Ένα σχόλιο για την συγκέντρωση (26 Μάη 2021) στην γέφυρα του Ευρώτα


Νέα συγκέντρωση στη γέφυρα του Ευρώτα κάλεσε η ομάδα με την επωνυμία «επιτροπή αγώνα κατοίκων» Δήμου Ευρώτα, την περασμένη Τετάρτη (26 Μάη 2021). Θέμα της συγκέντρωσης: το σκουπιδοεργοστάσιο που ετοιμάζει το ελληνικό κράτος στη περιοχή. Ένα απαράδεκτο έργο περιβαλλοντικής καταστροφής για το οικοσύστημα, τον ποταμό Ευρώτα και φυσικά τους κατοίκους της Σκάλας. Όπως και σε άλλες περιπτώσεις, έτσι και τώρα, το έργο αυτό δρομολογήθηκε με την συναίνεση και σύμφωνη γνώμη των γνωστών παραγόντων της τοπικής και περιφερειακής εξουσίας. Τα σχέδια για την «μονάδα επεξεργασίας απορριμάτων»  δείχνουν για ακόμα μια φορά και με τον πιο γλαφυρό τρόπο ότι το ελληνικό κεφάλαιο μπροστά στην κερδοφορία του δεν υπολογίζει τίποτα και κανέναν.

Δυστυχώς όμως, όπως ήδη ξέρετε άλλωστε, το πρόβλημα δεν σταματάει εκεί. Όπως έχουμε γράψει πρόσφατα και σε προηγούμενα κείμενα, η στάση κάποιων είναι ιδιαίτερα προβληματική και αυτό βγάζει μάτι από τις χωρίς μαζικότητα συγκεντρώσεις, όπως αυτή που πραγματοποιήθηκε την περασμένη Τετάρτη. Όσο λοιπόν κάποιοι θεωρούν «τσιφλίκι τους» τις κινηματικές αντιστάσεις και μάλιστα για ένα τόσο σοβαρό θέμα που αφορά όλους-ες και κυρίως τα πιο φτωχά στρώματα της περιοχής, τόσο περισσότερο αυτοί οι τύποι θα απομονώνονται. Αυτό θα συμβαίνει όσο κάποιοι θα θεωρούν «συμμάχους – συντοπίτες» και δεν θα έχουν πρόβλημα με την παρουσία οπαδών της νεοναζιστικής χρυσής αυγής – όπως έγινε δηλαδή στην προηγούμενη συγκέντρωση στην πλατεία πηγών – ενώ την ίδια ώρα και με μεγάλη ευκολία στοχοποιούσαν άτομα του ανταγωνιστικού κινήματος.

Δεν είναι λίγοι οι φίλοι-ες που μας έπιασαν μετά τα γεγονότα στην πλατεία πηγών στις 14 Απρίλη για να μας πουν ότι δεν θα πατήσουν πάλι σε επόμενες συγκεντρώσεις. Απευθυνόμενοι-ες λοιπόν σε αυτές-ους, τους λέμε ότι το ζήτημα είναι ιδιαίτερα κρίσιμο και δεν πρέπει να αφήσουμε κάποιους να οδηγήσουν τις κινηματικές αντιστάσεις στην ήττα. Η συμμετοχή σε μια συγκέντρωση μπορεί πάντα να γίνεται αυτόνομα και με διακριτή παρουσία. Βέβαια το πρόβλημα με τα οικολογικά θέματα είναι ότι αυτά δεν περιορίζονται μόνο σε ζητήματα πρακτικής, όπως πολύ σωστά κάποιοι σύντροφοι-σσες υπογραμμίζουν. Το να οπλίζουμε την κριτική απέναντι στις νεοφασιστικές και τοπικιστικές προσεγγίσεις είναι σίγουρα προτεραιότητα. όπως και το να εμβαθύνουμε συνολικά στο πεδίο της θεωρίας, γιατί η θεωρία αποτελεί και αυτή από μόνη της ριζοσπαστική πράξη.

Αυτόνομη Πρωτοβουλία Ενάντια στη Λήθη 

28 Μάη 2021

2 σκέψεις σχετικά με το “Ένα σχόλιο για την συγκέντρωση (26 Μάη 2021) στην γέφυρα του Ευρώτα

  1. Παράθεμα: Θέλουμε δημόσια και δωρεάν διαχείριση απορριμάτων; Σκέψεις με αφορμή ένα πλακάτ | αυτόνομη πρωτοβουλία ενάντια στη λήθη

  2. Παράθεμα: «Ενάντια στη Λήθη #67» Θέλουμε δημόσια και δωρεάν διαχείριση απορριμάτων; Σκέψεις με αφορμή ένα πλακάτ

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s