Αντίσταση στην κυριαρχία: για ένα επιθετικό αντιφασισμό, τον κομμουνισμό και τη κριτική θεωρία του σήμερα


* Κείμενο της συλλογικότητας με αφορμή τα γεγονότα της Σπάρτης και της επετείου της 17ης Νοέμβρη.
«Ακόμη και η γαλήνη της τελευταίας κατοικίας παραβιάζεται.Οι δηώσεις των νεκροταφείων δεν είναι παρεκτροπές του αντισημιτισμού, αλλά αυτός ο ίδιος. Οι εκδιωγμένοι αφυπνίζουν αναγκαστικά την επιθυμία για εκδιώξεις. Πάνω στο σημάδι που τους άφησε η βία αναφλέγεται ακατάπαυστα η βία»
Τ. Αντόρνο/ Μ. Χόρκχαϊμερ (Η Διαλεκτική του Διαφωτισμού).

Ξύπνησαν τα ζόμπι του φασισμού και διεκδικούν την αποκλειστικότητα στην καθημερινότητα του θεάματος. Πογκρόμ εναντίων μεταναστών, κοκορομαχίες στην βουλή,βεβηλώσεις εβραϊκών μνημείων, εμπρησμοί, τάγματα εφόδου στον δρόμο, μαχαιρώματα, επιχειρήσεις σκούπα της αστυνομίας, στρατόπεδα κράτησης.

Πολλοί αναρωτιούνται πως φτάσαμε εδώ, πολλοί μιλούν για την καπιταλιστική κρίση. Το σίγουρο όμως είναι ότι ελάχιστοι μιλούν για την κατάσταση που επικρατούσε πριν από αυτήν. Θα θέλαμε λοιπόν να τους θυμίσουμε μερικά γεγονότα από το “τότε” και το “σήμερα”.

Από τότε: αρμονική συνεργασία Ελλήνων με τους ναζί στην “εκκαθάριση της Θεσσαλονίκης από τους Εβραίους στον δρόμο προς το Άουσβιτς, γενοκτονία των Εβραίων στην αναβρυτή Λακωνίας από τον “προστάτη”της Σπάρτης Νίκωνα την περίοδο του μεσαίωνα..

Σήμερα: Πογκρόμ σε Αλβανούς το 2004, σκληρή εκμετάλλευση εργατών πακιστανικής καταγωγής στην Σκάλα από γαιοκτήμονες, πυροβολισμός Πακιστανού στο Έλος Λακωνίας(2011), πογκρόμ σε μετανάστες στους Μολάους (2011). Γεγονότα που δεν αποτελούν παρά μονάχα μια σταγόνα από τα βρομόνερα του ελληνικού βούρκου.

Ας το κάνουμε λιανά..Ο ρατσισμός και ο αντισημιτισμός,ο εθνικισμός, η ομοφοβία και ο σεξισμός ήταν για χρόνια μόνιμα γνωρίσματα της κυρίαρχης “εθνικής αφήγησης” και του ελληνικού όχλου. Το Ελληνικό κράτος δεν έγινε, ήταν ρατσιστικό.

  • Και στην Λακωνία…

Οι νέες ορέξεις  των νεοναζιστών της Χρυσής Αυγής στην Σπάρτη προκάλεσαν την οργή μας. Ύστερα από ένα πραγματικά προκλητικό αίτημα που κατέθεσαν στον Δήμο Σπάρτης, ζήτησαν την κεντρική  πλατεία της πόλης για να διοργανώσουν εκδήλωση στις 17ης Νοεμβρίου, την μέρα της επετείου  για τα 39 χρόνια της εξέγερσης ενάντια στην φασιστική δικτατορία. Το δημοτικό συμβούλιο αντί να τους στείλει από την αρχή στα τσακίδια μπήκε σε δίλλημα. Να σημειώσουμε ότι αποτελείται κυρίως από τις παρατάξεις του  ΠΑΣΟΚ και της ΝΔ και όπως είναι φυσιολογικό επόμενο, στις γραμμές των “πατριωτικών δυνάμεων” υπήρχαν αμφιταλαντεύσεις για το αν πρέπει να δώσουν την πλατεία στους Ναζί ή όχι.

Όμως δεν τους πέρασε. Ας μην τους αφήσουμε να τους περάσει και στο μέλλον, με την δική μας δράση και την οικοδόμηση ενός επιθετικού αντιφασισμού στην θεωρία και την πρακτική, στην Λακωνία και ευρύτερα. Στην Χρυσή Αυγή πρέπει να δούμε την εμπροσθοφυλακή ενός συστήματος σε κατάρρευση που προσπαθεί να μας παρασύρει στην Βαρβαρότητα. Γιαυτό καλούμε όλους όσους θέλουν να δράσουν ενάντια στον φασισμό (ανεξάρτητα πόσο συμφωνούν μαζί μας) και να οικοδομήσουμε ένα πλατύ αντιφασιστικό μέτωπο. Αλλά και όσους που μαζί με την συντριβή του φασισμού επιθυμούν να ανοίξουν το δρόμο της εξόδου από τον πολιτισμό της βαρβαρότητας.

Αφήνοντας πίσω το πτώμα της ιδεολογίας να χαράξουμε ένα νέο μονοπάτι κριτικής και επαναπροσδιορισμού της ανατροπής.Μακρυά από τις λογικές της περιχαρακωμένης αριστεράς που βλέπει στον καπιταλισμό, τραπεζίτες(φιγούρα του αιώνιου Εβραίου) και όχι μια οικονομική και κοινωνική οργάνωση. Να αφήσουμε πίσω μας τις διαχειριστικές λογικές των αντιμνημονιακών μετώπων, των αριστερών κυβερνήσεων και τα εθνικιστικά παραληρήματα “περί κατοχής της χώρας”. Να χτίσουμε της δική μας διεθνιστική, συλλογική οργάνωση πάντα βασισμένη στην άμεση δημοκρατία και τον σεβασμό στην ατομική αυτονομία. Για την επίθεσης μας ενάντια στο εθνικό κορμό – για την αυτοδιαχείριση και τον κομμουνισμό. Τίποτα δεν τελείωσε όλα τώρα αρχίζουν.

Αυτόνομη Πρωτοβουλία ενάντια στη Λήθη (κομμουνιστική πρωτοβουλία από τη Σκάλα Λακωνίας) Νοέμβρης 2012 

Σχολιάστε