Ενάντια στη Λήθη #01 Νέα Εφημερίδα Τοίχου στη Σκάλα Λακωνίας. Μάρτιος 2022


Με βάση τις αποφάσεις της συλλογικότητας μας για περισσότερη εξωστρέφεια και ανοιχτή πολιτική παρέμβαση στη Σκάλα Λακωνίας ξεκινάμε μια εφημερίδα τοίχου που θα βγαίνει σε τακτικά χρονικά διαστήματα.

ΑΠΕΛ Μάρτιος 2022

Ο εχθρός παραμένει εδώ μέσα στην ίδια μας τη χώρα. 

Τις τελευταίες εβδομάδες ο πόλεμος στην Ουκρανία έχει πάρει φρικιαστικές διαστάσεις, υπενθυμίζοντας μας ότι δεν μπορεί να υπάρξει ο καπιταλισμός δίχως τον πόλεμο, ειδικά σε συνθήκες καπιταλιστικής κρίσης. Ο πόλεμος δεν είναι μια «εικόνα – εμπόρευμα» προς κατανάλωση στα δελτία ειδήσεων.  Η Ρωσία άνοιξε το «κουτί της Πανδώρας» και ο πόλεμος επέστρεψε στην Ευρώπη, αποδεικνύοντας το αυτονόητο: ότι μετά το 1945, όχι μόνο δεν τελείωσαν οι πόλεμοι στην Ευρώπη (άλλωστε όλοι θυμόμαστε το σφαγείο στο πόλεμο της Γιουγκοσλαβίας)  όπως έλεγαν κάποιοι προπαγανδιστές της καπιταλιστικής κυριαρχίας, αλλά και ότι ο μιλιταρισμός είναι μονόδρομος σε ένα καπιταλιστικό κόσμο που σαπίζει κάθε μέρα όλο και περισσότερο.  Στην Ουκρανία συγκρούονται δύο διαφορετικά μπλοκ καπιταλιστικών συμφερόντων με κύριο θύμα τον άμαχο πληθυσμό της Ουκρανίας. Όσοι εθνοαντιιμπεριαλιστές στην Ελλάδα και αλλού χαίρονται με την φρίκη του πολέμου πρέπει να πάρουν οργανωμένη απάντηση και να απομονωθούν από το ευρύτερο κίνημα.  Από την άλλη πλευρά, όσοι μιλούν για το «ΝΑΤΟ των Αμερικανών και των Γερμανών» υποβιβάζοντας τον ρόλο του ελληνικού καπιταλιστικού κράτους στον πόλεμο δεν είναι σύμμαχοι των καταπιεσμένων, στόχος τους είναι το ξέπλυμα του ελληνικού εθνικισμού. Ο πόλεμος έχει ήδη δείξει ότι θα υπάρξουν σοβαρές επιπτώσεις στις ζωές όλων των εργατών-τριων της Ευρώπης, μεταξύ αυτών και της Ελλάδας. Η έκρηξη των τιμών στην ενέργεια, το φυσικό αέριο, το ρεύμα, τα αγαθά θα συνεχιστεί. Είναι καιρός να δυναμώσουμε την ταξική και αντιμιλιταριστική δράση στο εσωτερικό των κρατών που βρισκόμαστε. Ο μιλιταρισμός έχει δύο λειτουργίες για την καπιταλιστική κυριαρχία και τις είδαμε και τις δύο μέσα σε δύο περίπου μήνες. Η πρώτη υπηρετεί την αντιμετώπιση του εσωτερικού εχθρού, όπως έγινε με την παρέμβαση του στρατού ενάντια στην εξέγερση της εργατικής τάξης στο Καζακστάν. Η δεύτερη είναι για να αντιμετωπιστεί ένας εξωτερικός εχθρός (η Ουκρανία). Η κατάσταση στην Ευρώπη μετά την επίθεση της Ρωσίας αλλάζει ριζικά. Οι αναταράξεις και τα τύμπανα του πολέμου στην Ευρώπη μόλις τώρα άρχισαν. 

Καταδίκη της Ρωσικής εισβολής και του αιματοκυλίσματος της Ουκρανίας. Καμία υποστήριξη σε κάποιο από τα δύο μπλοκ συμφερόντων που συγκρούονται αυτή τη στιγμή. Να δυναμώσουμε την διεθνιστική αντιμιλιταριστική δράση ενάντια στον πόλεμο σε κάθε γωνιά της Ελλάδας (και στη Λακωνία)Αυτή είναι η καλύτερη βοήθεια και ταξική αλληλεγγύη προς την Ουκρανική εργατική τάξη και τη Ρωσική.

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s