Αλληλεγγύη με τον μετανάστη εργάτη γης Μπιλάλ Οντίν


Η αστική δημοκρατία νίκησε, μαζί της και το αντιφασιστικό κίνημα, φωνάζουν διάφοροι με αφορμή τη φυλάκιση των νεοναζί. Φωνές από την ΕΦ.ΣΥΝ μέχρι τους δικηγόρους της περίφημης δικής, τη ΝΔ και το ΣΥΡΙΖΑ μας διαβεβαιώνουν ότι είναι μια μεγάλη νίκη για το αντιφασιστικό κίνημα. Ωστόσο, κατά τη διάρκεια αυτών των πανηγυρισμών σε ένα άλλο παράλληλο σύμπαν, οι άθλιες εργατικές συνθήκες για τους μετανάστες εργάτες γης, οι συνθήκες τρομοκρατίας από τα αφεντικά συνεχίζονται. Και όταν πρόκειται για τα δίκια αυτού του κομματιού της εργατικής τάξης, οι φωνές που καλούν για ταξική πάλη λιγοστεύουν αισθητά. Ας μην ξεχνάμε εδώ στο Δήμο Ευρώτα τις συνθήκες των Πακιστανών εργατών γης και πόσοι από αυτούς βρίσκονται σε ένα μόνιμο καθεστώς άγριας εκμετάλλευσης. Λιγοστές είναι οι φωνές συμπαράστασης για αυτούς τους εργάτες. Σιωπή επικρατεί στους κόλπους των ευαίσθητων μικροαστών αριστερών του χωριού και τις πολιτικές δυνάμεις που έχουν κάνει σημαία τα δίκια της λακωνικής μικρομεσαίας αγροτιάς. Ωστόσο, το σχόλιο αυτό το γράφουμε για να σταθούμε σε ένα περιστατικό που έγινε σε ένα άλλο νομό: Στις 18/10 στην περιοχή Βαρθολομιού Ηλείας έλαβε χώρα περιστατικό εργοδοτικής τρομοκρατίας, καθώς ο μετανάστης εργάτης γης Μπιλαλ Οντιν ξυλοκοπήθηκε άγρια απο τον γιο μεγαλοτσιφλικά της περιοχής οταν πηγε να ζητηση τα δεδουλευμένα ύψους 5000 ευρω. το παραπάνω περιστατικό έρχεται να μας επιβεβαίωση πως η εργατικές συνθήκες όπως επικρατούν στα φραουλοχώραφα στην Ν. μανωλάδα αλλά και ευρύτερα στο κάμπο δεν έχουν τελειώσει. Με αφορμή το περιστατικό, το Αντιφασιστικό Μέτωπο Ηλείας καλεί όλους και όλες στην μικροφωνική αλληλεγγύης, σήμερα 23 Οκτώβρη 2020, στην πλ. ιατρίδη στον πύργο και ώρα 19:00μμ.

Αν και μας πέφτει λίγο μακρυά η Ηλεία θα θέλαμε να δηλώσουμε εξ’ αρχής την στήριξη μας στη κινητοποίηση. Ευτυχώς λοιπόν που υπάρχουν και τέτοιες εξαιρέσεις.

Ολόκληρη η ανακοίνωση του Αντιφασιστικού Μετώπου Ηλείας παρακάτω:

Το πρωί της Κυριακής 18/10 ο  μετανάστης εργάτης γης Μπιλαλ Οντιν χτυπήθηκε από γιο μεγαλοαφεντικού της περιοχής. Στο μυαλό του εν λόγω  “τσιφλικά” δεν χώρεσε ότι του ζητήθηκαν δεδουλευμένα ύψους  5000 ευρώ και απ’ το να μην τα δώσει προτίμησε να περάσει στον ξυλοδαρμό του μετανάστη αφού πρώτα τον απομονώσει απ’ το κατάστημά του σε κάποιο χωράφι.Το παραπάνω περιστατικό έρχεται να επιβεβαιώσει πως οι συνθήκες εργασίας τύπου  Μανωλάδας  δεν  έχουν  τελειώσει αλλά  αποτελούν πραγματικότητα. Άνθρωποι που έφυγαν  από τον τόπο τους προς  τη δύση που φαντάζει ως γη της επαγγελίας   βρέθηκαν  αντιμέτωποι με τις χειρότερες  συνθήκες διαβίωσης,  με πενιχρά μεροκάματα  και τον  τραμπουκισμό του εκάστοτε αφεντικού.  Μιλάμε για φτηνό εργατικό δυναμικό  που μέσω  του φόβου και των  απειλών είναι εύκολα χειραγωγήσιμο  για το κέρδος μεγαλοϊδιοκτητών  γης. Αυτές οι συμπεριφορές ούτε τυχαίο γεγονός ούτε μεμονωμένο περιστατικό  αποτελούν. Είναι ο κανόνας που διασφαλίζει και συντηρεί τη σχέση εκμεταλλευτή –εκμεταλλευόμενου με τους χειρότερους όρους.Όλη η κατάσταση στην οποία βάλλονται οι μετανάστες/ριες αφορά όμως και την  κρατική πολιτική που έχουν εφαρμόσει οι κυβερνήσεις τα τελευταία χρόνια.  Η θέση του Σύριζα που ήρθε να παίξει τον διαχειριστή του ζητήματος μπαίνοντας μέσα στα κινήματα, ήταν κάθε άλλο παρά αλληλέγγυα προς τους μετανάστες. Εκκενώσεις καταλήψεων στέγης μεταναστών/τριων και στοίβαγμα σε κέντρα κράτησης  στα νησιά είναι τα μέτρα που  έλαβε προκειμένου να συμβάλλει στην εξουθένωση των πληθυσμών αυτών και στη συνέχιση της ευρωπαϊκής αντιμεταναστευτικής πολιτικής.  Στο σήμερα ερχόμαστε  αντιμέτωποι με την κυβέρνηση της ΝΔ η οποία βάζει στο στόχαστρο (ήδη πριν την εκλογή της) τους/τις μετανάστες/τριες κόβοντάς τους το ΑΜΚΑ,  δηλαδή κόβει την ιατρική  περίθαλψη, στήνοντας φράχτες στον Έβρο και μετονομάζοντας την ‘‘ανθρωπιστική κρίση’’ σε ‘‘εισβολή’’. Σαν αντιφασίστες/τριες στεκόμαστε αλληλέγγυοι στους/στις μετανάστες/τριες . Επιλέγουμε να στήσουμε ανάχωμα σε ρατσιστικές συμπεριφορές και να βάλουμε μπροστά τα συμφέροντα των από τα κάτω (ανεξαρτήτως εθνικότητας, θρησκείας,σεξουαλικότητας). Για έναν κόσμο ισότητας, αλληλεγγύης, ελευθερίας.

ΑΛΛΗΛΕΓΓΥΗ ΣΤΟΥΣ ΜΕΤΑΝΑΣΤΕΣ

ΡΑΤΣΙΣΤΕΣ ΘΑ ΜΑΣ ΒΡΕΙΤΕ ΜΠΡΟΣΤΑ ΣΑΣ

Αντιφασιστικό Μέτωπο Ηλείας

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s