Για τα 8 χρόνια από τη δολοφονία Φύσσα και τον «αντιφασισμό» του ΣΥΡΙΖΑ


Η πορεία για τα 8 χρόνια (Σάββατο 18 Σεπτέμβρη 2021) από την δολοφονία του Παύλου Φύσσα από τους νεοναζί της χρυσής αυγής, κατά κοινή ομολογία, είχε παλμό και συμμετοχή.

Η φετινή πορεία είχε ως κεντρικό σύνθημα: «8 χρόνια. Μην τους φοβάσαι, στον φόβο σου ποντάρουν». Αντιφασίστριες και αντιφασίστες συγκεντρώθηκαν αρχικά στην οδό Παύλου Φύσσα, αφήνοντας λουλούδια στο μνημείο, στο σημείο δηλαδή όπου δολοφονήθηκε ο Παύλος Φύσσας, και στη συνέχεια πραγματοποίησαν πορεία μέχρι το μπλόκο της Κοκκινιάς. Στην πορεία πήραν μέρος μέλη και φίλοι-ες από όλες τις τάσεις της αριστεράς και του αντιεξουσιαστικού χώρου και η πορεία μνήμης είχε χαρακτήρα ειρηνικό και επετειακό. Στην πορεία βρέθηκε όπως ήταν φυσικό και η Μάγδα Φύσσα όπου έκανε και την εξής δήλωση στα ΜΜΕ: «Δεν τελειώσαμε με το φασισμό. Βάλαμε μια εγκληματική οργάνωση, τη Χρυσή Αυγή στη φυλακή, αλλά ο φασισμός είναι εκεί έξω και οι ψηφοφόροι επίσης», ενώ προσέθεσε ότι «σήμερα είναι μία πολύ δύσκολη μέρα, όχι μόνο λόγω της επετείου από τη δολοφονία του παιδιού μας , αλλά γιατί κηδέψαμε τον δικό μας άνθρωπο, τον στυλοβάτη μας, τον Ανδρέα Τζέλλη, κορωνίδα των δικηγόρων που πολέμησαν τη Χρυσή Αυγή». «Ο φασισμός είναι εκεί έξω, ένα κομμάτι του είναι στη φυλακή». 

Αν και θα έπρεπε, σε αυτό το σχόλιο δεν θα ασχοληθούμε με τις θεωρητικές ανεπάρκειες και τα όρια που έχει ο αντιφασισμός αυτών των τάσεων της αριστεράς. Θα ασχοληθούμε με την καθαρή υποκρισία όσων βρέθηκαν στη πορεία εκπροσωπώντας την συστημική «αριστερά», δηλαδή το συντηρητικό σοσιαλδημοκρατικό κέντρο του ΣΥΡΙΖΑ. Όσοι-ες, κυρίως από τις συνοικίες του Πειραιά, απλά μέλη του πρώην κυβερνώντος κόμματος βρέθηκαν σε αυτή τη πορεία, τους καλούμε να αναλογιστούν τα παρακάτω σχετικά με τη στάση του ΣΥΡΙΖΑ, γιατί δεν ανεχόμαστε άλλο να προσβάλει αυτό το σοσιαλδημοκρατικό απολίθωμα την μνήμη μας. Να θυμίσουμε ότι επί συγκυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ μαζί με τους ψεκασμένους ακροδεξιούς των ΑΝ.ΕΛ, ο μαχαιροβγάλτης δολοφόνος του Παύλου Φύσσα κυκλοφορούσε ελεύθερος ανάμεσα μας. Την ίδια εποχή, στελέχη της «αριστερής κυβέρνησης» φωτογραφίζονταν στο Καστελόριζο με τους αρχηγούς της χρυσής αυγής (Παππά, Κασιδιάρη), χωρίς κανένα ίχνος ντροπής ή πολιτικό κόστος. Η δίκη της χρυσής αυγής καθυστέρησε αδικαιολόγητα με την ανοχή ολόκληρου του κρατικού μηχανισμού. Αυτοί που σήμερα μιλούν για την υπεράσπιση της μνήμης απέναντι στον φασισμό, είναι αυτοί που τον ανέχτηκαν στην κοινωνία και στη βουλή όλα τα προηγούμενα χρόνια και μάλιστα μέσα από κυβερνητικές θέσεις. Πολύ περισσότερο, κάποιες φορές τον εξέθρεψαν κιόλας. Ο ΣΥΡΙΖΑ είναι γνωστό ότι προσέγγισε αντισημίτες και ακροδεξιούς όπως έγινε πχ  στην περίπτωση του Θεόδωρου Καρυπίδη από την Θεσσαλονίκη. Είναι επίσης γνωστό ότι στελέχη του έχουν κάνει δημόσιες  ομοφοβικέςαντισημιτικές και ρατσιστικές δηλώσεις. Υπάρχει μπόλικο υλικό στο διαδίκτυο για τη σαπίλα που έχει θρέψει στους κόλπους του ο ΣΥΡΙΖΑ. Ακόμα και σε αντι-Ρομά συγκεντρώσεις έχουν πρωταγωνιστήσει στελέχη του κατά καιρούς, μαζί και με τη χρυσή αυγή (βλέπε σχετικό άρθρο για τις αντιτσιγγανικές κινητοποιήσεις στον Ασπρόπυργο το 2011). Δεν ξεχνάμε ότι και εδώ στη Λακωνία κάποια χρόνια πριν, ο ΣΥΡΙΖΑ έκανε εκδηλώσεις με θέμα: τις παραβατικές ομάδες του πληθυσμού (Ρομά, μετανάστες) Για αυτούς και πολλούς άλλους λόγους δεν θα τους αφήσουμε τα ηγετικά κλιμάκια του ΣΥΡΙΖΑ να προσβάλουν την νοημοσύνη μας.

Έχουμε γράψει αρκετές φορές ότι ο ελληνικός φασισμός δεν είναι μονάχα ένα περιθωριακό φαινόμενο που έχει σχέση με μια νεοναζιστική συμμορία που κατάφερε να μπει στη βουλή. Ο ελληνικός φασισμός είναι κομμάτι από τα σπλάχνα της ελληνικής εθνικής ιδεολογίας και ασκεί επιρροή σε μεγάλο κομμάτι της ελληνικής κοινωνίας. Ο ελληνικός φασισμός δεν θα αντιμετωπιστεί από τους θεσμούς, το αστικό κράτος και τους θιασώτες του. Θα αντιμετωπιστεί μονάχα μέσα από την δική μας οργάνωση στη θεωρία και τη πράξη σε κάθε γειτονιά, χώρο εργασίας, πόλη ή επαρχία.

Αυτόνομη Πρωτοβουλία Ενάντια στη Λήθη – Κομμουνιστές-τριες με μνήμη

Μια σκέψη σχετικά μέ το “Για τα 8 χρόνια από τη δολοφονία Φύσσα και τον «αντιφασισμό» του ΣΥΡΙΖΑ

  1. Παράθεμα: Για τα 8 χρόνια από τη δολοφονία Φύσσα και τον «αντιφασισμό» του ΣΥΡΙΖΑ – Κομμουνιστές/τριες με μνήμη

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s