[shqip] 76 vjet më vonë: kundër ne çdo antisemitizmi


Në 27.Janar 2021, plotësohen 76 vjet nga dita që kur Ushtria e Kuqe shpëtoi rreth 7.000 të burgosurit e fundit të kampit të përqendrimit në Aushvic. Ishte fundi i kriminaliteti më i madh në histori. Holokausti është unik sepse ne po flasim për një industri vdekjeje ku u vranë më shumë se 6,000,000 njerëz, shumica e tyre hebrenje, por edhe romë, homoseksualë, komunistë dhe kaq shumë të tjerë.

Kujtesa e Aushvic edhe lufta kundër të gjithave formave të antisemitizmit dhe 76 vjet më vonë, mbetet një pjesë integrale e çdo përpjekje emancipuese të shtypurve.

Sildomos sot kur ballafaqohemi me rigjallërim e fenomenin fashiste në të gjithë Evropën dhe botën dhe relativizimi i Holokaustit vazhdon të ekzistojë në fjalimin e përditshëm, si dhe dhuna antisemitike në përdhosjen e monumenteve dhe varrezave në Greqi, sulme të panumërta dhe vrasëse. (Gjermani, Francë, Austri)

Me rastin e festave nacionaliste të organizuara këtë vit nga shteti kapitalist grek për revolucionin e vitit 1821, nuk duhet të harrojmë kurrë se ideologjia fashiste greke u formua mbi antisemitizmit.

Masakra e popullsisë hebrejte në Tripolitsa në 1821,masakra antisemitike si ajo në Korfuzi në 1891, asimilimi i detyruar hebreje pas pushtimit të Selanikut në 1912, por edhe bashkëpunimi i autoriteteve greke me autoritetet përkatëse pushtuese naziste në dëbimin e hebrenjve grekë në Aushivic ngjallin kujtim të errëta. Në të njëjtën kohë, ideologjia nacionaliste greke zbulon gjithmonë holokausti kudo në përpjekjen për të ndërtuar heronjtë nacionaliste per veten e saj, relativizohen me këtë mënyrë holokaustin e vërtetë dhe veçantinë e tij.

Por antisemitizmi ushqehet njësoj nga harresa historike dhe nga modifikimet e historisë, aty ku provohet nga EU ekuacioni me Bashkimin Sovjetik me Gjermaninë naziste, mijëra që ranë në vijat e para të luftës antifashiste me nazistët. Në një kohë të krizës më të madhe kapitaliste se vjen në histori, vigjilenca jonë dhe lufta jonë kundër thirrjeve antisemitike, neofashiste dhe e djathta alternative mbetet një përparësi integrale e përpjekjes jonë komuniste.

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s