Τα τοπικά ΜΜΕ ως χώρος προβολής των παραγόντων του τοπικού φασισμού στη Λακωνία.


Οι καβαλάρηδες του έθνους. Γύθειο, 25 Μαρτίου, 2019

Τα τύμπανα του πολέμου ηχούν ξανά στην Ευρώπη, ύστερα από την εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία σε μια σύγκρουση διαφορετικών μπλοκ της καπιταλιστικής κυριαρχίας με κύριο θύμα τον άμαχο πληθυσμό της Ουκρανίας. Η καπιταλιστική κρίση μπαίνει σε μια νέα φάση. Οι τιμές στην ενέργεια έχουν χτυπήσει κόκκινο, όπως για παράδειγμα, στα καύσιμα και το ρεύμα, όπου οι τιμές έχουν σχεδόν τριπλασιαστεί. Το ίδιο και ο πληθωρισμός που πλήττει κυρίως τα φτωχότερα στρώματα της εργατικής τάξης που αδυνατούν να αγοράσουν πλέον ακόμα και τα απαραίτητα. Και όσο ηχούν τα τύμπανα του πολέμου και μαίνεται η καπιταλιστική κρίση, τόσο στη Λακωνία θα μας πουλάνε εθνικιστικό σανό, πατριωτισμό και φασισμό.

Το σχόλιο αυτό δεν έχει στο επίκεντρο τον καπιταλιστικό πόλεμο, την κρίση και τον μιλιταρισμό, αλλά το πως συνεχίζει εκφράζεται ο τοπικός φασισμός στη Λακωνία κατά την διάρκεια αυτής της κρίσιμης περιόδου για την ανθρωπότητα. Ένα ακόμα γεγονός μας ωθεί να ασχοληθούμε με το θέμα αυτό. Μπορεί λοιπόν αυτή τη στιγμή να συντελούνται τρομακτικές εξελίξεις για την ανθρωπότητα, αλλά στα τοπικά ΜΜΕ ελάχιστα μπορεί να διαβάσει κανείς για αυτές. Αντίθετα η εθνικιστική και φασιστική προπαγάνδα προβάλλεται πάντα με ιδιαίτερη συχνότητα. Τέτοια είναι και η συνεχής προβολή του εκδότη της Αδούλωτης Μάνης, πρώην μέλους της νεοναζιστικής χρυσής αυγής και αργότερα μέλους του κόμματος του καταδικασμένου Λαγού και όλα αυτά λίγα χρόνια μετά την καταδίκη των στελεχών της χρυσής αυγής ως εγκληματική οργάνωση από τα ελληνικά δικαστήρια. Έτσι λοιπόν διαβάζουμε σε ένα από αυτά τα τοπικά ΜΜΕ (συγκεκριμένα στον Λακωνικό) ότι διοργανώθηκε κάποιου είδους προπαρασκευαστική εκδήλωση για τη φιέστα – του ελληνικού εθνικού αφηγήματος που γίνεται κάθε χρόνο στις 17 Μάρτη, μια μέρα όπου ο ελληνικός φασισμός και εθνικισμός και το κράτος τους γιορτάζει τον εαυτό του στη Μάνη. Η προπαρασκευαστική αυτή εκδήλωση έγινε με τη συμμετοχή κάποιων πανεπιστημιακών και του δημάρχου Ανατολικής Μάνης. Ανάμεσα σε αυτούς που είχαν καλεστεί να μιλήσουν ήταν και ο συγκεκριμένος εκδότης – πολιτευτής με τις νεοναζιστικές συμμορίες που έκανε μάλιστα και τις δικές του προτάσεις όπου ο Δήμαρχος τις «υποδέχτηκε θετικά». Αλήθεια πως και οι παράγοντες του «δημοκρατικού τόξου» ανέχονται κάτι τέτοιο; Βεβαίως η ερώτηση είναι ειρωνική γιατί γνωρίζουμε καλά ότι το ένα πατριωτικό χέρι νίβει το εθνικιστικό άλλο. Ο συγκεκριμένος φασιστο-εκδότης δεν μας έχει απασχολήσει λίγες φορές στο παρελθόν. Όσοι-ες διαβάζετε τα κείμενα μας, θα θυμάστε τις χουντό-εκδηλώσεις στο γνωστό κέντρο στη πλατεία πηγών στη Σκάλα Λακωνίας για την 21η Απριλίου και τις αρκετές άλλες εκδηλώσεις μίσους που είχαν οργανώνει οι έλληνες φασίστες στη Λακωνία τα προηγούμενα χρόνια. Σε όλες αυτές παρόν ήταν και ο συγκεκριμένος εκδότης, όπως άλλωστε παρόν ήταν και τα τοπικά ΜΜΕ.

Έχουμε γράψει αρκετές φορές ότι τα τοπικά ΜΜΕ είναι το πλυντήριο της εθνικής ενότητας της «κοινότητας του «λαού» που από τη μία προβάλουν άρθρα του ΚΚΕ και από την άλλη των νεοναζί παραγόντων της περιοχής και μάλιστα χωρίς καν αντιδράσεις από τους αριστερούς της περιοχής. Έχουμε επίσης γράψει ότι οι φασιστικές απόψεις και προπαγάνδα έχουν απήχηση σε κόσμο ανεξαρτήτως πολιτικής τοποθέτησης, γιαυτό έχει σημασία η δράση μας να πάρει όσο περισσότερες μορφές γίνεται.

Να συνεχίσει στο δρόμο με δράσεις, αλλά και στο επίπεδο της αυτομόρφωσης στη θεωρία και την ιστορία. Ο αντιφασιστικός, αντιεθνικιστικός αγώνας ενάντια σε αυτούς που «πουλάνε έθνος και φυλή» που έλεγε και ένα σύνθημα παλιότερα είναι αναπόσπαστο κομμάτι της ταξικής πάλης. Σε αυτόν τον αγώνα σήμερα επιβάλλεται να δούμε και τον αντιμιλιταρισμό, γιατί ο πόλεμος δεν είναι μια «εικόνα – εμπόρευμα» προς κατανάλωση στα δελτία ειδήσεων, ούτε βιντεοπαιχνίδι. Είναι αναπόσπαστο κομμάτι του καπιταλισμού με θύματα εμάς.

Αυτόνομη Πρωτοβουλία Ενάντια στη Λήθη 

Μάρτιος 2022

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s