Η αφίσα και η συζήτηση με αφορμή τα 83 χρόνια από τη Νύχτα του Πογκρόμ 1938


Η φετινή αφίσα για τα 83 χρόνια από τη Νύχτα του πογκρόμ 1938. Μπορείτε επίσης να ακούσετε την φετινή συζήτηση με αφορμή το γεγονός και την σύνδεση του με την σημερινή συγκυρία και συγκεκριμένα την σχέση και διαφορά του αντισημιτισμού και αντιτσιγγανισμού που ανέλυσε μέλος της συλλογικότητας μας εδώ: https://www.youtube.com/watch?v=NpZnXIsLIbk&t=142s

Εκείνη η φρικτή νύχτα στις 9 Νοεμβρίου 1938, ήταν ο κακός οιωνός που ιστορικά προλόγισε τα γεγονότα που ακολούθησαν με το Ολοκαύτωμα. Ήταν η νύχτα ενός πογκρόμ το οποίο σηματοδότησε την έναρξη συστηματικών ενεργειών εξολόθρευσης των Εβραϊκών Κοινοτήτων σε ολόκληρη την Ευρώπη.

Τον Νοέμβριο του 1938, οι εθνικοσοσιαλιστές έδωσαν το πράσινο φως για το πογκρόμ κατά του εβραϊκού πληθυσμού στη Γερμανία και τα προσαρτημένα εδάφη που έμεινε στην ιστορία ως η Kristallnacht (Η νύχτα του σπασμένου γυαλιού) εξαιτίας του θρυμματισμένου γυαλιού που έπεφτε τους δρόμους μετά τον βανδαλισμό και την καταστροφή εβραϊκών επιχειρήσεων, συναγωγών και σπιτιών. Κατά τη διάρκεια του πογκρόμ, περίπου 30.000 Εβραίοι άνδρες συνελήφθησαν και μεταφέρθηκαν σε στρατόπεδα συγκέντρωσης. Αυτή ήταν η πρώτη φορά που οι Ναζί έκαναν μαζικές συλλήψεις ατόμων μόνο και μόνο επειδή ήταν Εβραίοι. Οι δράστες του πογκρόμ κατέστρεψαν εκατοντάδες συναγωγές και εβραϊκά ιδρύματα σε όλη τη Γερμανία, την Αυστρία και την Σουδηδονία. Πολλές συναγωγές καίγονταν ολόκληρη τη νύχτα σε πλήρη θέα στο κοινό και τους τοπικούς πυροσβέστες, οι οποίοι είχαν λάβει εντολές να παρεμβαίνουν μόνο για να αποτρέψουν τη φωτιά να εξαπλωθεί σε κοντινά κτίρια (μη εβραϊκά). Οι SA και μέλη της εθνικοσοσιαλιστικής νεολαίας σε ολόκληρη τη χώρα κατέστρεψαν τα παράθυρα και τις βιτρίνες σε περίπου 7.500 εβραϊκά εμπορικά καταστήματα και λεηλάτησαν τα εμπορεύματά τους. Τα εβραϊκά νεκροταφεία έγιναν ιδιαίτερο αντικείμενο βεβήλωσης σε πολλές περιοχές.

83 χρόνια μετά, ο αντισημιτισμός συνεχίζει να αποτελεί την οργανική ιδεολογική ουσία κάθε φασισμού. Οι αντισημιτικές επιθέσεις αυξάνονται σε ολόκληρη την Ευρώπη και στην Ελλάδα. Ωστόσο και η πρόσφατη δολοφονία με αντιτσιγγανικά κίνητρα του Νίκου Σαμπάνη από την ελληνική αστυνομία στο Πέραμα, μας δείχνει καθαρά ότι οι φασιστικές πρακτικές φωλιάζουν βαθιά μέσα στη κοινωνία. Αν και ο αντιτσιγγανισμός διαφέρει από τον αντισημιτισμό λόγω της ολιστικής ψευδοκοσμοθεωρίας που έχει ο δεύτερος, παραμένει και αυτός σήμερα το ίδιο επιθετικός. H επιθυμία για μαζική εξόντωση των Ρομά και των Σίντι που εκφράστηκε δημόσια από ένα κομμάτι της ελληνικής κοινωνίας – πως “καλά τους κάνουν” – είναι μεν μειοψηφική αλλά αντλεί το φονικό της θράσος από το ρατσιστικό, αντισημιτικό, ακροδεξιό προσωπικό των ελληνικών πολιτικών κομμάτων, των εργοδοτικών ενώσεων, των Μ.Μ.Ε. Η διαρκής επαγρύπνηση ενάντια στην δημιουργία μαζικών στάσεων για εξόντωση των κοινωνικών μειονοτήτων είναι αδύνατη χωρίς μια επαρκή αντιφασιστική παιδεία. Η μνήμη των αντιεβραϊκών πογκρόμ μας οδηγεί στην έμπρακτη καταδίκη, στο πλαίσιο μάλιστα ακριβώς της ταξική πάλης, οποιασδήποτε ανοχής σε έναν λόγο που αναπαράγει τάσεις για την βιολογική εξόντωση κοινωνικών ομάδων με όρους πολιτικής, ταξικής ή κοινωνικής βιολογίας, ότι και αν επικαλούνται οι φερέλπιδες δράστες – γενοκτόνοι ότι εκπροσωπούν.

Κομμουνιστές-τριες με μνήμη – Shades Magazine

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s