέ το “«Απέναντι σε αυτόν το ρατσιστικό υγιεινισμό σε γαλανόλευκο φόντο». Για τα κρούσματα κορονοϊού στο Δήμο Ευρώτα

  1. Παράθεμα: Ένα σχόλιο για τη πρόσφατη κατάληψη στο Γυμνάσιο – Λύκειο στη Σκάλα Λακωνίας. | αυτόνομη πρωτοβουλία ενάντια στη λήθη

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s